kruche ciastka wyglądają dość śmiesznie i przyciągają nie tylko dziecięcy wzrok. Jeśli znudziła Wam się klasyczna szarlotka, polecam wykonanie tych ciastek. Dzięki dodatkowi śmietany ciasto dłużej zachowuje świeżość i wydaje się bardziej delikatne w smaku. Przepis pochodzi z broszurki "Opoczyńskie jadło" wydanej przez Urząd Miasta i Gminy Opoczno. Składniki (na ok. 30 ciastek): 0,5 kg mąki pszennej + mąka
Weekendy w domu i ogrodziePrzepis znaleziony w starej książce kucharskiej. Składniki (tortownica 24 cm): 0,5 kg kruchych herbatników Petit Beurre 1/2 szklanka konfitury (dowolny smak) 1/4 szklanki mleka
Tradycyjna KuchniaWitajcie :) Co powiecie na pyszny sernik na pierniczkowym spodzie . Postanowiłam upiec coś innego niż tradycyjny kruchy spód. Sernik wyszedł pyszny na pewno upiekę go jeszcze
Sama słodycz i szczypta chiliDzisiaj proponuję takie oto kruche ciasteczka o korzennym aromacie z orzechowym nadzieniem. W sam raz do kawy lub kubka herbaty na długie jesienne lub zimowe wieczory. Składniki na ciasto: 30 dkg mąki pszennej krupczatki 20 dkg masła 2 żółtka 10 dkg cukru pudru łyżeczka kakao łyżeczka przyprawy do piernika ( można
Maślane ciasteczkomninut do zmiękczenia. Pokroić kawalek arbuza na cztery ładne kwadraty. Jeśli kozi ser używasz ,który jest kruchy i trudny do rozsmarowania,to należy go , podgrzać w kuchence mikrofalowej przez 5-10 sekund .Teraz rozsmaruje się z łatwością jak lukier na cieście.Na kwadracie arbuza polożyć ser na to zwinięte paski ogórka .Posypac orzechami i udekorowac liśćmi mięty ,lub bazylii.ps
w mojej kuchniStefanka to już u nas niemal tradycja ;) pojawia się prawie na każde Święta ;) a ja upiekłam bez okazji :) Kruche placki miękną pod wpływem masy, dlatego najsmaczniejsza jest na drugi dzień po przygotowaniu :) Składniki: Blaty: 1/2 kg mąki 2 jajka 2 łyżki miodu 1 kostka masła lub margaryny 1/2 szkl. cukru 1 łyżeczka sody Krem: 5 łyżek cukru 1/2 litra mleka(...)łyżek kaszy manny 1 kostka margaryny lub masła 1 zapach cytrynowy Polewa: 1/2 kostki masła 1/2 kostki margaryny 1/2 szkl. cukru 2 łyżki wody 2 łyżki kakao Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy wgłębienie do którego wbijamy jajka, dodajemy kostkę tłuszczu, miód, cukier i sodę. Wszystko siekamy, a następnie szybko wyrabiamy gładkie ciasto. Dzielimy je na 3 części
Kolorowy PrzepisownikSernik zdecydowanie wart upieczenia! Waniliowy, na cieniutkim kruchym spodzie, posypany cukrem pudrem... raj dla podniebienia, mówię Wam! Jak dla mnie to koniecznie jeszcze raz do powtórzenia:) Przepis znalazłam tutaj . Składniki na ciasto: 1 czubata szklanka mąki (może być trochę więcej); 85 g margaryny; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 3 żółtka; 3/4 szklanki cukru pudru; 1 cukier waniliowy (dodałam
In my kitchenlimonkiDodatkowo:cukier puder do posypaniaCannoli to delikatne, kruche jak faworki rurki, wypełnione delikatnym serkiem. Jest to tradycyjny sycylijski przysmak. Na Sycylii cannoli przygotowywane i spożywane jest w czasie karnawału, ale ponieważ jest tak pyszne, ostatnio rozpowszechniło się na całym świecie i przyrządzane jest przez cały rok. Najpierw należy przygotować ciasto. Z podanych składników zagnieść ciasto i dokładnie je wyrobić. Zawinąć
Świat Ciastazamrażarki. Następnie foremki smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką lub bułką tartą. Wyklejamy ciastem i pieczemy 15 min w 180 stopniach. Kremówkę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy garść malin i rozgniatamy widelcem. Mieszamy, bitą śmietanę umieszczamy w kruchych babeczkach. Dekorujemy owocami. Schładzamy w lodówce
Aga w kuchniFaza na serniki jak widać w trakcie. Chyba pozostanie mi już tylko czekać kiedy dostanę uczulenia na twaróg. Z drugiej strony co ja poradzę, że tak
ciastkarnia na kruchym spodzieKochani to już końcówka, naszego karnawału. Jednak w Tłusty Czwartek przy ogromie słodkości w postaci chrustów, faworków czy pączków wypróbujcie przepis na kruche chrusty, a może delikatne ciasteczka w kształcie rombów. Są pychaa! porcja ok 50 chrustów Składniki: 1 jajko 80 g masła roztopione 50 g cukru 2,5 łyżki rumu 250 g mąki 5 łyżek mleka szczypta(...)cukrem, rumem i jajkiem na pianę. Na stolnicy przesiać mąkę i dodać szczyptę soli, zrobić zagłębienie i wlać w zagłębienie mleko oraz mieszankę maślaną. Wszystko zagnieść na gładkie ciastko. Ciasto rozwałkować na placek o grubości ok 3 mm, następnie wycinamy radełkiem romby. Smażymy chrusty z obu stron na złocisty kolor w rozgrzanym tłuszczu na 180 C. Chrusty
Niezły Młynekzechęcam do wykonania sernika na zimno z dużą ilością jagód i twarogu. Ciasto jest orzeźwiające, puszyste i lekko kwaskowate. Idealne na ciepłe dni. Najlepiej smakuje na drugi dzeń, kiedy spód lekko zmięknie, a masa jagodowo-twarogowa stanie się jeszcze bardziej puszysta. Składniki na spód: 120 g kruchych ciasteczek typu petitki 90 g stopionego masła 2 łyżki (z małą górką(...)szklanki wrzącej wody Mus jagodowy: 300 g jagód 1 galaretka o smaku leśnych owoców 150 ml gorącej wody Twaróg należy wyjąć z lodówki na 2 godziny przed przygotowaniem ciasta. Ciasteczka dokładnie pokruszyć (ja użyłam do tego melaksera), dodać kakao, przemieszać. Wlać schłodzone masło, Ponownie przemieszać. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć masą ciasteczkową, lekko ugnieść (fot.1) . Następnie podpiec w piekarniku
Świat CiastaFaworki angielskie według przepisu z książki „ Praktyczne przepisy pieczenia ciast świątecznych a mianowicie: bab, babek, placków, mazurków, pierników i tortów oraz strucli, kołaczów, chleba, bułek, rogali i różnych przysmaczków do kawy, herbaty i czekolady”, Florentyny Niewiarowskiej, z 1895 roku. Są bardzo podobne do klasycznych faworków , ale nieco mniej kruche i delikatne. 1 łyżka miękkiego masła, 6 żółtek, 75 g cukru(...)cukier waniliowy, Utrzeć masło na śmietanę, następnie dodawać po jednym żółtku, a następnie cukier. Gdy masa będzie dobrze ubita, wlać powoli rum. Następnie dodać śmietanę i mąkę. Zagnieść „wolne” ciasto ( twarde, gęste i ciężkie do wałkowania). W oryginalnym przepisie użyto więcej mąki, mi się nie udało tyle dodać – użyłam mniej. Gdy ciasto jest dokładnie wyrobione odłożyć je na chwilę
królestwo garówciacho nie tylko wyśmienicie smakuje, ale jest również pełne cennych składników odżywczych. Klasyczny kruchy spód zastąpiłem w tym przepisie amarantusem ekspandowanym i daktylami, malinowy dżem pełen cukru zamieniłem na lekki mus z nasionami chia, zaś białą czekoladę przygotowałem, topiąc blok kokosowy i aromatyzując go wanilią. Ciasto totalnie wymiata! Wypróbujcie koniecznie! * SKŁADNIKI na foremkę o średnicy 20 cm (8 porcji) Spód
Food Squareskładniki: 360 g mąki pszennej (u mnie troszkę więcej mąki orkiszowej) 120 g masła, schłodzonego 120 g smalcu (dobrej jakości), schłodzonego 3 żółtka 120 g cukru
Domowy Smak Jedzenia