pyszności! Już na bank nie zabraknie Wam inspiracji na weekendowe ciasto, ciasto na imprezę, rodzinne Święta czy też wieczorne zachcianki! Zaczynamy! Dziś, tak jak Wam mówiłam zapraszam Was na fantastyczny sernik – bo jak wiecie już od kilku lat, Ostra na Słodko to niekwestionowana królowa serników ( hehehe żarcik! ). Ciemny, kruchy spód przypominający znane wszystkim ciasteczka Oreo, pokryty obłędnie kremową masą
Ostra na Słodkozupełnie inaczej niż nasze faworki polskie. Te znane nam faworki są kruche, puste w środku. Te rosyjskie z kefirem w składzie są mięsiste, grubsze, sycące. W smaku wręcz uzależniające. Spróbujcie potestować z grubością placka, którego wykrawacie faworki. Czy bardziej zasmakują wam te cieńsze, czy też te z grubszego ciasta. Rosyjskie faworki mają jeszcze jeden plus. Robi się je bardzo prosto
Mieszam w Garnkuspód formy do tortownicy, a następnie wyłóż na niego równomiernie ciasto. Piecz około 20 minut. Przygotuj masę sernikową : Zetrzyj skórkę z cytryny. Laskę wanilii rozetnij wzdłuż i ostrzem noża wyskrob ziarenka. Wymieszaj z cukrem, dodaj skórkę otartą z cytryny, ser, śmietankę i jajka. Wylej masę serową na kruchy pistacjowy spód i wstaw do nagrzanego piekarnika (150°C) na około
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskamoje ostatnie odkrycie! Piwo sprawia, że są one niesamowicie kruche. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie dodała do nich nutelli. Z przepisu wychodzi ich naprawdę sporo, ale proponuję nie zmniejszać porcji – rogaliki znikają w każdej ilości Rogaliki na piwie Składniki: 4 szklanki mąki + trochę do podsypania ciasta 400 g zimnego masła/margaryny 250 ml piwa nutella cukier puder
PatiGotujeprzepis na pyszne ciasteczka spirale. Ciasteczka rewelacyjne, pyszne, kruche, proste w wykonaniu. Ja zrobiłam podwójną porcję i zniknęły w dwa dni. Przepis znalazłam tutaj ( klik ), lekko zmodyfikowałam (odjęłam trochę cukru). Polecam naprawdę warto zrobić, z podanego przepisu wychodzi około 25-30 ciasteczek :-) Miłego dnia :-) Składniki ciasto jasne: 100 g zimnego masła 40 g cukru pudru 1/2 łyżeczki ekstrakt naturalny waniliowy
kruche babeczkiPyszne rogaliki krucho-drożdżowe, z domowymi powidłami śliwkowymi ... Kruche, maślane, wprost rozpływające się w ustach. Gdy użyjemy domowych powideł bez dodatku cukru, otrzymamy wypiek w całości bezcukrowy. Lukier nie jest konieczny, bez niego rogaliki są wystarczająco słodkie (moje dziecię miało wersję bez lukru....), a do ciasta możemy dodać ksylitol. Przepis dostałam od Teściowej, dzięki Babcia I. ;-) Dodam jeszcze, że błyskawicznie
Smaczne Zdroweposzukuje coraz to nowych przepisów na nie, bo wersja ciastek kruchych już nieco się nam przejadła. Obecnie królują ciastka kakaowe. Pychota, polecamy wypróbować (nie koniecznie ze świątecznymi ozdobami :)) Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten Ilość porcji: około 30 ciastek Czas przygotowania: 15 minut + czas na chłodzenie ciasto 60 minut + czas pieczenia 12 minut Składniki: 180g mąki pszennej 150g
Kolizje SmakówKruche ciasteczka z nadzieniem jabłkowym, z polew ą czekoladow ą , orzechami i aromatem cynamonowym... niezwykle rozpływające się w ustach. Do zrobienia ciasteczek możemy zaangażować nasze dzieci, które będą miały ogromn ą frajdę przy robieniu słodkich pierożków. Składniki: Ciasto: m ą ka pszenna 2 szklanki, masło 150 g, śmietana 18 % 1 łyżka, jajko
kulinarne odsłony patiWszystko porządnie wymieszałam. Blachę wyłożyłam pergaminem, nabierałam łyżeczką czubate porcje ciasta i nakładałam je w odstępach 5 centymetrowych na przygotowaną blachę. Piekłam 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Do ciastek można dodać odrobinę papryki chili albo starty świeży imbir. Polecam te pyszne ciasteczka. Są kruche,wspaniałe do kawy i mogą długo poleżeć. Smacznego
potrawyregionalnezaszaleję i dodam dwa posty. Przepis na te wspaniałe i kruche ciasteczka znalazłam na tym blogu i jestem zadowolona. Polecam. Mnie się udały, a raczej miałam dwie lewe ręce do robienia faworków :D Składniki: 2 szklanki mąki 4 żółtka 1 łyżka spirytusu śmietana 18% tyle ile wchłonie ciasto tłuszcz do smażenia cukier puder do posypania Wykonanie: Mąkę
Ciasteczkowy Potwórznalazłam przepis na wspaniałe faworki. Wyszły wspaniałe. Delikatne i niesamowicie kruche. Polecam :-) Składniki: 400 g mąki 3 żółtka 1 jajko 1 łyżka masła lub margaryny 8 łyżek śmietany 1 łyżka spirytusu Dodatkowo: Olej do smażenia Cukier puder do posypania. Z podanych składników zagniatamy dokładnie jednolite i gładkie ciasto a następnie zbijamy wałkiem kilkakrotnie, żeby się napowietrzyło. Ciasto dzielimy
Na słodko lub wytrawnieFaworki , chrust, chruściki - kruche, złociste ciasteczka w kształcie kokardki posypane cukrem pudrem. Sa pracochłonne, ale warto poświęcić trochę czasu, a później jeść, jeść, jeść... Składniki: 4 żółtka pół szklanki gęstej śmietany 1 łyżka spirytusu lub octu mąki tyle, ile "zabierze ciasto" (ok. 40 dag) szczypta soli cukier puder do posypania tłuszcz do smażenia Z żółtek, śmietamy, spirytusu lub octu
Salonik smakównimi dużo pracy, więc dlaczego robimy je tylko od święta ?… Są kruche, złociste, takie jakie jadłam w dzieciństwie…Składniki:2 szklanki mąki2 jajka1 żółtko4 łyżki gęstej śmietany 18 %1 łyżka spirytusu1 łyżka cukru waniliowegoszczypta soliPrzygotowanie:Mąkę przesiać, dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Zawinąć w folię i zostawić na 30 minut. Następnie cienko rozwałkować, pokroić na paski (około
Oryginalny smakKruche babeczki z wątróbką Co powiecie na babeczki w wersji słonej z wątróbką ? Bardzo polecam są naprawdę pyszne , nawet mój syn który nie lubi wątróbki zjadł je ze smakiem :) Przepis bardzo prosty i nie drogi :)Składniki na ciasto:2 szkl mąki zwykłej 1 szkl mąki krupczatki3 żółtka1 łyżeczka soli1 margaryna Kasia Wykonanie :Do miski przełożyć wszystkie składniki
Sama słodycz i szczypta chili