Dzień dobry :-) Znowu poniedziałek i znowu zmiana pogody na gorszą ;-) No nic, trzeba czekać kolejnej poprawy, oby szybko nadeszła. Na obiadek polecam Wam pyszną tartę z
kruche babeczkiPrzed świętami wiadomo, dużo sprzątania dużo pieczenia i dużo zakupów. No ale czym byłby by święta bez rozpieszczania naszych bliskich. Wcześniejszą niespodzianką jaką zafundowałam swojemu łasuchowi
ciastkarnia na kruchym spodziezawartość opakowania z budyniem, ponownie utrzeć. Przesiać do masy mąkę i wymieszać. Powstanie dosyć miękka, plastyczna masa dająca się formować. W tym przypadku foremki się nie przydadzą. Formować z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszczyć dłonią, najlepiej robić to od razu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę z uformowanymi ciasteczkami schłodzić w lodówce przez minimum pół godziny(...)będzie się wydawało, że są miękkie, bo podczas pieczenia wygląda to jakby robiła się pianka na górze, nie panikować, tak ma być, po całkowitym wystudzeniu ciastka twardnieją, stają się kruche i delikatne. Smacznego! Artykuł Delikatne 4 składnikowe ciasteczka z budyniem pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfdrugiej misce mieszamy mokre składniki: przestudzoną czekoladę z masłem, kefir oraz jajko. Suche składniki wsypujemy do mokrych i mieszamy. Ciasto przelewamy do foremek na babeczki. W środek każdej muffinki wciskamy kostkę białej czekolady. Muffinki pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym(...)mieszamy. Całość przelewamy do dowolnie wybranych foremek plastikowych lub silikonowych. Galaretki schładzamy ok. 6-8 godzin. Przed podaniem, galaretki wyjmujemy z foremek i oprószamy cukrem w kryształkach. KRUCHE CIASTECZKA ZE SMARTIES Kruche ciasteczka z groszkami Smarties nie tylko ożywiają urodzinowy stół naszych małych pociech, ale co najważniejsze przynoszą im niesamowit ą radość. A żeby
La grande e la piccola cuocaChyba jak większość z Was bardzo lubię szybkie i pożywne śniadania. Dziś moja propozycja na przepyszny mango bowl z nasionami chia i owocami granatu. Kremowy
kulinarnyJakruche i delikatne faworki, pożerane nie tylko wzrokiem w okolicy tłustego czwartku. Przysmak, który w połączeniu z pierzynką z cukru pudru jest prawdziwym rarytasem. Przepisów na faworki jest cała masa, jedne nazywane są chrustem inne po prostu faworkami. Dla jednych to równica w nazwie dla innych również w przepisie. Z podanego przepisu wychodzi dwa duże talerze cienkich, kruchych(...)posypania Przygotowanie: Jajko i żółtka ubijamy mikserem na jasną puszystą masę, dodajemy ocet, sól, cukier, śmietanę. Ciągle miksując dodajemy masło i mąkę partiami łyżka po łyżce. Gdy ciasto zrobi się gęste, przekładamy na stolnicę i zagniatamy. Formujemy kulę i pozostawiamy na 15-20 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 porcje, każdą wałkujemy na cienki, jak najcieńszy
Życie zaczyna się w kuchninecie. Przepis pochodzi z filmu Przepisy Joli . Robiłam te ciasteczka 4 razy w ciągu …. tygodnia i wierzcie mi trudno jest przejść na odwyk. Są niesamowicie kruche, pyszne, nie zawierają cukru, jajek, proszku do pieczenia! Zabierzmy się więc za roladki! Składniki: - 3 szklanki mąki pszennej ( u mnie szklanka ma 250 ml) - 250 g masła - 1 szklanka śmietany(...)marmolada Wszystkie składniki poza marmolada oczywiście zagniatamy na kulę. Kulę zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na około pół godziny. Po upływie tego czasu odkrawamy porcję ciasta i na stolnicy wałkujemy na grubość placka, takiego jakiego używamy do robienia pierogów. W sumie im cieniej tym lepiej. Brzeg ciasta smarujemy marmolada i zwijamy w rulonik. Przycinamy nożem
Z Kuchni Do Kuchnimojprzepisna.pl | Sernik dyniowy z bezową pianką i chrupiącym spodem Sernik jest aksamitny, wilgotny, kremowy, aromatyczny ze świetnie chrupiącym spodem. Łatwy w przygotowaniu. Przepis autorski. Składniki na
moj przepis naMamy już dwie wersje ciastek ze skwarkami i obie są na słodko, czas więc przygotować słone ciasteczka ze skwarkami i cebulą . Są dobrą alternatywą dla chipsów
niecodziennikparydekoracji różnych sałatek. Paluszki są kruche, mocno serowe, a ich chrupanie naprawdę bardzo wciąga. Koniecznie sami spróbujcie. Ps. Polecam Wam również przepisy na ciasteczka z serka topionego: - kruche - klik - serowo-cebulowe - klik Paluszki z serka topionego - składniki: (około 13-15 sztuk) 100g mąki pszennej 100g serka topionego 50g masła/margaryny 1 żółtko 1 łyżeczka papryki słodkiej (u mnie wędzona(...)łyżeczki soli (można dodać więcej) Dodatkowo: 1 białko do posmarowania Paluszki z serka topionego - przygotowanie: Wszystkie składniki umieścić w misce oraz wyrobić na jednolitą masę. Następnie ciasto należy rozwałkować na grubość około 0,7 cm i powycinać z niego paski o długości około 12 cm i szerokości 1-1,5 cm. Paseczki lekko skręcić oraz przełożyć na blachę wyłożoną papierem
Di gotujeDzień dobry :-) Kolejne ciasteczka, które idealnie pasują na Święta :-) Można zrobić je sporo wcześniej, bo z dnia na dzień robią się bardziej miękkie i lepiej smakują
kruche babeczkiKruche na zewnątrz, puszyste w środku. Otulone czekoladowym kremem. Babeczki doskonałe na każdą okazję. I brak okazji. Babeczki: 250 g mąki 150 g słodziwa 2 jajka 125 ml mleka 100 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 250 g mascaropone 100 g gorzkiej czekolady 1-2 łyżki słodziwa opcjonalnie: łyżka soku z jagód lub barwnik spożywczy Suche składniki(...)ciasto łączymy ze sobą. Masło rozpuszczamy, mieszamy z mlekiem i jajkami. Dosypujemy suche składniki. Mieszamy do czasu, aż masa stanie się jednolita. Ciasto wykładamy do foremek na babeczki. Pieczemy w 180 st. C, przez 25 minut. Mascarpone ubijamy ze słodziwem. Odkładamy ok. 2-3 łyżki (50 g) i mieszamy z sokiem lub barwnikiem. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Lekko ostudzoną
KucharzycaSylwia Nowak to znana aktorka, która pod pseudonimem Amelia Diamod robi zawrotną karierę aktorską. Ma męża Wojtka, syna Kacpra i córkę Sarę. Jest idolką kobiet, ma
kruche babeczkiłyżka dżem jagodowy lub z czarnej pożeczki – ok. 7 łyżek (210g) sok z cytryny – 1-2 łyżki KARMEL śmietana 30% – 100 ml cukier – 80g KRUCHY SPÓD masło – 2 łyżki orzechy włoskie- 2 garście mąka pełnoziarnista – 4 łyżki zimna woda – 1 łyżka Razem 14 zł © nerdskitchen.pl PRZYGOTOWANIE 1. SPÓD (5 min) Orzechy zmiksować utłuc(...)piasek tłuczkiem do mięsa. Dodać pokrojone w kostkę masło i makę, szybko utrzeć pomiędzy palcami na mokry piasek (albo dalej zmiksować w mikserze). Dodać zimną wodę, szybko uformować kulę ciasta. Zawinąć w folię i schłodzić przed 30 min w lodówce. 2. PIECZENIE SPODU (10 min) Zimną masą wylepić spody silikonowych foremek, na ok. 3 mm grubości. Piec w piekarniku nagrzanym
Nerds Kitchenfont-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Orzechowe, kruche ciasteczka nie za słodkie o pysznym aromacie Składniki: 450 g mielonych orzechów włoskich 200g mąki gryczanej 2 jajka 2łyżki jogurtu naturalnego 100g cukru pudru 2 łyżeczki proszku spora szczypta soli(...)Cukier puder do obtoczenia ciastek Przygotowanie: Wszystkie podane składniki dokładnie wyrobić, przełożyć do woreczka foliowego i odstawić do schłodzenia na co najmniej 30 minut. Po tym czasie z ciasta uformować średniej grubości wałeczek, podzielić nożem na równe części. Następnie uformować z nich kulki, obtoczyć w cukrze pudrze i lekko spłaszczyć. W między czasie nagrzać piekarnik do 180stopni . Uformowane
W garach u GosiPrzepis na te ciasteczka mam w swoim zeszycie już przeszło 10 lat, ale dopiero teraz postanowiłam je upiec. Ciasteczka wychodzą miękkie w środku, z wierzchu kruche i chrupiące. Polecam są łatwe i pyszne :) SKŁADNIKI: 4 szklanki mąki 1 jajko szklanka śmietany - ja miałam 18 % 25 dag masła lub margaryny 5 dag drożdży ORAZ: twarda marmolada ewentualnie jajko i cukier(...)obtoczenia WYKONANIE: Drożdże rozpuszczamy w śmietanie. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy tłuszcz pokrojony w kostkę. Siekamy a następnie dajemy jajko oraz śmietanę z drożdżami. Zarabiamy ciasto, jeśli jest potrzeba dodajemy jeszcze śmietanę lub odrobinę mąki. Ciasto ma być miękkie i elastyczne. Ciasto można na chwilę włożyć do lodówki w celu schłodzenia. Ciasto dzielimy na mniejsze części i cienko wałkujemy
Pani na deserWitajcie :-) Dziś przepis na pyszne naleśniki z serem, zapiekane w śmietanie. Fit to one nie są, raczej mają dużo kalorii, ale smak, no rewelacja. Do tego
kruche babeczkiWitajcie Kochani Na pewno doskonale znacie amoniaczki – kruche i bardzo łatwe w przygotowaniu ciastka. Zrobiłam je w tradycyjny sposób, a więc maczane w białku i cukrze. Użyłam mąki orkiszowej oraz brązowego cukru, zapraszam Was do zapoznania się z przepisem // Składniki: 450 g mąki (u mnie orkiszowa) 20 dag cukru 25 dag masła 4 jajka 1 dag amoniaku dodatkowo białko(...)cukier Sposób przygotowania: Z podanych składników wyrabiamy ciasto – mąkę mieszamy wraz z cukrem i amoniakiem, następnie całość siekamy z masłem i jajkami. Ciasto wałkujemy na grubość około 0.5 cm i wykrawamy z niego ciastka. Wykrojone ciastka maczamy w białku, a następnie w cukrze. Pieczemy na złoty kolor – około 20 minut. Via Gusto życzy smacznego Jeśli chcesz wesprzeć moją
Via GustoUwielbiacie jabłka? Macie dość szarlotki? Zróbcie "pierogi" z jabłkami - są to bardzo smaczne, kruche ciasteczka. Składniki: 3 szklanki mąki 225g margaryny zimnej 1 szklanka cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 3 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 18% szczypta soli Przygotowanie: Mąkę z solą, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia wymieszać. Dodać żółtka, zimną(...)margarynę i śmietanę - wymieszać dokładnie. Zagnieść i pozostawić na godzinę w lodówce. Następnie wycinać ciasto tak jak na pierogi, do środka włożyć kawałek jabłka. Piec w 180 stopniach przez 20 minut. SMACZNEGO
My World by Dagmara RekKruche ciasteczka, idealne do kawy ;) Składniki: na ok 4 blaszki z piekarnika 6 i 1/4 szklanki mąki pszennej 25 dag masła 1 i 1/3 szklanki cukru 6 żółtek 1 szklanka kwaśnej śmietany 1 opakowanie cukru waniliowego 3 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: 1 białko cukier do posypania ciasteczek Masło siekamy z przesianą mąką(...)proszkiem, kolejno dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy na noc w lodówce. Ciasto rozwałkowujemy na około 0,5cm i wycinamy szklanką lub foremkami ciasteczka. Układamy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia, a następnie każde ciastko smarujemy rozmąconym białkiem oraz posypujemy cukrem. Pieczemy ok. 15 minut w temp. 180º C. Smacznego
Gotuj z AgnesMieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji Formę wykładamy papilotkami,napełniamy je ciastem do 2/3 wysokości. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy koło 20 minut. Można do części ciasta dodać kakao i zrobić kilka kakaowych babeczek Studzimy na kratce. przygotowujemy dowolny krem MUFFINKI PINGWINY do przygotowania pingwinków będziemy potrzebować -dowolny krem waniliowy,śmietankowy lub ubitą z cukrem pudrem(...)ciastek oreo -pisaki cukrowe,ozdoby,perełki Ostudzoną babeczkę smarujemy grubą warstwą kremu. Ciastko oreo rozdzielamy,jedną połowę przecinamy na pół (trzeba uważać bo te ciastka są bardzo kruche) -to będą skrzydła pingwina -druga połowa to głowa. Babeczkę nacinamy nożem i w nacięcie wkładamy całą połowę ciastka po bokach doklejamy skrzydła. Kremem robimy oczy,perełką źrenice doklejamy dziób
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuSama przyjemność robić takie ciasteczka. Jak już zaczynam piec ciasteczka to czuje, że święta tuż, tuż Ten przepis jest od wielu lat w naszej rodzinie.
Kuchnia Pokoleństanie by godnie reprezentować uprawę na warsztatach 24go... Nie jest tak słodko jak miało być ale i tak zapraszam na ciasteczka. Kruche, słodkie, pyszne i z mnóstwem dodatków. Kruche ciasteczka z orzechami, czekolada i pomarańczą 200 g mąki pszennej 125 g masła 100 g cukru 2 żółtka szczypta soli po 20 g posiekanej gorzkiej czekolady i orzechów laskowych(...)kandyzowanej skórki z pomarańczy lub cykaty 2 łyżki kwaśnej śmietany Masło siekamy w misce z mąką, solą, cukrem, żółtkami, mieszamy. Następnie dodajemy śmietanę i bakalie, szybko zagniatamy. Z ciasta formujemy wałek, zawijamy w folię i chowamy na 30 minut do zamrażarki. Po tym czasie ostrym nożem tniemy wałek na pół centymetrowe krążki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem
Dzieje kuchennej WiewióryMałe słodkie co nieco dla uprzyjemnienia stresujących pierwszych dni w szkole czy przedszkolu na pewno będzie mile widziane przez naszych milusińskich. Moja córeczka uwielbia kruche ciasteczka, zwłaszcza te z kolorowymi dekoracjami a takim nie mogła się oprzeć szczególnie, że przełożone były jej ulubiony powidłami. Składniki: 300 g mąki pszennej 200 g masła 75 g cukru pudru 2 żółtka surowe(...)żółtka z ugotowanych na twardo jajek szczypta soli dodatkowo: 1/2 słoiczka gęstych powideł śliwkowych 1/2 szklanki cukru pudru sok z cytryny cukrowe kwiatuszki Składniki ciasta posiekać a następnie szybko zagnieść i wstawić na godzinę do lodówki. Schłodzone rozwałkować na podsypanym mąką blacie i wykrawać ciasteczka. Piec je na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia kilka minut w 200*C aż będą
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDziś zapraszam Was na aromatyczne kruche krakersy z suszonymi pomidorami. Najlepsze nie zaraz po upieczeniu, ale z każdym dniem lepsze. Kruche, delikatnie pomidorowe. Żeby zrobić te pyszności potrzeba: 200 g.mąki pszennej 100 g. zimnego, pokrojonego w kostkę masła łyżkę śmietany 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczyptę soli 3 łyżki drobno pokrojonych suszonych pomidorów 1 rozmącone jajko do posmarowania krakersów(...)Składniki umieścić w misce, wyrobić na kruszonkę. Następnie wyłożyć na blat lub stolnicę i zagnieść do połączenia składników. Uformować z ciasta kulę, spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i wstawić na 30 minut do zamrażalnika. Ciasto można też schłodzić w lodówce przez minimum godzinę. Po tym czasie na oprószonej stolnicy ciasto cienko rozwałkować na grubość 1 mm. Nożem lub radełkiem wycinać najpierw
Niebieski kubek z kawamojprzepisna.pl | Sernik dyniowy z bezową pianką i chrupiącym spodem Sernik jest aksamitny, wilgotny, kremowy, aromatyczny ze świetnie chrupiącym spodem. Łatwy w przygotowaniu. Przepis autorski. Składniki na
moj przepis naKruchych rogalików chyba specjalnie nie trzeba zachwalać- każdy wie, że są idealne na każdą okazję, zwłaszcza do popołudniowej herbatki. Składniki: 500 g mąki 200 g masła 200 g cukru pudru + do posypania 125 ml śmietany gęstej 18% 1 żółtko 1 jajko marmolada lub powidła jajko do posmarowania Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier puder, śmietanę, żółtko i jajko. Zagnieść(...)szybko ciasto, uformować kulę, owinąć folią i wstawić do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie. Wycinać koła najlepiej od talerzyka i każde podzielić na 6 części. Na każdym ułożyć po łyżeczce nadzienia i zwijać rogaliki. Posmarować rozbełtanym jajkiem i układać na blaszce do pieczenia. Piec w 200*C około 10 minut. Po upieczeniu posypać cukrem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawałkować, podsypując stolnicę resztą mąki, na okrągłe placki o grubości 2-4 mm. Placki dzielić nożem na 8 części. Na szerszych brzegach umieszczać konfiturę lub marmoladę. Zwilżyć koniuszki ciasta i zwijać od szerszej do węższej części. Sklejać końcówki i formować z rulonika rogalik. Roztrzepać małe jajko i smarować nim rogaliki tuż przed włożeniem do piekarnika. Posypać ziarnami siemienia. Rogaliki(...)minut w temp. 180-200 stopni C. Część rogalików zrobiłam standardowo z marmoladą z pigwowców, drugą część z konfiturą, której przepis wkrótce na blogu :) ---------- Podobne: Krucho-drożdżowe rogaliki z marmoladą Oponki drożdżowo-serowe
Weekendy w domu i ogrodzieWciąż szukam nowych pomysłów na imprezowe menu. Takich na jeden kęs, szybkich w przygotowaniu, smacznych i pięknie prezentujących się na stole. Dziś postanowiłam przygotować kruche babeczki lecz w troszkę innej bo wytrawnej wersji. Składniki: na babeczki: 300 g mąki 200 g masła 2 żółtka szczypta soli dodatkowo: majonez delikatny Winiary krem balsamiczny truskawkowy szczypiorek sałata pomidorki koktajlowe kiełki rzodkiewki(...)Sposób przygotowania: Zimne masło pokroić w kosteczkę i zagnieść szybko z pozostałymi produktami. Zawinąć w folię spożywczą i schować na 30 minut do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do wypieków. Wyciąć koła ciut większe od foremek i dokładnie wylepić formy. Babeczki pieczemy przykryte folią aluminiową i obciążone grochem/kulkami ceramicznymi w 180 stopniach ok. 10-15 minut. Wystudzić
Wielki apetytDodajemy żółtko i zagniatamy, na koniec wlewamy ocet i dodajemy śmietany do odpowiedniej gęstości ciasta – powinno mieć konsystencję plasteliny. Foremki na tarteletki smarujemy masłem i wykładamy cienką warstwą ciasta. Oddzielamy żółtka od białek. Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodając po jednym żółtku. Następnie dodajemy ser i mąkę ziemniaczaną wymieszaną z budyniem. Białka ubijamy na sztywną(...)Dodajemy na samym końcu delikatnie mieszając. Masę serową wkładamy do przygotowanych wcześniej tarteletek, dekorujemy borówkami. Pieczemy około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni na dolnym poziomie piekarnika – kruchy spód potrzebuje więcej ciepła niż masa serowa. Po upieczeniu uchylamy lekko drzwiczki piekarnika i zostawiamy tarteletki do wystudzenia w ciepłym piecu. Smacznego! ciastkożercy
CiastkozercyPolędwiczka wieprzowa to bardzo wdzięczne mięso, chude i delikatne. Można je przyrządzać na wiele sposobów. Kotleciki z dobrze zamarynowanego mięsa są naprawdę pyszne i kruche. SKŁADNIKI: 2 polędwiczki wieprzowe 2 łyżki mąki przyprawa do wieprzowiny sól, pieprz, 3 ziarenka jałowca, majeranek oliwa z oliwek masło klarowane WYKONANIE: wszystkie przyprawy rozgniatamy w moździerzu, mieszamy z oliwą z oliwek(marynata), mięso kroimy(...)paski grubości 2-3cm. , rozbijamy nakłuwaczem, wcześniej smarując mięso marynatą, wkładamy do lodówki na 3-4 godz., z jajka, mąki przygotowujemy lekkie ciasto, kotlety maczamy w cieście i smażymy na maśle na delikatnym ogniu z obu stron
Kuchnia BeatyZapraszam na kruche ciasteczka ze słonecznikiem. Są szybkie i łatwe do przygotowania. SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki, 100g masła, 3 żółtka, 4 łyżki cukru pudru, 2 łyżki śmietany 18%, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szklanki słonecznika łuskanego, jajko do posmarowania. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę i łączę z masłem. Dodaję cukier puder, żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia(...)oraz słonecznik. Zagniatam ciasto. 2. Ciasto rozwałkowuję na grubość 5mm. Foremką o dowolnym kształcie wykrawam w cieście ciasteczka. 3. Ciasteczka układam na blaszce. Smaruję rozkłóconym jajkiem. Piekę 20 minut w temperaturze 180 stopni
Tradycyjna kuchnia KasiZapraszam na Klasyczne kruche ciasteczka.Składniki:500 g maki pszennej200 g cukrułyżka ekstraktu waniliowego2 żółtka1 jajko2 łyżki śmietany/jogurtu naturalnego200 g masłaSposób przygotowania:Do miski wsypujemy mąkę i pokrojone na kawałki masło. Do drugiej miski wbijamy jajko, dodajemy żółtka, cukier, śmietanę i ekstrakt waniliowy - energicznie mieszamy. Do mąki wlewamy masę jajeczną, mieszamy, a następnie ugniatamy.Gotowe ciasto wkładamy do zamrażalnika
Słodkie Przyjemnościdelikatne, bardzo kruche i smaczne. Posklejałam je przekładając powidłami śliwkowymi. W tym roku to były nasze ulubione.Składniki:3 szkl mąki pszennej1,5 szkl cukru pudru4 łyżki kopiaste kakao1,5 kostki margaryny Palma z Bielmar6 żółtekpowidła śliwkowecukier puderPrzygotowanie:Mąkę i kakao przesiać do misy z miksera. Dodać resztę składników i zmiksować na jednolitą masę. Z ciasta uformować kulkę, owinąć folią
Ala piecze i gotuje