przepisy na kruche ciasto - 16491 przepisów (strona:761/1100)

Schab z pieczarkami w sosie musztardowym 92

Bitki ze schabu z pieczarkami i cebulką w sosie musztardowym. Pyszne, kruche mięsko w aromatycznym sosie na bazie dwóch rodzajów musztard - sarepskiej oraz francuskiej, z dużą

Kuchnia MagdaLeny
Ciastka (na śmietanie) z czekoladą 98

Te ciastka robią się błyskawicznie. Ciasto jest mięciutkie, delikatne – pracować z takim ciastem to sama przyjemność. Można je nadziać ulubionym dżemem, kajmakiem, orzechami lub czymkolwiek

Smaki Armine
Karnawałowe faworki 797

Kochani już czas przygotować wyjątkowe delikatne, lekkie jak piórko, rozpływające się w ustach przepyszne faworki bardzo kruche. Faworki Składniki: · 1 kg mąki · 15 dag cukru pudru

Kulinarne pyszności Molki
Tarta z ciasta francuskiego ze szparagami, oliwkami i pomidorkami 120

Dzień dobry :-) Mam nadzieję, że miło spędzacie długi weekend :-) W Rzeszowie dziś słoneczko, my leniuchujemy w domu. Jeśli nie macie pomysłu na obiad, to polecam szybką

kruche babeczki
Sernik Snickers z masłem orzechowym, solonym karmelem i czekoladą 399

T o najbardziej grzeszny sernik wszechczasów! Delikatna masa serowa z masłem orzechowym na krakersowym kruchym spodzie, oblana solonym karmelem z orzechami ziemnymi i mleczną czekoladą z

Food Square
Szparagi z pstrągiem łososiowym i mozzarellą w cieście francuskim 184

Sezon na szparagi powoli się zaczyna. My lubimy bardzo. Tym razem zrobiłam z pstrągiem łososiowym, mozzarellą, doprawiłam suszonymi pomidorami z bazylią i czosnkiem, solą i pieprzem

kruche babeczki
Orzeszki 234

Jestem pewna, że doskonale znacie te ciasteczka ;). Popularne orzeszki z ciasta półkruchego pieczone w opiekaczu lub w specjalnych foremkach (u mnie ten drugi sposób, gdyż nie

Nastoletnie Wypiekanie
Niebiańska pianka 185

Zapraszam na przepyszną puszystą lekka piankę z dodatkiem jeżyn do popołudniowej kawy Składniki • 300 g ciastek kruchych z orzechami (miałam takie z cukierni ) • 120 g masła

W królestwie smaków Beaty
Gryczana szarlotka z kokosową posypką | bezglutenowe | dietetyczne | bez laktozy 252

Uwielbiam szarlotkę mojej babci Jasi. Tego smaku nikt nie przebije, jest jedyna w swoim rodzaju.. krucha, mocno cynamonowo-jabłkowa. Trzymając się zdrowego stylu życia tęsknię bardzo za pochłanianiem 5 kawałków (najlepiej z "dupką") na ciepło przy kawie. Są tego plusy.. Mam mniej w pasie. Są i minusy.. Rozpaczam momentami strasznie! Ale wtedy jest jeden spodób na smutek(...)ilością cynamonu. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy masę, a następnie podduszone jabłka. Obsypujemy wiórkami kokosowymi. Pieczemy ok. 40-50 minut w 180 stopniach - do suchego patyczka. 1/6 ciasta ma 330kcal

Czarnawisienka
Szarlotka "by Aloha" 106

Szarlotka "by Aloha" hmmmm....to nazwa dla wtajemniczonych :)Posiada wszystkie cechy idealnej szarlotki:jest kruchajest w sam raz cynamonowarozpływa się w ustachjest szybka i

bistro mama
Migdałowe kulki 56

czym mowa? Oczywiście o świątecznych ciasteczkach. Z jednego ciasta tzw. bazy upieczemy przynajmniej 3 rodzaje ciasteczek. Migdałowe kulki są obtoczone w sezamie, kokoskach lub cukrze pudrze. Z rodzynkami lub migdałem na środku. Możesz też dodać kawałki orzechów, czekolady, mak lub skórkę pomarańczową. Te kruche, delikatne ciasteczka przypominają orientalne słodycze i szybko znikają ze stołu. Kulki mają lekko marcepanowy smak dzieki(...)Jedne w białku i wiórkach kokosowych. Inne w żółtku i sezamie. Możesz też upiec gładkie kulki i udekorować białą i ciemną czekoladą. Albo polać lukrem. Tym sposobem z jednego ciasta upieczemy różne ciasteczka świąteczne! Migdałowe kulki: Składniki: 200 g zimnego masła 100 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli 350 g mąki 2 łyżki skrobi kukurydzianej kilka kropli aromatu

dolcevitainmykitchen
Kruche ciasteczka z mąki żytniej 133

pieczenia, Składniki na ciasteczka umieścić w dużej misce i zagnieść ciasto, Z ciasta urywać kawałki wielkości orzecha włoskiego i formować kulki, Kulki rozłożyć na blasze do pieczenia, każdą kulkę delikatnie spłaszczyć widelcem tworząc karteczkę, Ciastka piec w 180 stopniach około 20 minut do zarumienienia. Artykuł Kruche ciasteczka z mąki żytniej pochodzi z serwisu tyfranbox

tyfranbox
Tarta z musem jabłkowym i bitą śmietaną. 60

śmietaną. Dla wielu z nas jesień to przede wszystkim sezon na jabłka . Oznacza to, że ciasta z jabłkami to hit jesieni! Tak jak ta tarta z musem jabłkowym , z dodatkiem bitej śmietany. Nie dość, że ta tarta wygląda dość imponująco to jeszcze smakuje wyśmienicie. Kruchy spód, jabłka obtoczone galaretką i ta bita śmietana do której każdy ma słabość… Kiedy(...)śmietany kremówki 36% – 3 łyżki erytrytolu – kakao do posypania Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, erytrytol i masło. Całość posiekaj siekaczką. Wbij jajko i wyrób ciasto. Gotowe ciasto owiń folią spożywczą i umieść w lodówce na 30 minut. Formę do tarty o średnicy 25 cm posmaruj tłuszczem. Ciasto wyciągnij z lodówki i rozwałkuj. Przełóż do formy. Spód

Zdrowy Styl Joanny
herbatniki a la angielskie 148

składniki: 300 g mąki pszennej 170 g maki ziemniaczanej 60 g cukru pudru 125 g masła 125 ml mleka 1/2 łyżeczki sody ziarenka z ok. 1/4

Domowy Smak Jedzenia
Mozzarella zapiekana z figami i szynką parmeńską w cieście makaronowym (bez glutenu) 159

świecie (chociaż babcia by tego pewnie nie nazwała daniem). Gdy robiła ciasto na makaron, ze skrawków, które jej zostawały, robiła dla mnie podpłomyki pieczone na prawdziwym kuchennym piecu opalanym drewnem. Ja bawiłam się pod stołem i domagałam więcej, nie wyobrażałam sobie, że może istnieć coś pyszniejszego. Były cienkie, kruche i miejscami lekko przypalone.     Kiedy już byłam trochę(...)tych pyszności ze względu na celiakię, ale od czego ma się wyobraźnię? Postanowiłam na zakończenie lata połączyć smaki z wakacji mojego dzieciństwa w jednym daniu w wersji bezglutenowej. Zrobiłam ciasto na bezglutenowy makaron, wyłożyłam nim formę, podpiekłam, dodałam mozzarellę, świeże figi, szynkę parmeńską i zapiekłam jeszcze raz, na koniec posypałam tymiankiem. Zupełnie się nie przejmujcie tym, że ciasto się gdzieniegdzie

Quinoa Raz!
CYTRYNOWE CIASTO SZPINAKOWE – BEZGLUTENOWE! 113

Schär , a także nowych, kruchych ciasteczek APPLE BISCO z nowej linii BIO. Ciasteczka APPLE BISCO BIO to bezglutenowe ciasteczka z owsem i jabłkiem produkowane w całości z ekologicznych zbóż i owoców. Zawierają mąkę owsianą, płatki owsiane, siemię lniane i nasiona słonecznika. Doskonałe źródło błonnika! Świetna przekąska w ciągu dnia! A ciacho z ich dodatkiem? Przepyszne! Ciasto jest lekkie, orzeźwiające(...)przesiany Mix C Mix Pâtisserie Schär z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Wszystko razem krótko, ale dokładnie miksujemy. Wylewamy do wyłożonej ( natłuszczonej i obsypanej bezglutenową bułką tartą ). Układamy kruche ciasteczka Apple Bisco BIO. Pieczemy do suchego patyczka, ok. 35 minut w 180C. Smacznego! Zapraszam Was na fanpage marki Schär , gdzie możecie na bieżąco śledzić newsy, a także inspirować się

Ostra na Słodko
Sernik na zimno straciatella 112

przechowywania żywności) o wymiarach ok. 12x18cm wyłożyłam folią spożywczą. Na dnie ułożyłam obok siebie kruche ciastka kakaowe. Mogą być również kakaowe herbatniki. Na ciastka wyłożyłam masę śmietanową. gdy stężała wylałam na nią odłożoną galaretkę. Pojemnik z serniczkiem wstawiłam do lodówki na kilka godzin. Wierzch ciasta dodatkowo udekorowałam roztopioną czekoladą. Tak jak pisałam na wstępie, sernik można zrobić z podwójnej

Waniliowe Improwizacje
81.Leśne dary pod puchatym, zapieczonym mchem: czyli tarta z grzybami! 232

mianowicie ekspresowo szybką tartę, w której kluczowym składnikiem są smakowite, jesienne grzyby!  My naszą tartę sporządziłyśmy na gotowym, kupnym płacie ciasta francuskiego (kwestia zbyt małej ilości czasu), ale Wy możecie zakasać rękawy i zrobić ją na  kruchym, wytrawnym spodzie np. z tego przepisu . Poza kurkami, podgrzybkami i kołpakami ( na zdjęciu poniżej) pod puchatą śmietanowo-jajeczną pierzynką zapiekłyśmy szynkę(...)delikatna i łagodna, bo tym razem zrezygnowałyśmy z ostrych dodatków, aby nie przyćmić smaku grzybów, który idealnie skomponował się ze świeżym koprem. Ślinka cieknie - głodni? Zapraszamy: Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego ok. 400g obranych i oczyszczonych leśnych grzybów 1 średniej wielkości bakłażan 1 gomółka sera capreggio 6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej 2 ząbki czosnku 1 średniej wielkości czerwona cebula 1 mała

Symfonia Smaków
Drożdżowe rogaliki z czekoladkami 161

moje pierwsze, takie prawdziwe podejście do ciasta drożdżowego, do tej pory lepiej się czułam przy gotowym francuskim czy własnoręcznie robionym kruchym. Ale zamarzyły mi się rogaliki. Z czekoladkami w środku (na których nadmiar wręcz cierpię). I oto są, z przepisu z bloga Przy kuchennym stole . Polecam! U mnie już wszystkie zjedzone ;) Składniki (na 24 rogaliki): 3 szklanki mąki pszennej(...)ubite białka. Wszystkie składniki połączyć wyrabiając dłonią (chwilkę, do połączenia składników). Następnie dodawać po trochu roztopiony tłuszcz - wyrabiać za każdym razem, aż do wchłonięcia całego dodanego tłuszczu przez ciasto. Ciasto będzie gotowe, kiedy będzie odchodziło od ręki. Gotowe ciasto oprószyć mąką, przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, by podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na trzy równe części. Każdą

Pasja Smaku
Rogaliki z 3 składników 618

Szybki przepis na kruche rogaliki, do których potrzebujemy tylko 3 składniki! Ostatnio w internecie natknęłam się na ten przepis i na pewno powrócę do niego jeszcze nie raz. Z ciastem bardzo fajnie się współpracuje, a rogaliki w smaku są naprawdę pyszne. Do nadzienia możecie użyć marmolady lub budyniu, w obu wersjach są smaczne. Zapraszam.  Składniki (przepis na 24 rogaliki

kulinarne odsłony pati
Tarta z cukinią i twarogiem bez laktozy 128

Krucha, chrupiąca tarta z delikatnym twarogiem połączonym z wyrazistą cebulką i szczypiorkiem, przykryta warstwą świeżej cukinii z aromatyczną ziołową nutą to moja propozycja sezonowego obiadu. Składniki: Ciasto: 125g masła bez laktozy Mlekovita 230g mąki pszennej 1 jajko 1/2  łyżeczka soli 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia masło bez laktozy Mlekovita do wysmarowania formy Farsz: 1 cukinia 230g twarogu półtłustego

Szalona Kuchnia Eweliny
Sernik pod kokosem 157

Sernik pod kokosem Bardzo lubię serniki właściwie to jest moje ulubione ciasto, ale jak do tej pory każda próba kończyła się zakalcem. Wreszcie znalazłam przepis, z którego sernik wyszedł mi wręcz idealny taki jak lubię najbardziej lekko kruchy i wilgotny. Przepis pochodzi z bloga słodkie pychotki . Robi się go na prawdę bardzo szybko i jest przepyszny

Gotuj Się Kto Może
Kruche jajka sadzone z bezą i dżemem 158

następnie wyrabiamy na gładką kulę. Owijamy folią i chowamy do lodówki na min godzinę. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość 3-4 mm, małym nożykiem wycinamy nieregularne kształty i przekładamy na piekarnikową blachę. Z białek i cukru przygotowujemy bezę, któą smarujemy nasze kruche spody, zostawiając na środku małe kółeczko które po upieczeniu napełnimy dżemem. Ciasteczka wkładamy do piekarnika nagrzanego

Kuchnia w czekoladzie
Kruche ciasteczka cytrusowe z lukrem. 135

Święta lub tak po prostu na podwieczorek. Napiszę, że wyszły mi tak pyszne i idealnie kruche, wprost rozpływające się w ustach, nie ma co ukrywać, że ciasteczka na samych żółtkach są najlepsze. Moje dodatkowo pięknie pachną cytrusami. Bardzo polecam. Zapraszam :) Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 20 dag masła lub margaryny pół szklanki cukru pudru 3 żółtka 1 łyżeczka soku

Izabelawkuchni
MAŁE SŁODKOŚCI BOŻO-NARODZENIOWE 129

Małe co nie co podczas Świąt zamiast ciast z kremem, to moja propozycja na słodkości do kawki. MIODOWO-MIGDAŁOWE CIASTECZKA KORZENNE CIASTECZKA JAGLANE CIASTKA Z PISTACJAMI I ŻURAWINĄ   ROGALIKI ORZECHOWO-CYNAMONOWE KRUCHE BABECZKI Z KREMEM ORZECHOWYM ORZECHOWE BABECZKI Z KREMEM   ŚWIĄTECZNE MUFFINY   PIERNIKOWO-MARCHEWKOWE MUFFINKI

słodki bratek
Mazurek z kajmakiem 362

Kto widział moje zeszłoroczne mazurki, ten wie, że u mnie w domu daleko im było do tych tradycyjnych (kto nie, tego zapraszam tu i tu ). Moja

Ciastkozercy
Jabłecznik z masą z jabłek i kisielu 128

Ciasto – pyszne, bardzo ładnie wygląda. Kolorowa masa nadaje ciastu rumieńca Ciasto – masło, mąkę,cukier, proszek do pieczenia, surowe żółtka wrzucić do miski. Ugotowane na

Kuchnia Pokoleń
Pozory mylą, czyli nie oceniaj książki po okładce, a człowieka po tatuażach. I konfitura z czerwonych pomarańczy 155

też znajomi piekarze, którzy wpadli pomóc w przygotowaniach do świętowania. W końcu tysiąc pięćset tortów Othello (kruchy spód z z czekoladą, krem cukierniczy, ciasteczka migdałowe, bita śmietana, biszkopt, glazura czekoladowa, obręcz z marcepanu i dekoracja z bitej śmietany) i cztery tysiące festelavnsboller (ciasto duńskie przełożone kremem cukierniczym, dżemem i bitą śmietaną), to nie przelewki. Ile chlebów i bułek napiekli

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasteczka piwoszki z nadzieniem figa z makiem i różanym . 174

firmy Eterno drugie nadzienie to Konfitura z płatków róży od firmy Ogródek Dziadunia . Ciastka są pyszne, kruche bez dodatku proszku i jajek a przede wszystkim bardzo proste w przygotowaniu. Ciasteczka podałam na porcelanie Bogucice z kolekcji New Hollis Gold . Zapraszam :) Składniki na ciasto : 3,5 szklanki mąki ( z tego  1/2 szklanki do podsypania  ) 1/2 szklanki piwa 2 cukry

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasteczka kruche-tradycyjny,prosty i pyszny przepis 132

znikają błyskawicznie)można je polukrować , lub polać roztopioną czekoladą lub zostawić takie zwykłe-jak kto woli KRUCHE CIASTECZKA SKŁADNIKI: KOSTKA MARGARYNY 2,5 SZKL.MĄKI 3 ŻÓŁTKA 3/4 SZKL.CUKRU PUDRU PRZYGOTOWANIE: mąkę siekamy z margaryną,dodajemy cukier i żółtka i ugniatamy gładkie ciasto i wkładamy do lodówki na godzinkę potem wyjmujemy rozwałkowujemy ,podsypując mąką i wykrajamy ciasteczka, układamy na blaszce

Swojskie jedzonko
Placek rabarbarowy z trzech misek 173

bezą lub piankami pieczemy jeszcze 5-6 minut pod górną grzałką piekarnika, aż się przyrumienią. Studzimy ciasto po wyjęciu z piekarnika, kroimy dopiero gdy wystygnie. Jeśli za mało dla Was słodkie – posypcie je cukrem pudrem. Ja nie sypę. Jest słodkie i biszkoptowo kruche, rabarbar słodko-cierpki jak trzeba, a całość prosta, szybka i rustykalna, taki właśnie placek. Z sezonowymi owocami

Karo in the Kitchen
Ekologiczne naleśniki kasztanowe z ricottą i karmelizowanymi orzechami 163

Wszystkie sładniki łączymy w jednym naczyniu, mieszamy za pomocą rózgi lub miksera, aż powstanie jednolite, rzadkie ciasto bez grudek. Niewielkie porcje cista rozprowadzamy na rozgrzanej i lekko natłuszczonej patelni i smażymy ok 1,5-2 minut. Naleśniki z mąki kasztanowej są bardzo kruche i delikatne, więc bardzo ostrożnie przekładamy je na druga stronę i smażymy jeszcze ok 40s. Podajemy

Zawsze głodna!
Wielkanocne Migdałowe Kruche Ciasteczka 194

białko jaja   1,5 szklanki cukru pudru   barwniki w proszku (opcjonalnie) Wielkanocne Migdałowe Kruche Ciasteczka - Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Masło kroimy w drobną kostkę i dodajemy do mąki.  Następnie dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy ciasto (gdyby okazało się zbyt suche dodajemy więcej śmietany). Ciasto zawijamy w folię i umieszczamy w lodówce

Słodka Strona
Ciasteczka z maszynki 186

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Wspaniałe, kruche i delikatne ciasteczka z nutką cytrynowego smaku. Wyciskane z specjalnej maszynki do ciastek. Są mega szybkie i proste do zrobienia. Wystarczy z podanych składników zagnieść ciasto, przełożyć je do maszynki i wyciskać ciasteczka o różnych kształtach. Później zostaje nam już tylko upiec

Marta Gotuje
Brak tytułu 128

minut w 180 stopniach C. A tak wyglądają moje foremki: Kupiłam je za około 5zł/komplet w sklepie z artykułami gospodarstwa domowego. Z ciasta można robić różne ciasteczka. Spokojnie możecie wycinać je zwykłymi foremkami. Ciastka są kruche - idealne do herbatki

kolorowotorcikowo