Tarta z kremem z białej czekolady z owocami to kwintesencja lata. Kruchy spód, d elikatny jak obłoczek krem z serka mascarpone i śmietany oraz białej czekolady, do tego miks letnich owoców: malin, borówek, jeżyn, porzeczek. Na samą myśl cieknie ślinka. Składniki (na formę o średnicy około 24 cm): spód 100 g masła, 200 g mąki, 2 łyżki cukru(...)owoców (maliny, borówki, jeżyny, porzeczki), kilka listków mięty do ozdoby. Do przesianej mąki dodać masło, szybko posiekać. Dodać cukier, sól oraz wodę, szybko zagnieść. Gotowym ciastem wylepić formę do tarty i wstawić do lodówki na około 1/2 godziny. Na ciasto położyć papier do pieczenia i obciążyć np. fasolą. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 10 minut
Moja kraina smakówDzień dobry :-) Jak tylko jest u nas w domu jakaś impreza, to zawsze robimy jakieś przekąski z ciasta francuskiego z różnymi dodatkami. Wszyscy je lubią chrupać
kruche babeczkiChociaż sceptycznie podchodziłam do tego czy zwinę kruchy wafel w roladę postanowiłam zaryzykować.I niespodzianka , wafel pod wpływem gorącej masy pięknie zmiękł i bez najmniejszego problemu
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaBardzo maślane i kruche ciasteczka, które podczas pieczenia zachowują swój kształt. Są bardzo proste do zrobienia i wymagają niewielkiej ilości składników, zapraszam na film: Składniki: 125 g miękkiego masła 50 g cukru pudru 1 łyżeczka cukru z wanilią 20 g białka (z jajek) 150 g mąki Wykonanie: Masło utrzyj z cukrami do otrzymania prawie białej masy(...)Następnie dodaj białko i miksuj jeszcze kilka minut. Wsyp mąkę i połącz mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką, ja użyłam gwiazdki. Wyciskaj ciasteczka o pożądanych przez siebie kształtach. Piecz ok. 15-20 min w temperaturze
Słodki Blogpołudnia, więc te kruche, delikatne i suche jak gałązki ciasteczka, to będą… Faworki na piwie. Składniki: - 2 szklanki mąki pszennej luksusowej typ 550 (może być tortowa) - 4 żółtka - ½ szklanki jasnego piwa - 1 łyżeczka masła - szczypta soli Dodoatkowo: - olej (może być olej + smalec) - cukier puder Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, żółtka, piwo i masło. Szybko zagniatamy dość twarde ciasto. Dzielimy na dwie(...)tłuszcz (czy jest odpowiednio rozgrzany najlepiej sprawdzić wrzucając kawałek ciasta – powinien zaraz wypłynąć) po kilka sztuk (uwaga – urosną) i smażymy, aż się lekko zrumienią (po 20 – 30 sekund z każdej strony). Gotowe wykładamy na ręczniki papierowe, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Gorące oprószamy cukrem pudrem. Faworki na piwie są kruche, delikatne i bardzo chrupiące. Jeśli jeszcze macie wątpliwości
mojewypiekiinietylkopołudnia, więc te kruche, delikatne i suche jak gałązki ciasteczka, to będą… Faworki na piwie. Składniki: - 2 szklanki mąki pszennej luksusowej typ 550 (może być tortowa) - 4 żółtka - ½ szklanki jasnego piwa - 1 łyżeczka masła - szczypta soli Dodoatkowo: - olej (może być olej + smalec) - cukier puder Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, żółtka, piwo i masło. Szybko zagniatamy dość twarde ciasto. Dzielimy na dwie(...)tłuszcz (czy jest odpowiednio rozgrzany najlepiej sprawdzić wrzucając kawałek ciasta – powinien zaraz wypłynąć) po kilka sztuk (uwaga – urosną) i smażymy, aż się lekko zrumienią (po 20 – 30 sekund z każdej strony). Gotowe wykładamy na ręczniki papierowe, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Gorące oprószamy cukrem pudrem. Faworki na piwie są kruche, delikatne i bardzo chrupiące. Jeśli jeszcze macie wątpliwości
mojewypiekiinietylkoskładniki: 250 g mąki orkiszowej lub pszennej 80 g cukru pudru 100 g masła, schłodzonego 3 łyżki soku z wyciśniętej pomarańczy skórka z otartej pomarańczy
Domowy Smak JedzeniaPamiętacie bezglutenowa szarlotkę? Dzisiaj z podobnej mikstury stworzyłam pyszne ciasteczka z czekoladą! Kruche, mięciutkie, rozpływają się w ustach! Bezglutenowe ciasteczka owsiane z czekoladą Bezglutenowe ciasteczka owsiane z czekoladą Składniki: 1,5 szklanki mąki owsianej bezglutenowej 0,5 szklanki mąki kokosowej 100 g masła 1/3 szklanki ksylitolu 1 jajko (s) 1 łyżeczka jogurtu naturalnego 60 g czekolady gorzkiej min 70% kakao(...)łyżki wiórków kokosowych Wymieszać mąkę owsianą, kokosową, ksylitol, dodać masło, dobrze posiekać, następnie dodać jajko, jogurt, wymieszać i zagnieść. Czekoladę gorzką pokroić na mniejsze kawałki, dodać do ciasta razem z wiórkami kokosowymi, zagnieść. Ciasto wstawić do zamrażarki na 15 minut. Następnie z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec
Mój pomysł naskładniki: 350 g mąki orkiszowej lub pszennej 150 g masła, schłodzonego 1 jajko 1 żółtko 120 g cukru pudru 1 szczypta soli wykonanie: Mąkę mieszamy z
Domowy Smak JedzeniaJest karnawał - muszą być faworki! :) Jest to drugi przepis na faworki na moim blogu, tylko tym razem z użyciem mąki krupczatki. Dzięki temu uzyskamy faworki, tak kruche i delikatne, że należy sięgać po nie bardzo ostrożnie, żeby się nie połamały. Składniki: 150 g mąki pszennej typ 500 150 g mąki krupczatki 6 żółtek 20 g cukru pudru 3-4 łyżki(...)temp. pokojowej 1 łyżka spirytusu lub octu 2 paczki smalcu (ale może być też olej) Wszystkie składniki umieścić na stolnicy (na początek tylko 3 łyżki śmietany) i połączyć zagniatając ciasto. Powinno być dość elastyczne, ale w razie potrzeby można dodać czwartą łyżkę śmietany. Kiedy wszystkie składniki idealnie się połączą wybić ciasto wałkiem, zawinąć, ponownie wybić - czynności powtarzać w miarę długo
Świat CiastaPierniczki z nadzieniem Mięciutkie, delikatne i kruche pierniki wypełnione pyszną konfiturą. W moim domu już od kilku dni pachnie świętami. Piekę pierniczki, paszteciki i za chwilę biorę się za uszka z grzybami. Uwielbiam ten czas :)) Składniki: 0,5kg mąki pszennej 2 płaskie łyżki kakao 2 płaskie łyżki przyprawy do piernika 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej 200g miodu 120g(...)Następnie dodajemy mąkę, rozpuszczone masło z miodem oraz śmietanę z sodą. Całość dokładnie mieszamy, możemy to zrobić ręcznie lub za pomocą robota z hakiem *** *** Powstała masa będzie dość rzadka. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na całą noc *** *** Po tym czasie ciasto dzielimy na 3-4 części i rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie, na grubość
Blog z Apetytemadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tarta z malinami to domowy wypiek, który zachęca nie tylko ciekawym wyglądem, ale także smakiem. Kruchy spód z dodatkiem puszystej masy i owoców to prawdziwy raj dla podniebienia. Mając smak na domową tartę , nie musimy się ograniczać do tego, że odpowiednią porą na jej upieczenie jest lato, ponieważ wówczas mamy łatwiejszy dostęp do owoców. Tartę można także(...)wypróbowania przepisu, który dla Was przygotowałam. Jest bardzo krucha, puszysta, wręcz rozpływająca się w ustach. Zachwyciła nie jednego gościa w naszym domu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tartę możecie przygotować z dodatkiem dowolnych, mrożonych owoców, ja najczęściej sięgam po maliny i truskawki. PRZEPIS NA TATRĘ Z MALINAMI Składniki Ciasto: * Foremka w przepisie ma 27 cm średnicy 300 g mąki pszennej
Przepiski.plpewno, że smaku tej tarty nigdy nie zapomnicie. Rozkosz, czysta rozkosz w najprostszej postaci. Krucha tarta wypełniona jest nadzieniem migdałowym frangipane. Brzmi "trudno" ? Bez obaw, to tylko utarte z cukrem masło, połączone z jajami, mielonymi migdałami i odrobiną mąki. W połączeniu z jabłkami tworzy genialne ciasto. Składniki: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style(...)minut w 180 stopniach C. Po tym czasie wyjąc ciasto i zdjąć obciążenie. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w pół plastry. Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko i żółtko nie przerywając ucierania. Na koniec wsypać mielone migdały oraz mąkę – dokładnie całość wymieszać. Masę równo wyłożyć na podpieczony kruchy spód. Ułożyć plasterki jabłek, lekko wciskając je w masę
kolorowotorcikowoskoro trzeba ukojenia, to kto by się przejmował kaloriami. Więc jest przepis na ciasto, czekoladowe, czekoladowe...jeszcze trochę czekoladowe, i do tego kawałki fudge. Co to jest? To taki cukierek, trochę podobny do polskiej krówki, tyle że się nie ciągnie, i jest mniej kruchy. Do irysa też jest podobny, ale jest bardziej miękki. Pewnie, nie macie fudge, ja użyłabym kruchych
Ale Pyszka!Ogólnie uwielbiam rogaliki. Do tej pory moje ulubione to rogaliki drożdżowo- kruche , zastanawiałam się, czy szybko się moje upodobania zmienią, ale chyba jednak nie. Rogaliki z ziemniaków nie są złe, ale nie podbiły moich kubeczków smakowych do tego stopnia, żebym się nimi zachwycała, ale na pewno moja przygoda z różnymi rogalikami się na tym nie skończy. Dzieci zajadały się nimi(...)cukru pudru - 1 jajko - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżka oleju rzepakowego Wykonanie: Ziemniaki zmielić, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, olej i jajko. Zagnieść ciasto, podzielić na kilka części i cienko rozwałkować (na grubość około 2 – 3 mm) w kształcie okręgu. Podzielić na 8 trójkątów, na każdy nakładać ulubione nadzienie i zwijać. Rogaliki układać na blaszce
dom-agi.plKolejny przepis, który przepisałam z zeszytu mojej mamy. Tych "zwędzonych" przepisów zamierzam wypróbować znacznie więcej, nie tylko na ciasta:-) Składniki: Ciasto: 3 szkl. mąki pszennej 250
IMPRESJA SMAKU