przepisy na kruche ciasto - 16491 przepisów (strona:717/1100)

Krokiety z wątróbką drobiową w cieście filo 200

całość wymieszać Rozmrożone płaty ciasta filo, (wcześniej posmarowane roztopionym masłem i przecięte każde jeszcze na pół ) smarujemy doprawioną masą z wątróbką Rolujemy ciasto z farszem bardzo delikatnie, dociskamy brzegi ciasta, kroimy wałeczek na ukośne krokiety, smarujemy masłem i pieczemy około 20 -30 min, w temp. 180*C Podajemy ciepłe z czerwonym barszczem. Moje uwagi : Wątróbkę przed smażeniem moczyłam około(...)surowizny tj, przestało być czerwone. Wątróbkę mieszamy często, by nie stała się twarda, musi pozostać delikatnie krucha. Nie soliłam jej podczas smażenia.  Jeśli nie mamy pod ręką ugotowanej wcześniej kaszy, która pozostała nam z wczorajszego obiadu to spróbujmy dodać bułkę tartą :) Płat ciasta filo miał wielkość 37 x 35 cm. Czas przygotowania około 70 min, z tej ilości składników

Proste Potrawy
Sernik wiedeński 193

łyżeczka cukru z wanilią lub przyprawy do sernika 2/3 szklanki cukru opcjonalnie: bakalie, skórka pomarańczowa Przygotowanie: Najpierw przygotowuję kruchy spód. Mąkę mieszam z cukrem i cukrem waniliowym oraz proszkiem do pieczenia. Dodaję masło i siekam nożem, a potem jajko i zagniatam. Ciasta nie trzeba chłodzić.  Wałkuję, przekładam do formy i nakłuwam widelcem. Wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika

Wołowina od rekina
Wyciskane ciasteczka 191

Przepis na ciastka  zaczerpnełam ze strony  źródło . Pierwszy raz upiekłam takie wyciskane ciasteczka. Ciasto bardzo fajne, po wyciśnięciu oddaje super kształty . Pierwsza blaszka ciastek mi się trochę rozpadła, ale następna była już ok. Chyba za bardzo je upiekłam. Ciasteczka są bardzo kruche, może aż za bardzo , trzeba je delikatnie zdejmować z blachy. Smak ciasteczek rewelacyjny. Następnym razem zrobię(...)innego przepisu, żeby nie były takie kruche :)                                                              Wyciskane ciasteczka   Składniki : mąka - 1,5 szkl cukier puder - 0,5 szkl oliwa z oliwek - 3 łyżki masło - 125 g żółtka

Kuchnia Danusi
Sernik kajmakowy na ciasteczkowym spodzie z malinami 209

Wymyśliłam sobie klasyczny sernik. Ale taki naprawdę klasyczny: na kruchym spodzie i z samą masą serową, bez żadnych dodatków. Tak żeby rozkoszować się samym smakiem sernika. Przygotowałam sobie składniki i wyciągając mąkę dotarłam do otwartej puszki kajmaku. Zawartość: jakieś 3/4 puszki. Nie mam pojęcia do czego była używana, ponieważ już do ostatnich andrutów zużywałam resztkę. Może mam w domu jakiegoś(...)bezpośrednio do naczynia z wodą). Pieczemy 15 minut w 170 stopniach, a następnie przykręcamy piekarnik do 150 stopni i pieczemy jeszcze 60 minut. Po tym czasie wyłączmy piekarnik ale ciasto zostawiamy w nim jeszcze na pół godziny. Następnie otwieramy drzwiczki i całkowicie studzimy sernik. Ostudzony trzymamy w lodówce. Na wierzch użyłam frużeliny malinowej . Możecie również położyć świeże owoce lub przygotować

Relaxtime
Orzechowiec 163

Sylwestrową Noc lub inne okazje:) Swoją premierę w Kuchni Smaków w tym roku miał .... ORZECHOWIEC ...na kruchym, mazurkowym spodzie , z masą śmietankową i karmelizowanymi orzechami na wierzchu. A ponieważ pora roku zimna jakaś, to i orzechowca musiała przykryć delikatna kołderka z polewy czekoladowej . Ciasto jest delikatne, smaczne i .....sprawdźcie sami;) Po przepis zanurkowałam na stronę Doroty: www.mojewypieki.com, po czym dodałam

Kuchnia smaków
Sernik na zimno na serkach homogenizowanych 192

ulubioną galaretką. Przepis ten przygotujemy z dosłownie kilku składników. Dlaczego pieczemy serniki? Ciasto i sernik bardzo mocno zagościło w polskiej tradycji. Serniki są pieczone od bardzo dawna. Dawniej były robione z prawdziwego twarogu kilkukrotnie mielonego. Jednak przepisy bardzo mocno ewaluowały i przygotowujemy już nie tylko serniki na kruchym spodzie. Obecnie coraz częściej robimy sernik na zimno na serkach homogenizowanych

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Moczone ciasteczka drożdżowe 177

wodzie. Wbrew oczekiwaniom ciastek wcale nie czuć drożdżami. Są megaaa kruche. Te ciasteczka zawsze robią furorę! Nie znam osoby, której by nie smakowały. Moczone ciasteczka drożdżowe Składniki: 500 g margaryny/masła 500 g mąki 2 jajka 1 żółtko 1 łyżka cukru 40 g drożdży Dodatkowo: mąka do podsypania ciasta cukier puder do obsypania ciasteczek Drożdże rozpuszczamy w łyżce cukru. Mąkę

PatiGotuje
Kruche ciasteczka maślane 111

przygotowanie ciasta weekendowego trzeba zawsze poświęcić trochę czasu, jednak zdarzają się takie sytuacje, że spodziewamy się lada chwila gości i potrzebujemy dosłownie ekspresowego deseru. Wówczas z opresji mogą nas uratować kruche ciasteczka maślane, które robi się około 30 minut. Takie ciastka na pewno zasmakują waszym gościom! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 120 g masła 160 g mąki pszennej 50 g cukru(...)obsypania ciasteczek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Do miski dodać przesiać mąkę. Dodać cukier, cukier wanilinowy oraz masło. Wszystkie składniki dokładnie posiekać nożem lub siekaczką. Następnie ręką zagnieść gładkie ciasto. 2. Z przygotowanego ciastka formować niewielkie kuleczki mniejsze od orzecha włoskiego. Cukier wsypać do miseczki lub na talerz i obtoczyć w nim przygotowane kulki. Następnie kulki układać na blaszce wyłożonej

Danka Pichci
Kruche kostki dyniowe na Halloween (bezglutenowe, bez cukru) 169

mistrzowie kuchni i Atelier Amaro :D). Zapraszam więc na kruche dyniowe kostki, bez dodatku cukru, a jeśli jesteście ciekawi odsłony 2016, to sprawdźcie koniecznie kostki w wydaniu kasztanowym . Kruche kostki dyniowe na Halloween 2 blaszki 120 g mąki dyniowej (z pestek dyni) 100 g mąki ryżowej 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 1 jajko 40 g ksylitolu 30 g melasy(...)ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm. Wykrawać foremkami kształty ciasteczek, układać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem (zachować niewielkie odstępy). Piec w 180 stopniach ok. 10 minut. Artykuł Kruche kostki dyniowe na Halloween (bezglutenowe, bez cukru) pochodzi z serwisu Fitkot

Fitkot
paluchy wiedźmy 1690

składniki: 380 g mąki 100 g cukru pudru 220 g masła 1 jajko 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego parę kropli olejku

Domowy Smak Jedzenia
Tarta z jabłkami 153

Tarta z jabłkami to idealny przepis na szybki i prosty do przygotowania deser. A ponieważ niespełna dwa tygodnie temu obchodziliśmy Światowy Dzień Jabłka, więc uczciliśmy go kruchą i wyjątkowo smaczną tartą z jabłkami, na którą przepis znajdziecie poniżej. Tarta z jabłkami doskonale smakuje zarówno na zimno, jak i podana na ciepło z dodatkiem lodów waniliowych lub śmietankowych. Jeśli pozostaną(...)wysmarowania formy i bułka tarta do obsypania formy Nadzienie: 4-5 kwaskowych jabłek (np. szara reneta,antonówka) 3-4 łyżki brązowego cukru opcjonalnie cynamon do oprószenia jabłek Jak przygotować ciasto do tarty z jabłkami Mąkę przesiać przez sito,  dodać cukier, sól, proszek do pieczenia, pokrojone na małe kawałki masło i wodę. Posiekać nożem, aż utworzą się niewielkie grudki przypominające

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sernik luksusowy 227

Z całą odpowiedzialnością twierdzę, że to najlepszy sernik jaki w życiu jadłam. Jest tak puszysty i delikatny, że rozpływa się w ustach. Ja i moja rodzina

Prosty przepis na
Słone przekąski na wieczór – 10 pomysłów 524

window.adsbygoogle || []).push({}); 4 Krakersy z boczkiem przepis: Dieta Moja Pasja 5. Talarki ziemniaczane przepis: Wasze-Przepisy 6. Parówki w cieście francuskim przepis: Królestwo Garów 7. Czosnkowe pieczarki przepis: Słodkie Okruszki 8. Mini kanapeczki z łososiem, koperkiem i słonecznikiem przepis: Kruche Babeczki 9. Krążki cebulowe przepis: Kulinarne S.O.S. 10. Kalafior w panierce przepis: Cool & Minty (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Słone

BabskiePorady.pl - Przepisy
Tarta z wędzonym łososiem i szparagami 193

Krucha, chrupiąca tarta z aromatycznym, wędzonym łososiem, chrupiącymi szparagami i nadzieniem śmietanowo-serowym to moja propozycja sezonowego obiadu. Składniki: Ciasto: 200g mąki pszennej 90g masła 1 jajko 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli masło do wysmarowania formy Nadzienie: 150g wędzonego na zimno łososia Mowi (1 opakowanie - 6 plastrów) 1 pęczek zielonych szparagów 3 łyżki masła sól pieprz Masa śmietanowo

Szalona Kuchnia Eweliny
Tarta z porem, szynką i serem pleśniowym 116

Krucha, chrupiąca tarta z delikatnie ostrym porem, szynką i wyrazistym serem to propozycja sycącego obiadu na każdą porę roku. Składniki: Ciasto: 125g masła extra 230g mąki pszennej 1 jajko 1/2  łyżeczka soli 1/3 łyżeczka proszku do pieczenia masło do wysmarowania formy Farsz: 1 por 200g sera naturalnego pleśniowego 6 plasterków szynki konserwowej 1 jajko 3 łyżki śmietany

Szalona Kuchnia Eweliny