Kruchy spód, dużo maku, lukier i moja ukochana skórka pomarańczowa! Już od trzech miesięcy miałam ogromną ochotę na solidny kawał makowca i w końcu moja zachcianka została spełniona 😊 Składniki: kruchy spód|: mąka pszenna 200 g, margaryna 125 g, cukier puder 4 łyżki, jajko 1 szt, masa makowa: mak 600 g, jajka 5 szt, masło 200 g, cukier 250 g, jabłka(...)puder 1 szklanka, sok z cytryny 4 łyżki, Ponadto: kandyzowana skórka pomarańczy 0,5 szklanki, Sposób przygotowania: Mąkę siekamy nożem wraz z margaryną. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Przykrywamy folią i schładzamy w lodówce przez ok 1h. Następnie rozwałkowujemy na wielkość blaszki, nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 15 min. w 180 st. C. Mak zalewamy wrzątkiem do pokrycia
kulinarne odsłony patiCiasto nie wychodzi wysokie, wręcz niskie, ponieważ nie zawiera proszku do pieczenia. Jednak smak jego jest rewelacyjny, mocno kokosowy i słodki. Spód wychodzi kruchy, natomiast reszta jest miękka z delikatną skorupką. Wielbiciele kokosu będą zachwyceni. Składniki są na blachę do tarty o średnicy 30 cm. Co potrzeba na spód: 200 g biszkoptów okrągłych, 100 g masła miękkiego Co potrzeba(...)piekarnika nagrzanego do 170°C, pieczemy 1 godzinę na funkcji góra-dół do suchego patyczka. Gdyby góra zaczęła robić się bardzo przypieczona, kładziemy na wierzch folię aluminiową. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Smacznego :)) wiórki kokosowe, biszkopty, masło
Bułka z Chlebembardzo kruche babeczki z kremem z serka mascarpone udekorowane owocami leśnymi. Oczywiście dekoracja może być według własnego gustu smakowego. Babeczki: 300 g mąki pszennej 200 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka szczypta soli Mąkę przesiać przez sitko, zimne masło obtoczyć w mące i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać resztę składników i zagnieść ciasto jak najszybciej, żeby(...)foremki olejem i nagrzewamy piekarnik do 220 C. Każdą foremkę wylepiamy ciastem, na ciasto kładziemy kawałek papieru do pieczenia i obciążamy ryżem, grochem lub kaszą (co mamy pod ręką). Pieczemy ok. 15 min. po 10 min. zdejmujemy papier z obciążeniem i dopiekamy. Babeczki są bardzo kruche więc delikatnie wyjmujemy z foremek i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Krem mascarpone
Anielskie wypiekiObowiązkowo zjedzone tuż przed Wigilią. Poniżej znajdziecie zatem przepis na pierniki pszenno-orkiszowe, które charakteryzują się jaśniejszym ciastem, mniej intensywnym smakiem, choć nadal mocno piernikowym oraz tym, że są miękkie i pyszne już po dwóch dniach od upieczenia. Są nieco bardziej kruche i suche od zwykłych pierników, za sprawą dodatku mąki orkiszowej. Niemniej smakują naprawdę dobrze i coś czuję(...)mieszanina przestygnie, wbijam jajka, miksuję. Mąkę pszenną, owsianą, kakao, przyprawę do piernika oraz sodę przesiewam razem do jednej miski. Dodaję mieszaninę z jajek, miodu i masła. Zagniatam elastyczne, zwarte ciasto (może się troszkę kleić do dłoni, ale to nic) - można to zrobić mikserem. Na stolnicy rozsypuję niewielką ilość mąki. Z powstałego ciasta odrywam kawałki, rozwałkowuję je na grubość między
W kuchni Karmel-itkimaleństwa trudno pobić. Delikatne, kruche, pachnące… doskonałe Są łatwe w przyrządzeniu, więc możesz ze spokojem zaprosić do kuchni dzieci Składniki (ok. 40 małych ciasteczek): 1 ¾ szklanki mąki 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 2 żółtka (białka możecie wykorzystać do zrobienia kokosanek ) 120-150 g masła (jeśli ciasto będzie się za mało lepić, można dodać dodatkowo 30 g masła
Słodki sentyment(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: 100 g mąki orkiszowej 50 g cukru 100 g otrębów owsianych 100 g masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 75 g pestek
Domowy Smak JedzeniaPrzepyszny, kruchy schab pod warzywną pierzynką to propozycja na mięsny obiad dla całej rodziny. Pieczone w piekarniku plastry schabu pod pierzynką z kapusty pekińskiej, pora, marchewki
Kuchnia MagdaLenyDzień dobry :-) Święta już niedługo, więc my rozmyślamy już powoli nad tym co będziemy robić jeśli chodzi o sałatki czy ciasta. Ostatnio zrobiłam sałatkę z
kruche babeczkiPrzepyszne, niesamowicie chrupiące ciasteczka maślane. Z ciastem dobrze się pracuje - łatwo wyrabia, lekko wałkuje i pięknie wycina, a do tego po upieczeniu ciasteczka nie tracą nic
Kto ugości moich gości?składniki: 2 szkl mąki (ja użyłam 1 szk mąki pszennej i 1 szkl mąki krupczatki) 125 ml kwaśnej śmietany 100 g masła 2 łyżki cukru pudru
Domowy Smak JedzeniaWszyscy dobrze wiecie, że serniki to zdecydowanie moje ulubione ciasta ( choć teraz w ciąży to karpatka częściej za mną „chodzi” ). Jakiś czas temu przygotowywałam na niedzielę przepyszny sernik krówkowy w formie zebry. Kruchy spód przykryty obłędnie słodką ale absolutnie nie zapychającą masą okazał się strzałem w 10! Sernik znikał błyskawicznie, a każdy z przyjemnością sięgał po dokładkę. Wierzch(...)mielony. Cały czas miksujemy – krótko, ale składniki muszę się dokładnie połączyć. Dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy masę królową i ponownie chwilę miksujemy. \Na spód tortownicy wyłożonej ciastem wykładamy naprzemiennie po 2 łyżki każdej z mas. Wykładamy na środek – masy same będą się rozlewać. Pieczemy ok. 60-65 minut w 160C na funkcji góra-dół. Studzimy
Ostra na Słodkozbliżający się tłusty czwartek nie ma nic lepszego jak kruche, bardzo smaczne faworki. Nie ukrywamy, że bardzo je lubimy. Jest to wersja z mąką bezglutenową. Przekonałam się i bardzo często korzystam z uniwersalnej mąki firmy Schar. Jaka nazwa się u Was przyjęła: chrusty czy faworki? Zapraszamy. Składniki: - około 2 pełne szklanki mąki - 30g masła - 3 żółtka - szczypta soli(...)łyżeczki octu jabłkowego - cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy masło, żółtka sól, ocet i śmietanę. Wszystko dokładnie zagniatamy tworząc jednolitą masę. Jeśli ciasto za bardzo jest klejące należy dosypać mąki. Jeśli za twarde to dodajemy śmietany. Ciasto rozwałkujemy na cienkie placki. Wycinamy pasy, które kroimy na mniejsze kawałki. Po środku robimy nacięcie. Jeden
Pan i Pani Smith w kuchniminut Ta pizza naprawdę jest błyskawiczna. Można ją zrobić w 10 minut! Tajemnica tkwi w składnikach ciasta, z którego można zrobić równie dobrze bułeczki, jak i tartę. Polecamy! Jak to ugotować Wszystkie dania zrobiliśmy jednego dnia. Ostatnio jest u nas krucho z czasem i musimy kwestię jedzenia ogarnąć z wyprzedzeniem. Każde z dań można spokojnie zrobić w tygodniu wieczorem, wstawić(...)trafił na patelnię, a potem do piekarnika 7. Obsmażyliśmy bakłażana 8. Podprażyliśmy kuskus i zalaliśmy go wodą 9. Z kurczaka zdjęliśmy ciężar i odwróciliśmy piersiami do góry 10 Zrobiliśmy ciasto na pizzę i pierwszy placek był gotowy 11. Po wyjęciu kurczaka z piekarnika do nagrzanego pieza trafiła pizza 12. Przygotowaliśmy drugą pizzę, która trafiła do pieca na miejsce pierwszej
Niedzielny kucharz