łatwe w transporcie i w przechowywaniu, tak aby się nie kruszyły, nie roztapiały itd. Dzisiejsze ciacha są kruche ale nie kruszące, z dodatkiem mąki razowej, nierafinowanego oraz ze słonecznikiem, smaku śmietankowe. Wytrzymają spokojnie tydzień, czyli do następnego pieczenia. Śmiało można zamrozić część ciasta bo z przepisu wychodzi ich naprawdę dużo. Składniki na około 30 sztuk o średnicy
greenscarfwanilinowy lukier, stopiona czekolada do dekoracji Wykonanie : Mąkę przesiać przez sito, wymiesza z cukrem . Dodać posiekane zimne masło i żółtka. Ciasto szybko wyrobić, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok pól godziny do schłodzenia. Po schłodzeniu ciasto wałkować na grubość 5 mm, podsypując mąką. Wykrawać różne kształty i układać ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia . Piec(...)temperaturze 190 stopni aż się zarumienią ok 10-15 minut. Wystudzone ciasteczka udekorować lukrem lub stopiona czekoladą, można też posypać cukrem pudrem. Artykuł Kruche ciasteczka pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia
Pomysłowa kuchniasmaku są po prostu idealne ! Są bardzo puszyste, mięciutkie, lekko kruche, w miarę słodkie, nieprzesiąknięte tłuszczem. Słowem - uczta dla podniebienia. Pomysł na zrobienie takich oponek wpadł mi do głowy bardzo spontanicznie. Pomyślałem ,,Po co mam bawić się godzinami w kuchni, aby zrobić drożdżowe oponki? Można spróbować zrobić z ciasta francuskiego!". Po tym odrazu poszedłem do lodówki po ciasto francuskie
Kuchnia ŁukaszaDziś zapraszam Was na tartę pełną smaków. Pyszne serowe nadzienie doskonale komponuje się z kruchym spodem, powidłami śliwkowymi i kruszonką z ferrero rocher. Całość warto polać sosem wiśniowym. Delikatne, niepowtarzalne połączenie smaków. Pomysł na tartę podsunęła mi moja kochana siostrzenica, która pomagała mi tego dnia w pieczeniu Polecam Wam spróbować. Tarta idealna na każdą okazję. Nie za słodka, ale pełna(...)wiśniowy do podania Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło lub margarynę, siekamy. Robimy szybko coś na kształt a la kruszonki. Następnie dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Formę na tartę (u mnie 26 cm) smarujemy margaryną (lub masłem). Ciasto wkładamy do formy ugniatamy
Słodkie okruszkigrudniu na blogu znajdziecie sporo przepisów na świąteczne pierniczki i pierniki - nadziewane, puchate, kruche, zdobione kolorowymi wzorami, oblane lukrem i maczane w czekoladzie. Do wyboru do koloru :) Będzie prawdziwy pierniczkowy festiwal! Na początek mięciutkie, pełne cytrusów Lebkuchen :) Lebkuchen to tradycyjnie niemieckie pierniczki niezwykle aromatyczne i pachnące cytrusami. Miękkie, lekko ciągnące kryjące wewnątrz kandyzowaną skórke pomarańczową. Aby jeszcze bardziej podkreślić(...)otartą z cytryny oraz łyżeczkę ekstraktu. Masa lekko się klei. Należy odstawić ją do całkowitego wystudzenia. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i lekko zwilżoznymi dłońmi formować z ciasta kuleczki wielkośći orzecha włoskiego. Układać na blaszce w kilku centymetrowych odstępach ponieważ pierniczki urosną. Na koniec kuleczki należy delikatnie spłaszczyć. Wstawiamy do pierkanika nagrzanego do 170-180 stopni i pieczemy
DefinicjaSmakukarnawale zdecydowanie częściej lubimy sięgać po różnego rodzaju kruche przekąski. Chrust , faworki, pączki i oponki w tym czasie nie mają sobie równych. Jeśli jednak najdzie nas ochota na coś innego, to polecam przygotować jakieś pyszne ciasteczka. Dziś przygotowałam dla Was krok po kroku przepis na pyszne ciasteczka bez pieczenia. Smażymy je, a nie pieczemy w piekarniku. Przepis ten powstał(...)inne ciasteczka, koniecznie zajrzyjcie na bloga! Z całą pewnością znajdziecie coś dla siebie! Ps. z tego ciasta można wciąć również ciasteczka za pomocą wykrawaczy do ciastek! W sklepie https://www.sweetdecor.pl/ znajdziecie wiele wzorów do wyboru! ZOBACZCIE TUTAJ! The post SMAŻONE KRUCHE CIASTECZKA – IDEALNE NA KARNAWAŁ! / NA SŁODKO ZE SWEET DECOR first appeared on Ostra na Słodko - blog kulinarny
Ostra na Słodkoszybkim tempie z komentarzem "Pycha!", więc trzeba było zrobić coś następnego, a śliwki w kuchni kusiły :) Przejrzałam sporo przepisów, znalazłam jedynie ciasta ucierane, ale to mnie nie interesowało... W końcu wpadłam na pomysł zrobienia kruchych babeczek, wypełnionych budyniem i śliwką. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćDzisiaj ostatki. A skoro ostatki to oczywiście nie mogło zabraknąć na blogu przepisu na wspaniałe, delikatne i kruche faworki, które dla mnie są kwintesencją karnawałowych smaków. Z podanych składników wychodzi 1 duża miska faworków, ale polecam zrobić od razu z podwójnej porcji. Faworki znikają błyskawicznie. Składniki: 2 szklanki mąki, 4 żółtka, 4 łyżki śmietany, 20 ml spirytusu(...)tłuszcz do smażenia (olej bądź smalec), cukier puder do posypania. Mąkę przesiać do miski. Na środku zrobić wgłębienie, do którego wbić żółtka, wlać śmietanę i spirytus. Zagnieść ciasto na jednolitą masę, tak aby po przekrojeniu widać było pęcherzyki powierza. Ciasto odstawić na godzinę. Następnie podzielić na 5-6 porcji i rozwałkować na cieniutkie placki. Pokroić w paski o wymiarach
Moja kraina smakówSłodki walentynkowy prezent czy deser do kawy? Jak je wykorzystacie zależy od Was, ale gwarantuje, że tym małym, kruchym ciasteczkom trudno się oprzeć. CIASTECZKA WALENTYNKOWE Składniki: ciastka: 100 g mielonych migdałów lub orzechów włoskich 230 g masła 2 żółtka 120 g cukru pudru 300 g mąki skórka otarta z 1 cytryny szczypta soli krem: 120 g malin (mogą być mrożone(...)cukru 40 g masła Przygotowanie: ciastka: Mąkę, mielone orzechy lub migdały, cukier, szczyptę soli, skórkę otartą z cytryny łączymy z żółtkami, miękkim masłem ( w temperaturze pokojowej). Szybko zagniatamy ciasto (będzie dość lepkie) , które owijamy folią i odkładamy do lodówki na 30-45 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 części, każdą rozwałkowujemy między dwoma kawałkami papieru do pieczenia
Bon appetit mon amieskładniki: 100 g migdałów 300 g mąki 80 g cukru pudru 200 g masła 1 szczypta soli dodatkowo opcjonalnie do oprószenia: cukier puder cukier z prawdziwą
Domowy Smak Jedzeniazakręcone kruche ciasteczka 🙂 Świetnie wyglądają, są kolorowe, lekko słodkie, delikatnie cytrynowe, a przede wszystkim pyszne! Zakręcone kruche ciasteczka sprawdzą się idealnie na imprezie dla dzieci czy po prostu jako słodka przekąska czy deser. Od razu wprowadzą Was w wesoły nastrój. Kto spróbuje? 😉 Składniki: Ciasto 250 g mąki 150 g masła 1 jajko 50 g cukru ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego barwniki spożywcze(...)złączyły. Następnie rolujemy je jak roladę , owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki. Czynność powtarzamy z pozostałym ciastem. Rolady pozostawiamy w lodówce na godzinę lub całą noc. Wyciągamy nasze ciasto z lodówki i odwijamy je z folii. Roladę kroimy na ciastka o grubości ok. 1cm i układamy je na blasze wyłożonym papierem do pieczenia. Pieczemy je w tempurze
Mostek w kuchnimniej, jeżeli chcemy zachować harmonię pomiędzy kruchym spodem, a słodką masą serową)1 łyżeczka cukru z wanilią (najlepiej jednak kilka nasionek z prawdziwej wanilii)1 łyżeczka proszku do pieczeniaPrzygotowanie:Mąkę i cukier należy przesiać, dodać pokrojone, ale dość chłodne masło i resztę składników. Szybko zagnieść nim masło zrobi się zbyt miękkie. Uformowanej kulki ciasta nie trzeba chłodzić. Wyłóż blachę(...)składników.Przelej masę serową na przestudzony kruchy spód.Lekko "trzaśnij" o blat formą, aby pozbyć się nadmiaru powietrza z masy.Wyrównaj szpatułką masę serową tak, aby troszkę więcej zostało jej na środku formy.Wstaw do nagrzanego do 160-165 stopni piekarnika, ALEpod nasz jeszcze nie upieczony sernik wstaw poziom niżej dużą formę na ciasto (taką bez otwieranego spodu) do której nalej
Eat Shrimpsmaślane z konfiturą - do przygotowania z dziećmi Ciasteczka maślane z konfiturą - proste i pyszne, sprawdzą się na każdą okazję. I bez okazji też. To mój najlepszy przepis na kruche ciastka maślane . Piekę je zawsze, kiedy mamy mieć gości i na każde święta. Są naprawdę rewelacyjne i świetnie pasują do popołudniowej kawy lub herbaty, a dzieci je wprost uwielbiają. Wczoraj(...)Armenii. Jej owoce - bardzo soczyste, o wyraźnym, słodkawo - kwaśnym smaku są dużo smaczniejsze, niż owoce morwy białej. Konfitura i dżem z czarnej morwy doskonale pasują jako dodatek do ciast, ciasteczek, lodów i deserów, natomiast melasa z białej morwy jest idealna do pierników. Ciasteczka maślane z konfiturą - przepis Cztery Fajery Ciasteczka maślane z konfiturą - składniki 350 g mąki pszennej krupczatki
Kulinaria - potrawy z różnych stron światauzyskania jednolitej masy. Umieścić w lodówce na 30 minut. Podgrzać piekarnik do 190 ° C (termostat 6/7). Rozwałkować ciasto. Wyciąć z niego dowolne formu. Rozłożyć je w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Wypiekać w piekarniku przez 15 minut. Smacznego Pozdrawiam serdecznie Beata Kruche ciastka. Wypieki, które można robić z dzieckiem. is a post from: moda na bio The post Kruche
MODA NA BIOosiągnięciu idealnej temperatury piekarnik sam się wyłącza, nie ma opcji niedopieczenia lub przesuszenia mięsa. Kaczka po upieczeniu była krucha i mega soczysta. Świetna sprawa! Funkcja termoobiegu w tym modelu umożliwia pieczenie na trzech poziomach , docenimy to przy pieczeniu ciastek, ciast czy nawet suszeniu bezików. Sprawdziłam i wyszły świetne! Wentylator zapewnia stały obieg gorącego powietrza, gwarantując równomierny rozkład
Wanilia i KardamonMam dla was dzisiaj prawdziwą ucztę dla podniebienia - Tartę cytrynową na kruchym spodzie z dużą ilością pianki bezowej. Jest pyszna i lekka,idealna na deser w
Swojskie jedzonkobloga przed świętami, ale gdzieś mi się zapodział i prezentuję go dopiero teraz. Sernik z aromatyczną, zieloną herbatą na kruchym, kakaowym spodzie z dodatkiem polewy z białej czekolady i matchy. Pieczony sernik z zieloną herbatą -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorcikbloga przed świętami, ale gdzieś mi się zapodział i prezentuję go dopiero teraz. Sernik z aromatyczną, zieloną herbatą na kruchym, kakaowym spodzie z dodatkiem polewy z białej czekolady i matchy. Pieczony sernik z zieloną herbatą -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorcikmożecie przygotować tuż przed świętami lub w dowolnej chwili, kiedy to macie ochotę na pyszne, piernikowe ciasteczka! Pierniczki są kruche, chrupiące i nadają się do podjadania bezpośrednio po upieczeniu. Ich przygotowanie zajmuje tylko chwilę, ponieważ wszystkie składniki należy jedynie zagnieść, ciasto rozwałkować, a później już można wykrawać dowolne kształty. Pysznie, prosto oraz świątecznie! To kto się skusi na moje ekspresowe
Di gotujeCzym byłyby Święta bez pachnących, korzennych pierników, kruchych ciasteczek, czy rogalików przełożonych gęstymi, słodkimi powidłami? Dziś zdradzę Wam mój sekret na właśnie takie
Rozpustne gotowanieKruche rogaliki z powidłami, to w moim domu jeden z ulubionych jesiennych podwieczorków. Są lekko słodkie, delikatne i zupełnie nie twarde. Ciasto już na etapie formowania, jest plastyczne - nie łamie się i nie kruszy. Z podanej porcji otrzymamy 48 małych rogalików. Najlepiej przygotowane ciasto podzielić na 4 części i przechowywać w pojemniku w lodówce (maksymalnie 4 dni), a następnie
cool and mintySernik na czekoladowym spodzie – sernik królewski. Klasyczny, pyszny sernik na kruchym kakaowym spodzie i pyszną kruszonką z wierzchu. W wielu domach nazywany sernikiem królewskim. U
Słodkie okruszkiRogaliki 3 składnikowe – tak! Tylko 3 składniki wystarczą, by zrobić szybkie ciasto na rogaliki. Szukacie czegoś do kawy na dzisiejsze popołudnie? Może będą to właśnie
Kulinarne PrzebojeSłodkie, kruche babeczki z orzeźwiającym, lekko kwaskowym musem jeżynowym i puszystą bitą śmietaną to fajny pomysł na szybki deser do kawki. Składniki: Ciasto: 150g masła 1 jajko 280g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 70g cukru pudru Mus jeżynowy: 60ml wody 400g świeżych jeżyn 1 łyżeczka żelatyny 6 łyżek cukru Dodatkowo: bita śmietana świeże jeżyny masło do wysmarowania foremek
Szalona Kuchnia EwelinySzybka tarta bez pieczenia. Na kakaowym spodzie z pokruszonych kruchych ciastek, z pysznym i delikatnym kremem z gorzkiej czekolady, śmietanki i masła. Udekorowana borówkami. Idealna w
cool and mintyDzień dobry :-) Mój syn ostatnio przypomniała sobie jak kiedyś robiliśmy scones, tylko nie w formie bułeczek ale takie bardziej w formie ciasta. Robiłam już kiedyś, teraz
kruche babeczkirozdrobnionej chałwy. Miksujemy. Przekładamy ciasto. Zacznijmy od dołu: ciasto jabłka usmażone z galaretką ciasto masa chałwowa ciasto lukier (200 g cukru pudru + 5 łyżek gorącej wody) i posypka (możecie dodać polewę czekoladową lub pozostawić bez polewy ) Artykuł Kruche ciastko z jabłkami i masą chałwową pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.pljest to najczęściej robione przeze mnie ciasto.No ale cóż ja zrobię, że je tak uwielbiam :) Tym razem na bardzo kruchym spodzie. Krem natomiast to mieszanka śmietanki,serka ricotta,limonki i soku z jeżyn, a całość oblana pyszną polewą z jeżyn. Ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka szczypta soli łyżka cukru waniliowego Mąkę
Anielskie wypiekiKruche, imitujące jajka sadzone tartaletki z bitą śmietaną, mascarpone i orzeźwiającą brzoskwinią z pewnością będą słodką ozdobą „jajecznych” Świąt Wielkanocnych. Składniki: Ciasto : 350g mąki pszennej 160g masła ekstra 80g cukru pudru 1 żółtko 1 całe jajko 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki kakao Masa: 250g mascarpone 250g śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 18 połówek brzoskwiń z zalewy olej
Szalona Kuchnia Ewelinyokazji poznać oryginalny przepis na sweet potato pie — ciasto wywodzące się wprost z nowojorskiego Harlemu. Jednak moja dzisiejsza tarta to wersja odchudzona, pozbawiona cukru i w 100% roślinna, a mimo to tak samo dobra, jak oryginał ! Gorąco polecam na jesienne wieczory z kubkiem gorącej herbaty. * SKŁADNIKI na formę 20 cm Kruchy spód: 1 szklanka płatków orkiszowych/owsianych 3 łyżki mąki ryżowej(...)mleka kokosowego 2 łyżki mąki ziemniaczane * PRZYGOTOWANIE Kruchy spód Płatki owsiane zmiel blenderem na proszek. Dodaj mąkę ryżową i ziemniaczaną oraz ksylitol. Siemię lniane zalej ½ szklanki wrzątku (125 ml), wymieszaj energicznie i odstaw na 5 minut. Olej kokosowy delikatnie podgrzej aby był płynny. Następnie wszystkie składniki połącz i zagnieć ciasto. Rozwałkuj je lub przełóż partiami do formy na tartę, dogniatając
Food Squarewypróbowania i w końcu się doczekał ;)))) Razem z Oliwką upiekłyśmy je na niedzielę do kawki ;) Rogaliki są przyjemnie kruche a zarazem bardzo delikatne. Nawet bez takiej małej pomocnicy przygotujecie je dość szybko i sprawnie. Najdłużej oczekujemy na schłodzenie się ciasta a potem upieczenie rogalików. Ciasto: 3 szkl mąki pszennej 1 szkl śmietany 18% 200 g zimnego masła Dodatkowo: marmolada
Smakołyki Asipytania, komentarze, za „zaglądanie” do Raju dla Podniebienia. Z tej rocznicowej okazji specjalnie dla Was małe, wdzięczne, kruche babeczki. Napełnione smacznym kremem na bazie kaszy manny z orzechami i wiórkami kokosowymi. Co Wy na to? Składniki: na 25szt ciasto na babeczki: 300g mąki pszennej 150g masła 100g cukru pudru 4 surowe żółtka masa: 100g orzechów włoskich
Raj dla PodniebieniaRogaliki 3 składnikowe – tak! Tylko 3 składniki wystarczą, by zrobić szybkie ciasto na rogaliki. Szukacie czegoś do kawy na dzisiejsze popołudnie? Może będą to właśnie
Kulinarne Przebojeugina. Ciągle staram się coś z nich zrobić. Mam zaraz gości więc postanowiłam zrobić coś szybkiego i dobrego. Wyszły kruche i pyszne, polecam. Wszystkie składniki wrzucić do miski i zagnieść na jednolitą masę. Zostawić na 10 minut. Rękoma nabrać porcje ciasta, uformować kulę, lekko spłaszczyć. Na środek położyć połówkę śliwki i przydusić. Rozłożyć ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Kuchnia PokoleńHej :)) We wtorek pisałam o pesto z rukoli, było z makaronem. Trochę nam zostało, był w domu filet z kurczaka i ciasto francuskie, które prawie zawsze
kruche babeczkiPamiętam, że był to pierwszy i jedyny mazurek jaki robiła moja Mama. Chrupiąca beza kryjąca morze bakalii i kruchy spód. W tym roku postanowiłam zrobić coś takiego właśnie. Przepisu oryginalnego nie mam, zatem trzeba było trochę zaimprowizować. I tak oto mamy mocno orzechowy spodek, trochę bakaliowej egzotyki i piękną, cytrusową bezę. Upiekłam w piątek z nadzieją, że widmo apogeum wielkiego(...)postu uchowa go do niedzielnego świętowania. Moja naiwność jak widać nie zna granic. I dziś trzeba było powtórzyć wypiek. Składniki na ciasto: 200 g mielonych migdałów włoskich 200 g mąki pszennej 150 g masła łyżeczka proszku do pieczenia Delecta 3 żółtka 2 łyżki śmietany 18% Składniki na bakaliową bezę: 150 g suszonych moreli 150 g suszonych śliwek kalifornijskich
Karczma HonoriettyPamiętam, że był to pierwszy i jedyny mazurek jaki robiła moja Mama. Chrupiąca beza kryjąca morze bakalii i kruchy spód. W tym roku postanowiłam zrobić coś takiego właśnie. Przepisu oryginalnego nie mam, zatem trzeba było trochę zaimprowizować. I tak oto mamy mocno orzechowy spodek, trochę bakaliowej egzotyki i piękną, cytrusową bezę. Upiekłam w piątek z nadzieją, że widmo apogeum wielkiego(...)postu uchowa go do niedzielnego świętowania. Moja naiwność jak widać nie zna granic. I dziś trzeba było powtórzyć wypiek. Składniki na ciasto: 200 g mielonych migdałów włoskich 200 g mąki pszennej 150 g masła łyżeczka proszku do pieczenia Delecta 3 żółtka 2 łyżki śmietany 18% Składniki na bakaliową bezę: 150 g suszonych moreli 150 g suszonych śliwek kalifornijskich
Karczma Honoriettystołach wielkanocnych MAZURKI do nas się uśmiechają i mnóstwo bakalii w sobie mają. Są też owocowe, marcepanowe, na kruchym spodzie lub biszkoptowe. Każdy ich wygląd jest przemyślany, pięknie ozdabiany. Ja jednak na prostotę postawiłam i bardzo szybko go zrobiłam. Ciasto, wiadomo czasu na przygotowanie i pieczenie potrzebuje, ale moją masę do mazurka ekspresowo się przygotowuje. Jeśli czasem dysponujecie
Moniki SmakołykiPyszny sernik z delikatnie migdałową nutą. Uwielbiam serniki. Zdecydowanie to jedne z moich ulubionych ciast i nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia czy Wielkanocy bez niego. Tym razem do mojej ulubionej masy serowej przygotowałam lekko migdałowy, kruchy spód. Masa serowa z tego przepisu nie zawiera dużych ilości tłuszczu w postaci masła czy oleju, bo zastępujemy je śmietanką kremówką. Śmietankę i białka
Kraina Tysiąca SmakówDziś podzielę się przepisem na pyszne ,kruche ciasteczka z jednego przepisu.Ciasto jest na bazie migdałów i orzechów.Mamy Rożki Kawowe , Anielskie Oczy i Orzechowe Gwiazdki. Przepis na ciasto podstawowe : **************************************** 560 g.mąki 10 dag.mielonych migdałów 10 dag.mielonych orzechów laskowych 150 g.cukru 1 cukier waniliowy 4 żółtka 40 dag.masła 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej mokki mąka na stolicę papier
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiKolejne słodkości na święta. Dziś przepis na szybkie, kruche rogaliki z makiem i bakaliami. Czytaj więcej »
Ana Mari's worldSernik zawsze zwiastuje pyszną ucztę. Nie ważne czy jest w wersji klasycznej na kruchym spodzie z puszystą i wilgotną masą serową, czy nowoczesnej wariacji w stylu
Smakowity Blog KulinarnyPomysł zrodził się w mojej głowie wczoraj. Miałam taką ochotę na ciasto francuskie, że z tego co akurat miałam w domu przyrządziłam taką oto przekąskę :) Składniki
Kuchnia w czekoladzieWyrobić ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny. Po tym czasie rozwałkować ciasto, wycinać w dowolne kształty. Piec w temp. 16 C około 30 minut- w zależności jak bardzo przyrumienione lubimy. Ciastka są kruche, idealnie nadają się do dekorowania. Piec w temp. 16 C około 30 minut- w zależności jak bardzo przyrumienione lubimy
greenscarfszklanka mąki 1/2 kostki zimnego masła 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 3 łyżki cukru 4 jabłka( najlepiej kruche - użyłam jabłek lobo) 1,5 łyżki miodu Sposób przygotowania: 1. Jabłka obrać i pokroić na mniejsze cząstki. 2. Składniki na ciasto szybko połączyć. Rozwałkować na okrągły placek o średnicy 2 cm większej niż podstawa formy do tarty. Przełożyć do formy
A Ty Smakuj MnieKolejne słodkości na święta. Dziś przepis na szybkie, kruche rogaliki z makiem i bakaliami. Czytaj więcej »
Ana Mari's worldTarta z grillowaną papryką, bakłażanem i cebulą...Kruchy, złocisty i chrupiący spód.Grillowane, czerwone papryki, bakłażan i cebula.Całość zalana masą śmietanowo-jajeczną z koperkiem.Pycha!Składniki:Ciasto:250 g mąki pszennej;140 g margaryny;5 łyżek bardzo zimnej wody;Szczypta soli;Margaryna do wysmarowania formy na tartę.Nadzienie:1 duża czerwona papryka;1 średni bakłażan;2 średnie cebule;Pęczek koperku
Gospodyni MiejskaKlasyczne , znane w Polsce i na świecie …fantastyczne czekoladowe brownie …z wierzchu kruche i delikatne , a wewnątrz lekko wilgotne… Składniki;25 dag czekolady20 dag masła 25
Apetyczna babeczkaPin It Scones to tradycyjne kruche słodkie bułeczki. Są bardzo popularne w krajach angielskojęzycznych. Podaje się je na krótko po upieczeniu. Przełożone dżemem i słodką gęstą
Przepisy Aleksandry