przed pieczeniem jest dość płynna sernik ten nazywany jest również sernikiem lanym. A w smaku… przepyszny – delikatny, wilgotny z lekką pianką, na której są piękne kropelki rosy ;) KRUCHY SPÓD: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 100 g masła 1/3 szklanki cukru pudru 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia SERNIK: 1 kg twarogu zmielonego 3/4 szklanki cukru 2 łyżki(...)rzepakowego BEZA : 4 białka 1 szczypta soli 1 szklanka cukru Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia i połączyć z cukrem pudrem. Posiekać razem z żółtkami i szybko zagnieść ciasto. Rozwałkować na wielkość foremki 23 x 33 cm i ułożyć na dnie. Ciasto schłodzić przez ok 30 min i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C. Piec przez
https:KKuchniaMniamMazurek to polska tradycja na wielkanocnym stole. Dzisiejszy orzechowy dołączam do blogowej kolekcji mazurkowej, na pewno zadowoli wszystkich wielbicieli wypieków z orzechami. Idealnie kruchy spód wypełnia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Co powiecie na domowe batoniki Bounty? Czy mogą smakować tak samo dobrze jak te ze sklepu? Uwierzcie mi – TAK! Kokosowe szaleństwo Bounty pod warstwą kruchej czekolady
Kuchnia ŁukaszaDzień dobry :-) Mieliśmy już straszną ochotę na naleśniki takie z jagodami i borówkami. To ulubione owoce mojej córy. Po szczepieniu, za to, że była bardzo dzielna
kruche babeczkiHej :)) Jak tam po weekendzie ?? U mnie jakoś tak słabo, w sensie, że ja taka jakaś nijaka jestem :( Może przemęczenie? Mam nadzieję, że będzie lepiej ;))) Ostatnio
kruche babeczkiKremówkę zawsze robiła moja Mama. Postanowiłam to odmienić i spróbować sama ją upiec. A skoro mi wyszła i prędko znikła, to i Wam wyjdzie:) Składniki: Ciasto
Kuchnia w czekoladzieBardzo prosta, efektowna wersja sałaty stanowiąca dobry dodatek do obiadowego dania, ale również stanowiąca wersję sałatki - samodzielnej przekąski, choćby do pracy (na wynos) Składniki: 1 główka
kgwjanczewowielkość blaszki. Piekarnik rozgrzewamy. Ciasto układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pieczemy w 180 stopniach przez 20-30 min aż ciasto będzie złociste. Pozostałe części ciasta rozwałkowujemy na wielkość blaszki, smarujemy marmoladą i posypujemy posiekanymi orzechami. Zwijamy rolady i układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pieczemy w 180 st. C przez(...)wierzchu nie powstał kożuch i odstawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy po łyżce budyniu i ucieramy na gładką masę. W blaszce układamy kruchy spód, następnie nakładamy połowę masy budyniowej, następnie na masie układamy rolady. Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody, gdy zaczną tężeć to wlewamy je między rolady. Gdy galaretki zastygną
kulinarne odsłony patipomału nadrabiamy zaległości. Dziś chcemy Wam przedstawić przepis na bardzo smaczne, kruche i szybkie do przygotowania maślane ciasteczka. Składniki: - 260 g mąki pszennej - 110 g cukru pudru - 130 g masła - 2 łyżki kakao - 1 jajko - 1 łyżeczka proszku(...)wysypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy składniki. Następnie dodajemy jajko, cukier puder i kawałki rozdrobnionego masła. Wszystkie składniki dokładnie ugniatamy tak aby się dobrze połączyły. Ciasto dzielimy na dwie części. jedną wkładamy do lodówki a do drugiej dodajemy kakao. Ponownie dokładnie ugniatamy ciasto tak aby miało jednolity kolor. Wkładamy je do lodówki i schładzamy przez około
Pan i Pani Smith w kuchniSernik to jedno z najczęściej pieczonych przeze mnie ciast. Ostatnio piekłam rewelacyjny sernik kajmakowy , w którym zamiast cukru dodałam kajmak waniliowy z puszki. Teraz postanowiłam przygotować sernik marmurkowy, czyli taką sernikową zebrę, który prezentuje się niezwykle dekoracyjnie. Sernik marmurkowy (sernik zebra) podbił serce mojego męża. Przepis na sernik marmurkowy z bezą był na starym blogu, ale zw względu na jakość(...)tutaj nie wstawiać. Teraz przyszła ponownie pora na niego. Do sernika marmurkowego nie przygotowujemy kruchego spodu, gdyż przeszkadzałby w jego wizualnym efekcie końcowym. Sernik marmurkowy świetnie się prezentuje i doskonale smakuje. Idealny sernik do kawy lub herbaty. Ten sernik swoim wyglądem przypomina bardzo ciasto zebra . Natomiast masa serowa podobna jest do tej z sernika z truskawkami i czekoladą , nie dałam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięNie ma nic lepszego niż weekendowy wypiek, którego smakiem możemy się spokojnie delektować przez całe popołudnie. Dziś mam coś dla sernikożerców - tych, którzy lubią ciężkie serniki
Słodkie Przyjemnościsobie każdy :-) A smak nadzienia z pewnością Was zaskoczy. Polecam Wam również sprawdzony przepis na tradycyjne rogaliki drożdżowe , a jeśli wolicie wypieki bez nadzienia spróbujcie koniecznie bardzo delikatnych i kruchych rogalików wiedeńskich o cudownym, migdałowym aromacie. składniki: 3 szklanki mąki 1 szklanka śmietany 18% 200 g masła 1 szklanka mleka 1/2 szklanki cukru 4 łyżki kaszy manny 100 g zmielonych(...)się grudki. Zestawiłam z ognia i dodałam zmielone migdały, energicznie wymieszałam łyżką i odstawiłam do wystygnięcia. Przesianą mąkę posiekałam z zimnym masłem, dodałam śmietanę i wyrobiłam szybko ciasto, które następnie schłodziłam w lodówce przez godzinę. Po tym czasie podzieliłam ciasto na 4 części, każdą rozwałkowałam dość cienko na kształt przypominający koło. Każde koło podzieliłam przez środek (jak tort
babka w formiekolejną porcję czekamy aż cukier już dodany się rozpuści. Ciasto bezowe jest dobrze zrobione gdy nie widać ani nie wyczuwa się między palcami kryształków cukru. Teraz wystarczy uformować beziki i suszyć w temperaturze 90 o C z włączonym termoobiegiem przez 2 -3 godzin. Z żółtek, które zostaną można zrobić np. kruche ciasteczka
Mama Gotujemożliwości i w każdym sezonie inne :) Letnie obrazki na kruchych maślanych ciasteczkach to przyjemność patrzenia i rozkoszowania się delikatnym smakiem ale też miły sposób na spędzenie czasu w kuchni i zabawę w ciastkowego ogrodnika. Mnie osobiście tak grzebanie w ziemi i pielęgnowanie roślin (a szczególnie zbieranie plonów), jak i zagniatanie ciasta i siekanie ziół, bardzo odprężają :) Rozpływające się w ustach
Kuchnia w Słońcu Skąpana