Przepyszne, aromatyczne ciasteczka z dodatkiem skórki pomarańczowej, przełożone masą z suszonych fig z orzechami włoskimi . Przepis na masę podawałam jakiś czas temu i mam nadzieje, że
Oryginalny smakcukier na słodzik, mąkę pszenną na pełnoziarnistą (np. typ 1000!), śmietanę jogurtem… wymieniać można wiele podobnych przykładów, a efekty takich modyfikacji są często katastrofalne… 5. Ubijamy białko do ciasta, do którego dostała się odrobina żółtka- efekt białko nigdy nie ubije się prawidłowo, nawet jeżeli dostanie się do niego odrobina żółtka, a danie w efekcie nie będzie takie jakie oczekiwaliśmy(...)się poleżeć w temperaturze pokojowej przez 15 - 30 minut 13. Solimy mięso wołowe przed pieczeniem czy gotowaniem, co powoduje że po upieczeniu jest twarde i nieapetyczne. Aby było kruche i smaczne potrawę dosalamy dopiero pod koniec. 14. Dosalamy zupę na samym początku co powoduje, że brakuje jej aromatu i smaku. Sól nie pozwoli uwolnić jarzynom i innym składnikom całego swojego
Tradycyjna KuchniaWegańskie kruche ciasteczka jaglano-kokosowe, są niesamowite! Składniki: 3-4 ciasteczka 50g mąki jaglanej 10g wiórek kokosowych 20g erytrytolu 30g oleju kokosowego 20ml zimnej wody szczypta proszku do pieczenia Sposób przygotowania: Do miski wsypać mąkę jaglaną, wiórki kokosowe, erytrytol, olej kokosowy, proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać. Następnie dodać zimną wodę. Dokładnie zagnieść. Za pomocą wilgotnych dłoni z ciasta uformować
Truskawkowa Fiestaciasta i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach bo urosną i lekko je rozpłaszczamy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy na złoty kolor w moim piekarniku ciastka piekły się około 13 minut. Upieczone ciasteczka zsuwamy razem z papierem z blaszki i pozostawiamy do ostygnięcia, gorące będą bardzo kruche
Sama słodycz i szczypta chiliznikające ze stołu rogaliki. Wypełnione dowolnym nadzieniem rogaliki najlepsze jeszcze ciepłe z kubkiem mleka :) Idealne na poprawę nastroju w te ponure, jesienne dni. Jak pamiętacie ostatnio były kruche rogaliki z musem . Dziś przygotowałam rogaliki z nadzieniem z konfiturą z dyni . Zostało pojedzone bardzo szybko, więc trzeba zrobić dokładkę ;) Składniki na około 32 rogaliki: * 3 szklanki mąki pszennej(...)zimnego masła * 2 żółtka * 1/4 szklanki cukru pudru * 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany Nadzienie:konfitura z dyni Wykonanie: W misce umieścić wszystkie składniki (oprócz nadzienia), zagnieść ciasto, w razie czego dosypać odrobinę mąki. Ciasto owinąć folią i włożyć do zamrażalnika na 15-20 minut. Następnie ciasto podzielić na 4 części. Każdy kawałek rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na kształt
Zrób to smacznieciasto – a nie jak śmietankowe lody bez maszynki. Nie potrzebna Wam maszynka do lodów żeby móc się cieszyć ich smakiem, wystarczy ręczny mikser. W swoim składzie nie mają jajek, odpada długie gotowanie i mieszanie lodowej masy. Wszystko, co potrzebne to dobrze dobrane i świeże składniki – i ten prosty przepis na efektowne lody o smaku sernika – z malinami i kruchym spodem
Karo in the KitchenCiastka bardzo świąteczne dzięki kształtom kojarzącym się z Bożym Narodzeniem i zimą. Bardzo kruche i listkujące się, słodkie tylko dzięki posypce z cukru. Gotowe ciasteczka musiałam schować, aby dotrwały do świąt. Jeśli macie kolorowy cukier, to można delikatnie posypać ciasteczka przed pieczeniem. Składniki: • 4 szklanki mąki pszennej • 500 g masła • 2 łyżki octu(...)szklanki śmietany kwaśnej • 2 żółtka Dekoracja • 2 białka • cukier kryształ do posypania Wykonanie: • Z podanych składników zagnieść ciasto. Ja wymieszałam składniki w mikserze. • Złączyć w kulę, przykryć folią i odstawić do lodówki, najlepiej na noc. U mnie leżało cały dzień. • Wyjmować po kawałku ciasta, wałkować na grubość
To co kochamprzerażającym tempie, że nie zdążyłam żadnego z nich uwiecznić na zdjęciu :) Dlatego musiałam upiec je po raz drugi, tym razem synek ochoczo pomagał mi w ich wyciskaniu. Zrobiliśmy tradycyjne, kruche ciasteczka Składniki: 125g masła lub margaryny, 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 2 surowe żółtka, 1/3 szklanki cukru pudru, łyżeczka proszku do pieczenia, laska(...)łyżki oleju rzepakowego. Wykonanie: Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać surowe żółtka, olej, masło pokrojone na kawałki oraz nasiona z laski wanilii. Zagnieść gładkie ciasto. Oderwać małą porcję ciasta, uformować rulon i włożyć do maszynki. Prosto na blaszkę wyciskać ciasteczka o dowolnych kształtach. Piec około 15 minut w temp. 190st
Z miłości do słodkościKruche i bardzo smaczne ciasteczka. Przygotowałam je z marmoladą od firmy Jamar . Doskonale się do nich nadaje. Lekko kwaskowy smak, zwarta konsystencja bardzo dobrze przełamuje słodycz ciasteczek. Składniki: 250g kleiku ryżowego, naturalnego 3 jajka 200g margaryny do pieczenia ¾ szklanki cukru 6 łyżek wiórków kokosowych Łyżeczka proszku do pieczenia Marmolada wieloowocowa Przygotowanie: Wszystkie składniki oprócz marmolady wymieszać razem, ugnieść ciasto. Ciasto
W garach u Gosiciasto francuskie pokroić na 6 porcji, przez środek rozsmarować marmoladę, przy grónym brzegu układać jabłka dolną część założyć do góry i zwijać w rulon, włożyć do foremki silikonowej Airfryer hd9240/30 ustawić na 200 C i po nagrzaniu /jest sygnał/ foremki włożyć do kosza i piec 20 minut wystudzone różyczki przełożyć na talerz, posypać pudrem cukrem - różyczki są delikatne, kruche, smaczne
W Mojej Kuchni Lubięktóry prowadzi jurorka Masterchefa, Ania Starmach. Są w sam raz na dzisiejszy dzień - bo w końcu przyszła Wiosna! Kolorowe, optymistyczne piegi oprócz słodyczy dają niebywałą radość. Ciasteczka są kruche i są doskonałe do popołudniowej, piątkowej kawki. Smacznego! :) Składniki: 150 g masła 150 g cukru 300 g mąki 1 jajo 2 łyżeczki cukru waniliowego pół łyżeczki sody oczyszczonej 100 g cukierków(...)Wykonanie: Mieszamy mąkę wraz z sodą i cukrem waniliowym. Za pomocą miksera ucieramy miękkie masło z cukrem, dodajemy jajko, a potem stopniowo dodajemy mąkę. Ciasto zawijamy w przeźroczystą folię i wkładamy na 5 minut do zamrażarki. Na blasze do pieczenia kładziemy arkusz papieru do pieczenia. Z ciasta formujemy małe kuleczki, układamy je na blasze, każdą kulkę lekko spłaszczamy
psgotujemykruche drożdżówki kminkowe- idealne do barszczu lub innych zup. Składniki: 20 dag mąki, 12 dag margaryny, 3 dag drożdży, 4 ½ łyżki mleka, ½ łyżeczki cukru, 1 jajko do smarowania, sól do smaku, 2 dag kminku, papier do formy. Wykonanie: Mąkę przesiać, dodać margarynę i posiekać. Drożdże utrzeć z cukrem i mlekiem, posolić do smaku. Połączyć wszystkie składniki i wyrobić ciasto. Następnie
Tradycyjna Kuchniazlego. Wystarczy tylko usiasc w fotelu z talerzykiem w reku, a na nim kawaleczek tarty. Kruchy, orzechowy spod i do tego mocno czekoladowa masa. Mozna zapomniec o calym tygodniu, o pracy, problemach i brzydkiej pogodzie. Teraz najlepiej rozkoszowac sie smakiem i aromatem tego cudownego ciasta. Prosze czestujcie sie :) Tarta orzechwo-czekoladowa skadniki: ciasto 100g mielonych orzechow laskowych 200g maki szczypta
Przysmaki Karolkimasa śmietanowa ozdobiona wiórkami czekoladowymi, orzechami pekan i bananami. Niebanalna propozycja na niejedno spotkanie ze znajomymi. Na pewno długo o niej nie zapomną ;) Składniki na ciasteczkowy spód: 200 g kruchych ciastek czekoladowych, 60-70 g rozpuszczonego masła. Masa serowo-bananowa: 400 g twarogu sernikowego (np. "Mój Ulubiony" z Wielunia), 125 g cukru, 1 łyżka śmietany 18%, 30 g budyniu(...)fot.2) . Masę należy wlać do takiego poziomu, aby do krawędzi tarty zostało około 1 cm wolnego miejsca. Piec w temperaturze 150° C przez ok. 1 godzinę. Po tym czasie ciasto całkowicie wystudzić, w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Zimną śmietanę kremówkę zmiksować. Gdy będzie już dosyć gęsta, dodać cukier puder oraz po łyżce serka mascarpone, aż do wykorzystania całości
Świat Ciasta