Kruche, maślane z migdałami i cynamonem. Idealne ciasteczka nie tylko na Boże Narodzenie. SKŁADNIKI: (na około 25 sztuk) 50g zmielonych migdałów 100g maki tortowej 40g cukru pudru 90g masła szczypta soli 2-3 łyżeczki cynamonu cukier do obtoczenia WYKONANIE: Mąkę przesiać. Wszystkie suche składniki połączyć. Dodać zimne pokrojone w kostkę masło. Zagnieść ciasto. Cisto podzielić na cztery części i uformować
Pyry na Gazksiężyce, są dość kruche, orzechowe i bardzo pyszne. Składniki: 180 g masła, 2 szklanki mąki, 4 łyżki cukru, 1 cukier waniliowy (16g), 2 żółtka, 3 łyżki zmielonych migdałów, 4 łyżki zmielonych orzechów laskowych, 2 łyżki zmielonych orzechów włoskich, dodatki: cukier puder. Przygotowanie: Siekamy zimne masło i dodajemy przesianą mąkę, cukier, cukier waniliowy oraz żółtka. Zagniatamy ciasto. Następnie dodajemy zmielone
Aga w kuchniteraz stać, mentalnie i fizycznie. Ledwo dotoczyłam się na ryneczek LIDLa po rabarbar. Miało być na krucho, ostatecznie zdecydowałam się na szybkiego francuza. Ale było warto. Pępuszkowi chyba też smakowało. Swoją drogą, już wiem czemu z niego taki byczek rośnie ;) 1 opakowanie ciasta francuskiego (275g) 1 opakowanie twarogu ricotta (250g) 1 kg rabarbaru cukier waniliowy 2 łyżki cukru trzcinowego Ciasto
bastalenadodajemy sypkie produkty, aż do uzyskania miękkiego ciasta, dodajemy czekoladę. 5. Ugniatamy porcje po dwie łyżki ciasta w kulkę i lekko spłaszczamy w dłoni. Układamy na blaszce. 6. Pieczemy ciasteczka 10-15minut. 7. Wyjmujemy i odstawiamy aby wystygły, wtedy staną się kruche. Smacznego
SMYKWKUCHNImnie ogromne wrażenie. Druga książka jest autorstwa polskiej vlogerki, Pauliny Mikuły, a dotyczy zasad poprawnej polszczyzny. Pochłonęła mnie od pierwszej strony :) Natomiast trzecią, w której znalazłam pomysł na kruche marchewkowe ciasteczka z dżemem truskawkowym (w oryginale malinowym), jest książka Anny Starmach, pt. "Pyszne na słodko". Bardzo fajna pozycja. Zawiera wiele ciekawych, prostych przepisów, do których nie są potrzebne ani specjalne(...)masła dżem truskawkowy Wykonanie: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Marchewkę obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Do mąki dodać masło oraz marchewkę i zagnieść ciasto. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Palcem lub małym naczyniem zrobić w kulkach wgłębienie (mocno docisnąć). Wierzch posmarować białkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego
zadanie-gotowaniegąbczastym biszkoptem tradycyjnym. Za to zapach i smak… mmmniam, trudno się oprzeć. Do wykonanie drugiego ciasta zmodyfikowałam troszkę użyte składniki. Wiedząc, że to za sprawą masła moje ciasto jest twarde, zamieniłam je więc na olej rzepakowy i zredukowałam jego ilość. Pozostałe składniki delikatnie dopasowałam. Sposób wykonania zaczerpnęłam z przepisów na biszkopt z dodatkami. Ubiłam białka, dodałam żółtka, czekoladę wymieszałam(...)dodałam do jajek, do tego mąka i mieszałam do połączenia wszystkich składników. Od razu widać było, że ten biszkopt wyrósł lepiej i jest bardziej puszysty. Niestety, jest również bardziej kruchy, co może przeszkadzać w jego przycinaniu. Zapach i smak również mnie nie zawiódł. Reasumując, biszkopt „ucierany” nie wyrósł, tak dobrze jak biszkopt „na bezie”. Jest też
SmartBake.pl#artykuł sponsorowany Słodkości uwielbia większość z nas. Jednymi z najbardziej spektakularnych wyrobów są torty. Przez to, że przyjęło się przygotowywać je raczej na specjalne okazje
kruche babeczkiJej wysokość Pavlova, beza Pavlova, tort Pavlovej – deser niezwykle efektowny godny najlepszego cukiernika. Przygotowanie Pavlovej jest tak na prawdę bardzo proste, wystarczy przestrzegać kilku zasad
Słodki BlogMiało być kobieco, smacznie i ładnie, dlatego powstały bezowe koszyczki z delikatnie kwaśnym kremem, dla zrównoważenia słodyczy bezy, i owocami. Składniki na 10-12 koszyczków: 5
Słodki sentymentHej :) No i znowu poniedziałek, za chwile Święta, ale ten czas leci. Dopiero jedne się skończyły, a tu już kolejne, zaraz lato i tak w kółko
kruche babeczkiKochani dzisiaj moja propozycja na wielkanocny stół, pyszna ucierana babka na oleju kokosowym, z mąki ze zmielonych płatków owsianych, podana z kremem o smaku cytrynowym i
SMYKWKUCHNILekka jak puszek, ptasia mleczna pianka z orzeźwiającymi truskawkami i smakowitą truskawkową frużeliną to przepyszny deser bez pieczenia, w sam raz na upalne dni. Każdy
maniapieczeniaRogaliki sprawdzają się chyba zawsze i wszędzie;)) Do tego są naprawdę łatwe w wykonaniu. Co prawda te, które dziś Wam zaprezentuję są nadziane domową masą makową
Z miłości do słodkościrozpływa się w ustach a ta cierpko słodka polewa idealnie z nim współgra. Myślę, że lemon curd najlepiej będzie pasował do bezy ale to może przetestuję następnym razem.:) Gotowe ciasto zostało pokrojone część spakowałam i poszłam do przyjaciółki na kawę się pożalić o nie docenienie moich starań kuchennych a tatę zostawiłam z sernikiem san na sam. Nie trwało(...)cukru puszka mleka skondensowanego słodkiego 1 cukier puder Spód kruchy: 300 g mąki 3/4 szklanki cukru 3/4 kostki masła jajko łyżka kwaśnej śmietany łyżeczka proszku do pieczenia Lemon curd: sok wyciśnięty plus starta skórka z 3 cytryn 5 g masła 250 g cukru 3 jajka Wykonanie: Składniki na spód ciasta wysypujemy w formie stożka i na wierzch dodajemy śmietanę
ciastkarnia na kruchym spodzie