Wyrobić ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny. Po tym czasie rozwałkować ciasto, wycinać w dowolne kształty. Piec w temp. 16 C około 30 minut- w zależności jak bardzo przyrumienione lubimy. Ciastka są kruche, idealnie nadają się do dekorowania. Piec w temp. 16 C około 30 minut- w zależności jak bardzo przyrumienione lubimy
greenscarfszklanka mąki 1/2 kostki zimnego masła 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 3 łyżki cukru 4 jabłka( najlepiej kruche - użyłam jabłek lobo) 1,5 łyżki miodu Sposób przygotowania: 1. Jabłka obrać i pokroić na mniejsze cząstki. 2. Składniki na ciasto szybko połączyć. Rozwałkować na okrągły placek o średnicy 2 cm większej niż podstawa formy do tarty. Przełożyć do formy
A Ty Smakuj MnieKolejne słodkości na święta. Dziś przepis na szybkie, kruche rogaliki z makiem i bakaliami. Czytaj więcej »
Ana Mari's worldTarta z grillowaną papryką, bakłażanem i cebulą...Kruchy, złocisty i chrupiący spód.Grillowane, czerwone papryki, bakłażan i cebula.Całość zalana masą śmietanowo-jajeczną z koperkiem.Pycha!Składniki:Ciasto:250 g mąki pszennej;140 g margaryny;5 łyżek bardzo zimnej wody;Szczypta soli;Margaryna do wysmarowania formy na tartę.Nadzienie:1 duża czerwona papryka;1 średni bakłażan;2 średnie cebule;Pęczek koperku
Gospodyni MiejskaKlasyczne , znane w Polsce i na świecie …fantastyczne czekoladowe brownie …z wierzchu kruche i delikatne , a wewnątrz lekko wilgotne… Składniki;25 dag czekolady20 dag masła 25
Apetyczna babeczkaPin It Scones to tradycyjne kruche słodkie bułeczki. Są bardzo popularne w krajach angielskojęzycznych. Podaje się je na krótko po upieczeniu. Przełożone dżemem i słodką gęstą
Przepisy Aleksandryostudzonej masy dodajemy mąkę z sodą i jajkiem i zagniatamy. Dzielimy ciasto na 6-7 równych kawałków. Rozwałkujemy każdy z nich na średnicę okrągłej formy do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez około 8-10 minut każdy placek. Placki będą po wyjęciu z piekarnika kruche i twarde. Budyń gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Studzimy. Następnie masło miksujemy
ChilliJemyCiasteczka z mąki ryżowej z białą czekoladą i malinami to słodka przekąska dla całej rodziny. Ciasteczka są bardzo delikatne i wyjątkowo kruche dlatego zaraz po upieczeniu należy pozostawić je, aż lekko przestygną. Idealnie sprawdzą się na podwieczorek Składniki (na około 34 ciastka) : 2 i 1/2 szklanki mąki ryżowej 1 jajko 3/4 szklanki cukru pudru 200 g miękkiego masła(...)łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli maliny Przygotowanie: Do miseczki wsypać mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Wymieszać. Dodać miękkie masło, jajko i wyrobić elastyczne ciasto. Następnie dodać posiekaną białą czekoladę i wymieszać. Formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i zostawiając odstępy układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kuleczki lekko spłaszczyć dłonią, delikatnie wciskając po jednej
Oryginalny smaknajczęściej przygotowywane z okazji świąt Bożego Narodzenia. Tłumacząc na polski ciasteczka nazywane były by pączkami huzara, ale znane są również pod nazwą oczy anioła :) Są to bardzo delikatne i kruche ciasteczka, których czerwone wypełnienie z galaretki, zdecydowanie wyróżnia je spośród innych smakołyków na talerzu. Składniki na ciastka (około 40 szt.): 200 g mąki 75 g cukru pudru 1 opak. małego(...)masła 100 g zmielonych orzechów laskowych Do posypania: cukier puder Do wypełnienia: galaretka z czerwonej porzeczki (takiej na 500 ml wody) 250 ml wrzątku Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i zagnieść razem. Ciasto uformować w kulkę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę. Piekarnik nagrzać do temp. 180˚C (grzanie góra-dół). Ciasto
Świat Ciastaskładniki: 50 g migdałów, obranych i zmielonych 200 g mąki orkiszowej lub pszennej 50 g cukru pudru 100 g masła 50 g margaryny 1 żółtko skórka
Domowy Smak Jedzeniateraz recenzja z degustacji :) Gofry wyszły lekko ciemne od mąki orkiszowej, ze specyficzną, gęstszą strukturą ciasta w środku od płatków orkiszowych. Nie były tak pulchne i mięsiste jak typowe gofry drożdżowe, ale to wcale nie znaczy że okazały się gorsze. Po wstępnym ostudzeniu - bardzo kruche i chrupiące. Niestety po 2-godzinnym leżakowaniu - gdy zachciało mi się repety - były już dość(...)płatków owsianych. Po dwóch sztukach byłam zaspokojona maksymalnie :) Do przepisu powrócę, już po zaopatrzeniu się w mleko w proszku - może to z powodu jego braku miałam takie niespodzianki z ciastem? U mnie gofry polane jogurtem naturalnym i frużeliną jagodową . Smacznego! :) WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE
Grunt to przepis!Mamy grudzień czas pieczenia pierniczków, słodkich marcepanów i gorącej czekolady. Na pierniczki jeszcze przyjdzie pora, więc miesiąc zaczynam od kruchych ciasteczek marcepanowych. Ciasteczka te, to idealne towarzystwo do kubka gorącej herbaty, ciepłego koca i ciekawej książki. Zestaw stworzony na jesienno - zimowy wieczory w domu. CIASTKA MARCEPANOWE Składniki: 100 g marcepanu 250 g mąki pszennej 150 g masła 50 g cukru(...)krople olejku migdałowego 1 szczypta soli Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę . Dodajemy posiekane masło i posiekany marcepan. Następnie wrzucamy żółtko jaja oraz olejek migdałowy i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto. Formujemy z niego kulkę którą wkładamy na 20 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, rozwałkowujemy na około 0,5 cm, wykrawamy okrągłe ciastka, które pieczemy w piekarniku rozgrzanym
Bon appetit mon amieWitam serdecznie, chciałabym zaproponować przepis na sernik na kruchym spodzie. Sernik jest bardzo smaczny, wilgotny i puszysty, więc polecam wypróbować przepis. Do przygotowania sernika będziemy potrzebowali: Użyłam foremki o wymiarach 34 cm x 24 cm na ciasto: 400 g mąki pszennej (typ 450 , 500 lub 550) 150 g dobrze schłodzonego masła lub margaryny 3 żółtka (jajka L) 3 łyżki cukru(...)przygotowanie sernika: Ciasto ścieram na tarce o grubych oczkach, około 2/3 ciasta kładę na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wykładam masę serową i górę posypuję pozostałym ciastem. Pieczenie sernika: Sernik wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170°C, na drugą od dołu półkę i piekę około 60 minut, tak aby góra się zrumieniła. Piekarnik mam ustawiony na grzanie
Uwaga Babcia Gotujepoza tym taka domowa pizza to nic trudnego. Wystarczy pokroić parę rzeczy, ułożyć na rozwałkowanym cieście, upiec - i gotowe. A o ile więcej możliwości mamy w takim wypadku, niż kiedy zamawiamy gotową. Ilość wariacji jest niemal nieskończona! Mogą być na spodzie cieniutkim i kruchym, albo grubszym i pulchnym. Z różnymi sosami i dodatkami. Tylko wyobraźnia nas ogranicza!Ja tym razem(...)owoców w daniach wytrawnych, można ją pominąć. Wszystkie składniki świetnie się ze sobą komponują.Myślę, że takiej pizzy nikt się nie oprze.Pizza z dynią i gruszkąSkładniki:(na 2 pizze)ciasto:500 g mąki pszennej25 g świeżych drożdży1 łyżeczka cukru1 łyżeczka soli250 ml letniej wodysos:125 g serka kremowego2 łyżki maślankisól pieprzwierzch:250 g dyni bez skóry150 g wędzonego boczku
Pożeraczka, czyli raz adobrzeżeby je zmieniać!I tak powstała delikatna tarta nie na kruchym , a biszkoptowym spodzie … z dodatkiem lekkiego kremu z mascarpone z wiórkami świeżego kokosa i soczystymi brzoskwiniami.W skrócie : NIEBO W GĘBIE!A przy każdym kęsie chciałoby się rzec : ” Chwilo trwaj! „SKŁADNIKI:CIASTO :- mąka – 4 łyżki- proszek – 1 łyżeczka- cukier – 4 łyżki- jajko
Ostra na Słodko