Witajcie :) nie ma u mnie weekendu bez dobrego ciasta, dzisiaj takie wymyślone o nazwie kryształek z galaretkami, masą śmietanowo-serkową, wafelkami i ciasteczkami z marmoladą. Pyszne i proste w przygotowaniu. Zapraszam :) Składniki: 5 wafelków chrups kakaowych Cukry Nyskie kilka kruchych ciasteczek z marmoladą Brześć do dekoracji 5 jajek 3/4 szklanki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki gorzkiego(...)mąką ziemniaczaną, kakao i proszkiem do pieczenia, przesiewamy do jajek i delikatnie mieszamy łyżką.Następnie dodajemy olej i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni około 34 minuty, należy jednak zawsze sprawdzić wykałaczką bo każdy piekarnik piecze inaczej. Upieczone ciasto studzimy i przecinamy na pół. Składniki
Sama słodycz i szczypta chiliznaczenia. Ciastka do dekoracji szykujemy najczęściej o grubości od 5-7mm do centymetra. Cieńsze się połamią, mogą się przypalić, ciężko kontrolować ich czas pieczenia, są kruche – za kruche do dekorowania. Jeśli chcecie je jeść bez dekoracji możecie wałkować cieńsze, ale do dekorowania najlepsze są takie 7mm. Przy wyższych ciastkach, ale nie grubszych niż 1cm, temperaturę piekarnika podnosimy(...)bajek, kreskówek, drobne ornamenty. Znajdziecie je na allegro i w sklepach AGD. Wybór jest tak duży, że na pewno znajdziecie coś idealnego dla siebie. Jeśli macie dobry przepis na ciasto , wszystko się uda. I skomplikowane, i proste wzory
Karo in the Kitchenlaskowych KRUCHE BLATY 1. W małym garnuszku na małym ogniu podgrzać olej, ksylitol i 2 łyżki wody, ciągle mieszając do rozpuszczenia ksylitolu (nie doprowadzać do wrzenia). 2. W misce wymieszać mąki, kakao oraz sodę. 3. Jajka rozmieszać w osobnej miseczce. 4. Do suchych składników dodać zawartość garnuszka. Nieco przemieszać i dodać rozmieszane jajka. Całość dokładnie zagnieść. 5. Jeśli ciasto
Candy Pandasskładniki: 350 g mąki orkiszowej lub pszennej 35 g maku 30 g migdałów 120 g cukru pudru 30 g mąki ziemniaczanej 3 żółtka 50 ml kefiru
Domowy Smak Jedzeniaciasto jest genialnie proste , im dłużej leży , tym lepiej smakuje. Można jej jeść „z ręki”, można widelczykiem. Najlepiej smakuje jak sobie poleży w nocy w lodówce , stężeje i przegryzie się. Kruche blaty mają fajną , piaskową strukturę. Złocisty kolor, posmak miodu i zero proszku do pieczenia sprawią, że taki placek pokochają i duzi i mali! Podzielne i pyszne.Sezon na jabłak trwa(...)pomarańczowa druga cytrynowaNajpierw zajmujemy się miodowymi blatami .Uruchomiłam robot i wsypałam do niego mąkę , sodę, dodałam margarynę , następnie dodałam pozostałe składniki i mieszadłem K połączyłam wszystko, do uzyskania kuli ciasta, które rozwałkowałam , włożyłam do blaszki i upiekłam w temp. 200°C przez ok. 7 - 10 minut. Blat wyjęłam i zostawiłam do schłodzenia.Po chwili zrobiłam drugą kulę z podanych wyżej
Z Kuchni Do KuchniJestem w niebie! ;-) Piękny, cudowny, przepyszny z naszych polskich jagód, bogaty w witaminy i antyoksydanty, na wspaniałym kruchym spodzie przygotowanym z otrębów granulowanych z żurawiną marki Kupiec. Bo coś słodkiego też może być zdrowe! ;-) Jest to idealna kompozycja na deser w tak upalne dni, nie za słodki, zimny, lekko kwaskowaty, rozpływający się w ustach. Wystarczy kawałeczek a człowiek zakochuje się(...)dodaj ziarenka wanilii i rozpuszczone galaretki. Wszytko bardzo dokładnie wymieszaj. Wylej na spód. Wstaw do lodówki na 12 godzin. Wierzch: - bita śmietana roślinna - maliny -cukier puder Ciasto zachwyci smakiem i wyglądem. Powiem Wam kochani, że je się go oczami ;-))))! Polecam Wam serdecznie! Życzę Smacznego! Przepis zgłaszam do konkursu z marką KUPIEC
SMYKWKUCHNIbudyń śmietankowy 1/2 opakowania przyprawy SERNIX kilka kropel aromatu rumowego polewa czekoladowa/wiórki kokosowe rodzynki/brzoskwinie Przygotować kruchy spód: mąkę wymieszać z proszkiem, cukrem i solą, dodać masło i posiekać je na drobno, dodać żółtka i śmietanę, po czym szybko zagnieść gładkie ciasto. Zbitą kulkę zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1h. Blachę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką
Przepysznik - BLW i nie tylkoskórka nie była twarda i bardzo krucha. Powtórzyć kilka razy w czasie studzenia. Najlepiej nie kroić chleba gdy jest gorący, ponieważ przy studzeniu jeszcze lekko się dopieka. Jednak często zapachy kuszą ;) Chleb gorący będzie się kleił lub kruszył. Różnicę można zobaczyć na zdjęciach poniżej. Tak wyglądała moja miska po wyjęciu z lodówki ciasta z podwójnej porcji ;) Już nie miało gdzie
W kuchni bez szafekgłosów wygrał serniczek mango. W związku z tym, dziś przepis właśnie na to ciasto. Jest bardzo dobry, intensywny w smaku. Osobiście robiłam go już dosyć dawno temu, a nie publikowałam go, bo uznałam, że zdjęcia wyszły słabe Cieszę się jednak, że Wam się on spodobał Kruchy spód: 130 g mąki pszennej 75 g masła 65 g drobnego cukru(...)śmietany 18% 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki pulpy mango Masło rozpuszczamy na małym ogniu, lekko studzimy. W misce mieszamy mąkę, sól, kakao oraz cukier. Dodajemy masło, łączymy. Powstałym ciastem wykładamy dno tortownicy (śr. 26cm.) wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy wstępnie przez około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po tym czasie spód odstawiamy do przestudzenia, a temperaturę
Smaki Na Talerzugłosów wygrał serniczek mango. W związku z tym, dziś przepis właśnie na to ciasto. Jest bardzo dobry, intensywny w smaku. Osobiście robiłam go już dosyć dawno temu, a nie publikowałam go, bo uznałam, że zdjęcia wyszły słabe Cieszę się jednak, że Wam się on spodobał Kruchy spód: 130 g mąki pszennej 75 g masła 65 g drobnego cukru(...)śmietany 18% 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki pulpy mango Masło rozpuszczamy na małym ogniu, lekko studzimy. W misce mieszamy mąkę, sól, kakao oraz cukier. Dodajemy masło, łączymy. Powstałym ciastem wykładamy dno tortownicy (śr. 26cm.) wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy wstępnie przez około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po tym czasie spód odstawiamy do przestudzenia, a temperaturę
Smaki Na TalerzuSałata lodowa to uniwersalne warzywo, które komponuje się z wieloma potrawami i jest źródłem wielu cennych składników odżywczych. Sałata lodowa jest bardzo krucha, delikatna i pyszna
BabskiePorady.pl - Przepisyzeszłym roku i w tym będzie powtórka. Autorką przepisu jest Ania Starmach. Ciasto nie wymaga dojrzewania. Pierniczki są mięciutkie, pięknie rosną i cudownie pachną korzennymi przyprawami. Na blogu znajdziecie także inne inspiracje na ciasteczka: Orzechowe ciasteczka choinki Pyszne pierniczki last minut z lukrem Kruche ciasteczka z bezą Pepparkakor, szwedzkie pierniczki imbirowe Świąteczne ciasteczka cynamonowe Świąteczne ciasteczka z kremem(...)kremem czekoladowym Pierniczki katarzynki Świąteczne gwiazdki pierniczki Lukrowane pierniczki Owsiane ciasteczka Zielone pierniczki choinki Ciasteczka-choinki cytrusowo maślane Kruche piernikowe ciasteczka Piernikowe kolorowe gwiazdki Popękane czekoladowe ciasteczka Choinki z piernika Kruche ciasteczka z wiórkami kokosowymi Miękkie pierniczki wg Anny Starmach Czas przygotowania: 60 minut + czas oczekiwania Składniki: 500 mąki pszennej 300 g miodu 1 jajko 100 g cukru pudru
Kulinarne przygody GatityStanie w taka pogodę przy piekarniku jak dla mnie zakrawa o działania samobójcze dlatego przez najbliższy czas możecie się u mnie spodziewać wszelkiej rodzajów deser i
ciastkarnia na kruchym spodzieWalentynki jutro to pomyślałam, że się podzielę przepisem na małe słodkości, może ktoś będzie chętny:) W tym roku jakoś nie miałam weny na serduszkowce
ciastkarnia na kruchym spodzieskładniki: 500 g mąki 50 g drożdży 2 jajka 200 g masła lub margaryny 60 ml mleka 2 i 1/2 łyżki cukru 2 i 1/2 łyżki
Domowy Smak Jedzenia