przepisy na kruche ciasto - 16491 przepisów (strona:744/1100)

Sernik mocno kokosowy (pieczony) 173

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com   Przepis autorski (mój).   Że jest przepyszny - to mało powiedziane!!  Po prostu smakuje obłędnie! Jest niezwykle delikatny oraz kremowy.   Kruchy spód, masa oraz wierzch bezowy - wszystko posiada kokosową nutę. Dzięki dodatkowi oleju - długo pozostaje świeży. (Tortownica o średnicy 22-23 cm) Spód: 1 jajko 100g mąki pszennej   40g masła(...)Kuchni Świata ; w ostateczności może być zwykłe) 1/2 szklanki oleju Wierzch bezowy: 2 białka 1 szczypta soli 60g cukru 60g wiórek kokosowych 3/4 łyżki mąki pszennej Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i dokładnie wyrobić. Ciasto wyłożyć na blachę wysłaną papierem do pieczenia i podpiec około 10-15 minut w 180 stopniach.   W międzyczasie przygotować masę serową. Wszystkie składniki masy

Di gotuje
Kruche, Budyniowe Ciasteczka 160

przepyszne i szybko nadrabiajcie zaległości :D Przygotowanie ich to pestka, więc spokojnie możecie zaprosić dzieci do pomocy i ciasteczka raz dwa i będą gotowe, tylko uważajcie są tak kruche, że prawie rozpadają się w dłoniach ;) Składniki na 2 blaszki ciastek: 250 g masła 80 g cukru pudru 80 g budyniu waniliowego w proszku (2 opakowania(...)widelcem albo tłuczkiem od mięsa. Postępujemy tak do wykończenia ciasta. Ciasteczka pieczemy w 180-190 stop. przez 10-14 minut, pilnujemy aby się nie spiekły bo każdy piekarnik jest inny ! Po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika dajemy im odpocząć z chwilkę zanim je przeniesiemy na kratkę ponieważ są bardzo kruche

Gotowanie...to proste !
TWAROGOWE ROGALIKI Z NUTĄ POMARAŃCZY 227

twarogowe z dodatkiem masła oraz skórki z pomarańczy, dzięki której zyskały wyjątkowy smak oraz aromat. Składają się tylko z 5 składników i są banalnie proste w przygotowaniu. Rogaliki są kruche o twarogowym posmaku i z wyczuwalną nutą pomarańczy. Smakują tak dobrze, że nawet nie trzeba ich nadziewać i trudno im się oprzeć. Oczywiście, chętni mogą je również nadziać przed zwinięciem(...)przez sito. Dodajemy cukier z wanilią oraz twaróg przeciśnięty przez praskę i skórkę z pomarańczy. Wszystko dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy zimne masło pokrojone w małą kosteczkę i zagniatamy ciasto, do momentu aż stanie się jednolite. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 min. Ciasto wyciągamy z lodówki i dzielimy na trzy

Kuchnia MagdaLeny
Śniadaniowe brownie czekoladowo-korzenne z borówkami 171

codziennej dawki inspiracji często napotykam przepisy na ciasta z fasoli - szczerze mówiąc jakoś nie wyobrażałam sobie ich smaku... fasola na słodko? Dynia, marchewka - owszem, ale roślina strączkowa? Postanowiłam spróbować, ale oczywiście wg własnego pomysłu :) Białą fasolę zmiksowałam z ciemnym kakao i przyprawą korzenną i muszę przyznać, że efekt mnie zaskoczył :) Placuszki są kruche, mięsiste i bardzo sycące, cudownie pachną przyprawą(...)pieczenia Dodatkowo: jogurt naturalny borówki Rozgrzewamy patelnię. Fasolę odsączamy dokładnie z zalewy, przekładamy do miski i dodajemy resztę składników. Miksujemy na gładką masę. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować ją odrobiną oleju/masła/oliwy. Smażymy, aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, przewracamy na drugą stronę

Chocolate Muffin Blog
FAWORKI ( CHRUST) JAK U BABCI 825

karnawał to i musi być coś słodkiego. A cóż bardziej się kojarzy z karnawałem jak nie chrusty. Dziś przynoszę Wam przepis spod ręki mojej Babci, faworki zawsze wychodzą kruche i pyszne. Skła dniki: 500 g mąki tortowej 5 żóltek 1 jajko 5 łyżek śmietany 18% 1 łyżka wódki 2 łyżki cukru pudru 50 g masła Wykonanie: Do mąki dodać szczyptę(...)masło, które rozetrzeć pomiędzy palcami z mąką. 1 całe jajko, pozostałe żółtka oraz cukier utrzeć na biały puch. Do ubitych jajek dodać mąkę, następnie śmietanę, wódkę, dobrze wymieszać, wygnieść. Ciasto jest dośc twarde, odkładamy je na min pól godziny, zmięknie i będzie fajnie dawało się wałkować.  Gotowe ciasto wałkujemy bardzo cienko, kroimy na paseczki, w których robimy dziurkę

Z Majeczką w kuchni
Tarta z jagodami 101

Ciasto z własnoręcznie zbieranych jagód smakuje nejlepiej! :) Co najbardziej lubisz robić z jagód? Daj znać w komentarzu, inspirujmy się nawzajem! Pomysł na tą tartę, jak na większość moich przepisów, powstał spontanicznie i jak zwykle był to eksperyment ;) Spód wyszedł przepyszny, a połaczenie jagód z budyniem o smaku cytryny jest genialne! Wypróbuj inne moje tarty: 1.  TARTA CYTRYNOWO-TYMIANKOWA(...)TARTA Z JEŻYNAMI 4.  BEZGLUTENOWA KRUCHA TARTA Z JABŁKAMI 5.  GALETTE ZE ŚLIWKAMI Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki  SKLEP !   Składniki (forma o średnicy 23-24 cm.): Ciasto: 200 g. mąki pszennej + 2 łyżki

Delicious Place
Kruche ciasteczka pomarańczowe czyli kuchnia z Zielonego Wzgórza 192

obiady na które serwowany był dorsz w cieście,  pieczone ziemniaki oraz jagnięcina w potrawce na specjalne okazję. Ja dzisiaj skupię się na podwieczorkach przy herbacie, na które Ania często zapraszała swoją najlepsza koleżankę Dianę. Najważniejsze na herbatkowych spotkaniach były desery które serwowała Maryla czyli placek cytrynowy, krajanka kajmakowa, oraz przepyszne kruche ciasteczka pomarańczowe, które są moją dzisiejsza inspiracją. Przepis(...)bardzo prosty, ciasteczka aromatyczne i pachnące pomarańczą. Kruche ciasteczka pomarańczowe Składniki: 3/4 szklanki cukru 12 dag margaryny skórka otarta z całej pomarańczy sok wyciśnięty z połowy pomarańczy 1 jajko szczypta soli 1 łyżeczka wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 szklanki mąki 1 łyżeczka sody   Jajko ubijamy z cukrem na pulchną masę, ścieramy skórkę z pomarańczy bez białego albedo

Apetyczna babeczka
Sałatka w koszyczkach z ciasta francuskiego 148

Dzień dobry :-) Dzisiaj mam dla Was przepis na kolejną imprezową szybką w wykonaniu przekąskę. Do tego jest strasznie smaczna i znika szybciutko, więc najlepiej zrobić kilka

kruche babeczki
Mini pizze z kabanosem, cebulką i kukurydzą 164

Dzień dobry :-) Odpoczynek się skończył, więc wracamy do innych przyjemności jakimi jest pichcenie ;-) Moje starsze dziecko marzyło o mini pizzach, więc w sumie dawno nie było

kruche babeczki
Schab w sosie cebulowo-grzybowym 246

Schab przyrządzony w ten sposób, jest niesamowicie delikatny oraz kruchy. Bardzo prosty w wykonaniu jak zarazem mało pracy trzeba poświęcić. Danie można podać na elegancki obiad

kgwjanczewo
Kruche ciasteczka 198

Idealne do porannej niedzielnej kawki ! ;) Przepis jest od mojej babci, która piekła te ciastka kiedyś w kaflowym piecyku. Muszę powiedzieć że ich smak jest całkowicie inny

charlotte gotuje
Kruche ciasteczka z czekoladą i orzechami 120

się ,,zestarzeć” :). Kruche ciasteczka z czekoladą i orzechami Składniki na 15 kruchych ciasteczek z czekoladą i orzechami: 100 g masła 40 g brązowego cukru 80 g cukru pudru jajko łyżeczka ekstraktu waniliowego 220 g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki cynamonu szczypta soli 50 g posiekanej czekolady 30 g orzechów włoskich Sposób przygotowania kruchych ciasteczek: Masło przełóż(...)mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz cynamon. Do masy jajeczno – maślanej dodaj suche składniki i zagniataj aż do połączenia się ciasta. Na koniec dodaj posiekane orzechy i czekoladę, wymieszaj. Powinnaś otrzymać elastyczne ciasto. Potem z gotowego ciasta odrywaj kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj je na blasze do pieczenia, pamiętając o zachowywaniu odstępów między ciasteczkami. Piecz ok. 15 minut

365 dni dookoła kuchni
Kruche ciasteczka 184

Kruche ciasteczka idealne do kawy lub herbaty. Można je polać czekoladą, polukrować lub ładnie udekorować. Z podanej porcji wyszły mi trzy duże blaszki ciastek. Kształty można wycinać dowolne. U mnie tym razem gwiazdki. Przechowywać można w szklanym słoju lub metalowej puszce. Uwielbiam takie domowe ciastka. Polecam! Składniki  250 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 250 g masła(...)lodówce przez około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wyjąć i rozwałkować na grubość około 0,4 cm i foremkami wycinać ciasteczka. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez około 12-15 minut. Wyjąć i studzić ciastka na kratce. kruche ciasteczka

O kuchni z uczuciem
Kruche ciasteczka z budyniem- przepis bezglutenowy 286

wiedziałam na co mam ochotę na początku myślałam o drożdżówkach  z budyniem, później o rogalikach ale jakoś zauważyłam że ciasto drożdżowe to w wersji bezglutenowej kompletnie mnie nie lubi...wiec nie ryzykowałam i  wyszły mi  kruche ciasteczka z budyniem...choć zamysł był na drożdżowe ciasteczka ...niestety w kuchni bezglutenowej duża część szczęścia przy przyrządzaniu przez laika(...)dodajemy drożdże, cukier dokładnie mieszamy. Jajka, olej, mleko mieszamy razem dodajemy do mąki i miksujemy około 5 min na średnich obrotach. odstawiamy na 30 min. i ponownie mieszamy jeśli ciasto nie da sie wyrobić gdyż jest za rzadkie dodajemy więcej mąki ja dodałam kukurydzianej. Wyrabiamy bardzo dokładnie aż ciasto będzie samo odchodziło od dłoni.  Formujemy kuleczki, spłaszczamy na kształt

NaKońcuJęzyka
Kruche tartaletki z tuńczykiem i jajecznicą. 194

podanie jajecznicy, bo w kruchych tartaletkach. Można przygotować je na śniadanie, kolację lub przystawkę. Tak podana jajecznica smakuje na ciepło jak i na zimno. Połączenie tuńczyka z jajkami to bardzo dobry pomysł. Ja dodatkowo podałam z wiosennymi warzywami: pomidorem, ogórkiem i rzodkiewką, do tego koniecznie dużo szczypiorku z własnego ogródka. Spróbujcie koniecznie. Zapraszam :) Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki tortowej(...)ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i wylepiamy nim foremki na tartaletki ( foremki można posmarować cieniutko masłem lub margaryną i oprószyć bułką tartą ). Średnica foremek około 9 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy około 15 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni. Upieczone tartaletki wyjmujemy z foremek i studzimy. 2. Nadzienie: Tuńczyka dokładnie odsączamy z zalewy. Szczypiorek płuczemy, osuszamy

Izabelawkuchni