Uwielbiam je i cała moja rodzina,są rewelacyjne, nie są kruche tylko lekko ciągnące,jak lubicie cynamon-to zróbcie je koniecznie
Swojskie jedzonkoOstatnio w moim domu królują proste, domowe ciasta bez udziwnień, a to robiłam już w kilkunastu wersjach z różnymi owcami i zawsze było pyszne. Tym razem
Cynamonowe szczęścieDzisiaj przepis na przepyszne francuskie naleśniki Crepes Suzette. Skorzystałam z tego przepisu - klik . Naleśniki zrobiłam ze swojego przepisu, dodałam tylko do ciasta startą skórkę pomarańczy :-). Nie
kruche babeczkiNiezwykle prosty przepis na małe wypieki z ciasta serowego. Ciasteczka najlepiej smakują pierwszego dnia, także na ciepło. Później nieco twardnieją, choć mojemu synkowi zupełnie to nie
babka w formieWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Najlepszy przepis na sernik wiedeński – czyli sernik bez kruchego spodu, z dużą ilością sera :-). Jest kremowy, wilgotny i
Marta GotujeCoraz bliżej świąt i chyba czas już najwyższy zastanowić się nad świątecznymi wypiekami. Myślę, że to ciasto spełni oczekiwania świątecznego stołu. Przepis odkryłam dzięki rudasłodycz
ciastkarnia na kruchym spodzieLeniwe sobotnie popołudnie zamieniło się kreatywne kulinarne tworzenie i podjadanie. Ciasto zrobił mój syn, Julka wpadła tylko na chwilę ale, że kroiły się ciasteczka to postanowiła
Apetyczna babeczkaWitam Was cieplutko :) Na Wielkanocnym stole obowiązkowo musi znaleźć się mazurek. Bardzo prosty w wykonaniu, robimy kruchy spód, a potem to już dowolne dodatki czy dekoracje. U mnie najczęściej jest to masa krówkowa, bardzo słodka, ale można ją przełamać np. kwaśnym dżemem. Warto też taki mazurek ładnie udekorować, mogą to być czekoladowe jajeczka, ciasteczka czy jadalne kwiaty, u mnie(...)wygląda idealnie i tak jak sobie go wyobrażałam, ale pyszny wyszedł i dość szybciutko zjedliśmy go :) Zachęcam i Was do upieczenia. Słodkich i udanych wypieków życzę :) Potrzebujemy: Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej pół szklanki cukru pudru 20 dag masła lub margaryny 3 żółtka Dodatkowo: 20 dag masy krówkowej kajmak HELIO 8 łyżeczek dżemu wiśniowego jadalne kwiaty
Izabelawkuchnijuż pora, żeby w domu zapachniało cynamonem, imbirem i pomarańczą. W natłoku codziennych zajęć przegapiłam czas na zagniatanie ciasta na leżakujące pierniki. Na szczęście znalazłam kilka przepisów, które poratują mnie w tej sytuacji. Będą pierniczki miękkie od razu, korzenne kruche ciasteczka i... Sama nie wiem, co jeszcze. Dziś przeglądam książki i gazety w poszukiwaniu inspiracji, powoli tworzę listę świątecznych przysmaków(...)efekty... Nie mnie oceniać. Ale sądzę, że głównemu zainteresowanemu przypadły do gustu.Tort to kakaowy biszkopt, który zawsze przygotowuję z tego samego przepisu. Masa to lekko zmodyfikowana propozycja z Ciast i deserów nr 1/2011. Krem pod polewę czekoladową znalazłam na stronie Kasi, a kokardę wykonałam według instrukcji z książki Niezwykłe ciasta czekoladowe, 20 przepisów na wyjątkowe okazje Toma Phillipsa
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKarkówka w musztardowej marynacie Tak zamarynowaną karkówkę można upiec zarówno na grillu jak i na patelni. Mięso z tego przepisu wychodzi bardzo smaczne, kruche i soczyste. Polecam! Składniki: ok 0,5 kg karkówki MARYNATA: 1 łyżka octu balsamicznego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju 2 łyżki ostrej musztardy 1 łyżeczka miodu 1 łyżka ziół prowansalskich pół łyżeczki(...)PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ Artykuł Krucha i soczysta karkówka w musztardowej marynacie pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z ApetytemŚwięta Bożego Narodzenia kojarzą się wszystkim z makiem i dobrze bo ja go uwielbiam. Dzisiaj świetna propozycja kruchych mini makowców. Ja przygotowuję je zawsze jeden dzień przed wigilią, pakuje w pudełeczka i wystawiam na stół w pierwszy albo drugi dzień świąt. Babeczki są świeże i chrupiące, a w wersji mini są idealne do świątecznej kawy(...)Zawsze są miłą niespodzianką, dla niespodziewanych gości, no i świetnie się prezentują.Porcja wystarczy na 27 mini makowców.Składniki:ciasto 1 margaryna160 g cukru5 żółtek400 g mąki + do podsypanianadzienie makowe250 g maku2 białka1 szklanka cukru trzcinowegokilka kropli olejku migdałowego Przygotowanie:Mak wsypujemy do rondelka, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut, odcedzamy i mielimy
Niezły Młynekstałej, zimnego) ok. 4 łyżki mleka Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść gładkie ciasto przy pomocy miksera lub ręcznie. Rozwałkować na grubość około 3-4 mm i wycinać foremkami niewielkie ciasteczka. Piec około 10-12 minut w 180 stopniach do lekkiego zrumienienia brzegów. Artykuł Kruche ciasteczka z mąką arachidową bez cukru pochodzi z serwisu Fitkot
Fitkotskładniki: 200 g mąki orkiszowej lub pszennej 75 g cukru 150 g masła 1 żóltko 16 g cukru z prawdziwą wanilią 15 g kakao 100 g
Domowy Smak Jedzeniacałość wymieszać Rozmrożone płaty ciasta filo, (wcześniej posmarowane roztopionym masłem i przecięte każde jeszcze na pół ) smarujemy doprawioną masą z wątróbką Rolujemy ciasto z farszem bardzo delikatnie, dociskamy brzegi ciasta, kroimy wałeczek na ukośne krokiety, smarujemy masłem i pieczemy około 20 -30 min, w temp. 180*C Podajemy ciepłe z czerwonym barszczem. Moje uwagi : Wątróbkę przed smażeniem moczyłam około(...)surowizny tj, przestało być czerwone. Wątróbkę mieszamy często, by nie stała się twarda, musi pozostać delikatnie krucha. Nie soliłam jej podczas smażenia. Jeśli nie mamy pod ręką ugotowanej wcześniej kaszy, która pozostała nam z wczorajszego obiadu to spróbujmy dodać bułkę tartą :) Płat ciasta filo miał wielkość 37 x 35 cm. Czas przygotowania około 70 min, z tej ilości składników
Proste Potrawyłyżeczka cukru z wanilią lub przyprawy do sernika 2/3 szklanki cukru opcjonalnie: bakalie, skórka pomarańczowa Przygotowanie: Najpierw przygotowuję kruchy spód. Mąkę mieszam z cukrem i cukrem waniliowym oraz proszkiem do pieczenia. Dodaję masło i siekam nożem, a potem jajko i zagniatam. Ciasta nie trzeba chłodzić. Wałkuję, przekładam do formy i nakłuwam widelcem. Wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika
Wołowina od rekina