Nie lubię, gdy sernik jest suchy i przypomina wiór;) Dlatego stale szukam doskonałego przepisu. Ten jest fantastyczny, nie jest suchy, ale też nie "pływający":) Pyszny kruchy
Z miłości do słodkościPierniczki, które nie wymagają leżakowania, gotowe do jedzenia zaraz po upieczeniu, lekko kruche delikatnie pachnące przyprawami korzennymi. Ja pominęłam kakao przez co moje pierniczki są nieco jaśniejsze od tych, które proponuje siostra Aniela. Ciasto 50 dag mąki 1 łyżeczka; kakao, sody, 2 łyżki przyprawy korzennej 10 dag masła, 10 dag cukru, 10 dag miodu płynnego (jeżeli miód jest twardy należy
RAROSSAPiękne, dorodne truskawki trzyma w dłoniach i z uśmiechem na twarzy kroczy w jego stronę. Staje tuż przed nim, oczy swe kieruje ku słońcu i czeka
W kuchni Karmel-itkimąkę w masło), kiedy pojawią się grudki, wbić jajko i szybko zagnieść ciasto. Rozwałkować i przenieść na spód blachy (o wymiarach 20×28 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki. Jabłka obrać ze skórki, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Połówki jabłek położyć płaską strona na desce i nożem wykonać nacięcia po wypukłej(...)soku z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Z białek ubić sztywną pianę (można dodać szczyptę soli, żeby białka łatwiej się ubiły) i delikatnie wymieszać z masą serową z makiem. Wyjąć kruchy spód z lodówki. Rozsmarować masę twarogową z rodzynkami na spodzie, a następnie (uważając by kolejna masa nie wmieszała się zbytnio w poprzednią) nałożyć masę z makiem. Na wierzchu ułożyć połówki
Dietologprzygotowałam na serkach homogenizowanych. Jako spód wykorzystała ciasteczka francuskie od firmy Brześć , od której kilka dni temu otrzymała paczkę z słodkościami. Te ciasteczka idealnie nadają się na spód do ciasta – są chrupiące (nawet po zalaniu masą serową), nie trzeba ich kruszyć bo mają wprost idealny kształt do wyłożenia formy i są bardzo smaczne. Jeśli jeszcze ich nie próbowaliście(...)firmy Brześć ) gorzka czekolada do dekoracji Wymiary formy 17 cm x 27 cm. Rozpoczynamy od wyłożenia dna formy papierem do pieczeni i ciastkami francuskimi (jako spod możecie wykorzystać kruszone kruche ciasteczka z masłem lub podłużne biszkopty.) Następnie zabieramy się za sernik. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody (około 1/3 szklanki), dokładnie mieszamy, aż się rozpuści i odstawiamy do wystudzenia. Później
PatiGotujeprzygotowane na zimno. Nie ma jednak tego złego co by na dobre nie wyszło. Sernik z borówką na spodzie z ciastek wyszedł pysznie. Spód 200 g ciastek kruchych typu petitki 150 g masła Masa borówkowa: 500 g borówek sok z 1/2 cytryny 3 łyżki cukru 3 łyżeczki żelatyny Masa serowa 1 kg serka waniliowego(...)ciastek nałożyć obie masy, łyżka po łyżce, naprzemiennie, raz serową, raz borówkową. Można też obie masy serową i borówkową wymieszać razem i wylać do formy. Masę dokładnie wyrównać. Ciasto wstawić do lodówki. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i dodać rozpuszczoną żelatynę w 1/4 szklance wrzątku. Masę kremową szybko wylać na ciasto, zanim stężeje. Tutaj polecam specjalna łopatkę
Jadło i czytadłogofrów, lub właśnie do wszelkiego rodzaju ciasteczek. Dżem mój jest zawsze z całymi truskawkami z małą ilością cukru, więc kwaskowy. Właśnie taki kwaskowy dżem idealnie komponuje się z kruchymi, mocno cytrynowymi ciasteczkami. Delikatne aromatyczne ciasteczko, po brzegi wypełnione pysznym domowym dżemem, to idealny podwieczorek na ponure listopadowe popołudnia. 375 g mąki pszennej+ do podsypywania 200 g masła 4 łyżki cukru(...)proszkiem do pieczenia przesiać do miski. Zimne masło zetrzeć na tarce jarzynowej, dodać do mąki. Do maki dodać również skórkę cytryny, śmietanę, jajko, żółtko, aromat i cukier. Zagnieść ciasto. Zrobić z niego kulkę, owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 1/2 h. Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Ciasto podzielić na 2 części. Stolnice posypać mąką. Uformować z każdej
Krylowa Kuchniasposób, żeby sprawić, że wypieki będą jeszcze lepsze! Można zrobić ją przynajmniej na kilka sposobów w zależności od tego, do czego będziecie jej używać. Nada się idealnie do dekoracji kruchych ciasteczek lub pierników, wyciskania fantazyjnych wzorków na ptysiach czy babeczkach, udekorowania tortu w stylu drip cake czy wykończenia murzynka lub wuzetki. Polewa czekoladowa do ozdoby tortu Ten typ polewy czekoladowej(...)tortów nie można dekorować ciepłą polewą. Chłodną polewę czekoladową przekładamy do worka cukierniczego lub małego woreczka strunowego. Obcinamy mały rożek worka, wyciskamy polewę na brzeg tortu. Polewa czekoladowa na ciasto Aksamitna polewa czekoladowa idealna do oblewania ciasta i tortów (w całości). 150 ml śmietany kremówki 100 g gorzkiej czekolady Kremówkę zagotowujemy. Czekoladę kroimy w drobne kawałki i zalewamy gorącą kremówką
Ciastkozercyswoje zdrowie fizyczne lub psychiczne. Każdy z Was ma swój personalny cel, którego spełni! Właśnie tego Wam życzymy 😍 A dla podkręcenia słodyczy proponujemy pyszne, szybkie ciacho 😉 Składniki (18cm): Kruchy spód - 100g mąki ryżowej - 100g mąki kukurydzianej - 40g słodu/miodu - 30g ksylitolu - 30g oleju rzepakowego - 1/4 szkl. wody - 1 jajko - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie -200g powideł(...)wlać podgrzaną zawartość garnuszka. 3. Na koniec dodać roztrzepane jajko i całość zagnieść, następnie wstawić na min. pół godziny do lodówki. 4. Papierem do pieczenia wyłożyć formę i wylepić ciastem spód i boki.. 5. Powidła zmiksować wraz z rozpuszczoną czekoladą oraz jajkami na jednolitą masę. 6. Nadzienie wyłożyć na przyogotwany spód i całość piec
Candy PandasDzień dobry :-) Tak wszystkim w domu posmakowała poprzednia pizza, że musiałam zrobić kolejną. Mam już zapowiedziane, że to nie ostatnia ;-) Tym razem pizza z boczkiem
kruche babeczkiHej :)) Chłodek niezły mamy, no nie :)) Wiem, wiem, zimno trochę, ale jest czym pooddychać, co mnie cieszy :) Teraz troszkę o naleśnikach, które to ostatnio chodziły
kruche babeczki250g mąki pszennej 80g masła 1 jajko 50g cukru pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kwaśnej śmietany 50g
Z Kuchni Do Kuchniłyżek cukru. Ponadto przygotować: żółtko i 2 łyżki mleka ( razem wymieszać), kruszonka: 4łyżki mąki, 2 łyżki cukru, 2 łyżki masła - wymieszać i ewentualnie dosypywać mąki, tak by powstała krucha posypka, z grubszych grudek. Przygotowanie: Jeżeli wybór padł na świeże drożdże, to należy zrobić rozczyn ( 50g świeżych drożdży, 2 łyżeczki cukru, 200ml ciepłego mleka, 4 łyżeczki mąki pszennej - drożdże rozkruszyć(...)nich cukier, wymieszać, dodać ciepłe mleko, na koniec dodać przesianą mąkę. Rozetrzeć tak by nie było grudek. Przykryć ściereczką i odstawić na 15min.). Do miski wsypać wszystkie składniki, wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, wyrobić ponownie ciasto i podzielić na pół. W zależności od sposobu przekładania ciasta podzielić połówki na wymaganą ilość
W kuchni u Monikinaprawdę pyszne. Crumble to tak naprawdę ciasto składające się ze świeżych owoców pod grubą warstwa kruszonki. Robi się bardzo sprawnie i prosto, chyba dlatego ostatnio robię go prawie codziennie, bo świeżych owoców latem jest pod dostatkiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Owsiane crumble z rabarbarem, to prawdziwa euforia smaku. Kwaśny lekko kruchy rabarbar zapieczony pod obfitą ilością kruszonki owsianej. Naprawdę
Kuchnia Łukasza