powidłem śliwkowym i orzechami. Rogaliki super, bardzo kruche, znikają szybciutko :-) Przepis znalazłam w książce "Opowiadania drewnianego stołu" Moniki Waleckiej. Polecam Wam zrobienie, bo nie są trudne, a efekt jak widać :-) W oryginalnym przepisie zamiast powidła śliwkowego jest dżem porzeczkowy, ja nie miałam i zamieniłam na powidło. Miłego piątku wszystkim życzę :-) Składniki ciasto na 36 sztuk: 200 g masła w temp
kruche babeczkipieczenia i zbędnych dodatków wyszły bardzo kruche i pysznie kokosowe. CIASTECZKA KOKOSOWE Z MASZYNK I 0,5 kg mąki 1 szklanka cukru pudru 1 i 3/4 kostki miękkiego masła 3 żółtka 6 łyżek wiórków kokosowych Mąkę i cukier puder przesiać do miski, dodać miękkie masło i resztę składników. Wyrobić gładkie ciasto. Podzielić na części, utoczyć wałeczki o grubości zbliżonej
Pieguskowa Kuchnianastępnie przełożyć na stolnicę i zagnieść elastyczne ciasto. Podzielić na 16 do 24 kulek w zależności jakiej wielkości chcemy uzyskać placki. Na podsypanej mąką stolnicy spłaszczyć kulkę i rozwałkować w miarę równe krążki. Smażyć z obu stron na suchej i rozgrzanej patelni. Uważać żeby się nie przypaliły, ponieważ staną się bardzo kruche i będą się łamać. Pierś z kurczaka pokroić
Pieguskowa Kuchnianawet trzeba) jeść je trzymając w dłoni. Kruche roladki to mój optymalny wybór na piknik. Posmarowałam wierzch roladek rozpuszczoną margaryną Optima Omega 3-dzięki temu pięknie się upiekły na złoty kolor i super smakowały. Składniki: 250 g twarogu chudego 1 żółtko 3 łyżki cukru pudru 200 g świeżych truskawek 300 g ciasta filo-7 płatów 1/4 szkl mleka 1 łyżka
słodkie i nie tylko historie kulinarnetylko na Wielkanoc. Mazurek / tarta na kruchym maślanym spodzie, nadziana domowy dżemem z czarnej porzeczki i udekorowana bezą przygotowaną na wytrawnym winie. Pychotka! Spód: 110 g masła 220 g mąki pszennej 60 g cukru pudru 2 żółtka Beza: 2 białka 50 ml wytrawnego białego wina 100 g cukru Przygotowanie: Zagnieść ciasto na spód. Schładzamy w lodówce około 1 godziny
Rusty Forkmojej córki mogłabym non stop piec kruche ciasteczka - i one wystarczyłyby jej do pełni szczęścia ;-) SKŁADNIKI: - 2 szklanki mąki - 200 gram margaryny do pieczenia - 1/2 szklanki cukru - 2 żółtka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Siekam nożem margarynę, dodaję cukier, żółtka, stopniowo dosypuję mąkę i proszek do pieczenia. Pod koniec wyrabiam ciasto rękami, tworzę kulę i daję do lodówki na minimum
Wielopokoleniowoobciążenia, aby ciasto się pięknie zarumieniło. Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika i dajemy mu przestygnąć. Masa z kaszy manny: 4 łyżki kaszy manny 1 szklanka mleka ewentualnie cukier - do smaku 100 ml śmietanki kremówki oraz karmel: gotowy lub przygotowujemy go gotując puszkę mleczka skondensowanego słodzonego przez około 2 godziny. Schłodzony spód kruchy smarujemy gruuuubo karmelem :D Następnie czas na przygotowanie
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Pierś z kurczaka w kolejnej odsłonie tzn. kruchej soczystej z wierzchu chrupiącej. Najlepiej smakuje świeżo usmażony. Bardzo smaczne szybkie danie. Zapraszam… Stopień trudności 9/10 trochę tzw. paćkania jest przy obtaczaniu filecików w mące najlepiej robić to szczypcami kuchennymi Skala smaku 10/10 podajemy oczywiście z ulubionymi sosami bądź z ketchupem. Kurczak w cieście z jogurtu Składniki 2 duże piersi
Kubki smakusię opisać. Cudowny - to słabe określenie. Ciasto jest lekkie, kremowe i niesamowicie rozpływa się w ustach. Idealne połączenie lekko solonych pistacji, delikatnych orzechów nerkowca i nuty białej czekolady - sprawia, że trudno oprzeć się sięgnięciu po kolejny kawałek. Naprawdę jestem z niego dumna! (Tortownica o średnicy 16-18 cm) Spód: 150g kruchych ciasteczek/herbatników 50g masła/margaryny Masa serowa
Di gotujeciasteczkami korzennymi. Co ważne są kruche już pierwszego dnia, mają aromat przypraw korzennych i są na prawdę smaczne. Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 125 g masła pół szklanki drobnego cukru 2 żółtka 1 łyżeczka sody 2 łyżki przyprawy do piernika Wszystkie składniki wysypujemy na stolnicę i zagniatamy razem. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika
Słodka Kraina Wypiekówłyżeczki ekstraktu wanilii. Spód: 100 g kruchych ciastek, ½ szklanki mielonych migdałów, 3 łyżki masła migdałowego, 4 łyżki masła. Do przybrania: cukier puder, truskawki, kwiaty lawendy. Przygotowanie: Składniki spodu zmiksować w blenderze. Masę wyłożyć na dno formy, wyrównać i ubić . Zmiksować składniki masy serowej i wylać na migdałowy spód. Formę z ciastem wstawić do większej napełnionej wodą (do wysokości
SzczyptaSmaQBabka piaskowa, lekka , krucha i puszysta, klasyk pośród babek. Idealna na wielkanocny stół. Jak przystało na babkę piaskową jest lekko chrupiąca z zewnątrz, a "sypka" w środku. Bardzo łatwo uszlachetnić jej smak np. przez dodanie kandyzowanej skórki pomarańczowej i likieru lub extraktu pomarańczowego. Babka to bardzo łatwe ciasto, zatem do dzieła! Składniki: 4 jajka 1 szklanka mąki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!użyłam okrągłej rozpinanej, o średnicy 24cm. Ciasto nakłuwamy równomiernie widelcem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170*C i podpiekamy 10-15 minut. Mieszamy śmietankę i jajka do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy żółty ser i przyprawy. Kwiaty juki płuczemy i obrywamy płatki, zostawiając kilka całych do dekoracji (usuwamy tylko środki). Na kruchym spodzie układamy warstwę płatków juki, na nich pokrojone
les mirabellesbabeczki. Są wspaniałe i tak kruche że należy je delikatnie brać do ręki bo są niesamowicie kkkrruche :-) Składniki : 2 szklanki mąki krupczatki 1/3 szklanki cukru pudru 200 g masła lub margaryny 2 żółtka Sposób wykonania: Wszystkie składniki połączyć, szybko zagnieść, zawinąć w folię i wsadzić do lodówki na godzinę. Ciastem wylepiać foremki posmarowane tłuszczem. Piec
Na słodko lub wytrawnienieco dłużej. Następnie ciasto wyrobić ,aby znów było elastyczne, rozwałkować na grubość ok. 5 mm i wykrawać dowolne kształty. Pierniczki piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, na środkowej szynie ok.10 min. Po wyjęciu z piekarnika studzić na kratce. Pierniczki są po wystudzeniu są miękkie lekko kruche, nie robią twardnieją. Zbyt długie pieczenie powoduje, że pierniczki stają się
Mix smakudłużej. Mają piękny zapach masła, są kruche i niesamowicie smaczne. Składniki: 50 dag mąki pszennej 25 dag masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 20 dag cukru kryształu 3 żółtka 4 duże łyżki kwaśnej śmietany 1 jajo do smarowania ciasteczek 1. Mąkę przesiać do miski, dodać wszystkie składniki i szybko zagnieść ciasto. 2. Ciasto rozwałkować i wycinać foremką ciastka. Wierzch smarujemy
Apetyczna babeczkatelewizyjnych. Tort powstał na cześć rosyjskiej baletnicy Anny Pawłowej. Pani Magda Gessler opisała go w taki oto sposób " Ciasto przypomina spódnicę baletnicy, uszytą z białego tiulu przybranego czerwonym i zielonym jedwabiem niczym kwiatami". Opis idealnie pasuje do tortu, który jest kruchy, delikatny a zarazem bardzo bogaty. Po prostu wyśmienity... Beza: 7 białek, szczypta soli, szkl. drobnego cukru, 2 płaskie
Z miłości do słodkościcytryny (k), jeszcze za moment odrobinę soli (sn), a na koniec lubczyk (g). Wróciłam do przygotowanego ciasta, rozgrzałam patelnię do naleśników muśniętą olejem i na pierwszy ogień poszły naleśniki, które przepięknie się upiekły i były w sam raz kruche i sprężyste jednocześnie:) Upiekłam 2, a do reszty masy dodałam połowę masy pieczarkowej, wymieszałam i kładłam łyżką na patelnię obserwując
Zdrowa Kuchnia SowyJeszcze do tej pory czuję niesamowity aromat pomarańczy unoszący się od pieczenia tej tarty:) Kruchy, kakaowo - migdałowy spód przykryty masą jajeczno- śmietanową. I odrobina cukru pudru dla dekoracji... Wszystko powstało w błyskawicznym tempie podczas rewizji szafek:) Ciasto: 100g mąki, 3 łyżki kakao, 75 g masła, 25 g tartych migdałowych (użyłam BackMit), 50 g cukru pudru
Z miłości do słodkościKataifi - to takie ciasto w postaci cienkich nitek. Jest neutralne w smaku więc można z niego przygotowywać dania słodkie i wytrawne. Po zapieczeniu jest niezwykle kruche i w tym właśnie tkwi jego urok. Kiedyś robiłam z nim deser a dzisiaj pokażę Wam wersję wytrawną. Do nadzienia trafiło to co miałam na zbyciu czyli będzie trochę resztkowo. Wyszło jednak bardzo ciekawie
Smaczna Pyzaczasu do czasu są łase na trochę słodkości. A że ja pichcić i eksperymentować uwielbiam (nie znaczy umiem), tak powstały te oto rogaliki. Zwykle opcja rogali była prosta- ciasto drożdżowe z odrobiną konfitury i sprawa załatwiona. Tym razem jednak w lodówce poza światłem było niewiele, a już na pewno brakowało niezbędnych do tego drożdży. Pogoda też nie zachęcała do wycieczek(...)dowiem. I spróbowałam. Nie, nie, wcale nie żałuję, bo rogaliki wyszły na tyle dobre, że…ledwo zrobiłam te zdjęcia, bo zniknęły w mgnieniu oka Świeże są mięciutkie i kruche- jednak co dzieje się z nimi na drugi dzień i czy nadal takowe są nie wiedzą nawet najstarsi górale Z prostej przyczyny, żaden rogalik nie doczekał tak sędziwego wieku
Arbuziakipokojowej) 200 g cukru 4 jajka (w temperaturze pokojowej) szczypta soli 150 g mąki (mieszanki bezglutenowej) 150 g mąki ziemniaczanej Im więcej mąki ziemniaczanej w przepisie tym babka bardziej krucha. Przygotowanie: 1. Oddzielić żółtka od białek 2. Masło zmiksować na najwyższych obrotach ze szczyptą soli na puszystą jasną masę. Dalej miksując dodawać stopniowo cukier, a następnie po 1 żółtku. Każde(...)Białka ubić na sztywno i wymieszać z masą drewnianą łyżką. 5. Formę wysmarować tłuszczem i obsypać mąką. 6. Piec w temperaturze 160 st. C przez ok 60 min. 7. Ciasto pozostawić w formie aby lekko ostygło. 8. Posypać cukrem pudrem i gotowe
Mama z Motylem