przepisy na kruche ciasto - 16491 przepisów (strona:791/1100)

CHIŃSKIE CIASTECZKA Z WRÓŻBĄ 193

   Na Andrzejki moje dziewczyny wymyśliły sobie ciasteczka z wróżbami. One tworzyły teksty, a ja kombinowałam z ciastem. Nie chciałam obdarowywać dzieci pszennymi ciachami, skoro

Smaczne Zdrowe
Tarta arbuzowa 139

Kolejny przepis z mojej ulubionej książki pt. Southern Italian Desserts . Jakiś czas temu pisałam, że kupiłam ją wyłącznie ze względu na ciasto, które kusiło z okładki

Domowa Cookierenka Agi
Cynamonowy sernik na zimno z prażonymi jabłkami 245

Jako wielka fanka cynamonowych słodkości i białego sera nie mogłam powstrzymać się przed zrobieniem powyższego sernika. Na zimno,bez pieczenia - na kruchym spodzie z owsianych ciasteczek

Kuchnia Ellie
Pyszny sernik z rodzynkami na kruchym spodzie 170

Jak ja kocham serniki. Wy również? Ta kremowa serowa masa, ta puszysta miękkość. Można je robić na wiele sposobów: pieczone, na zimno, z owocami lub bez

Zofiana
Tort bezowy z Advocatem 223

Tym razem proponuję Wam przyrządzenie klasycznej białej bezy ze wspaniałym kremem z dodatkiem likieru Advocat oraz prażonymi migdałami. Cudowne połączenie słodkiej, kruchej bezy i pysznego kremu

Słodko-Słony Świat Ilony
Cytrynowiec 5055

niego sok z cytryny, wymieszać do połączenia się soku z masą budyniową i uzyskania ponownie gładkiej, gęstej konsystencji- gorący budyń wylać na warstwę herbatników, wyrównać, przykryć drugą warstwą herbatników- ciasto przykryć folią spożywczą, obciążyć z wierzchu czymś ciężkim (np. książkami), aby powierzchnia się wyrównała, schłodzić w lodówce KREM CYTRYNOWY- jajka i cukier przełożyć do rondelka, roztrzepać,podgrzać przez chwilę, mieszając(...)przy lekko uchylonych drzwiczkach) do momentu, aż będą kruche (najlepiej sprawdzić to na jednej sztuce), powinno to trwać co najmniej 1 godzinę, im niższą temperaturę ustawimy na początku, tym dłużej będzie trwało suszenie- gotowe bezy pozostawić w piekarniku do ostygnięcia, następnie schować je do szczelnego pojemnika spożywczego, aby nie zmiękły SERWOWANIE CIASTA- schłodzone ciasto cytrynowe wyjąć z lodówki, kroić

Smakołyki Bereniki
Szybkie pierniczki świąteczne 203

blogu będą pojawiać się moje świąteczne propozycje. Dzisiaj, specjalnie na Waszą prośbę, zamieszczam przepis na szybkie pierniczki świąteczne , które możecie przygotować nawet w Wigilię. Są bowiem miękkie, ale lekko kruche i nie wymagają leżakowania. Można je dekorować od razu po upieczeniu. Trzymane w szczelnej puszce dość długo zachowują świeżość. Piekę je co roku. Pierniczki świąteczne wykorzystałam również do deseru, który(...)cukru pudru 100 g masła, roztopić 100 g miodu (płynnego)   Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 180°C (grzałka góra-dół) . Wszystkie składniki umieścić w misce, wymieszać a następnie wyrobić (ciasto może się kleić, ale nie dodawajcie mąki). Przełożyć na blat oprószony mąką i rozwałkować na grubość 4 mm (można delikatnie podsypywać mąką – tylko tyle, aby ciasto nie przyklejało się

Moja Delicja
KRUCHE FAWORKI + FILMIK 65

łatwe w przygotowaniu faworki, bardzo smaczne i kruche. Polecam.  SKŁADNIKI :  500 g mąki pszennej tortowej  5 żółtek 2 łyżki gęstej śmietany 18 %  1 łyżka octu  150 ml śmietany 30 % olej do smażenia   PRZYGOTOWANIE :  Wszystkie składniki przekładamy na stolnicę lub do misy robota i wyrabiamy zwarte ciasto. Nakrywamy je miską lub woreczkiem i odkładamy

Kulinarne Fantazje Marioli
Smalcówki z serem 145

Smalcówki z serem, czyli takie krucho - drożdżowe ciastka/bułeczki z nadzieniem serowym. Na przepis ten natknęłam się na tej stronie:  https://www.wszelkieprzepisy.pl/ciastka-na-smalcu/ciastka-smalcowki-z-nadzieniem-serowym , szukając inspiracji na to jak wykorzystać zapas smalcu w kostkach. Przepis jest bardzo fajny i prosty. Mimo iż jest to ciasto na drożdżach, to nie trzeba robić zaczynu i czekać na wyrastanie ciasta. Bułeczki są mięciutkie

Waniliowe Improwizacje
Ciastka spiralki 95

takie podstawowe smaki czyli czekoladowy i waniliowy. Poza tym lubię kruche ciasteczka w różnej postaci. Można je zrobić w większej ilości i przechowywać przez dłuższy czas bez ryzyka że się zepsują. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zrobienie tych ciasteczek jednak wydawało mi się trochę pracochłonne, bo trzeba robić dwa rodzaje ciasta, trzeba je schładzać, wałkować, znów schładzać, a jak już pisałam, przy

Waniliowe Improwizacje
Tarta z ziemniakami i białą kiełbasą z sosem o smaku wielkanocnego żurku 166

moich przepisów #eatmefitme Wykonanie SPÓD ZAPIEKANKI Najpierw trzeba zrobić kruchy spód – z lodówki wyjmij masło, pokrój je nożem na drobne kawałki, potem wsyp mąkę i dalej siekaj nożem. Posyp wszystko szczyptą soli, wbij żółtko jajka i ze składników wyrób kulę. Białka jajka nie wyrzucaj – wykorzystasz je potem. Ciasto owiń w folię aluminiową i schowaj na 45 minut do lodówki

Eat me! Fit me!
Łódeczki czyli kluseczki ziemniaczane 111

każde ziemniaki są inne, więc gdyby masa była zbyt krucha i podczas gotowania stracą swój kształt to trzeba dodać trochę więcej mąki. Ja zawsze za pierwszym razem wrzucam kilka kluseczek i gotuję. Jak po wyjęciu będą nadal miały ładny kształt i się nie rozlecą, to znaczy że ciasto jest dobre i można gotować pozostałe. W garnku zagotować wodę, osolić

Kuchnia Pokoleń
Jabłecznik z pianką budyniową 120

Pyszny bardzo łatwy jabłecznik. Mam ten przepis od mojej siostrzyczki. Pieką ten jabłecznik w przedszkolu dla dzieciaczków. Wykonanie ciasta – do miski wrzucić masło, cukier, mąkę

Kuchnia Pokoleń
Beza włoska 175

tradycyjnego lemon meringue pie, albo do kruchych babeczek.  Zastosowanie zależy od Waszej wyobraźni. Dobrze się przechowuje i jest szalenie ozdobna.  Do jej zrobienia będziecie potrzebowali termometru cukierniczego. Z podanych proporcji wyjdzie wam około 8 małych lodów (zależy od wafelków), lub jako ozdoba na wierzchu ciast o średnicy 23 cm Przepis  2 białka

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Ciasteczka z dżemem 182

ważne żeby coś było. Te są maślane z dżemem malinowym. Kruche i pyszne. Składniki: 350 g mąki pszennej 250 g masła 120 g cukru 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli dżem malinowy cukier puder  Przygotowanie: Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Wszystkie składniki razem zagnieść na jednolite ciasto. Uformować wałek, owinąć folią spożywczą i włożyć na około

Ala piecze i gotuje