Chrupiące, lekko słodkie o pięknym maślanym zapachu. Są tak pyszne, że ciężko powstrzymać się od zajadania się nimi gdy tylko wyjdą z piekarnika!:) Ciasto jest bardzo
Zasmakuj KuchniKolejna totalnie prosta tarta z herbatników, budyniu, jagód i galaretki. Po najprostszej tarcie malinowej, przyszedł czas na pyszną wersję jagodową. Składniki: tortownica 30cm 3 łyżki miękkiego
Gotowanie i blogowanieNie krokiety i nie uszka, tylko właśnie taki placek upiekłam tym razem do barszczu. Przepis dostałam od Mamy, a ona od sąsiadki. Serdecznie polecam! Składniki: Ciasto
Kuchnia w czekoladzieW końcu udało mi się wyprodukować sernik od początku do końca samodzielnie. Sama kupiłam mleko, no dobrze ja tylko ono samo się skwasiło ale ja już
ciastkarnia na kruchym spodzieSylwester lada dzień, prezentuję więc propozycję pysznej przekąski. :-) Pyszne, mięciutkie rożki z nadzieniem, z posmakiem sosu teriyaki zrobią furorę na każdej imprezie. Smakują dobrze na gorąco
Szefowa kuchniW nowym roku z godnie z postanowieniami zabieram się jeszcze ostrzej do szkolenia swoich umiejętności cukierniczych. Na pierwszy ogień idzie zatem szarlotka w moim wydaniu. Między
ciastkarnia na kruchym spodzieKolejny przepis na słodkie bezowe ciasteczka, które będą doskonałe do pochrupania podczas Świąt Bożego Narodzenia. Orzechowo-migdałowe makaroniki z gorzką czekoladą są idealne, kruche, rozpływające się
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępójść na łatwiznę i zrobić 1-2 większe. Niby masa jest taka sama, ale w smaku czuć różnicę. Większe ciacho nie jest już takie chrupiące, a bardziej delikatne i kruche - w zależności od grubości. Nie mniej - oba warianty smakują rewelacyjnie. Możecie dodać różne bakalie, orzechy, kakao/karob, aromat. Ja część upiekłam z orzechami brazylijskimi i karobem. Pycha! Ciasteczka nie zawierają glutenu(...)mąkę, płatki, karob, proszek do pieczenia i sodą oczyszczoną. Na końcu wmieszać odrobinę soku z cytryny i posiekane orzechy. Całość dokładnie połączyć - najlepiej za pomocą dłoni. Sposób 1: Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego (można nie co mniejsze) i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować
Di gotujeDzięki pominięciu żółtek, sernik wyszedł biały, dzięki czemu dodatkowo zyskuje na uroku. A smak. Oj smak jest idealny! Polecam i zapraszam na sernik z frużeliną truskawkową! Składniki na kruchy spód: 2 żółtka 50 g cukru 200 g mąki 100 g masła łyżeczka cukru z ziarenkami wanilii Masa serowa: 800 g serka naturalnego szklanka śmietany 36% 4 duże białka(...)szklanki wody + 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru trzcinowego Sposób przygotowania sernika: Do miski wsypujemy Mąkę, cukier, dodajemy zimne masło, wbijamy żółtka i całość szybko zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie i przekładamy do tortownicy (22 cm), lekko nakłuwamy i pieczemy
Słodkie Przyjemnościschładzamy w lodówce przez ok. 30min. Schłodzonym ciastem wylepiamy formę na tartę. Całość nakłuwamy widelcem, formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C. Pieczemy na złoty kolor. Upieczoną tartę odstawiamy do przestudzenia. Twaróg miksujemy ze śmietanką i masą krówkową. Masa jest słodka, więc nie potrzeba jej dodatkowo słodzić. Puszystą masę wykładamy na kruchy spód i rozsmarowujemy dokładnie. Wierzch dekorujemy orzechami włoskimi
Raj dla Podniebieniazamiast zagniatania ucieramy mikserem. Ciasteczka są bardzo kruche i bardzo pyszne. Bardzo lubię do wypieków dodawać płatki owsiane. Takie ciasteczka można zabrać ze sobą do pracy czy do szkoły lub upiec na słodki podwieczorek. Pysznie smakują z kawą, herbatą czy mlekiem. Bardzo polecam. Upieczcie, a ja smacznego Wam życzę :) Potrzebujemy: Na ciasto: 15 dag masła lub margaryny 1 jajko
IzabelawkuchniKrucha, niezwykle pachnąca tarta z gwiazdami Wigilijnej kolacji czyli kiszoną kapustą i aromatycznymi leśnymi grzybami to z pewnością nowy hit świątecznego stołu. Tarta jest świetnym pomysłem na podanie tradycyjnego duetu kapusty z grzybami nie tylko w formie pierogów. Smakuje wyśmienicie, goście będą zachwyceni. Składniki: Ciasto: 125g masła extra 230g mąki pszennej 1 jajko 1/2 łyżeczka soli masło do wysmarowania
Szalona Kuchnia Ewelinysmaku chałwy i co najważniejsze, cudownie kruche :) Składniki na około 25-30 ciasteczek: 1 i 1/2 szkl mąki 1/2 szkl tahini 120 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szkl cukru jedna, mała garść posiekanych niezbyt drobno orzechów włoskich (można pominąć) 1. Wszystkie składniki zagniatamy razem ze sobą. Konsystencja ciasta jest lekko sypka, ale musi się dać zagnieść
Gotowanie...to proste !pomocą widelca sklejamy brzegi ciasteczek. Z reszty ciasta możemy powycinać ozdobne kształty np. listki lub serduszka. Mleczko skondensowane rozrzedzamy zwykłym i dodajemy cynamon. Dokładnie mieszamy i za pomocą silikonowego pędzelka smarujemy ciasteczka. Pieczemy do zrumienienia (ok.17 minut) w 180 stopniach. Smacznego :) Wpis powstał we współpracy z producentem serka Mój Ulubiony. Artykuł Kruche ciasteczka cynamonowe z twarożkiem pochodzi z serwisu Mienta
Mienta blog