przepisy na kruche ciasto - 16491 przepisów (strona:722/1100)

MA'AMOUL CIASTECZKA Z ORZECHAMI WŁOSKIMI 383

amoul (maamoul) to bardzo popularne w krajach arabskich i Izraelu kruche i aromatyczne ciasteczka. Są robione z dodatkiem zapachowych wód kwiatowych, więc w domu roznosi się piękny zapach podczas ich pieczenia. Mamulki (jak je pieszczotliwie nazwałam :) ) przygotowuje się z różnymi nadzieniami, najczęściej orzechowymi, chałwowym lub daktylowym. Poniżej przedstawiam przepis na wersję z orzechami włoskimi i cynamonem. Przepis na maamoul(...)pistacjami, kardamonem i wodą różaną. Do nadania kształtu ciastkom użyłam tradycyjnych foremek, ale jeżeli ich nie macie to możecie uformować z ciasta kulki, a następnie zrobić na nich dowolne wzorki widelcem. Wczoraj sprawdziłam i podobne foremki są dostępne na Allegro. Przepis ze zdjęciami krok po kroku . Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij

Przepisy Aleksandry
MA'AMOUL CIASTECZKA Z PISTACJAMI 211

amoul (maamoul) to bardzo popularne w krajach arabskich i Izraelu kruche i aromatyczne ciasteczka. Są robione z dodatkiem zapachowych wód kwiatowych, więc w domu roznosi się piękny zapach podczas ich pieczenia. Mamulki (jak je pieszczotliwie nazwałam :) ) przygotowuje się z różnymi nadzieniami, najczęściej orzechowymi, chałwowym lub daktylowym. Poniżej przedstawiam przepis na moją ulubioną wersję, czyli z pistacjami, różą i kardamonem. Przepis(...)maamoul z orzechami włoskimi. Do nadania kształtu ciastkom użyłam tradycyjnych foremek, ale jeżeli ich nie macie to możecie uformować z ciasta kulki, a następnie zrobić na nich dowolne wzorki widelcem. Wczoraj sprawdziłam i podobne foremki są dostępne na Allegro. Przepis ze zdjęciami krok po kroku . Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij

Przepisy Aleksandry
Przepisy na Sylwestra 1099

Sałatka król imprezy 24.  Szybkie ślimaczki z ciasta francuskiego na wytrawnie 25.  Zakręcone ślimaczki z ciasta francuskiego 26.  Strogonow drobiowy 27.  Rogaliki 3 składnikowe z marmoladą 28.  Wafle z masą mleczno - kakaową 29.  Kruche ciasteczka z dżemem 30.  Zapiekanka z tortellini, kurczakiem w gyrosie, szpinakiem i brokułem

kruche babeczki
Trochę miłości na talerzu :) 110

Bardzo kruche, maślane ciasteczka z marcepanem. Idealne na słodki prezent dla ukochanej osoby. 150 g mąki 120 g masła 4 łyżki cukru waniliowego marcepan do dekoracji konfitura malinowa do dekoracji Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto w robocie kuchennym lub ręcznie. Formujemy ciasto(...)jeden kawałek i wkładamy na chwilę do zamrażalnika. Po 10-15 minutach wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy. Wykrawamy ciasteczka serduszka.Pieczemy w 180 stopniach C (termoobieg) 15 minut. Rozwałkowujemy marcepan i gdy ciasteczka ostygną  dekorujemy według uznania. Należy to robić bardzo delikatnie, ponieważ ciasteczka są bardzo kruche

noteskulinarnyfiga
kruche ciasteczka na kubeczek 92

składniki: 250 g mąki 125 g masła, w temperaturze pokojowej 80 g cukru pudru 1 jajko 1 łyżeczka cukru z wanilią wykonanie: Masło miksujemy z cukrem

Domowy Smak Jedzenia
Na deser. Śliwki. Krucha tarta ze śliwkami, serkiem i owsianą kruszonką 120

Jesień idzie wielkimi krokami skoro już upiekłam tartę ze śliwkami . To takie jesienne ciasto i podobne piekłam jesienią ubiegłego roku. Ale w dzisiejszym są inne śliwki

Smaczna Pyza
Rogale z nadzieniem wiśniowym 157

Rogale nie piekę zbyt często, ale przy okazji św. Marcina, zdecydowałam ,że zamiast kruchych ciasteczek będą rogale. Tym bardziej, że mój syn  Marcin jutro nas odwiedzi ze swoją córeczką. Rogale na pewno polubi Ola. Przepis bardzo prosty, a wypiek udaje się doskonale. Rogaliki są chrupiące i  miękkie. SKŁADNIKI 60 dag mąki pszennej 2 jajka 2 żółtka(...)drożdży 1 łyżka kwaśnej śmietany 35 dag margaryny  jajko do smarowania konfitury wiśniowe WYKONANIE  Mąkę przesiewamy i siekamy z margaryną. Robimy dołek i dodajemy pozostałe składniki Zagniatamy ciasto. Jeśli za rzadkie podsypujemy mąką.  Formujemy gruby podłużny wałek i kroimy na kawałki.  Każdy kawałek rozwałkowujemy na okrągło o grubości ok. 3 milimetry. Koła wyjdą nam rożne, dlatego

W kuchennym oknie Ewy
Sernik z bezą 327

Składniki: masa serowa:  1 kg mielonego twarogu 3 jajka 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mleka 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 1 cukier

Luźna Kuchnia
Tarta Jeżyk 143

ziemnych 300 g gorącej wody do zalania bakalii Przygotowanie: Kruchy spód: Wszystkie składniki szybko zagnieść w gładką kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić 30 minut w lodówce.  Następnie rozwałkować na okrągły placek o grubości  3-4 mm (polecam robić to pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej, dzięki czemu ciasto nie będzie się kleić do wałka i stolnicy). Nawinąć(...)wybrzuszy" w trakcie pieczenia. Piec w 200 st.C przez 10 minut, następnie ostrożnie zdjąć papier z kulkami lub fasolą i zapiekać już bez obciążenia przez ok. 15 minut, by ciasto nabrało ładnego kolorku. Po tym czasie wyjąć  tartę z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia . Masa karmelowa: Przygotujemy ją tak samo, jak skondensowane słodzone mleko . Różnice są dwie- dodajemy

Nastoletnie Wypiekanie
Wspólne pieczenie i muffiny z gruszkami 209

Kiedy padło hasło ciasto z gruszkami, w głowie zakiełkowało mi od razu milion różnych pomysłów. Ciasto z całymi gruszkami, tym razem w wersji czekoladowej, babka karmelowa z soczystymi kawałkami owoców, tarta na chrupiącym, kruchym spodzie z jedwabistym kremem. Bo gruszki, moi drodzy, to niewyczerpane możliwości. Można je podawać na mnóstwo sposobów sprawiając, że nigdy się nie znudzą. Tak, tak, gruszki(...)dynią, i przed Wami będzie widniała górka startych, pomarańczowych wiórków, zostaje już sama przyjemność. Obrać i pokroić gruszkę, wymieszać wszystkie składniki, przełożyć do papilotek, zagnieść kruszonkę, posypać nią ciasto i upiec. I już.Zapach jest nieziemski. Nie można się oprzeć, żeby nie spróbować jeszcze ciepłych. Są niesamowicie wilgotne, ale nie zakalcowate, soczyste od gruszek, ze słodką, chrupiącą kruszonką i wyraźnym

Pożeraczka, czyli raz adobrze
ciasteczka budyniowe 169

składniki: 150 g mąki orkiszowej lub pszennej 40 g budyniu np. waniliowego 120 g masła, schłodzonego 3 łyżki cukru pudru wykonanie: Na stolnicę przekładamy mąkę, budyń

Domowy Smak Jedzenia
Tarta brokułowa z kurczakiem 117

małe kawałki doprawiamy solą , curry, pieprzem i papryką i smażymy na oleju, aż kurczak będzie kruchy. W misce wymieszaj jajka i jogurt. Całość dopraw solą i pieprzem dodaj wyciśnięty ząbek czosnku dodaj ugotowanego brokuła. Wszystko zmiksuj blenderem zna gładką masę. Wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj  na okrągły placek. Wyłóż ciasto na natłuszczoną okrągłą formę do pieczenia z wyjmowanym

I LOVE LIFE
Ciasto Otulona Brzoskwinka 171

śmietankową z serkiem ricotta. Ciasto uwieńczyłam podprażonymi na suchej patelni płatki migdałowymi. Zdecydowanie udany eksperyment! Kto poszukuje ciasta na Wielkanoc lub Komunię, właśnie je znalazł! ;)     Składniki: (na blaszkę 25x35 cm) Spód: 300 g herbatników lub kruchych ciastek 140 g masła 2 łyżki jogurtu naturalnego Warstwa kokosowa: 200 g masła 160 g wiórków kokosowych 150 g cukru(...)całe masełko (pamiętajcie o mieszaniu, nie chcemy, by masa się przypaliła ;)). Zdjąć z ognia, a po lekkim przestudzeniu równomiernie rozprowadzić ją na schłodzonym ciasteczkowym spodzie. Ponownie umieścić ciasto w lodówce.     Warstwa śmietankowa z ricottą: Żelatynę zalać zimnym mlekiem. Po 1-2 minutkach podgrzać w mikrofalówce lub na małym ogniu (nie zagotowywać!), aż żelatyna się rozpuści, odstawić

Nastoletnie Wypiekanie
Menu na tydzień: The best of Niedzielny Kucharz 85

znamy. Błyskawiczna pizza gotowa w 10 minut. Ciasta nie trzeba wyrabiać, nie trzeba dodawać drożdży i martwić się, czy ciasto wyrośnie. Nie musisz umieć gotować. I tak wyjdzie! Kaczka nadziewana jabłkami Jak dobrze upiec kaczkę, tak żeby mięso było kruche, aromatyczne, mocno wypieczone i z chrupiącą skórką, ale jednocześnie soczyste (za to bez zbędnego tłuszczu) i przesycone aromatem pieczonych jabłek(...)chlebkach też własnego wyrobu. To super danie na lunch do pracy. Calzone Calzone to nic innego jak zawijana pizza i tak jak w przypadku pizzy kluczem do sukcesu jest ciasto. Nadzienie to już kwestia gustu, a w naszym przypadku również tego, co zostało w lodówce. Artykuł Menu na tydzień: The best of Niedzielny Kucharz pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
NAJLEPSZA SZARLOTKA - DUŻA BLACHA 675

przesmaż jabłka przez 5 - 10 minut - jabłka muszą zmięknąć, ale nie mogą się rozpadać, mają pozostać kruche. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Blachę o wymiarach 36 x 25 cm posmaruj cienko masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto podziel na 2 części: 60% i 40%. Większą część rozwałkuj lekko i przenieś na blachę. Ugniatając palcami wyłóż

Słodko-Słony Świat Ilony

Proponowane wyszukiwania