przepisy na kruche ciasto - 16491 przepisów (strona:733/1100)

Pierniczki 135

Pierniczenie oficjalnie rozpoczęte :-) Jak U Was ?  Zrobiliście już pierniczki?   U nas rodzinne pieczenie i ozdabianie pierników. Ja przygotowałam ciasto, mąż i syn wykrawali pierniczki

kruche babeczki
Legnickie bomby piernikowe 179

Hej :-). Jak je zobaczyłam, to musiałam je zrobić. Przepis znalazłam na blogu moje wypieki . Są pyszne, ciasto piernikowe w środku wkładka z marcepanu z kandyzowaną skórką

kruche babeczki
Kruche migdałowe z truskawkami w piance. 353

Strawberry shortcake. Składniki. Ciasto. 2 szklanki mąki 4 łyżki zmielonych migdałów 100 g cukru 1 łyżeczka proszku 2 jajka 125 g masła 1 laska wanilii Pianka

Kulinarny karnet Christophera
Tort pomarańczowo - marchewkowy 137

Tym razem mam do zaproponowania nowe połączenie smaków, bardzo zaciekawił mnie też przepis podczas akcji amerykańskie ciasta. Bardzo ładnie wyglądał i tylko czekałam na okazję żeby

ciastkarnia na kruchym spodzie
Pierniczki kukurydziano-ryżowe 172

roku oprócz tradycyjnych pierniczków upiekłam też takie nieco inne,bo z mąki ryżowej i kukurydzianej. Pierniczki wyśmienite,bardzo kruche i jak dla mnie wcale nie trzeba ich ozdabiać lukrem.  Przepis pochodzi z bloga Lisiecka Przystań    125 g mąki ryżowej 125g mąki kukurydzianej 2 łyżki mąki pszennej 4 łyżki miodu naturalnego 125 g masła 1 jajko 1 łyżka(...)Zagnieść ciasto,owinąć je folią spożywczą i włożyć do lodówki przynajmniej na godzinę.  Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 5 mm,foremką wycinać ciastka. Piec ok. 15 minut w temp. 180* C.  Upieczone pierniczki ostrożnie ściągać z blaszki,ponieważ są bardzo delikatne i kruche. Po wystudzeniu przechowywać w metalowej puszce

Kolorowa kuchnia Elki
Cantucci 98

Toskanii. To smaczne i chrupkie włoskie ciastka, które przed zjedzeniem zanurzysz w kawie, herbacie lub winie. Przygotowanie samego ciasta jest szybkie i łatwe. Cechą charakterystyczną cantucci jest pieczenie, bowiem ciasteczka pieczesz dwa razy. Dzięki podwójnemu pieczeniu ciastka są bardzo kruche i chrupiące. Pieczemy je początkowo w formie rulonów, później pokrojone w plastry. Ciasteczka mają cytrynowy lub pomarańczowy aromat, najczęściej dzięki(...)łyżki dowolnego, płynnego miodu. Całość wymieszaj. Dodaj przesiane sypkie składniki, czyli 2,5 szklanki mąki pszennej oraz płaską łyżeczkę sody. Składniki delikatnie wymieszaj do połączenia. Na koniec dodaj do ciasta posiekane orzechy, migdały oraz otartą skórkę z jednej wyszorowanej i sparzonej wrzątkiem cytryny. Szybko wymieszaj ręką. Ciasto podziel na cztery podobnej wielkości części w formie wałków. Ruloniki z ciasta podsyp

Zasmakuj Kuchni
Melting Moments – rozpływające się w ustach kruche ciasteczka maślane 501

wręcz roztapiają się na języku :) W tradycyjnym przepisie robi się z nich markizy, czyli łączy dwa ciasteczka kremem lub dżemem. Ja tym razem pominęłam ten etap, gdyż te wyjątkowo kruche ciasteczka maślane są pyszne same w sobie. „Melting Moments” to idealny prezent na Dzień Babci i Dziadka :) Składniki: (20 sztuk) 180 g masła (82% tłuszczu) ziarenka wyłuskane(...)Następnie dodaj przesiany cukier puder i ucieraj kolejne 1-2 minuty, aż cukier się dokładnie rozprowadzi w maśle. Krótko wmiksuj przesiane mąki z proszkiem, a następnie ręcznie szybko zagnieć ciasto. Uformuj 20 g kule i rozłóż je na blasze do pieczenia, wyłożonej papierem. Każdą kulę lekko spłaszcz widelcem (można go maczać w odrobinie cukru pudru) , odciskając charakterystyczny znak na ciasteczkach

Moja Delicja
Ciasteczka z matchą 56

Dzisiaj kulinarna podróż do Japonii Ciasteczka z dodatkiem japońskiej zielonej herbaty matcha ( 抹茶クッキー ) to kruche, pyszne i nieskomplikowane słodkości. Osobiście przepadam za matchą, dlatego ciasteczka mają jej sporą ilość. Jeśli obawiacie się zbyt intensywnego smaku, dodajcie odrobinę mniej. Polecam też matchę japońską, nie chińską! Fakt, jest droższa ale dużo smaczniejsza i ma bardziej intensywny zielony kolor. Koniecznie wypróbujcie ciasteczka(...)masła 2 łyżki zielonej herbaty matcha Przygotowanie: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, masło, cukier puder i matchę. Masło siekamy nożem na jak najmniejsze kawałeczki. Następnie zagniatamy elastyczne ciasto i formujemy wałek o średnicy około 5 cm. Owijamy go folią spożywczą i zawijamy jak cukierek. Wstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Następnie wyjmujemy, odwijamy folię i kroimy na plasterki

Oryginalny smak
Ciasto Margaretka 16465

Śmietanowo-galaretkowa masa na gofrowym spodzie… to brzmi dobrze :). Proste składniki, minimum wysiłku i mamy pyszne ciasto na każdą okazję. Musisz tego spróbować!! :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 600 ml śmietany 30% 3 galaretki przeźroczyste 2 galaretki cytrynowe ok 320 gram kruchych ciasteczek kwiatuszków z nadzieniem ( ja kupowałam w biedronce) opakowanie gofrów 250 gram ( oczywiście możecie zrobić swoje domowe gofry(...)przeźroczyste galaretki będą już zimne , ubijamy na sztywno śmietanę, następnie cały czas miksując wlewamy pomału nasze galaretki, powstałą masę mieszamy, następnie wylewamy na gofry, ciasto wstawiamy na 5-7 min do lodówki aby masa lekko stężała, wyciągamy ciasto, na masę śmietanową układamy ciasteczka leciutko dociskając je do masy, wstawiamy do lodówki na ok godzinę aby masa tężała, po tym czasie

Blog kulinarny S9.PL
Aksamitny Sernik na Ciasteczkowym Spodzie 157

postacią. Tym razem przygotowałam Mu wersję na ciasteczkowym spodzie z kawałkami czekolady. Sernik oblany został czekoladą.  Ciasto wyszło znakomite a co ważne nie dodałam ani grama mąki.  Polecam bo warto spróbować Aksamitny Sernik na Ciasteczkowym Spodzie   Składniki: 15 Kruchych C iasteczek-ja użyłam owsianych Tabliczka Gorzkiej Czekolady 1/2 kostki masła lub margaryny 1 kg białego sera(...)następnie dodaję ciastka.  Masęwykładam równo na spód tortownicy. Masa  musi wystygnąć. Masę serową przekładam na masę z ciasteczek. Do rozgrzanego na ok 180 stopni piekarnika wkładam ciasto. Ciasto piekę w temp 180 stopni góra- dół przez godzinę.. Po upieczeniu pozostawiam w piekarniku do ostygnięcia. Wystudzony sernik polewam roztopioną czekoladą z dodatkiem 3 łyżek mleka. Całość wkładam

Gotowanie Patki
Kruche babeczki z masłem orzechowym i musem czekoladowym 183

kulę, zawijamy w folię spożywczą - odkładamy na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto wałkujemy, wykrawamy koła. Foremki do babeczek smarujemy olejem, posypujemy tartą bułką lub kaszą manną. Wylepiamy ciastem foremki. Babeczki pieczemy 25 minut w 180 stopniach C. Upieczone, ostudzone babeczki ostrożnie wyjmujemy z foremek. MUS CZEKOLADOWY: 2 białka 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka masła Czekoladę łamiemy i rozpuszczamy(...)ubijamy na sztywną pianę. Do piany z białek powoli dodajemy rozpuszczoną czekoladę - delikatnie mieszamy. Masło orzechowy solimy szczyptą soli morskiej. Jeśli mamy masło solone - pomijamy ten krok. Do każdej kruchej babeczki nakładamy po łyżeczce masła orzechowego. Następnie babeczkę uzupełniamy musem czekoladowym, posypujemy tartymi orzechami laskowymi. Gotowe babeczki wstawiamy do lodówki, żeby mus zastygł. Smacznego

kolorowotorcikowo
Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem 122

finger foods”, czyli przekąski na jeden gryz. Dla 6 osób robię często podwójną porcję z dwóch ciast francuskich, ponieważ jedna bardzo szybko zostaje zjedzona Ślimaczki ze szpinakiem podaję zazwyczaj na ciepło niedługo po wyciągnięciu z piekarnika, wtedy są najbardziej kruche i chrupiące. Są jednak dobre na zimno podawane tego samego dnia bądź następnego. Ważne jest, by nie wkładać(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Farsz ze szpinakiem 1 opakowanie mrożonego szpinaku 1/2 opakowania sera typu feta 3 ząbki czosnku kilka łyżek mleka kilka łyżek oleju sól pieprz Pozostałe składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego świeżego bądź mrożonego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ślimaczki ze szpinakiem – Wykonanie Pracę zacznij od wykonania farszu ze szpinakiem. Na rozgrzaną patelnie nalej kilka łyżek oleju a następnie włóż mrożony

To Musisz Wiedzieć
Rustykalna tarta z jabłkami 167

coś innego z udziałem jabłek. Swój wybór skierowałam na rustykalną tartę, którą miałam ochotę zrobić już jakiś czas temu, tylko z innymi owocami. Kruchy spód tym razem połączyłam z karmelizowaną szarą renetą, oczywiście doprawioną cynamonem. Ciasto było tak pyszne(...)poszło w jedno popołudnie, dlatego gorąco Wam je polecam. Dla niektórych z pewnością będzie to dobra informacja, że nie trzeba do niej formy do tarty. Wystarczy zwykła blaszka. Składniki: Ciasto kruche: 1,5 szklanki mąki Pół kostki miękkiej margaryny lub masła 6 łyżek cukru Aromat waniliowy Cukier waniliowy 2 żółtka Szczypta soli Nadzienie: 3-4 jabłka (u mnie szara reneta

Fabryka pomysłów
Prawie Pavlova 173

Tematem wspólnego gotowania na dziś jest Pavlova. Deser absolutnie idealny - krucha na zewnątrz i cudownie ciągnąca w środku beza, chmura delikatnej i leciutkiej bitej śmietany, a na wierzchu całe mnóstwo soczystych owoców... Marzenie. Miliard kalorii, a nie można się oprzeć kolejnemu kawałkowi. Czysta rozkosz. Nie wiem, co mam jeszcze napisać, żeby Was do Pavlovej przekonać - musicie spróbować sami. Wbrew(...)wariacja na temat. Zainspirował mnie przepis na krem z gazetki Pieczenie jest proste, nr 2/2014. Rabarbar z dodatkiem ajerkoniaku? To musiało być pyszne! W oryginale kremem napełniono rożki z ciasta francuskiego; ja nie mam odpowiednich foremek, ale kremu chciałam spróbować. Pomyślałam sobie, że do słodkiej bezy będzie jak znalazł. I się nie pomyliłam. Wyszedł lekko kwaskowy i świetnie równoważy obłędną

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Scones 70

pieczenia szczypta soli Wykonanie: Do miski wsypuję wszystkie suche składniki, mieszam. Dodaję pokrojone zimne masło, wyrabiam opuszkami palców na kruchą-grudkową masę. Mleko mieszam z jajkiem i żółtkiem. Wlewam do masy, mieszając widelcem. Na oprószoną mąką stolnicę wykładam ciasto, dodaję żurawinę. Bez zbytniego długiego ugniatania,  tylko kilkoma ruchami łączę w jedną masę. Ciasto ma mieć konsystencję grudek.  Rozwałkowuję

magiczna kuchnia Kasi
Sakiewki z ciasta filo z serkiem i jagodami 61

Ciepłe kruche ciasteczka nadziane waniliowo-chałwowym serkiem i jagodami, oprószone cukrem pudrem, aż proszą się o dokładkę :) 250 g ciasta filo (miałam 6 arkuszy około 40×35 cm) 6 łyżek mleka 12 łyżeczek serka naturalnego łyżka pokruszonej chałwy waniliowej łyżka cukru pudru pół łyżeczki ekstraktu waniliowego żółtko szklanka jagód białko do posmarowania sakiewek Twarożek ucieramy z cukrem pudrem, chałwą

Mienta blog
Orzeszki z kremem budyniowo-kakaowym 77

mleka, kakao, co kto lubi. Polecam na podwieczorek, poczęstunek czy na różne okazje. Posmakują każdemu. Smakują takie przełożone od razu kruche, jak i takie, które trochę poleżą i zmiękną. Spiszcie recepturę i odpalajcie piekarniki. Warto :) Dobrej niedzieli :) Potrzebujemy: Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 2 żółtka pół szklanki cukru pudru 20 dag masła lub margaryny Na krem: 250 ml zimnego

Izabelawkuchni
Rurki z kremem waniliowym 126

były pierniczki oraz keks . Przeglądając ostatnio rożne przepisy natknęłam się na absolutnie niesamowity przepis na rurki z kremem waniliowym. Malutkie, kruche, słodkie rurki nadziane delikatnym waniliowym kremem to super propozycja zarówno na świąteczny jak i sylwestrowy stół! Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 500ml mleka 2 budynie waniliowe bez cukru 100g masła – musi być wcześniej wyjęte z lodówki by było w temperaturze

Życie ze smakiem
Kruche pierożki z makiem 159

lepiej domowa) - 85 dag żółtko rozmieszane z łyżką śmietanki do posmarowania pierożków gruby lub perłowy cukier do posypania Przepis na kruche pierożki z makiem: Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić letnim mlekiem, dodać mąkę, jaja, masło, osolić i wyrobić gęste ciasto. Ciasto, zawinięte szczelinie w woreczek foliowy, włożyć do garnka z lodowatą wodą i poczekać aż urośnie i wypłynie.  Ciasto

Rodzinka w kuchni
Jabłka pieczone z kaszą i grzybami 132

pochodzeniu. Jest wyjątkowy dzięki naturalnym lub ludzkim czynnikom. Do swojego dania wykorzystałam pyszne jabłka grójeckie odmiany Red Jonaprince. To owoce kruche, soczyste i słodkie. Są pyszne na surowo, ale nadają się też do pieczenia, na mus, dżem lub do ciasta . Dzięki temu, że w okresie dojrzewania noce w regionie są chłodniejsze niż gdzie indziej jabłka grójeckie lepiej się wybarwiają

Smaczna Pyza
Tartaletki z borówkami i malinowym kremem 94

Kruche ciasteczka ze świeżymi borówkami połączone z orzeźwiającym malinowymi kremem to świetna propozycja małej słodkości do codziennej kawki. Składniki: Ciasto: 250g mąki pszennej 125g masła extra 2 łyżki cukru pudru 1 jajko 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy Krem malinowy: 1 budyń malinowy         250ml mleka

Szalona Kuchnia Eweliny
kruche ciasteczka 123

robiła byłoby z czekoladą. Tym razem udało mi się Ją przekonać, że może być też coś bez czekolady. Kruche ciasteczka są idealne jako mała przekąska i co najważniejsze, wiemy co jemy. Najdłużej oczywiście czeka się na wychłodzenie ciasta, bo potem to szybko znikają z talerza ;) Składniki: kostka margaryn 3 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru  1 cukier waniliowy 2 łyżeczki

Gotowanie z pasją
Babka Wielkanocna 148

wzorowałem się na znalezionych przepis. Tak przygotowana babka wielkanocna smakuje najlepiej jedzona jeszcze na ciepło, nie wierzcie w opinię, że ciasta nie można jeść jeszcze ciepłego :) Mi przynajmniej nic nie było :) A teraz będzie troszkę nieskromnie :) Babka wyszła wyśmienita, krucha i wilgotna świetnie pasuje podana z ciepłym mlekiem :) Artykuł Babka Wielkanocna pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Proste i pyszne. Przygotuj swoje brownie 146

Kruche z wierzchu, lekko płynne w środku, a do tego obłędnie czekoladowe. Brownie, bo o nim mowa, to amerykańskie ciasto, które podbiło serca – a właściwie żołądki – miłośników słodkich wypieków na całym świecie. W dodatku jego przygotowanie nie sprawi kłopotu nawet mniej wprawionym kucharzom. Bo brownie to jedyne ciasto, które smakuje najlepiej, gdy przypomina wilgotny i niewyrośnięty… zakalec. Dowiedz się

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
CYNAMONOWO- WANILIOWE CIASTECZKA 151

Smaczne, kruche ciasteczka. Przepis jest bardzo prosty a podczas pieczenia w całym domu unosi się cudowny zapach cynamonu. Wystarczy wymieszać ciasto, wykroić kształty ciastek, upiec i ostudzić. Idealne do moczenia w kawie bądź herbacie. A w chłodne jesienne wieczory doskonałe z kubkiem ciepłego mleka lub kakao. Ciasteczka można przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku nawet 2-3 tygodnie.  Do ciastek

Zrób to smacznie
PROPOZYCJE NA TŁUSTY CZWARTEK 127

Klasyk. Pączki nadziane marmoladą różaną z polewą z gorzkiej czekolady. Czytaj więcej >> 3) OPONKI POMARAŃCZOWE Oponki z ciasta drożdżowego ze skórką z pomarańczy w polewie z gorzkiej czekolady z pomarańczową nutą. Czytaj więcej >> 4) FAWORKI PIWNE Kruche i chrupiące faworki na piwie - jedynie z 4 składników! Czytaj więcej >> 5) MINI PĄCZUSIE BANANOWE Ekspresowe mini

Kuchnia MagdaLeny
Idealne ciasto na naleśniki- przepis podstawowy 121

Niby proste naleśniki, wydawać by się mogło, że banalny przepis. A jednak..... czasem zbyt twarde, czasem zbyt kruche, czasem ciężko odwrócić na patelni... Problemów z przygotowaniem na pozór prostych naleśników jest wiele. Jak zatem przygotować idealne ciasto naleśnikowe? Składniki: 2 jajka 130 g mąki  (około 1 szklanka) szczypta soli 1/2 cukru wanilinowego (chyba że robimy wersję słoną to pomijamy

Tradycyjna Kuchnia
Czekoladowe ciastka z masą krówkową i orzeszkami ziemnymi 453

Dzisiaj połączenie słodkiej masy krówkowej ze słonymi orzeszkami ziemnymi. Kruche, intensywnie kakaowe ciasteczka o bogatym smaku. Do kawy, herbaty, na drugie śniadanie. Polecam!     Składniki: (na ok. 30 sztuk)   Ciasto: 80 g gorzkiej czekolady 150 g miękkiego masła 60 g cukru pudru 1 łyżka cukru trzcinowego 1 żółtko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 170 g mąki pszennej

Nastoletnie Wypiekanie
Amoniaczki z boru 178

swoje amoniaczki wybrałam przepis z okolic Boru Głogowskiego (Głogów Małopolski, kilkanaście km na północ od Rzeszowa). Ciasteczka wyszły pyszne – leciutkie, kruche i delikatne. Nic dziwnego, że są tak popularne, a dzieci trudno od nich odgonić. Na dodatek wyrabianie tego ciasta to czysta przyjemność. Jest tak plastyczne i podatne, że aż trudno uwierzyć. Pięknie się wałkuje i w ogóle się

Trzeci talerz
Sernik na zimno na dwa sposoby! 140

Kruchy spód, schłodzony sernik, dojrzałe owoce i świeża, orzeźwiająca mięta to idealne połączenie na gorące, letnie dni. Mimo iż ciasto nie wymaga pieczenia, to przy jego przygotowywaniu potrzebujemy cierpliwości, spokoju i zaangażowania. Aby przepis się udał musimy użyć przede wszystkim dobrego mleka, najlepiej naturalnego, pełnotłustego i niepasteryzowanego. Podczas gotowania uzyskamy więcej sera, a po połączeniu z resztą składników osiągniemy prawdziwy

Kuchnia Pani Wiosny
dwukolorowy jabłecznik z gruszką 178

Jesień to czas szarlotek i jabłeczników. Na myśl o szarlotce chyba wszyscy mamy przed oczami kruchą szarlotkę pieczoną przez babcię. I nie znam osoby, która by takiej nie lubiła. Ale dziś zachęcam do zrobienia ciasta z jabłkami trochę inaczej: na puszystym cytrynowo-kakaowym cieście, z dodatkiem gruszek.  *foremka 23*28 cm Składniki: na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Smaki Francji. Quiche z mangoldem i serem owczym 212

wybornie. Jeśli są do tego tak pyszne jak dzisiejszy quiche, po naszemu pyszna tarta , to już po prostu bajka. Bardzo kruchy spód zrobiłam na kaczym tłuszczu co dzisiaj nieczęsto się zdarza a kiedyś to właśnie smalec wykorzystywano do takiego ciasta dużo częściej niż masło. Był tańszy i nadawał smak mięsa w daniach jarzynowych, jarskich. Spróbujcie kiedyś bo to naprawdę daje

Smaczna Pyza
Podpłomyki, tzatziki i faszerowane kapelusze pieczarek czyli przekąski dla każdego 130

konsystencją powinno przypominać ciasto na pierogi, ale również i grubość rozwałkowanego ciasta powinna być podobna jak przy pierogach. Takie placuszki ciasta układamy na patelni i suszymy je. Nic się nie stanie jeżeli się przypalą. Tak wysuszone podpłomyki powinny być kruche i chrupiące. Faszerowane kapelusze pieczarek, jak sama nazwa wskazuje potrzebujemy oczyszczonych i pozbawionych trzonków kapeluszy, trzonki kroimy w kostkę

Kuba Gotuje
Tarta z porem i wędzonym twarogiem 179

Tarta z porem i wędzonym twarogiem na kruchym orzechowym spodzie. Ja dodałam gotowane mięso kurczaka, ale nie jest on potrzebny. Wegetarianie spokojnie mogą ten składnik pominąć. ciasto : 1 szkl ( 140 g ) maki pszennej 1/2 szkl ( 65 g ) mielonych orzechów laskowych 100 g masła 1 jajko 1 łyżeczka soli nadzienie

Polska Zupa
Jogurtowy sernik z wiśniami 1738

Lekki, jogurtowy, pieczony (tak tak!) sernik na kruchym razowym spodzie z mnóstwem wiśni. Przepis powstał dość spontanicznie - z tęsknoty za latem i obfitością owoców. Do wykonania ciasta nie jest potrzebny nawet mikser a kompot z wiśni znajdziecie w większości sklepów (pamiętajcie tylko by były bez pestek..) Najważniejszym elementem przepisu jest odcedzenie jogurtu, dzięki temu pracuje się

maniapieczenia
Tarta ze szpinakiem i serem bałkańskim 194

ramach eksperymentu, odstawienia cukru i mąki pszennej (nie mylić z glutenem, bo tego nie wykluczyłam całkowicie). Spód jest kruchy, nawet bardziej niż na mące pszennej., co pewnie jest zasługą mąki ryżowej. Dodatek gryczanej za to sprawia, że ciasto ma charakterystyczny, acz ciekawy posmak. A cala reszta w tej tarcie to sprzątanie lodówki. Z przyjemnością dodałabym jeszcze łososia, ale to już

bistro mama
Zielona szarlotka 153

śniegiem.Ale ja za to mam dla was pyszną szarlotkę, prawdziwie wiosenną. Wyszła naprawdę bardzo fajna, nie za słodka, krucha i mocno jabłkowa. Fajnego kwaskowego smaczku dodaje jej kisiel połączony z pianą z białek.Składniki: (na większą blaszkę)Ciasto:3 szklanki mąki krupczatki1/3 szklanki cukrułyżeczka proszku do pieczenia250 g masła roślinnego6 żółtekPianka z białek:6 białekszczypta soli4 opakowania kisielu

Moje pyszne gotowanie
Sezamowy quiche z papryką i chorizo 208

Sezamowy quiche z papryką i chorizo...Kruchy, sezamowy spód.Podsmażona, kolorowa papryka.Słupki paprykowego chorizo.A całość zatopiona w śmietanowo-jajecznym sosie.Pychota! Składniki:Ciasto:250 g mąki pszennej;4 łyżki sezamu;150 g zimnej margaryny;1 łyżeczka soli;1/3 szklanki zimnej wody.Nadzienie:1 duża, czerwona papryka;1 duża, żółta papryka;100 g kiełbasy chorizo;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości

Gospodyni Miejska
Tarta szpinakowa z czerwoną fasolą i granatem aromatyzowana truflą 152

Kolejne udane połączenie granatu z fasolą.Tarta na kruchym spodzie faszerowana szpinakiem, czerwoną fasolą i granatem, w sosie z gorgonzoli i parmezanu.Czas przygotowania: 40 minut + chłodzenie ciasta Porcje: 8   Składniki:Ciasto:125 g mąki pszennej,75 g schłodzonego masła w kawałkach,szczypta soli,zimna woda,oliwa do posmarowania formy.Nadzienie:200 g liści szpinaku,1 puszka odsączonej czerwonej fasoli

SzczyptaSmaQ

Proponowane wyszukiwania