guziki skuszą niejednego amatora kruchych słodkości. Składniki ok. 2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl cukru pudru 1 jajko 3/4 kostki margaryny 1 łyżka kakao 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli 1. Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, kakao, cynamonem i solą. Przesypujemy na stolnicę. Robimy dołek, do którego wbijamy jajko i ścieramy na tarce zimną margarynę. Zagniatamy ciasto, owijamy folią i wkładamy
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatypolecam :) Przepis na kruche serowe pierożki znajdziecie tutaj . Składniki na wiatraczki: * 3 szklanki mąki pszennej * 200 g twarogu zmielonego * 1 jajko * 1/2 szklanki cukru * 150 g masła * 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia * marmolada różana albo wieloowocowa * cukier puder do oprószenia (można pominąć) Wykonanie: Z mąki, twarogu, cukru, jajka, masła i proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Zawinąć
Zrób to smacznieobecności otręb, są bardziej kruche. Zapraszam! SKŁADNIKI: - 3 szklanki mąki - 150 gram masła - 1/2 szklanki cukru - 1 jajko - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 4 łyżeczki cynamonu - 1 łyżeczka imbiru - 1/2 szklanki otręb pszennych - 1/2 małego kubeczka jogurtu naturalnego Dokładnie łączę ze sobą wszystkie składniki. Tworzę kulę, którą trzymam w lodówce ok. 1 godz. Następnie rozwałkowuję ciasto na stolnicy na grubość
WielopokoleniowoZapraszam na pyszne, czekoladowe, kruche, nadziewane ciasteczka. Wyglądają uroczo w kształcie serduszek i są proste w przygotowaniu. Będą miłym upominkiem na walentynki dla ukochanej osoby. Bardzo polecam… (inspiracja ze strony sallysbakingaddiction.com ) Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nadziewane ciasteczka z czekoladą i migdałami Składniki na około 22 sztuki: Ciasto: 2 i 1/4 szklanki
Mała Cukierenkakruche i mocno aromatyczne. W sam raz na karnawał! Składniki: • 60 dkg mąki pszennej • 250 g masła • 1/2 szklanki cukru • cukier waniliowy • 1 jajko • 2 żółtka • 4 łyżki kwaśnej śmietany • szczypta soli Wykonanie: • Masło posiekać z mąką, dodać oba cukry i szczyptę soli. • Siekać dalej z jajkiem, żółtkami i śmietaną. • Zagnieść ciasto, zawinąć
To co kochamByły mielone i zostało trochę mięsa, był rosół też zostało mięso i pasuje coś z tym zrobić. Aby rodzina nie narzekała, że stare, aby się
Dieta moja pasjaJeszcze jedna bardzo słodka wielkanocna propozycja. Jeśli ktoś nie ma pomysłu czym tym razem zaskoczyć swoich bliskich, to te jajka z pewnością Wam w tym pomogą
Kuchnia w czekoladzieciasto Rozwałkuj dosyć cienko ciasto u wykrawaj ciastka Piecz ciacha 12-15 minut najlepiej na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 180 C Ja dodatkowo posmarowałam je dla bajeru delikatnie czekoladą a tu ugryzłam No ok, w sumie to 3 zjadłam, ale to dla pewności, że są smaczne- tak, są pyszne, i jak wszystkie kruche najlepiej przechowywać w metalowej
greenscarfGdy nie mam czasu na długie wypieki lub nachodzą mnie niespodziewani goście wyjmuję ze spiżarni paczkę korpusów do babeczek i napełniam je kremem, do tego trochę
Mania WypiekaniaSkładniki na kruche ciasteczka z jabłkiem , czyli uśmiechnięte ciasteczka 1 szklanka mąki krupczatki 2 łyżki mąki poznańskiej (wrocławskiej) 10 dag masła 2 łyżki cukru pudru 1 żółtko 3 mniejsze jabłka cukier puder do posypania Mąki wysypujemy na stolnicę, dodajemy cukier puder, mieszamy, dodajemy pokrojony tłuszcz, żółtko i wyrabiamy za pomocą noża (siekamy aż ciasto będzie miało konsystencję
Rozpustne gotowanieposmarować jedną stronę ciasta, przykryć drugą i docisnąć. 5. Wrzucać rurki na rozgrzany olej i smażyć jak faworki - do zrumienienia. 6. Następnie za pomocą łyżki cedzakowej przełożyć na ręcznik papierowy - do odsączenia. Zanim całkowicie ostygną usunąć metalowe rurki. 7. Rurki nadziewać kremem po ich całkowitym ostudzeniu, tuż przed podaniem - wtedy zachowają swoją chrupkość. 8. Kruche rurki (bez nadzienia) można
Domowa Cookierenka Agipierwszy raz zapraszam Was na ciastka krucho-drożdżowe według regionalnego podkarpackiego przepisu, jednak takiej wersji jeszcze nie było. Okrągłe ciasteczka z dziurką, posypane cukrem i siekanymi orzechami. Delikatne, kruche, jak z najlepszej cukierni. Przepis zawiera proporcje aż na 80 sztuk ciastek, ale wierzcie mi, znikną :) Przepis pochodzi od pani Barbary Owsiak z Koła Gospodyń Wiejskich w Niepli (gmina Jasło). Został(...)łyżką cukru i mieszamy, aż zmienią postać na płynną. Dodajemy do nich śmietanę. Mąkę siekamy z masłem i margaryną. Dodajemy żółtka, śmietanę z drożdżami i cukier waniliowy. Wyrabiamy ciasto. Ciasta jest sporo, więc oddzielamy część na pierwszą partię ciastek, a resztę wkładamy do lodówki, żeby nie rosło. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm . Foremką wycinamy ciastka, a w każdym
Trzeci talerzjędrne i urodziwe, jednak możemy również wykorzystać nasze mrożonki, gdyż ich smak i wygląd nie odbiegają zbytnio od letnich okazów. Beza z truskawkami to mój ulubiony deser. Słodkie, kruche blaty, soczyste owoce i kremowy, aksamitny krem. Wszystko ze sobą współgra idealnie! Zawsze korzystałam z serowego kremu, ale tym razem połączyłam go z białą czekoladą. To musiało się udać! Składnika(...)kroimy na mniejsze kawałki, owoce do dekoracji pozostawiamy zamrożone. Na wcześniej przygotowane i całkowicie ostudzone blaty nakładamy krem i pokrojone 3-4 truskawki, Na wierzchu układamy pozostałe owoce. Ciasto trzymamy w lodówce. Smacznego
Słodkie Przyjemnościukrywam, zwłaszcza, jeżeli ktoś jest weganinem, bo wegetariane będą mieć ułatwione zadanie: bezy mogą kupić gotowe jak i kajmak. Wegus ma pod górkę, ale jaka satysfakcja ps. Upiekłam to ciasto pilotażowo, bo chciałam przetestować przed urodzinami mamy, następnym razem upiekę je w tortownicy jako tortę, bo idealne się do tego nadaje. Na tortownicę o średnicy 26 cm składniki na krem(...)razy tyle, wykorzystując każdy poziom piekarnika. Bezy podczas pieczenia lekko się rozleją. Po wyjęciu z piekarnika będą lekko gumowate ale w ciągu kilku minut stają się idealnie suche i kruche. Gdy tylko wystygną od razu przełóż je do szczelnego pojemnika i tak możesz przechowywać nawet kilka tygodni. Składniki na krem: OLYMPUS DIGITAL CAMERA 1,5 litra sojowego mleka- najlepiej słodzonego
greenscarfTarta serowa z mango – ciasto bez pieczenia Lubicie szybkie i pyszne ciasta bez pieczenia? Ja uwielbiam. Taka właśnie jest tarta serowa z mango. Tarta bez pieczenia to moje ulubione rozwiązanie na gorące letnie dni. Tą wersję przygotowałam na wieczór we dwoje z mężem. Słoneczko jeszcze nie zaszło, pyszna tarta, lekko schłodzone wino, my dwoje… Czy trzeba czegoś więcej(...)spróbujcie mojej tarty serowej z mango Składniki: 350 g kruchych ciasteczek 150 g masła 350 g twarogu na sernik z wiaderka 100 ml śmietany kremówki 30% 2 łyżki syropu klonowego 1 łyżeczka soku z limonki 40 g białej czekolady 1 plaster mango z lekkiego syropu Na spód: 350 g kruchych ciasteczek 150 g masła Przygotowanie: Ciasteczka rozdrabniamy w misie blendera
Słodkie okruszki