przepisy na kruche ciasto - 16491 przepisów (strona:716/1100)

Kruche babeczki z kremem i truskawkami 121

truskawki zaczął się na dobre, dlatego dziś zapraszam na pyszne i proste kruche babeczki z kremem i truskawkami :) SKŁADNIKI *z proporcji wyszło mi 26 babeczek KREM -1 litr mleka -3 budynie śmietankowe po 40g bez cukru -3 żółtka -3/4 szkl cukru -250g masła lub margaryny CIASTO -2 szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml) -1 łyżeczka proszku do pieczenia

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Wielkanocna baba drożdżowa na żółtkach 185

babka Mazurek kajmakowy Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Ciasto marchewkowe z polewą Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami Ciasto buraczkowe Tarta Rafaello Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Napoleonka na kruchym spodzie Cytrynowa beza Babeczki z budyniem waniliowym Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Serniki: Wielkanocne gniazdka serowe na słodko Cytrynowy sernik(...)Składniki: 500 g mąki pszennej szczypta soli 8 żółtek 150 g cukru 16 g cukru waniliowego 50 g drożdży 250 ml mleka 150 g masła cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: Mleko lekko podgrzewamy (ma być letnie), dodajemy rozkruszone drożdże i odrobinę cukru oraz tyle mąki, aby uzyskać konsystencję śmietany. Odstawiamy na 10 - 15 minut do wyrośnięcia. Żółtka miksujemy

Kulinarne przygody Gatity
Paszteciki z mięsem 294

Możemy zrobić większą ilość i zamrozić na później. Takie paszteciki posmakują każdemu, są miękkie i kruche z dużą ilością farszu. Ja zrobiłam je z mięsem drobiowym, które ugotowałam a później zmieliłam z podsmażoną cebulką. Ciasto możecie wykorzystać do zrobienia pasztecików z innym farszem np. z kiszoną kapustą. Polecam Post

Marta Gotuje
Budyniowa tarta pod złotymi kroplami 150

podany na kruchy spód można wykorzysta również do innych tart. Spód tarty jest kruchy, delikatny oraz maślany w smaku. Składniki: 300 g mąki pszennej 100 g masła z lodówki 2 żółtko sól Wykonanie: Mąkę, sól i masło posiekać na stolicy. Dodajemy żółtko i szybko zagniatamy. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na ok. 45 minut. Ciasto rozwałkować i wyłożyć

kgwjanczewo
Pierniczki świąteczne 208

Tradycyjny przepis na pierniczki świąteczne. Mogą być słodką ozdobą choinki albo też oryginalnym prezentem. Ciasto piernikowe ma tą szczególną właściwość, że przez kilka dni po upieczeniu pozostaje twarde ale z czasem robi się kruche. Można je przechowywać bardzo długo w szczelnie zamkniętym pojemniku. Można przygotować je w wersji bez mlecznej i zamiast masła użyć margaryny roślinnej.   Składniki: 2 szklanki(...)cukier+sok z cytryny),      Mąkę należy przesiać do miski, dodać cukier, sodę i przyprawy. Wymieszać i dodawać mokre składniki: płynny miód, masło i jajko. Wyrabiamy szybciutko ciasto. Jeśli zajmie nam to zbyt dużo czasu i ciasto zrobi się zbyt ciepłe, papkowate trzeba je na na jakiś czas odstawić do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy. Ułatwimy sobie pracę smarując wałek

prawdziwe jedzenie
Czysty sernik 234

Czysty sernik. Bez bakalii, bez udziwnień, kruchych spodów, galaretek, no i oczywiście bez proszku do pieczenia. Ale co się działo w piekarniku, to moje. Zawsze, ale to zawsze wykorzystujcie przy tym serniku papier do pieczenia do podwyższenia boków foremki. Jeśli tego nie zrobicie, to czeka Was wieczór perfekcyjnej pani domu z głową w piecu.   Będąc świeżo upieczoną mamą(...)Dodać miękkie masło i dalej mixować 4. Zwolnić obroty mixera i dodawać po trochu ser 5. Dodać 2 łyżki kaszy 6. Ubić pianę z białek, dodać ją do ciasta i bardzo delikatnie wymieszać 7. Formę do ciasta wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Boki również wyłożyć papierem, tak aby dzięki niemu podwyższyć brzeg formy dwukrotnie. 8. Przelać ciasto do wysokości

Matka Żywicielka
MARGARYTKOWA PIZZA NA DROŻDŻOWYM SPODZIE 192

Właściwie nie mam żelaznego przepisu na pizzę.  Czasami robię ją na kruchym spodzie, czasem korzystam z przepisu z proszkiem do pieczenia, czasem robię szybką pizzę z patelni ale najczęściej robię spód drożdżowy. Tym razem skorzystałam z przepisu Margarytki  na pizzę domową . Z połowy porcji podanych przez Asię wyszła mi mała blaszka + tortownica (22cm). Pizza wyszła bardzo smaczna, tylko(...)zwykle ... przeholowałam z ilością nadzienia i spód nie wyrósł mi zbyt mocno.  Na szczęście nie miało to najmniejszego wpływu na smak pizzy :)) Składniki na ciasto: 500g mąki pszennej 125 ml mleka 125 ml wody 1.5 łyżeczki soli 2 płaskie łyżki cukru 3 łyżki oleju ok 20g świeżych drożdży Na sos: 1 mała cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki

Walijskie Pichcenie
Mazurek z kajmakiem i bakaliami zanurzonymi w miodzie grycznym 230

patelni,a suszone owoce sparzcie wrzątkiem. Staną się one wówczas nie tylko miękkie, ale także o wiele smaczniejsze. To do roboty ;)  Ciasto na mazurka wg receptury mojej mamy Przepis na 3 kruche spody:   - 700 g mąki pszennej - 500g masła 82% tłuszczu - 4 żółtka jaj - 180g cukru pudru Na stolnicę przesiewamy mąkę, cukier puder i dodajemy masło. Zagniatamy chwilę

Sajkofanka smaku
Kruche ciasteczka przekładane 66

lepszego niż domowe kruche ciasteczka przekładane masą. Te w dodatku są mega wypasione, bo z dodatkami w postaci wiórków kokosowych i orzechów, a na górze polane czekoladą. Pyszne, polecam, można je zrobić w wersji jaka tylko Wam się wymarzy, ja przedstawiłam przepis na takie smaki, które lubię, ale Wy możecie zrobić je w swoim ulubionym stylu. Czas przygotowania(...)Czas chłodzenia: min 30 min Czas pieczenia: ok. 12 min Składniki: (na ok. dwie blaszki ciasteczek) Ciasto: 200 g miękkiego masła 250 g mąki 1 małe jajko 90 g cukru pudru Dodatki: cukier waniliowy lub esencja waniliowa drobno posiekane orzechy włoskie, ziemne, itp. kakao wiórki kokosowe skórka otarta z cytryny masa do przełożenia: masa krówkowa, nutella, powidła śliwkowe, dżem

Słodki Blog
KUCHENNA APTEKA #27 - MIGDAŁY 125

mąki migdałowej 1) BEZGLUTENOWE BROWNIE 2) KRUCHO-DROŻDŻOWE ROGALIKI Z BIAŁYM MAKIEM 3) JOGURTOWY PUDDING CHIA Z PRAŻONYMI JABŁKAMI 4) MINTAJ W CIEŚCIE Z MIGDAŁAMI 5) ZUPA JAGLANA Z GRANATEM I MIGDAŁAMI

Kuchnia MagdaLeny
Ciasteczka orzeszki 83

odkąd sama mam dzieci w wieku szkolnym;) Pamiętam także, że rodzice organizowali nam (i sobie) poczęstunek - kanapki z wędliną, jajkiem, żółtym serem, ogórkiem i papryką, najróżniejsze ciasta i ciasteczka. Nasze mamy przygotowywały popisowe ciasta i wymieniały się przepisami. Zawsze następnego dnia dzieciaki na karteczkach przynosiły spisane przepisy o które prosiły mamy kolegów, czy koleżanek. To miało niesamowity urok, łączyło rodziców(...)mnie ciasteczka. Najbliższy mojemu wyobrażeniu okazał się przepis z bloga Madame Edith . Zmodyfikowałam go nieco po swojemu. Moje orzeszki wyszły kruche, ale nie rozpadające się, intensywnie orzechowe i z tendencją do szybkiego znikania!  Składniki na ok. 50 sztuk Ciasto: 250 g mąki pszennej uniwersalnej 50 g skrobii ziemniaczanej 150 g masła 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego

Kulinarne Inspiracje
Cherry pie 176

lekko cynamonowym smaku. W oryginale dodaje się jeszcze aromat migdałowy, ja posypałam spód mączką migdałową zmieszaną z brązowym cukrem, co dało baardzo ciekawy efekt. Natomiast ciasto, być może przez dodanie lodowatej wody wyszło nieziemsko kruche, wprost rozpływajace się w ustach. Na koniec powiem jeszcze: jedzcie czereśnie zawsze i wszędzie, ponieważ są naprawdę zdrowe. Zawierają mnóstwo potasu (275mg%), sopro witamin(...)kruchy spód wyrobiamy, zawijamy w folię, schładzamy w lodówce przez 1h. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie: w miseczce mieszamy mączkę ryżową, 100 g cukru, wanilię i cynamon. Czereśnie myjemy i pozbawiamy pestek. Wydrążone czereśnie przekładamy do dużej salaterki, posypujemy je przygotowaną mieszanką i odstawiamy na 20 minut. W innym naczyniu  mieszamy mączkę migdałową z brązowym cukrem. Ciasto dzielimy na dwie

Mia Cucina Sofieta
Kruche ciasteczka i kilka słów na Nowy Rok 108

cukrem kłopot. Oprócz tego upiekłam staropolskie pierniki i kruche ciasteczka . Tym razem kruche ciasteczka (piszcie jeśli potrzebujecie przepisu) posmarowałam żółtkiem rozkłóconym z 1 łyżką mleka i posypywałam sezamem , makiem lub układałam na nich wzór z migdałów czy też orzechów. Do orzechowych dodałam do ciasta trochę zmielonych orzechów co niewątpliwie wzbogaciło je smakowo ale też pod względem odżywczym. Na pewno

Gotuj Sam!
domowe kruche ciasteczka z orzechami a la kruszynki 157

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki na ciastka kruche: 155 g mąki orkiszowej 50 g masła 40 g cukru pudru 25 ml letniej wody 1 szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy pozostałe składniki, siekamy nożem a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy i wykrawamy dowolne kształty. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy

Domowy Smak Jedzenia
Pierniczkowe cappuccino z domkiem z piernika 170

bazie Inki, mogą ją pić także dzieci. Jadalny domek z piernika zawieszony na filiżance cappuccino jest miłym dodatkiem do kawy. Ciasto na te pierniczkowe domki wyrabia się błyskawicznie, a dzięki dodatkowi suchych drożdży nie twardnieją, a pozostają kruche – nie muszą leżakować, by nadawały się do spożycia. Przepis powinien wystarczyć na co najmniej 10-12 domków dekorujących świąteczne napoje. Można(...)suche drożdże oraz przyprawę do piernika. Masło rozpuszczamy z miodem i mlekiem. Dodajemy je (może być ciepłe, ale nie gorące) do suchych składników wraz z jajkiem i wyrabiamy elastyczne ciasto. Wałkujemy na grubość ok. 3 mm na blacie podsypanym mąką. Wycinamy kształt ścian i dachu domku – np. według tego szablonu . Pieczemy ok. 5-8 minut

Poezja smaku

Proponowane wyszukiwania