Inspiracja: Kasia Moje Ciasto Składniki Składniki na spód: Margaryna Kasia do pieczenia 150g Mąka pszenna 150g Cukier pół szklanki Orzeszki ziemne pół szklanki posiekanych orzeszków ziemnych (niesolone) Jajko 1 jajko Na masę: Ananas z puszki 2 pusz The post Kruchy ananasowiec appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeMega kruche ciasteczka orzechowe z rodzynkami, mówię Wam można się zakochać ;) Są na tyle uniwersalne, że można dodać do nich kawałki czekolady lub innych dodatków lub polać je poprostu czekoladą ;) Ale uwaga...uzależniają! Przepis dołączam do akcji "Ciasto na niedzielę" Składniki: 100 g płatków jęczmiennych błyskawicznych 20 g mąki ryżowej 50 g posiekanych orzechow włoskich 4 łyżki płynnego oleju kokosowego
Życie zaczyna się w kuchniniepowtarzalne w smaku. Dzisiaj proponuję Wam przepis na tartę na kruchym spodzie z budyniem kokosowym i dużą ilością jagód. Spód: - 300 g mąki pszennej - 150 g masła - 2 jajka - 1 cukier wanilinowy - 2 łyżki cukru - 1 łyżka wody Do miski przesiewam mąkę oraz dodaję resztę składników. Ciasto energicznie zagniatam i wykładam nim posmarowaną masłem formę do tarty. Na ciasto wykładam
Receptura smakuKruche tarty z nadzieniem z cukinii, kurczaka, zalane masą jajeczno-serową, doskonale smakują na ciepło, jak również na zimno. W takiej formie idealnie nadają się na weekendowy piknik, na świeżym powietrzu będą smakować najlepiej. SKŁADNIKI Ciasto: 6 tart o średnicy 10 cm 120 g mąki pszennej, 120 g mąki graham, 1 jajko, 10 dag margaryny Optima Omega3
słodki bratekstopni. Przygotowujemy także blachę, którą wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy wedle uznania, na 3 części - wtedy rogaliki są wielkości drożdżówek z piekarni, na 4 - my tak robimy, są wtedy fajne do kawy lub na więcej, wychodzą małe rogaliczki, które są mniej puszyste ,a bardziej kruche. Każdą część wałkujemy nadając jej kształt koła. Kroimy, jak pizzę, na 8 części
Kuchnia od dwojgaRugelach to żydowskie rogaliki przygotowywane na święto Hanukah. Ciekawe połączenie powideł śliwkowych z orzechami włoskimi i kruchutkim ciastem z dodatkiem śmietankowego serka, a w moim
Nastoletnie WypiekaniePieczarki w koszyku. Edyta Guhl. Ostatnio były piernikowe grzybki, a dzisiaj zapraszam na pieczarki. Przepis znalazłam u Danusi i jestem pełna zachwytu. Pieczarki jak żywe, a
dolcevitainmykitchenNooo powiem Wam, dołączyły do czołówki najsmaczniejszych rogalików na blogu! Kruche na piwie, bardzo popularne w sieci. Ja do swoich dodałam cukier puder, by były ciut słodsze i nadziałam je powidłami śliwkowymi. Swoją drogą polecam powidła domowej roboty- klik . Domowe najlepsze! ;) Składniki: (na ok. 30 sztuk) Ciasto: 220 g zimnego masła lub margaryny 4 łyżki cukru pudru
Nastoletnie WypiekanieHej :-)) Moje najmłodsze śpi, więc mam chwilkę na wpis ;)). Dzisiaj torcik na zimno, który marzył się mojemu młodemu, który jest fanem galaretek i takich właśnie torcików
kruche babeczkidziesiątkę". Teraz piekę je dość często. Ciasteczka są przepyszne - cudownie kruche, maślane i aksamitne w smaku. To jedne z najlepszych ciasteczek! (18 sztuk) 160g maki pszennej 120g masła 50g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego Dodatkowo: cukier do obtaczania ciasteczek Mąkę, masło i oba cukry dokładnie wymieszać. (Ciasto powinno być miękkie.) Z ciasta uformować kulki (mniejsze od orzechów włoskich, większe
Di gotujepolecam poniższy przepis. Od razu po upieczeniu są miękkie i lekko kruche. Potem troszkę twardnieją. W takim wypadku można je zamknąć w szczelnym pojemniku z kawałkiem jabłka i czekać aż zmiękną. Oczywiście jabłko od czasu do czasu należy wymienić :) Bardzo dużym plusem tego przepisu jest to, że ciasto zagniata się błyskawicznie i od razu można wykrawać ciasteczka. Polecam! ;) Z przepisu
Czerwona PorzeczkaKruche, cynamonowo- orzechowe, błyskawiczne ciasteczka świąteczne. Obowiązkowo znaleźć się muszą na wigilijnym stole :) Z przepisu wychodzi ich sporo, bo aż 50 sztuk, ale nie martwcie się, znikają w mgnieniu oka! Gorąco polecam. Składniki: (na ok.50 sztuk) Ciasto: 150 g maki pszennej 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej 50 g zmielonych orzechów laskowych 100 g zimnego masła 80 g cukru
Nastoletnie Wypiekaniezmieniałam i to był "strzał w dziesiątkę". Ciasteczka wyszły przepyszne - cudownie kruche, maślane i aksamitne w smaku. To jedne z najlepszych ciasteczek! (18 sztuk) 160g maki pszennej 120g masła 50g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego Dodatkowo: cukier do obtaczania ciasteczek Mąkę, masło i oba cukry dokładnie wymieszać. (Ciasto powinno być miękkie.) Z ciasta formować kulki (mniejsze od orzchów włoskich
Di gotujeWspaniała, rozpływająca się w ustach, niebezpiecznie kusząca do ciągłego podjadania ;-) Prosta w wykonaniu, a jakże niebanalna w smaku! Zatem do dzieła :-) SKŁADNIKI: ciasto: - 2 szklanki mąki
WielopokoleniowoWłaściwie nic nowego. Jeszcze jedna odsłona strzępca. Tym razem z serem, budyniem czekoladowym i chałwą. Kilka "podmienionych" składników i
Praktyczna plDietetyczne ciasteczka z płatków owsianych, płatków migdałowych, żurawiny i wiórek kokosowych. Bez dodatku mąki pszennej i cukru. Dosłodzone jedynie miodem. Są kruche i delikatne, rozpadają się
Moja Galeria SmakuProblem z polewą to zmora kuchenna większości z nas. Wygodne i szybkie w przygotowaniu polewy dostępne w sklepach zazwyczaj są twarde, kruche i trudne w krojeniu
Tradycyjna KuchniaPalce lizać" choć i tak poszłam własną drogą ;-) Wspaniałe, kruche lekko słodkie ciasteczka w czekoladzie i do tego filiżanka dobrej kawy, czego więcej potrzeba w pochmurny poranek? Są tak pyszne że z około 100 ciasteczek zostało mi nie więcej niż 20.. ;-) Jedynym minusem tego ciasta jest to, że nie da się rozwałkować więc trzeba ręcznie rolować wałeczki
Na słodko lub wytrawnieKoniec świąteczno-noworocznej przerwy czas najwyższy zabrać się do obowiązków. Strasznie się rozleniwiłam w tym roku i ciężko mi wejść w codzienny tok życia. Niestety
ciastkarnia na kruchym spodziemalinowa chmurka to już klasyk. Jest tak pyszna, że smakuje praktycznie każdemu kto jej spróbuje. Ja nieco zmodyfikowałam przepis bazowy i dodałam to co lubię - czyli puszysty biszkopt zamiast kruchego. Kiedy piekę je u siebie w domu znika w mig - spróbujecie sami:) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI: BISZKOPT: 3 jaja 0.5 szklanki mąki pszennej 0.5 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku(...)pianę. Dodaj cukier i miksuj aż do całkowitego rozpuszczenia; (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 2. Dodawaj stopniowo żółtka i krótko zmiksuj; 3. Przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia wsyp do ciasta i dokładnie wymieszaj; 4. Przełóż ciasto do blaszki wyłożonej papierem i wstaw do nagrzanego do 180 st C piekarnika na 15 min; (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 5. Odlej zalewę z owoców
Prosty przepis naoszukujmy się smakiem przewyższają tamte o mile świetlne. Są kruche, miękkie i delikatne w smaku. Do tego zdrowe. A do ich zrobienia potrzebujemy zaledwie kilku składników. Kruche ciasteczka z maszynki – składniki: -kostka masła -nieco mniej niż połowa szklanki cukru pudru -3 żółtka sporych jaj -1 i 1/5 szklanki mąki pszennej -szczypta soli -2 łyżki mąki ziemniaczanej -marmolada Ciastka maślane(...)wykonanie Masło i jajka muszą mieć temperaturę pokojową. Masło ubijam do białości po czym powoli dodaję ciągle miksując cukier puder a następnie żółtka. Później już ręcznie zagniatam ciasto dodając do tego obie mąki i sól. Możecie też zmieszać wszystko mikserem na najniższych obrotach. Ciasto przekładam do maszynki. Blaszkę smaruję margaryną lub innym tłuszczem. Wyciskam na nią ciastka i piekę
Arbuziakisiła wraca, wspaniale! Wiosna kojarzy się z kolorem zielony, przygotowałam więc na jej przywitanie maślane ciasteczka Matcha, które możecie przygotować na zbliżającą się Wielkanoc. Ciasteczka są bardzo delikatne, a kruche tak bardzo, że same rozpływają się w ustach. Delikatny smak herbaty Matcha podkreśliłam aromatyczną skórką z cytryny, co dodało im wspaniałego orzeźwiającego aromatu. Maślane ciasteczka przygotowane są na bazie mieszanki(...)drobno zmielonych pestek dyni. Pestki dyni najlepiej zmielić w młynku do kawy lub jeśli nie macie młynka, możecie posłużyć się malakserem. Ważne, żeby były zmielone na drobny pył. Przygotowanie ciasta jest bardzo proste, wystarczy połączyć wszystkie suche składniki w misce, a następnie połączenie mieszanki z miękkim masłem. Ciasto przed wałkowaniem można schłodzić przez kilkanaście minut w lodówce lub zamrażalniku. Ciasto
SprawdzonaKuchnia.plmuffinki chodziły za mną od kiedy zobaczyłam je na blogu u Szefowej w swojej kuchni . Uwielbiam wypieki z dodatkiem siekanych jabłek, bo nadają one ciastu niezwykłej wilgotności. Tu dodatkowo mamy posiekane krówki, które nadają słodyczy oraz wspaniałą chrupiącą kruszonkę. Całość wyszła na prawdę pyszna - muffinki są w sam raz słodkie, wilgotne, a dzięki kruszonce nie trzeba ich już ozdabiać(...)sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 300ml gęstego jogurtu naturalnego/śmietany (lub jogurtu zmieszanego ze śmietaną) 1/3 szklanki oleju 1 średnie jabłko (obrane i drobno pokrojone) 100g kruchych krówek (drobno pokrojonych) Kruszonka: 100g mąki (dałam troszkę więcej) 80g masła 3 łyżki cukru 4 drobno pokrojone krówki 1. Zagnieść kruszonkę i odstawić do lodówki. 2. W misce wymieszać suche
Kto ugości moich gości?Babiego Lata, upiekłam kruche pierożki cytrynowe [<- klik] wypełnione po brzegi soczystymi malinami i jeżynami. Ach! Co to była za uczta! W tym roku postanowiłam pozostać przy tym połączeniu owoców, dorzucając czerwony akcent w postaci truskawek, które skusiły mnie swoim wdziękiem, piękniejąc w osiedlowym warzywniaku. Całość spoczęła na leciutkiej chmurce czekoladowej. Jednym z najbardziej znanych ciast Nigelli Lawson, królowej kuchennego
Kuchnia w Słońcu Skąpana