przepisy na kruche ciasto - 16491 przepisów (strona:742/1100)

kruche ciasteczka 163

składniki: 2 szkl mąki (ja użyłam 1 szk mąki pszennej i 1 szkl mąki krupczatki) 125 ml kwaśnej śmietany 100 g masła 2 łyżki cukru pudru

Domowy Smak Jedzenia
Sernik krówkowy – najlepszy przepis w sieci! 55

Wszyscy dobrze wiecie, że serniki to zdecydowanie moje ulubione ciasta ( choć teraz w ciąży to karpatka częściej za mną „chodzi” ). Jakiś czas temu przygotowywałam na niedzielę przepyszny sernik krówkowy w formie zebry. Kruchy spód przykryty obłędnie słodką ale absolutnie nie zapychającą masą okazał się strzałem w 10! Sernik znikał błyskawicznie, a każdy z przyjemnością sięgał po dokładkę. Wierzch(...)mielony. Cały czas miksujemy – krótko, ale składniki muszę się dokładnie połączyć. Dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy masę królową i ponownie chwilę miksujemy. \Na spód tortownicy wyłożonej ciastem wykładamy naprzemiennie po 2 łyżki każdej z mas. Wykładamy na środek – masy same będą się rozlewać. Pieczemy ok. 60-65 minut w 160C na funkcji góra-dół. Studzimy

Ostra na Słodko
Faworki bezglutenowe 189

zbliżający się tłusty czwartek nie ma nic lepszego jak kruche, bardzo smaczne faworki. Nie ukrywamy, że bardzo je lubimy. Jest to wersja z mąką bezglutenową. Przekonałam się i bardzo często korzystam z uniwersalnej mąki firmy Schar.  Jaka nazwa się u Was przyjęła: chrusty czy faworki? Zapraszamy. Składniki:  - około 2 pełne szklanki mąki - 30g masła - 3 żółtka - szczypta soli(...)łyżeczki octu jabłkowego - cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy masło, żółtka sól, ocet i śmietanę. Wszystko dokładnie zagniatamy tworząc jednolitą masę. Jeśli ciasto za bardzo jest klejące należy dosypać mąki. Jeśli za twarde to dodajemy śmietany.  Ciasto rozwałkujemy na cienkie placki. Wycinamy pasy, które kroimy na mniejsze kawałki.  Po środku robimy nacięcie. Jeden

Pan i Pani Smith w kuchni
Menu na tydzień: Samorosnąca mąka i cegła 129

minut Ta pizza naprawdę jest błyskawiczna. Można ją zrobić w 10 minut! Tajemnica tkwi w składnikach ciasta, z którego można zrobić równie dobrze bułeczki, jak i tartę. Polecamy! Jak to ugotować Wszystkie dania zrobiliśmy jednego dnia. Ostatnio jest u nas krucho z czasem i musimy kwestię jedzenia ogarnąć z wyprzedzeniem. Każde z dań można spokojnie zrobić w tygodniu wieczorem, wstawić(...)trafił na patelnię, a potem do piekarnika 7. Obsmażyliśmy bakłażana 8. Podprażyliśmy kuskus i zalaliśmy go wodą 9. Z kurczaka zdjęliśmy ciężar i odwróciliśmy piersiami do góry 10 Zrobiliśmy ciasto na pizzę i pierwszy placek był gotowy 11. Po wyjęciu kurczaka z piekarnika do nagrzanego pieza trafiła pizza 12. Przygotowaliśmy drugą pizzę, która trafiła do pieca na miejsce pierwszej

Niedzielny kucharz
Migdałowce - kruche ciasteczka 142

Migdałowce to kruche ciasteczka aromatyzowane olejkiem migdałowym. Wyglądają nieco inaczej niż typowe ciasteczka, ale to mój ulubiony wykorzystywany już do innych wypieków przepis, który na potrzeby tego pomysłu lekko zmodyfikowałam. Gotowe ciasto podzieliłam na 2 części i do jednej z nich dodałam kakao. Rozwałkowane ciasta pokroiłam na pasy o różnej szerokości i ułożyłam je w dość przypadkowy sposób. Po schłodzeniu(...)dociskamy, żeby ciastka po upieczeniu nie rozwarstwiły się. Całość owijamy folią, jeszcze raz dociskamy ciasto u góry i dociskamy również boki. Wstawiamy do lodówki co najmniej na godzinę. Schłodzone ciasto kroimy na ciastka nie grubsze niż 1 cm , które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez kilkanaście minut. Po wyciągnięciu z piekarnika

Trzeci talerz
Sernik z musem jeżynowym 56

kruchym, pełnoziarnistym czekoladowym spodzie. Najlepiej przy tym serniku sprawdzi się malakser. Inspiracja Moje wypieki . Kruchy spód: 225 gr mąki razowej typ 2000 pszennej (odjąć dwie łyżki i w to miejsce dać dwie łyżki kakao ) 150 gr zimnego masła 50 gr cukru pudru Wszystkie składniki umieścić w malakserze. Po minucie siekania wszystkie składniki powinny być dobrze połączone. Wyjąć ciasto uformować kulę

moj przepis na
Sernik z musem jeżynowym 77

serniku sprawdzi się malakser. Inspiracja Moje wypieki . Kruchy spód: 225 gr mąki razowej typ 2000 pszennej (odjąć dwie łyżki i w to miejsce dać dwie łyżki kakao ) 150 gr zimnego masła 50 gr cukru pudru Wszystkie składniki umieścić w malakserze. Po minucie siekania wszystkie składniki powinny być dobrze połączone. Wyjąć ciasto uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią, włożyć do lodówki

moj przepis na
Ciasteczka maślane z wanilią 140

maleństwa trudno pobić. Delikatne, kruche, pachnące… doskonałe Są łatwe w przyrządzeniu, więc możesz ze spokojem zaprosić do kuchni dzieci Składniki: 1 ¾ szklanki mąki 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 2 żółtka (białka możecie wykorzystać do zrobienia kokosanek ) 12 dag masła Wszystkie składniki umieszczam w misce i zagniatam ciasto. Następnie ciasto rozwałkowuję na grubość około

Słodki sentyment
słodkie grzybki z kremem-pyszne :) 189

prawdziwe,są kruche,oblane czekoladą i  nadziane kremem .Wymagają trochę czasu,ale warto je zrobić bo efekt jest wspaniały :) Do przygotowania grzybków będziemy potrzebować metalowych foremek na babeczki. Ja mam dość spore,więc moje grzybki są dość duże,wyszło mi ich 15 ale jak macie mniejsze foremki to wiadomo,że grzybków będzie więcej. SKŁADNIKI CIASTO 4 szkl mąki pszennej

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
BABECZKI Z KREMÓWKĄ 108

kruche spody (25szt): 2 żółtka 200g masła 1 szklanka cukru pudru 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki gęstej śmietany 18% Składniki na krem: 1 litr śmietanki 3% 3 łyżki cukru pudru Ponadto: poziomki maliny czarne porzeczki borówki amerykańskie mięta Mąkę należy przesiać do miski, dodać masło, cukier puder, żółtka oraz śmietanę zmiksować w malakserze lub szybko zagnieść. Ciasto należy lekko(...)30min). Następnie rozwałkować, wylepić nim foremki i podziurkować spód, aby zapobiec powstaniu górki. Ciasto należy ponownie schłodzić przez ok. jedną godzinę. Piec 20minut w temperaturze 200ºC do zarumienienia. Schłodzoną śmietankę ubijamy razem z cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu. Masę należy nakładać na kruche spody i udekorować ulubionymi owocami. Smacznego

Słodki Zakątek
SERNIK CYTRYNOWY Z WÓDKĄ I MAKIEM 132

Aksamitny sernik cytrynowy na spodzie z kruchych ciasteczek i maku. Z gęstą, śnieżnobiałą  polewą z kwaśnej śmietany i ksylitolu lub cukru. Podany z sałatką z plasterków pomarańczy skropionych miodem i likierem pomarańczowym. Opcjonalnie także z kleksem bitej śmietany i odrobiną listków świeżego lub suszonego tymianku. Ciasto jest naprawdę pyszne i choć w składnikach masy serowej znajdziemy(...)ciasteczek nadaje fajną strukturę i nieoczekiwaną chrupkość podczas jedzenia. Połączenie smaków i szybkość wykonania powodują, że sernik jest rewelacyjny i szczerze polecam Wam jego wypróbwanie. SKŁADNIKI SPÓD 150 g kruchych ciastek  50 g masła 3 łyżeczki maku MASA SEROWA 500 g twarogu  150 g (3/4 szklanki) cukru 20 g (2 łyżki) mąki pszennej 2 łyżeczki wódki

cool and minty
Ciasteczka ze słonecznikiem 157

łatwe w transporcie i w przechowywaniu, tak aby się nie kruszyły, nie roztapiały itd. Dzisiejsze ciacha są kruche ale nie kruszące, z dodatkiem mąki razowej, nierafinowanego oraz ze słonecznikiem, smaku śmietankowe. Wytrzymają spokojnie tydzień, czyli do następnego pieczenia. Śmiało można zamrozić część ciasta bo z przepisu wychodzi ich naprawdę dużo. Składniki na około 30 sztuk o średnicy

greenscarf
Kruche ciasteczka 93

wanilinowy lukier, stopiona czekolada do dekoracji Wykonanie : Mąkę przesiać przez sito, wymiesza z cukrem . Dodać posiekane zimne masło i żółtka. Ciasto szybko wyrobić, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok pól godziny do schłodzenia. Po schłodzeniu ciasto wałkować na grubość 5 mm, podsypując mąką. Wykrawać różne kształty i układać ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia .  Piec(...)temperaturze 190 stopni aż się zarumienią ok 10-15 minut. Wystudzone ciasteczka udekorować lukrem lub stopiona czekoladą, można też posypać cukrem pudrem. Artykuł Kruche ciasteczka pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia

Pomysłowa kuchnia
Szybkie oponki w 5 minut! 51320

smaku są po prostu idealne ! Są bardzo puszyste, mięciutkie, lekko kruche, w miarę słodkie, nieprzesiąknięte tłuszczem. Słowem - uczta dla podniebienia.  Pomysł na zrobienie takich oponek wpadł mi do głowy bardzo spontanicznie. Pomyślałem ,,Po co mam bawić się godzinami w kuchni, aby zrobić drożdżowe oponki? Można spróbować zrobić z ciasta francuskiego!". Po tym odrazu poszedłem do lodówki po ciasto francuskie

Kuchnia Łukasza
Serowa tarta z powidłami śliwkowymi i kruszoną z ferrero rocher 141

Dziś zapraszam Was na tartę pełną smaków. Pyszne serowe nadzienie doskonale komponuje się z kruchym spodem, powidłami śliwkowymi i kruszonką z ferrero rocher. Całość warto polać sosem wiśniowym. Delikatne, niepowtarzalne połączenie smaków. Pomysł na tartę podsunęła mi moja kochana siostrzenica, która pomagała mi tego dnia w pieczeniu Polecam Wam spróbować. Tarta idealna na każdą okazję. Nie za słodka, ale pełna(...)wiśniowy do podania Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło lub margarynę, siekamy. Robimy szybko coś na kształt a la kruszonki. Następnie dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Formę na tartę (u mnie 26 cm) smarujemy margaryną (lub masłem). Ciasto wkładamy do formy ugniatamy

Słodkie okruszki