przepisy na kruche ciasto - 16491 przepisów (strona:736/1100)

Zielona szarlotka 147

śniegiem.Ale ja za to mam dla was pyszną szarlotkę, prawdziwie wiosenną. Wyszła naprawdę bardzo fajna, nie za słodka, krucha i mocno jabłkowa. Fajnego kwaskowego smaczku dodaje jej kisiel połączony z pianą z białek.Składniki: (na większą blaszkę)Ciasto:3 szklanki mąki krupczatki1/3 szklanki cukrułyżeczka proszku do pieczenia250 g masła roślinnego6 żółtekPianka z białek:6 białekszczypta soli4 opakowania kisielu

Moje pyszne gotowanie
Sezamowy quiche z papryką i chorizo 203

Sezamowy quiche z papryką i chorizo...Kruchy, sezamowy spód.Podsmażona, kolorowa papryka.Słupki paprykowego chorizo.A całość zatopiona w śmietanowo-jajecznym sosie.Pychota! Składniki:Ciasto:250 g mąki pszennej;4 łyżki sezamu;150 g zimnej margaryny;1 łyżeczka soli;1/3 szklanki zimnej wody.Nadzienie:1 duża, czerwona papryka;1 duża, żółta papryka;100 g kiełbasy chorizo;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości

Gospodyni Miejska
Tarta szpinakowa z czerwoną fasolą i granatem aromatyzowana truflą 146

Kolejne udane połączenie granatu z fasolą.Tarta na kruchym spodzie faszerowana szpinakiem, czerwoną fasolą i granatem, w sosie z gorgonzoli i parmezanu.Czas przygotowania: 40 minut + chłodzenie ciasta Porcje: 8   Składniki:Ciasto:125 g mąki pszennej,75 g schłodzonego masła w kawałkach,szczypta soli,zimna woda,oliwa do posmarowania formy.Nadzienie:200 g liści szpinaku,1 puszka odsączonej czerwonej fasoli

SzczyptaSmaQ
Faworki 130

kruche. Smakują najlepiej posypane cukrem pudrem. Przeczytaj również: Witamina C – właściwości i zastosowanie Składniki 400g mąki (ok. 2,5 szklanki) 5 żółtek 1 łyżka cukru 40ml spirytusu 6 łyżek gęstej śmietany szczypta soli olej do smażenia Dodatkowo cukier puder Faworki – przepis W misce mieszamy mąkę, cukier, szczyptę soli. Następnie dodajemy żółtka, spirytus i śmietanę. Zagniatamy ciasto. Po zagnieceniu

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kruche ciastka trzyskładnikowe (dla dzieci po 9 miesiącu) 133

Jeśli Wasze dzieciaczki lubią wszelkiego rodzaju ciastka, to te ciastka z pewnością przypadną im do smaku. Ciastka są meeega kruche, bardzo maślane i mogą je zajadać maluchy po ukończeniu 9 miesiąca życia. Moim dzieciakom bardzo smakowały te ciasteczka i podejrzewam, że jest to ten przepis, z którego będę baaaaardzo często korzystać w sytuacjach, kiedy będę musiała upiec coś(...)200g mąki kukurydzianej – 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masło rozgnieść widelcem razem z bananem (można zblendować na jednolitą masę). Dodać mąkę i proszek do pieczenia i zagnieść miękkie ciasto. Ciasto nie powinno się kleić do rąk. Stolnicę podsypać mąką, ciasto rozwałkować na placek o grubości około 0,6cm, wykroić ciasteczka dowolnymi foremkami. Podważyć ciastka nożem i ostrożnie przenieść

Smaki Armine
Sernik z musem jeżynowym 145

serniku sprawdzi się malakser. Inspiracja Moje wypieki . Kruchy spód: 225 gr mąki razowej typ 2000 pszennej (odjąć dwie łyżki i w to miejsce dać dwie łyżki kakao ) 150 gr zimnego masła 50 gr cukru pudru Wszystkie składniki umieścić w malakserze. Po minucie siekania wszystkie składniki powinny być dobrze połączone. Wyjąć ciasto uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią, włożyć do lodówki(...)papier od góry, ciasto przenieść na arkuszu, odwrócić na góry nogami, tj papier ma być na wierzchu, na to wysypać ok 0,5 kg fasoli – w celu obciążenia ciasta, żeby nam nie falowało podczas pieczenia. Wstawić do zamrażarki lub lodówki na 10-20 min. W tym czasie nagrzać piekarnik do 190 st. Wstawić do nagrzanego piekarnika

moj przepis na
SEROWE ROGALIKI Z 3 SKŁADNIKÓW NADZIEWANE MARMOLADĄ RÓŻANĄ 74

potem uciekło z głowy. Ostatnio sobie przypomniałam o przepisie i od razu postanowiłam je przygotować. Samo ciasto zrobione jest z mąki, masła i twarogu, natomiast nadzienie to już kwestia kto co lubi i na co ma ochotę. Rogaliki przygotowuje się ekspresowo, są kruche z zewnątrz ze słodkim środkiem. Polecam ten przepis, jeśli macie ochotę na coś słodkiego. Przygotowanie rogalików(...)smaku róży  Orzech . Wykonanie: Na stolnicę (lub do miski) wysypać mąkę, dodać zimne, pokrojone na kawałki masło i twaróg. Całość zagnieść na gładką masę. Tak przygotowane ciasto owinąć folią spożywczą, wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na części. Każdą rozwałkować na kształt koła i grubość ciasta około

Zrób to smacznie
domowe rogaliki krucho drożdżowe 154

składniki: 500 g mąki orkiszowej lub pszennej 40 g drożdży 80 g mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g masła 1 łyżka cukru 2 żółtka

Domowy Smak Jedzenia
rogaliki serowe z powidłem śliwkowym 222

składniki: 380 g mąki 1 jajko 150 serka, zmielonego 200 g margaryny, schłodzonej 16 g cukru z wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo: powidło śliwkowe

Domowy Smak Jedzenia
Kruche jajeczka z czekoladą, mascarpone i marcepanem 102

Nietypowe wielkanocne ciasteczka? Proszę bardzo :) Kruche jajeczka w wersji 3D, nadziane marcepanem oraz mascarpone z czekoladą. Przepyszne! Świetnie nadadzą się do koszyczka, a te w wersji 3D szczególnie spodobają się najmłodszym. ciasto: 200 g mąki 100 g masła 50 g cukru drobnego Diamant szczypta soli jajko lukier: białko sparzonego jajka 200 g cukru pudru Diamant sok z połowy cytryny nadzienie(...)zagniatamy na gładkie ciasto. Jeśli trzeba, schładzamy je w lodówce. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jeśli posiadamy foremki na jajka 3D, smarujemy je masłem i obsypujemy bułką tartą. Rozwałkowujemy ciasto i wycinamy jajka. Możemy użyć zwykłej foremki i potem po prostu przełożyć ciastka kremem. Ciasteczka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub nakładamy na foremki 3D. Pieczemy

Mienta blog
Sernik piernikowy w świątecznym klimacie 72

jego temat, bo z dodatkiem pierniczków . Nieważne, jakie to będą – zwyczajne kruche, z czekoladą czy nadzieniem. Na pewno dodadzą wyjątkowego smaku. Pamiętaj, aby tuż po upieczeniu, nie wyciągać sernika na piernikowym spodzie z piekarnika. Uchyl drzwiczki na kilkanaście minut, a potem wysuń blachę. Stopniowo przyzwyczajaj ciasto do temperatury pokojowej, aby nie popękało ani gwałtownie się nie zapadło. Przepis

Rozdomowiona
Sernik piernikowy w świątecznym klimacie 91

jego temat, bo z dodatkiem pierniczków . Nieważne, jakie to będą – zwyczajne kruche, z czekoladą czy nadzieniem. Na pewno dodadzą wyjątkowego smaku. Pamiętaj, aby tuż po upieczeniu, nie wyciągać sernika na piernikowym spodzie z piekarnika. Uchyl drzwiczki na kilkanaście minut, a potem wysuń blachę. Stopniowo przyzwyczajaj ciasto do temperatury pokojowej, aby nie popękało ani gwałtownie się nie zapadło. Przepis

Rozdomowiona
Barazek - sezamowe ciasteczka 90

Barazek -  małe, kruche ciasteczka, obsypane z jednej strony sezamem, a z drugiej pistacjami, są jednym z najpopularniejszych dodatków do kawy i herbaty w krajach Bliskiego Wschodu. Najlepsze barazek można zjeść w dzielnicy Maidan w Damaszku, słynie z nich, znana w całym regionie cukiernia Daoud Brothers Sweets Ps. Czasami kiedy nie mam pistacji dodaję do mąki 1 lub 2 łyżki(...)dokładnie mieszamy, Przygotowanie Wariant dla tradycjonalistów   Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (lub proszkiem do pieczenia). Masło utrzeć z cukrem, dodać mąkę, mleko i ręcznie lub mikserem wyrobić gładkie ciasto.  Przełożyć ciasto do miski, przykryć folią spożywczą lub ściereczką i odstawić na minimum 15 minut. Ciasto rozwałkować na grubość około 3-4 mm i foremką wykrawać ciasteczka. Wgnieść

Cztery Fajery
Kruche ciastka 149

Kruche ciastka przygotowane z mąki tortowej z delikatną nutą waniliową, bardzo maślane rozpływające się wręcz w ustach. Takie są moje dzisiejsze ciasteczka. Częstuję ich ukochanych, razem cieszymy się weekendem. Inne wersje? proszę bardzo: dodajcie dowolne bakalie, tarte orzechy, mak, 2 łyżki kakao, wiórki kokosowe, rozmaite aromaty zapachowe do ciast, cynamon lub przyprawę do piernika albo grzańca, bawcie się, wycinajcie kształty(...)mąkę do masy jajecznej z masłem. Mieszaj początkowo jeszcze mikserem, następnie ręką wyrób ciasto. Włóż na około 8 minut do zamrażarki. Potem wyjmij i odrywaj kulki, które wałkuj i lekko spłaszczaj. Za pomocą widelca nadaj im wzorzysty kształt. Rozkładaj na papierze do pieczenia zachowując odstępy. Kruche ciastka piecz na środkowej półce w temp. 180C przez około 15 minut bez termoobiegu

Zasmakuj Kuchni