Na Andrzejki moje dziewczyny wymyśliły sobie ciasteczka z wróżbami. One tworzyły teksty, a ja kombinowałam z ciastem. Nie chciałam obdarowywać dzieci pszennymi ciachami, skoro
Smaczne ZdroweKolejny przepis z mojej ulubionej książki pt. Southern Italian Desserts . Jakiś czas temu pisałam, że kupiłam ją wyłącznie ze względu na ciasto, które kusiło z okładki
Domowa Cookierenka AgiJako wielka fanka cynamonowych słodkości i białego sera nie mogłam powstrzymać się przed zrobieniem powyższego sernika. Na zimno,bez pieczenia - na kruchym spodzie z owsianych ciasteczek
Kuchnia EllieJak ja kocham serniki. Wy również? Ta kremowa serowa masa, ta puszysta miękkość. Można je robić na wiele sposobów: pieczone, na zimno, z owocami lub bez
ZofianaTym razem proponuję Wam przyrządzenie klasycznej białej bezy ze wspaniałym kremem z dodatkiem likieru Advocat oraz prażonymi migdałami. Cudowne połączenie słodkiej, kruchej bezy i pysznego kremu
Słodko-Słony Świat Ilonyniego sok z cytryny, wymieszać do połączenia się soku z masą budyniową i uzyskania ponownie gładkiej, gęstej konsystencji- gorący budyń wylać na warstwę herbatników, wyrównać, przykryć drugą warstwą herbatników- ciasto przykryć folią spożywczą, obciążyć z wierzchu czymś ciężkim (np. książkami), aby powierzchnia się wyrównała, schłodzić w lodówce KREM CYTRYNOWY- jajka i cukier przełożyć do rondelka, roztrzepać,podgrzać przez chwilę, mieszając(...)przy lekko uchylonych drzwiczkach) do momentu, aż będą kruche (najlepiej sprawdzić to na jednej sztuce), powinno to trwać co najmniej 1 godzinę, im niższą temperaturę ustawimy na początku, tym dłużej będzie trwało suszenie- gotowe bezy pozostawić w piekarniku do ostygnięcia, następnie schować je do szczelnego pojemnika spożywczego, aby nie zmiękły SERWOWANIE CIASTA- schłodzone ciasto cytrynowe wyjąć z lodówki, kroić
Smakołyki Berenikiblogu będą pojawiać się moje świąteczne propozycje. Dzisiaj, specjalnie na Waszą prośbę, zamieszczam przepis na szybkie pierniczki świąteczne , które możecie przygotować nawet w Wigilię. Są bowiem miękkie, ale lekko kruche i nie wymagają leżakowania. Można je dekorować od razu po upieczeniu. Trzymane w szczelnej puszce dość długo zachowują świeżość. Piekę je co roku. Pierniczki świąteczne wykorzystałam również do deseru, który(...)cukru pudru 100 g masła, roztopić 100 g miodu (płynnego) Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 180°C (grzałka góra-dół) . Wszystkie składniki umieścić w misce, wymieszać a następnie wyrobić (ciasto może się kleić, ale nie dodawajcie mąki). Przełożyć na blat oprószony mąką i rozwałkować na grubość 4 mm (można delikatnie podsypywać mąką – tylko tyle, aby ciasto nie przyklejało się
Moja Delicjałatwe w przygotowaniu faworki, bardzo smaczne i kruche. Polecam. SKŁADNIKI : 500 g mąki pszennej tortowej 5 żółtek 2 łyżki gęstej śmietany 18 % 1 łyżka octu 150 ml śmietany 30 % olej do smażenia PRZYGOTOWANIE : Wszystkie składniki przekładamy na stolnicę lub do misy robota i wyrabiamy zwarte ciasto. Nakrywamy je miską lub woreczkiem i odkładamy
Kulinarne Fantazje MarioliSmalcówki z serem, czyli takie krucho - drożdżowe ciastka/bułeczki z nadzieniem serowym. Na przepis ten natknęłam się na tej stronie: https://www.wszelkieprzepisy.pl/ciastka-na-smalcu/ciastka-smalcowki-z-nadzieniem-serowym , szukając inspiracji na to jak wykorzystać zapas smalcu w kostkach. Przepis jest bardzo fajny i prosty. Mimo iż jest to ciasto na drożdżach, to nie trzeba robić zaczynu i czekać na wyrastanie ciasta. Bułeczki są mięciutkie
Waniliowe Improwizacjetakie podstawowe smaki czyli czekoladowy i waniliowy. Poza tym lubię kruche ciasteczka w różnej postaci. Można je zrobić w większej ilości i przechowywać przez dłuższy czas bez ryzyka że się zepsują. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zrobienie tych ciasteczek jednak wydawało mi się trochę pracochłonne, bo trzeba robić dwa rodzaje ciasta, trzeba je schładzać, wałkować, znów schładzać, a jak już pisałam, przy
Waniliowe Improwizacjemoich przepisów #eatmefitme Wykonanie SPÓD ZAPIEKANKI Najpierw trzeba zrobić kruchy spód – z lodówki wyjmij masło, pokrój je nożem na drobne kawałki, potem wsyp mąkę i dalej siekaj nożem. Posyp wszystko szczyptą soli, wbij żółtko jajka i ze składników wyrób kulę. Białka jajka nie wyrzucaj – wykorzystasz je potem. Ciasto owiń w folię aluminiową i schowaj na 45 minut do lodówki
Eat me! Fit me!każde ziemniaki są inne, więc gdyby masa była zbyt krucha i podczas gotowania stracą swój kształt to trzeba dodać trochę więcej mąki. Ja zawsze za pierwszym razem wrzucam kilka kluseczek i gotuję. Jak po wyjęciu będą nadal miały ładny kształt i się nie rozlecą, to znaczy że ciasto jest dobre i można gotować pozostałe. W garnku zagotować wodę, osolić
Kuchnia PokoleńPyszny bardzo łatwy jabłecznik. Mam ten przepis od mojej siostrzyczki. Pieką ten jabłecznik w przedszkolu dla dzieciaczków. Wykonanie ciasta – do miski wrzucić masło, cukier, mąkę
Kuchnia Pokoleńtradycyjnego lemon meringue pie, albo do kruchych babeczek. Zastosowanie zależy od Waszej wyobraźni. Dobrze się przechowuje i jest szalenie ozdobna. Do jej zrobienia będziecie potrzebowali termometru cukierniczego. Z podanych proporcji wyjdzie wam około 8 małych lodów (zależy od wafelków), lub jako ozdoba na wierzchu ciast o średnicy 23 cm Przepis 2 białka
Piekarz-Kucharz-Garkotłukważne żeby coś było. Te są maślane z dżemem malinowym. Kruche i pyszne. Składniki: 350 g mąki pszennej 250 g masła 120 g cukru 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli dżem malinowy cukier puder Przygotowanie: Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Wszystkie składniki razem zagnieść na jednolite ciasto. Uformować wałek, owinąć folią spożywczą i włożyć na około
Ala piecze i gotuje