lekką kwaskowość konfitury z borówek. Idealne zestawienie na świąteczne ciasteczka.Z mąki, cukru pudru, jajka, rumu i posiekanej margaryny szybko zagnieść kruche cisto i podzielić je na dwie części, do jednej dodać kakao i ponownie wyrobić. Z obu ciast uformować kule i włożyć na minimum 1 godzinę do lodówki.Po tym czasie ciasta rozwałkować na placki grubości 1 cm, a następnie
Świat CiastaChyba nie ma osoby która, by nie znała sernika krakowskiego. Pyszny, ciężki, klasyczny sernik na kruchym spodzie z kratką na wierzchu. Idealny, na zbliżające się święta czy Nowy Rok. Kto nie próbował, to zapraszam po przepis. Składniki: ciasto 2 szklanki mąki 150 g masła 1 jajko 1/2 szklanki cukru masa serowa 1 kg sera półtłustego 8 jajek
magiczna kuchnia Kasidzień (studiuje w Poznaniu) + ewentualnie 1 zaproszony gość (tata) wystarczy blaszka 23 x 23 cm, na 3 osoby wychodzą 3 duże kawałki ciasta + 1 kawałek do podziału. Polecam również: j abłecznik z migdałami , jabłecznik z bitą śmietaną , kruche babeczki z jabłkami , oraz mini jabłeczniki . Jesienna Szarlotka z jogurtowym lukrem i migdałami: 3 szklanki* mąki, 3 łyżki cukru pudru (czubate(...)Masło kroimy w kostkę. Wszystkie suche składniki składniki przekładamy do misy robota, mieszamy, dodajemy pokrojone masło, wbijamy jajko, dodajemy jogurt i za pomocą haka zagniatamy ciasto. Możemy to oczywiście zrobić ręcznie, ale ja wychodzę z założenia, że trzeba sobie ułatwiać pracę. Ciasto dzielimy na dwie części i każdą rozwałkowujemy na wielkość blaszki (23×23). Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDzień dobry, pizzę chyba większość lubi. Ja ciągle szukam idealnego ciasta. Ostatnio trafiłam na takie przepis ( klik ) i powiem Wam, że ciasto z tego przepisu jest
kruche babeczkipodkarpacka Placek różany wyróżnia się spośród podkarpackich słodkości jednym wyjątkowym składnikiem – płatkami róży, które dodaje się do kremu, a które nadają ciastu wyjątkowy, oryginalny smak oraz słodki różany zapach. Placek różany składa się z 3 kruchych blatów upieczonych z dodatkiem amoniaku. Przełożony jest dwiema warstwami maślanego kremu z różą, a dla kontrastu jedną warstwę stanowią powidła śliwkowe. Doskonale równoważą(...)znaleźć w „Wielkiej księdze tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”, wydanej przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”. Placek różany – kuchnia podkarpacka Składniki na foremkę 25x35 cm: Ciasto: 500 g mąki pszennej 250 g margaryny 1 łyżeczka amoniaku 2 jajka 1 szklanka cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 łyżka gęstej śmietany Masa różana: 250 g masła 1 szklanka
Trzeci talerzInspiracja z portalu: Przepisy kulinarne ze zdjęciami . Ciasto jest niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu, a smakuje naprawdę obłędnie. Śliwki idealnie komponują się kruchym i maślanym spodem oraz taką samą, pyszną kruszonką. Polecam! (Forma o wymiarach około 12 x 16 cm) 150g masła 180g mąki pszennej 70g cukru pudru (zmieliłam trzcinowy) Dodatkowo: 1 łyżka kaszy manny 1/2 kg śliwek(...)łyżki cukru trzcinowego Umyte śliwki przekroić wzdłuż i powyjmować z nich pestki. Masło, mąkę i cukier szybko połączyć i podzielić na 2 części. (Można użyć blendera. Ciasto należy wyrabiać - jak najmniej.) Jedną część owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażalnika. Drugą wyłożyć blaszkę - uprzednio wysłaną papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwać za pomocą widelca i włożyć do rozgrzanego piekarnika
Di gotujerozgrzanym piekarniku w 180'C. Każdy upieczony blat wyjmować wraz z papierem, gdyż gorące są bardzo kruche. Można również piec wszystkie trzy jednocześnie na ustawiając w piekarniku termoobieg na 165'C. Piekąc je razem pieczemy około 40 minut. Wystudzić. Ciasta można upiec dzień wcześniej. Jabłka obrać. Prażyć na szerokiej patelni to rozpadu owoców. Powinniśmy uzyskać około 1,5 litra
kawawszklanceOstatnio naszła mnie ochota na rurki ze śmietaną. Wyszły świetne, kruche, a co najważniejsze ich przygotowanie zajmuje naprawdę niewiele czasu. W sam raz na niespodziewane przybycie gości. Takie rurki z powodzeniem można nadziać kremem budyniowym (przepis tutaj) . Składniki: * 1 opakowanie ciasta francuskiego * 250 ml śmietany kremówki 36% * cukier puder do śmietany (według uznania) * cukier puder do posypania
Zrób to smaczniePrzepis na ciasto "żywcem" stąd wzięłam, tyle, że zamiast jabłek nadziałam rabarbarem. Dlatego szarlotkę przemianowałam na rabarbarotkę i mam:) Bardzo pyszne, kruche; ale bez wałkowania, z owocami i pianką, na której wkrótce po upieczeniu pojawiają się malutkie, bursztynowe kropelki. Ponieważ rabarbar sam w sobie jest kwaśny i nie chciałam dodatkowo zakwaszać go galaretką cytrynową użyłam galaretki gruszkowej - nadała fajnego aromatu
6nieboCiasto Dakłas Dawno nie jadłam tak smacznego ciasta. Delikatny biszkopt kakaowy, rozpływający się w ustach krem kajmakowy z orzechami i daktylami oraz krucha i chrupiąca beza orzechowa. Po prostu niebo w ustach! Składniki: Biszkopt: 3 jajka 50g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 30g kakao 100g cukru Beza: 4 białka szczypta soli 200g drobnego cukru(...)Przygotowujemy biszkopt. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę *** *** Do ubitych jajek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao *** *** Całość mieszamy łyżką lub szpatułką (nie mikserem) *** *** Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja foremka ma wymiary 26 x 21 cm ) *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C i pieczemy przez 25 minut – do suchego
Blog z Apetytemadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto z kaszy manny to super ciasto bez pieczenia, idealne dla leniwców kulinarnych. Jest bardzo smaczne, łatwe w przygotowaniu, na bazie kilku podstawowych składników, które większość z Was posiada w swojej kuchni. Kruche herbatniki przełożone masą grysikową to prawdziwy raj dla podniebienia. Sama masa jest bardzo szybka i łatwa w przygotowaniu, z dodatkiem cukru wanilinowego smakuje naprawdę
Przepiski.plbabci (foremki też od babci pożyczone:)), jedyne co w nim zmieniłam, to zamiast margaryny, tak kiedyś powszechnej we wszystkich wypiekach, użyłam masła. Pyszne kruche ciasteczko,a w środku orzechowy, maślany krem-nic tylko zajadać. Na ciasto: 500 g mąki krupczatki 250 g masła 3/4 szklanki cukru pudru 1 duże żółtko 1 łyżeczka dobrego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krylowa Kuchniagalaretki o smaku truskawkowym * około 2 szklanek borówek amerykańskich * 350 g kruchych ciastek (użyłam kruche maszynkowe ciasteczka z polewie czekoladowej Brześć ) * około 70 g rozpuszczonego masła Wykonanie: Zacznijmy od spodu z ciastek. Kruche ciastka zmiksować w malakserze, dodać rozpuszczone masło i dobrze wymieszać. Blachę do ciasta wyłoży papierem do pieczenia. Wyłożyć do blachy masę z ciastek, wyrównać wierzch
Zrób to smacznieSmaczny niesamowicie aromatyczny dżem świetny sposób na dynię .Idalny do naleśników deserów i ciast. 1 i pół kilograma miąższu z dyni moja była bardzo twarda i krucha pół szklanki cukru 1 szklanka soku wyciśniętego z pomarańczy 1 galaretka o smaku pomarańczowym 5 łyżek soku z cytryny 2 solidne łyżki octu 8 goździków 2 łyżeczki otartej skórki pomrańczy pół szklanki wody
Andzia PichciKruche ciasteczka, w których orzeźwiający, kwaskowy smak malin jest przełamany słodką czekoladą. Składniki: Ciasto: 300g mąki pszennej 125 masła extra 1 jajko 50g cukru pudru szczypta soli 3 łyżeczki kakao 2 łyżeczki cukru wanilinowego Dodatkowo: 100g karmelowej czekolady 70ml śmietany 30% 200ml śmietany 36% 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka masła 2 szklanki malin kilka borówek cukier puder do posypania
Szalona Kuchnia Ewelinykarobu (chociaż polecam melasę z morwy białej, jest łagodniejsza w smaku i będzie lepiej pasować) i dodałam trochę mąki kasztanowej. Wyszły z tego kruche, cienkie i aromatyczne ciasteczka. Idealne dla wegan, chociaż myślę, że zasmakują każdemu. Ciasto dość trudne do pracy, bo mocno się kruszy i trzeba uważać przy przenoszeniu wykrojonych ciastek na blaszkę, ale po upieczeniu trzymają formę
Fitkotprostotą w przygotowaniu. Jedynie czego żałowałam to to, że pomniejszyłam proporcje, ponieważ wszystkie ciasteczka zniknęły podczas jednego wieczoru. To jedne z najlepszych kruchych ciastek jakie istnieją. Naprawdę są przeeepyyyszneee i cudownie kusząco pachną, a samo ciasto wręcz rozpływa się w ustach... Uwielbiam ich smak oraz uroczy wygląd. Koniecznie spróbujcie! (około 20 sztuk) Ciasto: 150 g mąki pszennej 85g masła/margaryny
Di gotujeupiekę, cierpię na brak piekarnika w wynajmowanym mieszkaniu. Z resztą wiele rzeczy tu brakuje ... Dziś mam dla Was przepis na pyszne, miękkie i kruche pierniki od swojej przyjaciółki Anety . Przepis jest łatwy i szybki,wystarczy zagnieść ciasto, rozwałkować i już możemy je wycinać i piec w piekarniku od razu. PRZEPIS - PIERNIKI Składniki na około 50 pierniczków
KurnikowoPrzepis na rurki wykopałam ze zbioru babci. Są bardzo kruche i pyszne. Krem to już moja fantazja. Polecam są pyszne :) SKŁADNIKI NA CIASTO: 3 jajka 12 dag cukru pudru 12 dag smalcu 22 dag masła 0,5 kg mąki KREM: 2 szklanki mleka 6 czubatych łyżek cukru budyń czekoladowy 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady łyżka mąki pszennej 0,5 kostki
Pani na deserkażdym ciastku i wstaw blaszkę do piekarnika. Piecz blaszki pojedynczo każdą przez 10 minut. Wyjmij ciastka z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostudzenia. Ciasta bezpośrednio po upieczeniu są miękkie, ale jak ostygną stają się pulchne i kruche. Żelatynę namocz w zimnej wodzie na 20 minut. Maliny z cukrem umieść w małym rondelku i gotuj przez 10 minut. Wylej na sito
codojedzeniaŁódeczki rabarbarowe - kuchnia podkarpacka Rabarbarowe łódeczki to małe kruche ciasteczka z marmoladą z rabarbaru. Ich zaletą jest połączenie smaku słodkiego, delikatnego ciasta ze słodko-kwaśnym rabarbarem. Marmoladę przygotowuje się samodzielnie i jest tak dobra, że warto zrobić jej więcej i wykorzystać np. do naleśników. Małym sekretem jej smaku jest cynamon, który do rabarbaru bardzo pasuje. Przepis pochodzi z Pogórza Karpackiego
Trzeci talerzokazji Dnia Matki postanowiłam upiec coś wyjątkowego, więc z wielkim zapałem zabrałam się wczoraj za pieczenie tortu. Obie z mamą uwielbiamy ciasto lodowe, dlatego też stanęło przede mną niełatwe zadanie - upieczenie bezy, najlepiej idealnie kruchej i lekko ciągnącej w środku. Wszystko szło perfekcyjnie : od oddzielenia białek, po ubicie pianki z cukrem i suszenie gotowego blatu w piekarniku. Przez pierwsze
Kuchnia EllieMazurek to tradycyjne ciasto na Wielkanoc, a mazurek kajmakowy jest chyba najbardziej popularny wśród mazurków. Słodki, kruchy, pyszny, ozdobiony bakaliami to polska tradycja, to wspomnienie dzieciństwa każdego z nas. Dzisiaj taki właśnie słodki, szybki i prosty mazurek przedstawiam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikzasadzie większość z nas wszystkie te podstawowe składniki ma zawsze w domu, więc tym łatwiej i przyjemniej jest je wykonać. Ciasteczka są kruche, a przechowywane w zamkniętym pudełeczku zachowują świeżość przez kilka dni. SKŁADNIKI NA CIASTO (ok. 45 małych ciasteczek) - pół kostki masła - pół szklanki śmietany 18% - 1.5 szklanki mąki ( najlepiej krupczatka) - szczypta soli DODATKI - 1 słoiczek marmolady morelowej ( jeśli
Calzonella.compostanowiłam zakupić foremkę do tworzenia tych ciasteczek :) W sklepach znajdziecie kilka podstawowych kształtów: gwiazdkę, śnieżynkę, motylka lub serce. Rozetki są bardzo delikatne i kruche, podobne w smaku do faworków, jednak powstają one z zupełnie innego rodzaju ciasta. To na rozetki jest płynne, prawie takie jak na naleśniki. Ogólnie muszę stwierdzić, że skandynawskie rozetki to całkiem fajna odmiana od naszych chruścików
MyCookBook.plzaskoczyłam, co ? Upiekłam, ale nie ciasto. No cóż, pieczone mięsko też lubię... Może mniej niż czekoladowe brownie czy kruchą tartę, niemniej jednak, od czasu do czasu piekę i zajadam. Pieczone mięsko, tu akurat filet z indyka, smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno, np do kanapek lub sałatki. A dlaczego indyk ? Indyk to najwartościowsze mięso drobiowe. Zawiera znikomą
kolorowotorcikowonadrobić zaległości, więc postanowiłam coś upiec. Tym razem wybór padł na rogaliki krucho – drożdżowe. Już dawno nie jadłam tak wspaniałych rogalików. Delikatne i kruche, polane lukrem na wierzchu, mają tylko jedną wadę.. za szybko znikają. Ciasto należy przygotować dzień przed pieczeniem. Przepis znalazłam na tej stronie. Przepis na 40 rogalików. Składniki na rogaliki: 3 szklanki mąki pszennej
Na słodko lub wytrawnieKruche rogaliki ...szybkie, zawsze się udają...idealnie pasują do kawy, herbaty czy kakao. Ciasto już niejednokrotnie sprawdzone,więc śmiało polecam. Nadzienie zaś to powidła śliwkowe z owoców z naszej działki. Składniki na ciasto: 500 g mąki wrocławskiej 150 g cukru pudru 200 g masła 6 żółtek 3 łyżki gęstej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: powidła
Gosia gotujeSmaczne ciasteczka z marmoladą. Maślane, a zarazem kruche z nutą słodkości. Przepis nie jest trudny, ale ważne, aby nie doprowadzić ciasta wyciągniętego z lodówki do temperatury pokojowej - musi być zimne. Nie nakładamy też za dużo marmolady, gdyż może wypłynąć w trakcie pieczenia. Ciasteczka polecam, bo ładnie się prezentują i dobrze smakują :) Normal 0 21 false false false
Symfonia smakowaroztarciu z olejem i dowolnymi dodatkami otrzymujemy słodką pastę, którą możemy posmarować naleśniki, wafle lub pieczywo. Sprawdza się ona także jako składnik ciasta, dodając smakuróżnym domowym wypiekom - dzięki niej zyskują na teksturze i trwałości, a kruche ciastka na chrupkości. Inulinę możemy również dodać do wszelkiego rodzaju produktów mlecznych - w tym mleka sojowego - jak jogurt, kefir czy zsiadłe mleko. Także
w mojej kuchniDziś coś, co możemy przygotować z dziećmi i dla dzieci :) Z córką zrobiłam takie fajne kruche korzenne ciasteczka.Składniki:3 i 1/2 szklanki mąki (+ do podsypania jeśli się ciasto będzie kleić)1 kostka margaryny2/3 szklanki cukru pudru2-3 łyżki śmietany1 łyżka przyprawy korzennej lub do piernika1 płaska łyżka cynamonuodrobina soliSposób wykonania:1. Mąkę, cukier, sól, przyprawę do piernika i cynamon
Kuchnia domowa AniSernik "Krówka" to idealny deser dla fanów cukierków o tej samej nazwie. Delikatny, kremowy ser z masą kajmakową na kruchym spodzie, z wierzchem pokrytym masą krówkową posypany orzechami włoskimi. Sernik "Krówka" - Składniki: ciasto:1/2 szklanki mąki krupczatki1/4 szklanki mąki zwykłej pszennejmałe jajko60 g masłałyżka miodu2 łyżki cukrucukier waniliowy1/4 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowa:375 g twarogu sernikowego1/4 szklanki
Słodka Strona