przepisy na kruche ciasto - 16491 przepisów (strona:709/1100)

ciasteczka z marmoladą oprószone cukrem 143

składniki: 250 g mąki orkiszowej lub pszennej 2 ugotowane żółtka 80 cukru 150 g masła wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto, wkładamy do woreczka foliowego i

Domowy Smak Jedzenia
Sernik na wafelkach z musem brzoskwiniowym. 427

gazetce "101 przepisów" ze Świata Kobiety wypróbowałam sernik na wafelkach. Spodobał mi się przepis i wzięłam się za to ciasto. Sporo pozmieniałam, ale efekt końcowy wyszedł w pełni zadowalający.  Sernik smakuje pysznie. Spód jest sztywny i kruchy, masa serowa delikatna i do tego pyszny mus brzoskwiniowy. Palce lizać! Zapraszam serdecznie do skorzystania z przepisu. Pozdrawiam gorąco i przesyłam buziaki(...)pomarańczowa lub cytrynowa           Sposób przyrządzania:             W rondelku rozpuścić masło. Wafelki włożyć do worka foliowego i rozbić wałkiem do ciasta na miazgę. Wymieszać z masłem i dokładnie rozprowadzić na dnie tortownicy o średnicy 26 cm. Schłodzić w lodówce około 15 minut.  Galaretkę do musu brzoskwiniowego rozpuścić

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Kruche rogaliki z powidłami śliwkowymi 109

Kruche, delikatne rogaliki z domowymi powidłami śliwkowymi. Kruche rogaliki są idealną przekąską do szkoły, do pracy, do kawy, lub na świąteczny stół u boku innych ciast i słodkości. Składniki: 300g mąki pszennej 100g masła 3 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki cukru 1 słoiczek powideł śliwkowych bez cukru Przygotowanie: Wszystkie składniki oprócz powideł(...)wkładamy do woreczków i odkładamy do lodówki na 30minut, by się schłodziło. Rozgrzewamy piekarnik do 180st. Schłodzone ciasto ( najpierw z jednego woreczka, później dokładnie tak samo robimy z pozostałym ciastem ), wałkujemy na podsypanym mąką blacie kuchennym, nadając mu kształt dużego koła. Dzielimy koło na równych trójkątów, na każdy trójkąt, przy brzegu w najszerszym miejscu, nakładamy po 0.5-1 łyżeczki powideł

NiePieprz.pl
SEROWE CIASTECZKA Z RABARBAREM 224

charakteru. Od pewnego czasu nie wyobrażam sobie wiosny i początku lata bez rabarbaru. Kompoty, aromatyczne konfitury, ciasta, ciasteczka, kisiel to wszystko pojawia się u mnie na stole wiosenną porą. Do moich ulubionych rabarbarowych smakołyków należą serowe ciasteczka. Są kruche i kwaśno-słodkie jednocześnie . Bardzo wiosenne i orzeźwiające. Pyszne i szybkie w przygotowaniu.  POTRZEBUJEMY: 150 g serka waniliowego typu Almette

WYSPA SZCZĘSLIWA
Świąteczne kruche ciasteczka z gotowanymi żółtkami 169

klimat świąt, gwar przygotowań i atmosferę z tym związaną.  Okres ten kojarzy mi się z zapachem pieczonych ciast i ciasteczek i aromatycznych suszonych owoców. Podczas przygotowań w mojej kuchni można usłyszeń niemilknące dźwięki świątecznych piosenek, które umilają mi gotowanie. Kruche ciasteczka z gotowanymi żółtkami to obowiązkowa pozycja podczas każdych moich Świąt Bożego Narodzenia. Przepis ten, odziedziczyłam po mojej babci(...)Następnie dodajemy surowe żółtka, otartą skórkę z cytryny, wyciśnięty sok cytrynowy , cukier wanilinowy Delecta i cukier. Wszystko ucieramy razem.  Na koniec dodajemy mąkę i wszystko zagniatamy na gładkie ciasto. Schładzamy w lodówce przez 60 minut. Po tym czasie, schłodzone ciasto rozwałkujemy i wykrawamy foremkami ciasteczka. Ważne jest aby nie rozwałkować ciasta zbyt cienko - wtedy mogą się nam szybko spalić

Taste Therapy
Sznycle z indyka faszerowane bazylią, oliwkami i mozzarellą zawijane w szynkę parmeńską 197

Hej :-) Już wiecie co będziecie robić na Święta ??? Ja już prawie, ciasta wybrał mąż, sałatkę ja, jeszcze muszę tylko tort poszukać, bo mój mąż nie dość

kruche babeczki
Zakręcone ślimaczki z ciasta francuskiego 200

Hej :)) Znowu przegapiłam urodziny bloga, już 3 lata minęło :)). Nie mam z tej okazji żadnego ciasta, ale pizza lub ślimaczki jak kto woli też może być

kruche babeczki
Sałatka ze smażonymi boczniakami 150

Czas by na naszych stołach zagościły sałatki. Dziś moja inspiracja na chrupiące boczniaki na kruchej i soczystej sałacie. Świetne połączenie sałaty i grzybów w aromacie oliwy

kulinarnyJa
Babka piaskowa z bakaliami. 181

stole Wielkanocnym zawsze powinna być krucha babka z dużą ilością bakalii. Babka Wielkanocna według tego przepisu wychodzi na prawdę dobra. Krucha, słodka i pyszna, właśnie taka jaka powinna być. Składniki: 200 g masła 3/4 szklanki cukru 2 jaja szklanka mąki łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 szklanki żurawiny 0,5 szklanki rodzynek 0,5 szklanki orzechów 0,5 szklanki suszonych(...)masy jajeczno-maślanej dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia.  Bakalie odsączamy i obtaczamy w mące (oprócz orzechów). Orzechy kroimy w mniejsze kawałeczki i wszystko dodajemy do ciasta, mieszamy za pomocą łyżki. Otrzymane ciasto przekładamy do obtoczonej w maśle i mącę formie do baby, i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez

Kuchnia Łukasza
babeczki z masą makową i orzechową kruszonką 165

składniki na kruche babeczki: 230 g mąki orkiszowej lub pszennej 150 g masła, schłodzonego 70 g cukru pudru 1 żółtko 1 szczypta soli wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukier puder, sól, żółtko oraz masło. Wszystko siekamy, a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy kulkę, wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy przez ok. 60 min. w lodówce. Po tym czasie ciasto

Domowy Smak Jedzenia
Tartaletki Rocher 196

Tartaletki Rocher to małe, kakaowe kruche babeczki z kremem o smaku popularnych pralinek Ferrero Rocher. W tym roku, razem z mężem uczciliśmy naszą rocznicę ślubu w drugi dzień Świąt Wielkanocnych :). Z tej okazji zrobiłam tort i przepyszne tartaletki z kremem czekoladowo-orzechowym. Na ten słodki pomysł wpadłam, gdy szukałam przepisu(...)mąki pszennej 20 g kakao szczypta soli 1 jajko W misce lub na stolnicy umieszczamy wszystkie składniki. Mąkę, cukier puder i kakao przesiewamy. Szybko zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto będzie się bardzo lepić, to dodajemy trochę mąki (1-2 łyżki). Gotowe ciasto owijamy w folę spożywczą i wkładamy do lodówki

Słodki Pomysł
Sernik jagodowy z kremem 93

Owocowy sernik z puszystym kremem na kruchym spodzie. Przygotowanie: 40 minut Koszt: tanie Jak pewnie zauważyliście, moja strona przeszła małą przemianę. Jak to mówią, kobieta zmienną jest i mam nadzieję, że na razie taki styl tu pozostanie. Zmieniłam go jednak też ze względu na menu, z którym niektóre urządzenia miały kłopoty. Myślę, że aktualny szablon jest o wiele przejrzysty, wszystko(...)istną bombę! Nie będzie tym razem nic kokosowego, ale za to serniki też są przez wiele osób uwielbiane z tego, co już zdążyłam zaobserwować. Połączenie smakowe w tym cieście jest po prostu nie do opisania i zapewniam, że pracę, jaką włożycie w przygotowanie z pewnością smak i pochwały degustatorów Wam wynagrodzą. Wykonałam go w średniej formie, bo zależało

zdrowo i aktywnie
Sernik jagodowy z kremem 102

Owocowy sernik z puszystym kremem na kruchym spodzie. Przygotowanie: 40 minut Koszt: tanie Jak pewnie zauważyliście, moja strona przeszła małą przemianę. Jak to mówią, kobieta zmienną jest i mam nadzieję, że na razie taki styl tu pozostanie. Zmieniłam go jednak też ze względu na menu, z którym niektóre urządzenia miały kłopoty. Myślę, że aktualny szablon jest o wiele przejrzysty, wszystko(...)istną bombę! Nie będzie tym razem nic kokosowego, ale za to serniki też są przez wiele osób uwielbiane z tego, co już zdążyłam zaobserwować. Połączenie smakowe w tym cieście jest po prostu nie do opisania i zapewniam, że pracę, jaką włożycie w przygotowanie z pewnością smak i pochwały degustatorów Wam wynagrodzą. Wykonałam go w średniej formie, bo zależało

Zdrowie i pysznie na talerzu
Maślane faworki z piekarnika. 167

moim odczuciu są niewydajne i ciężkie, postanowiłam skłonić się w kierunku ciasta pieczonego. I tu niespodzianka, bo z tego ciasta można przygotować naprawdę wiele różności - tartę, rogaliki , róże karnawałowe z piekarnika, może paszteciki?  Jakie wychodzą takie faworki? Są kruche, chrupiące jak smażone faworki i mają niesamowicie maślany smak (lepszy niż posmak oleju). Składniki: 3 szklanki mąki pszennej(...)Wszystkie składniki, tj. mąka, jogurt, masło - wkładamy do metalowej miseczki i zagniatamy na gładką masę, przez kilka minut. Zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.  Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość kilku milimetrów - pamiętajmy, że ciasto praktycznie nie podrasta, więc nie możemy zrobić bardzo cieniutkiego placka. Następnie przecinamy je na paseczki około 10x3 cm, nacinamy środek i przekładamy

Poezja Smaków - blog kulinarny
Mazurek kajmakowy 125

Kochani,  w te Święta postanowiłam zrobić ciasta typowo Wielkanocne! Mazurki, które piekłam do tej pory, były wielowarstwowe.  A te typowo świąteczne są na kruchym spodzie, polane masą krówkową i posypane bakaliami.  A zatem radośnie wzięłam się do dzieła i wyszły spod moich rąk dwa mazurki. Jeden z nich prezentuję Wam dziś: uwaga - jest baaardzo słodki! Ale taka(...)przesiać przez sitko. Masło posiekać i dodać do mąki. Do tego dodać żółtka, cukier i śmietanę.  Całość szybko zagniatamy.  Blachę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.  Ciasto wyłożyć na blaszce, po bokach można zrobić dekoracyjny "warkocz".  Całość włożyć na ok. 1-2 godziny do lodówki.  Schłodzone ciasto wyjąć.  Piec ok. 30 minut w temperaturze

Kuchnia smaków