przepisy na kruche ciasto - 16491 przepisów (strona:785/1100)

Wegetariański kulebiak z brokułami i zielonym groszkiem. 166

kulebiak (5 osób) Składniki: 2 ciasta francuskie 1 opakowanie mrożonego brokuła 1 duża kalarepa 1 szklanka mrożonego zielonego groszku 6-7 szt. szpinaku (brykiet) 10 małych pieczarek 1 słodka śmietana ok. 300 ml 1 serek topiony z ziołami 1 szklanka tartego żółtego sera 1 jajko gałka muszkatołowa, pieprz, lubczyk, tymianek Zaczynamy od ugotowania na krucho w lekko osolonej wodzie brokuła(...)końcu dodajemy żółtko, aby zagęścić sos. Mocno mieszając zdejmujemy z ognia. Sos mieszamy z warzywami. Pamiętajcie, aby brokuła podzielić na małe kawałki. Powstałą masę przekładamy na rozłożone na blaszce ciasto i układamy coś w rodzaju kopca na całej długości ciasta. Następnie przykrywamy kopczyk drugim ciastem. Z obydwu boków pozostanie nam trochę ciasta, więc przed zawinięciem, kładziemy na całej długości słupki

vegetanie
Ciasteczka pieczarki 149

ciasto). Jego brak spowoduje nieprzyjemny smak ciasta (posmak sody). Stąd mój dodatek do ciasta – sok wyciśnięty z cytryny. Ze względu na różną wilgotność mąki, jeżeli zachodzi taka potrzeba, bo ciasto jest zbyt wilgotne (lepi się do rąk) można dodać po łyżce skrobi kukurydzianej i mąki tortowej. Ja w moim przepisie dodałam i uwzględniłam w składnikach. Zamiast skrobi kukurydzianej można użyć(...)Lepiej użyć masła niż margaryny. Szklanka – u mnie metalowa miarka o pojemności 250 ml. * Ostudzone ciastka przechowujemy w szczelnie zamkniętym pudełku. Ciasteczka pieczarki zaskoczyły mnie nie tylko swoim wyglądem. Kruche, wręcz piaskowe, idealne do kawy lub herbaty. A naprawdę – zwyczajnie wymagają czegoś do popicia. Ale nie mogę powiedzieć, że to ich wada, bo rozpływają się w ustach. Strukturą przypominają

mojewypiekiinietylko
Ciasteczka migdałowo-czekoladowe 182

mąką - wszystkie składniki wymieszać i wyrobić ciasto, schłodzić je 30-60 minut - ciasto rozwałkować na cienki placek podsypując mąką i wykrawać foremkami wybrane kształty - piec w 180 stopniach przez około 10-15 minut (w zależności od piekarnika)  - po upieczeniu przechowywać w zamkniętym pojemniku Ciasteczka są kruche, mocno czekoladowe (zwłaszcza, jeśli posiekamy czekoladę na dość duże kawałki), do tego

Smakołyki Bereniki
KRUCHE CIASTECZKA KORZENNE 432

Aromatyczne, kruche, rozpływające się w ustach  ciasteczka o korzennym smaku. Bardzo proste w wykonaniu, można wykorzystać do ich robienia nasze małe pociechy.   Składniki: 300g mąki pszennej 200g masła 100g cukru pudru 2 żółtka opakowanie przyprawy do ciasteczek korzennych firmy Kamis opcjonalnie można dodać jeszcze po pół łyżeczki cynamonu, imbiru, kardamonu, kolendry.     Mąkę przesiałam przez sitko. Dodałam(...)cukier puder. Następnie wsypałam przyprawę do ciasteczek. Wbiłam żółtka. Ostatni składnik to masło. Posiekałam je na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki zagniotłam. Ciasto wstawiłam na około 45 minut do lodówki. Rozwałkowałam je na 0,5 cm płaty. Teraz czas na wycinanie ciasteczek. Użyłam foremek o różnych kształtach, ale można wykraiwać je za pomocą np. szklanki. Układałam ciasteczka na blasze wyłożonej papierem

potrawyregionalne
szybciutki chlebek bezglutenowy 218

łyżeczek soli, 1 i 1/2 łyżki (czubatej) miodu lub innego cukru (jako pożywka dla drożdży), 40-50g drożdzy, ok. 5 szklanek lekko ciepłej wody, opcjonalnie ziarna – do ciasta lub po wierzchu przed pieczeniem: słonecznik, dynia, czarnuszka czy siemię lniane. Chleb według tej proporcji posiada lekką nutę goryczy w smaku,co dla mnie jest jego ogromną zaletą. Ten smak(...)pomidor lub ogórek. Jednak jeżeli komuś to nie odpowiada może częściowo lub w całości mąkę jaglaną zastąpić mąką ryżową albo gryczaną. Jeżeli użyjesz mąki ryżowej chleb wyjdzie bardziej kruchy i delikatny w smaku. Przygotowanie: Szklankę napełnij w połowie ciepłą wodą i rozpuść w niej drożdże z częścią cukru. Odstaw na kilka minut, aż drożdże zaczną rosnąć. W tym czasie wszystkie

Gar Zdrowia
Słodka niedziela 41

Kolejna słoneczna niedziela. W kuchni roznosi się zapach jabłek. Na stole stoi tarta jabłkowa z kruszonką. Jest pyszna! Już spróbowałam. Ciasto z jabłkami to moje ulubione

codojedzenia
Babka gotowana 290

Babka gotowana jest zdecydowanie moją faworytką, jeśli chodzi o tego typu słodkości. Babka gotowana z tego przepisu jest niesamowicie delikatna, krucha i wręcz rozpływa się w

PysiaGotuje.pl
Tort bezowy Pavlova z kremem z bitej śmietany i sera mascarpone z owocami 226

Delikatna beza Pavlova jest smaczna i wbrew pozorom prosta w przygotowaniu. Po odpowiednim wysuszeniu w piekarniku ma kruchą i lekko chrupiącą warstwę zewnętrzną. W środku natomiast

Przepisy Kulinarne
Kruche faworki 135

Na blogu Moniki znalazłam przepis na faworki -spiralki ..ja jednak zrobiłam tradycyjne faworki..Te faworki są inne niż wcześniej robiłam.Kruche faworki dodaję do

Moje domowe kucharzenie
Sernik na zimno z truskawkami i galaretką 237

Czas przygotowania: 50 min. (oczekiwanie ok. 6 h) Składniki na tortownicę o śr. 25 cm Koszt przygotowania: 25,00 zł SKŁADNIKI na kruchy spód: 200 g

kulinarnyJa
Miodowe Brownie z orzechami 277

"Słodkie Święta Bożego Narodzenia kojarzą mi się z piernikami, sernikami, makowcami i czekoladą, dużą ilością czekolady. Do tego wszystkiego dochodzą kruche ciasteczka i wieczory spędzane na

Słodkie Przyjemności
Kruche serduszka z wiśniowym nadzieniem 116

   Ciekawe ciastka, które nie tylko cieszą oko, ale z przyjemnością smakują.Mogą też być miłym prezentem.Składniki:-1,5 szklanki mąki pszennej-0,5

Maminek kulinarny
CIASTECZKA PISTACJOWO-KARDAMONOWE 107

PISTACHIO & CARDAMOM SHORTBREADS RECIPE IN ENGLISH Dodatek mąki ryżowej powoduje, że ciasteczka stają się bardzo kruche i wręcz rozpływają się w ustach; nie są zbyt

Przepisy Aleksandry
Kruche ciasteczka maślane 82

Dzisiaj chcę wam zaproponować przepis na kruche ciasteczka. Delikatne, maślane ciasteczka są przepyszne, a przygotowanie ich daje dużo frajdy najmłodszym jak i dorosłym. Super smaczne i chrupiące po prostu pychotka. Zapraszam do wypróbowania mojego przepisu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ciasteczka maślane – składniki: 250 gram mąki pszennej 1 jajko rozmiar M 150 g masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia(...)masło pokrojone w kosteczkę i jajko. całość dość szybko zagniotłam na jednolitą masę. Z ciasta zrobiłam kulę, owinęłam folią i włożyłam do zamrażalnika na około 1,5 – 2 godz. Po tym czasie wyjęłam masę i chwilę ją rozgniatałam. Stolnicę oprószyłam mąką i rozwałkowałam ciasto na około 4 mm grubości. Przygotowałam foremki i wycinałam kształty za pomocą foremek. Następnie ułożyłam

Olcia gotuje!