Ciasteczka mocno kakaowe z białym maślanym kremem. Ciasto nie jest bardzo słodkie, wręcz trochę wytrawne, ale za to krem nadrabia i całość doskonale się komponuje. Składniki
tyfranboxCiasteczka jak to ciasteczka, wszystkie są pyszne;) Te kruche wyciskane ciasteczka z konfiturą nie raz zapewne gościły w Waszych domach, bo niemal w każdym sklepie
Rusty ForkDziecinnie proste deserki na wspaniałym kruchym, czekoladowym spodzie. Delikatna bita śmietanka i soczyste malinki są dopełnieniem całości. Deserki z niewielką moją pomocą wykonała córcia ;) Spód:
Smakołyki AsiNajlepsza babka cytrynowa w Środkowej Europie ;) Wilgotna, krucha z cytrusowym aromatem. Znika zanim ostygnie. Składniki 200g maki ziemniaczanej 100g maki pszennej tortowej 200g cukru
Pyry na GazMałe, słodkie, kruche chmurki. Bezy. Przez wiele lat wydawało mi się, że bezy są koszmarnie trudne. Trzeba dobrze ubić białka uważając, aby ich nie "przebić", trzeba
W kuchni Karmel-itkiSobotni wieczór filmowy i reklamówka orzechów do łuskania zmusiły mnie do zrobienia tego ciasta. W jaki sposób? Otóż jak już się przekonałam po kilku latach życia
ciastkarnia na kruchym spodzieNajpierw o tych pysznych, kruchych tartach z jabłkami i bezą, a później o konkursie :)Bliższa jest mi w tym względzie nazwa anglojęzyczna, stąd tytuł taki a
bistro mamaKról deserów - czekoladowy tort, biało - czarny klasyk, ale co za smaki. Idealnie kruchy, cieniutki, razowy spód posmarowany dżemem z pigwy, blaty czekoladowe nasączone świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy przełożone kremem o smaku adwokata, a całość wieńczy gruba polewa czekoladowa. Smaki bardzo zrównoważone, harmonijnie się przenikają, a tort nie jest za słodki. Jeden kawałek to stanowczo za mało, bo od razu(...)ponieważ jego bazę stanowi biszkopt czekoladowy, a nie ciasto czekoladowe z dodatkiem tłuszczu. Nie jest łatwo upiec biszkopt z dodatkiem kakao, by nie opadł. "Kuchnia Polska" podaje świetny sposób jak temu zaradzić - przeczytaj w opisie. Pięknie się prezentuje, świetnie porcjuje, idealny na wyjątkowe okazje, na pewno godny polecenia! Składniki na kruchy spód: 120 g mąki orkiszowej (pół na pół
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Ciasteczka mają przewagę nad ciastami, ponieważ ich trwałość (o ile nie zawierają kremów) jest o wiele dłuższa - zwłaszcza, gdy są przechowywane w szczelnym pojemniku. Przepis na kruche ciastka kakaowe powstał "na gorąco" po obejrzeniu składników, jakie mam w kuchni. Głównym atutem tych ciastek jest szybkie przygotowanie, nie są też zbyt słodkie, więc będą wspaniałą alternatywą dla innych przegryzek w ciągu(...)dnia. Kruche ciastka kakaowe Składniki: 120g margaryny 200g mąki pszennej 1 jajko 5 czubatych łyżek cukru 2 łyżki kakao słodzonego instant 6 łyżeczek wiórków kokosowych 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: - margarynę posiekać na mniejsze kawałki, przesiać do niej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, kakao, wiórki i jajko - ze składników zagnieść ciasto, będzie ono dość miękkie
Smakołyki BerenikiCHRUPIĄCYM CZEKOLADOWYM SPODZIE PRZEPIS TUTAJ *** *** PSZCZÓŁKA MAJA – CIASTO Z BRZOSKWINIAMI PRZEPIS TUTAJ *** *** RUROCIĄG – CIASTO BEZ PIECZENIA PRZEPIS TUTAJ *** *** CIASTO RAJSKI PTAK PRZEPIS TUTAJ *** *** BABKA MAJONEZOWA PRZEPIS TUTAJ *** Babka majonezowa *** WIELKANOCNE MAZURKI Z CZEKOLADĄ PRZEPIS TUTAJ *** Wielkanocne mazurki *** KRUCHE CIASTECZKA WIELKANOCNE PRZEPIS TUTAJ *** *** NAJPROSTSZY MAZUREK KAJMAKOWY PRZEPIS TUTAJ *** *** KRUCHE MAŚLANE CIASTECZKA PRZEPIS TUTAJ *** *** ZAJĄCZKI – WIELKANOCNE PASZTECIKI PRZEPIS TUTAJ
Blog z Apetytemskładniki na kruche babeczki: 200 g mąki orkiszowej lub pszennej 100 g masła, schłodzonego 1 żółtko 1 łyżka zimnej wody 1/2 łyżeczki soli wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól, żółtko, wodę oraz masło. Wszystko siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Wkładamy do woreczka i schładzamy przez ok. 20 min. w lodówce. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, w miarę cienko. Wykrawamy krążki
Domowy Smak JedzeniaOpis: Ciasta z jabłkami robi się błyskawicznie. Wykonanie nie sprawia żadnej trudności. Na pierwszy rzut oka wyglądają jak kruche rogaliki, ale to zmyłka, bo są miękkie i pachnące. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 15 g świeżych drożdży 200 g masła miękkiego 1/2 szklanki cukru pudru 5 łyżek śmietany 12% 3 jabłka Cynamon Cukier wanilinowy Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy(...)stolnicę. Dodajemy do tego jajko, drożdże rozpuszczone w ciepłej wodzie z cukrem, cukier oraz cukier wanilinowy. następnie dodajemy masło oraz śmietanę. Całość dokładnie zagniatamy na jednolite ciasto. Jabłka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wyrobione ciasto wałkujemy na cienki placek. Całość dzielimy na kwadraty, na których układamy jabłka. Wszystko posypujemy cukrem oraz cynamonem. Zlepiamy w warkocz lub dwa rogi razem
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneDzień dobry, Ostatni przedświąteczny weekend minął mi pod znakiem francuskiej świątecznej kuchni . Upiekłam dwa rodzaje ciasteczek - kruche waniliowe sablé oraz cynamonowe palmier na bazie ciasta francuskiego, którymi mam zamiar poczęstować rodzinę w czasie wigilijnego wieczoru. Przygotowałam również kalafiorowe gratin, danie serwowane w Prowansji w czasie tamtejszej świątecznej kolacji zwanej gros souper. Tak, tak, sporo też czytałam na temat francuskich tradycji(...)pierwszeństwo przepisom - może przyda Wam się któryś z nich, szczególnie, że ciasteczka są naprawdę ekspresowe i można je przygotować na ostatnią chwilę. Sablé to proste, kruche ciasteczka , wywodzące się z leżącego na północy Francji miasta Caen. Francuskie słowo sable oznacza piasek , co być może nawiązuje do delikatnej, kruchej konsystencji ciasteczek i ich złotego koloru. A propos - pamiętacie, że Hiszpanie nazywają
Chilli Czosnek i OliwaKeksów już trochę upiekłam, w różnej postaci:) Przypominam sobie kiedy stawiałam pierwsze kroki, jeżeli chodzi o pieczenie ciast, niektórych bałam się jak ognia. Między innymi to był keks, dlaczego? Za suchy, za kruchy, owoce opadły itd, itp. Jeżeli ktoś mówi, że od urodzenia piecze i zawsze wychodzi to mija się z prawdą:) Dla wszystkich tych którzy, nie wierzą w siebie(...)wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy. Owoce pokrojone na mniejsze kawałki ( te które tego wymagają)wsypać do miski. Posypać mąką ziemniaczaną dokładnie wymieszać, 2/3 owoców dodać do ciasta. Białka ubić na sztywno wymieszać z ciastem łyżką, nie mikserem. Piec w keksówce około 50 minut w 180 stopni. Po upieczeniu wystudzić przekroić na 3 placki. Sernik błyskawiczny przygotować według
gotuj ze mnąHej :)). U Was też tak wietrzenie ??? Bo w Rzeszowie wieje, moje młodsze dziecko nie chce spać, grandzi przez ta pogodę, takie jakieś pobudzone, a ja bym
kruche babeczkikompletnie po jej przetworzeniu, czyli po smażeniu np. naleśników, czy pieczeniu przy ciastach. Jest to jak każda mąką bezglutenowa, produkt który nada ciastu większą kruchość niż standardowa mąką pszenna, dlatego jest też idealnym rozwiązaniem do wszelakich ciasteczek kruchych. A dlaczego "Zdrowo ucierane'? A to już się dowiecie niżej ;-)))))))) Sprawdźcie listę składników co będzie Wam potrzebne do przygotowania BABECZEK ZDROWO UCIERANYCH(...)mięśnie pracują na rękach, tak jak to kiedyś nasze babie robiły, bo nie było mikserów, blenderów itp. ;-). Następnie dodaj pianę z białek i wymieszaj. Kokilki, bądź formę do ciasta wysmaruj olejem kokosowym, wylej masę na wierzch obsyp jagodami. Czas pieczenia w kokilkach 35-40 minut do suchego patyczka w temp. 160 stopni C. Jeśli przygotujesz w formie na ciasto
SMYKWKUCHNIwzględu na dużą ilość owoców maliny i porzeczki w kremie. Kremowy bo bazą kremu jest śmietana 36%. Spód jest kruchy i delikatnie waniliowy. Tym mazurkiem definitywnie się nie przesłodzisz a dzieci go uwielbiają. Składniki: (na tortownicę ok 18 cm) Ciasto: 180 g mąki 55 g cukru pudru 100 g zimnego masła lub margaryny 1 żółtko 1 łyżka śmietany
KreatywnePinygrudnia będę dzielić się z wami całkiem nowymi przepisami w zimowej, świątecznej odsłonie. Będzie smacznie, kolorowo i pomysłowo ;) Dzisiaj dwa sprawdzone przepisy na świąteczne słodkości. Śnieżne kule i kruche ciasteczka. Śnieżne kule 220 g miękkiego masła, 50 g cukru pudru 1 żółtko, 350 g mąki pszennej, 120 g mielonych migdałów, cukier puder do posypania Masło ucieramy z cukrem pudrem(...)lekko zarumienione. Studzimy, układamy na tacy i obficie posypujemy cukrem pudrem. /przepis: "Kuchnia" - 12.2011/ Kruche ciasteczka renifery 150 g miękkiego masła, 50 g cukru pudru 150 g mąki tortowej, 75 g mąki ziemniaczanej Masło utrzeć z cukrem, dodać mąkę. Wymieszać i odstawić do lodówki. Ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm. Nagrzać piekarnik do 160 stopni C i piec 15 minut
noteskulinarnyfigaTaki jabłecznik pamiętam z dzieciństwa. Mama często go robiła. Jest to porcja na małą blaszkę. Jeśli chcecie większą porcję to wystarczy podwoić składniki. Ciasto pycha, długo
Kuchnia PokoleńPierogi na rodzinnym, świątecznym stole są tradycją, której nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Kruche, wypełnione pieczarkowym farszem są idealne do świątecznego czerwonego barszczu lub zupy grzybowej. Składniki: Ciasto: 500g mąki 8g suszonych drożdży 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 jajka 200g masła extra 200ml mleka Farsz: 1kg pieczarek 2 cebule 2 ząbki czosnku 70g topionego serka
Szalona Kuchnia Ewelinyzagniatamy je w ciasto. 3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Odrywamy małe kawałeczki ciasta wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce spłaszczając. Ciasta pieczemy w 180 stop. przez 10-12 minut. Pilnujmy czasu bo inaczej z kruchych i mięciutkich ciastek zostaną tylko kamienie
Gotowanie...to proste !Kruche misie przełożone powidłami śliwkowymi to świetny pomysł na walentynkowy upominek od serca. SKŁADNIKI Ciasto: 250 g mąki, 200 g masła, 100 g cukru pudru, 1 żółtko, 1 łyżka śmietany 12%, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 2 łyżki wiórek koksowych, szczypta soli Dodatkowo: powidła śliwkowe, 1 białko WYKONANIE Zagniatamy składniki na ciasto, owijamy folią, wkładamy do lodówki na 30 minut. Schłodzone
słodki bratekchurros. Po przepis – kliknijcie w jego tytuł. Otworzy się w nowej karcie. Zapisz Pączki pomarańczowo-rumowe z serka homogenizowanego – najszybsze Ciasto ptysiowe – ptysie, eklerki i churros Pączki wegańskie – na szybko Por fawor! Karnawałowe faworki – kruche i delikatne Faworki z mascarpone Zapisz Zapisz Zapisz
Karo in the KitchenMarkiza – rodzaj okrągłego ciastka złożonego z dwóch herbatników lub ciastek kruchych złączonych ze sobą za pomocą słodkiej masy. W zależności od rodzaju markiz smak ciasta jak i kremu może być różny. Na święta były pierniczki lukrowane, a na Nowy Rok - piernikowe markizy z kremem orzechowym. Składniki: - 1 kg mąki tortowej - 8 żółtek - 3 białka - 1,5 szklanki drobnego cukru
mojewypiekiinietylkomarcepan i kajmak są na liście moich słabości (nie będę udawać, że jest inaczej) ;) Jakże mogłoby ich zabraknąć w tym przepisie? Natomiast kruchy spód jest absolutnie genialny i polecam go również do serników i innych bezglutenowych ciast. Składniki: 1 szklanka ugotowanej quinoy 40 gram blanszowanych migdałów 1 małe ziarno tonki (opcjonalnie) 1 łyżka oleju migdałowego tłoczonego na zimno (ewentualnie można
Quinoa Raz!Wiejski kisz z karkówką Kisz i tarta to dla większości ludzi to samo , a jednak nie … Różnica polega w zasadzie na tym ,że kisz zawsze
Ogrodnik w podróżyPoczątkowo ciasto jest oporne i ciężkie do wałkowania, ale po chwili kiedy ciasto się rozluźni miło się z nim pracuje. Najważniejsza sprawa - ciasto po rozwałkowaniu powinno być bardzo cieniutkie, jak kartka papieru. Tylko wtedy faworki będą kruche i chrupiące. Po rozwałkowaniu przy pomocy radełka wycinamy pasy o szerokości około 2-2,5 cm. Długość zależy tylko od was, ale moim
Wędrówki po kuchnisądzę – lubimy tarty. Ja bardzo! Szukając alternatywy dla innej mąki niż tradycyjna postawiłem na mąkę gryczaną. Tarta wyszła cudownie krucha i z przyjemnym gryczanym posmakiem. Na drugi dzień, gdy nadzienie oddało nieco wilgoci ciastu, stała się jeszcze lepsza. Połączenie gryki, cukinii i bryndzy okazało się strzałem w dziesiątkę, a całość doskonale... Czytaj dalej
Mam To Na WidelcuUwielbiam tarty ze słodkim nadzieniem i warzywnym, przeważnie robię na kruchym spodzie tym razem zrobiłam na francuskim. Tarta z porem i boczkiem - 1 op. ciasta francuskiego - 2 pory - 150 g wędzonego boczku - 2 jajka - 3 łyżki śmietany 18% - tymianek - sól - pieprz - oliwa - masło Przygotowanie: Boczek kroimy w małe plasterki i smażymy na oliwie. Por myjemy, kroimy w plasterki
Kulinarne życiełyżki cukru pudru szczypta soli 100 g masła, zimnego 1 łyżka kwaśnej śmietany 12% lub 18% 1 żołtko Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobić, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je lub wcisnąć w dno formy na tartę o średnicy 25 cm lub o wymiarach
Kubki smakutakie ekskluzywne francuskie wersje pizzy. Tu na pewno fani włoskiej pizzy się ze mną nie zgodzą, ale warto zaryzykować to stwierdzenie :) Na kruchym spodzie można ułożyć dowolnie wybrane składniki, oddać się fantazji i tworzyć. Składniki na ciasto: 200g mąki pszennej 100g schłodzonego masła 1 jajko 3 łyżek zimnej wody sól Sposób wykonania: Przesiewamy mąkę do miski, dodajemy do niej pokrojone
Kuchnia Pani WiosnyPiegowate trójkąty Macie ochotę na szybkie ciasteczka? Są kruche i piegowate o wspanialym maślano-waniliowym smaku. Ich zaletą jest to, że ciasta nie trzeba chłodzić. Ciasteczek nie trzeba formować, wałkować, wycinać. Wystarczy podzielić upieczony placek na trójkąty i gotowe. Czasami trzeba tak niewiele :-) Składniki na 16 sztuk: 1½ szklanki mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli
Pełny talerzprzygotować je wcześniej i zamknąć w ładnym pudełku lub słoiku. Ozdobione kolorowym lukrem wyglądają uroczo, a ich przygotowanie jest naprawdę dziecinnie proste :)Składniki na kruche ciasteczkaSkładniki na lukier+kolorowe barwniki spożywczeCiasteczka przygotowujemy według przepisu.Wykrojone z ciasta serduszka przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem lub papierem do pieczenia, pieczemy około 10 min w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni.Po upieczeniu ciasteczek czas przygotować
Ciastkozercydomu foremek do babeczek lub po prostu mu się nie chce ich robić... to zawsze może pójść na łatwiznę i kupić gotowe kruche babeczki :) A potem to pójdzie już jak z płatka... i deser gotowy :) Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki, 0,5 szklanki cukru, 4 żółtka, 150 g margaryny, Nadzienie: 4-5 duże jabłka, szczypta przyprawy do dań słodkich Kamis
Aga w kuchniOstatnio nastała moda na pizzę z patelni. Mam i ja :) Dzieci ją uwielbiają, dorośli też. Dlaczego by jej nie zrobić z patelni. Kruchy spód, ulubione obłożenie i pyszny obiad lub przekąska. Polecam Zaczynamy: Składniki na ciasto-trzy średnie pizze: 300 gr mąki ok 120 ml oliwy ok 120-150 ml wody plaska łyżeczka soli składniki na obłożenie: 3 łyżki koncentratu
Smaki Edytycałą noc do lodówki (zwłaszcza w przypadku dziczyzny bardzo ważne jest, aby mięso marynowało się w occie co najmniej około 8 godzin, dzięki czemu będzie odpowiednio kruche i miękkie). Kolejną czynnością było przygotowanie ciasta na knedliki. W tym celu lekko podgrzałem 250 ml mleka, w którym po podgrzaniu rozpuściłem drożdże. Do przesianej mąki krupczatki dodałem łyżeczkę soli, 2 łyżeczki cukru
Wyprawy kulinarnedodawać wszystkie składniki (oprócz wody różanej) zaczynając od cukru pudru. Mąkę dodajemy na końcu. Dokładnie wyrabiamy ciasto i wykrawamy dowolne kształty ciastek. Ciasto ciężko się zagniata, bo jest bardzo kruche, ale warto się pomęczyć :) Ciastka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Piekarniki rozgrzewamy do 160 stopni i pieczemy ok 20 minut. Tuż po upieczeniu
Ze smakiem i z pasjąwrzącego mleka, energicznie mieszając, gotować około 5 min, by otrzymać bardzo gęsty budyń. Gorący budyń przestudzić, wylać na jeden płat ciasta i przykryć drugim. Płaty ciasta przenosić bardzo ostrożnie, ponieważ są bardzo kruche. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Napoleonka jest najsmaczniejsza po paru godzinach. polecam
Mia Cucina Sofieta