przepisy na kruche ciasto - 16491 przepisów (strona:732/1100)

Domowe ciasteczka maślane 81

Dzisiaj polecam przepis na domowe ciasteczka maślane. Są kruche i smaczne. Lubię je robić, bo wszystkim smakują. Polecam!!! Składniki: 1 ¼ szklanki mąki pszennej tortowej ¼ szklanki mąki wrocławskiej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki płatków owsianych górskich 130 g masła o temperaturze pokojowej 4 łyżki cukru kryształ 5 łyżek mleka Wykonanie: W jednej misce zmieszaj mąki z proszkiem(...)pieczenia i płatkami. W drugiej utrzyj mikserem masło z cukrem. Następnie dodaj mleko i dobrze utrzyj. Masę maślaną przełóż do sypkich składników. Wyrób ciasto ręką. Ciasto trochę klei się do rąk. Stół, albo stolnicę posyp mąką, rozwałkuj ciasto na grubość ok. 3 – 4 milimetrów i wycinaj kółka za pomocą foremki lub szklanki. Przenieś ciasteczka za pomocą noża na blachę. Piecz

Przepisy Babci
Brzoskwioniowy sernik z galaretką 155

Ciasto sernikowe z krystaliczną galaretką i brzoskwiniami a to wszystko bez pieczenia ;) Delikatne, rozpływające się w ustach i na cieniutkim kruchym spodzie z herbatników. Składniki na tortownicę ∅ 26 cm : 15 szt. herbatników maślanych 1/3 kostki masła 1 kg twarogu sernikowego mielonego (wiaderko) 250 ml śmietanki kremówki 36% 2 opakowania galaretki krystalicznej 1 puszka brzoskwiń 2 łyżki żelatyny spożywczej(...)wstaw do lodówki. (2 brzoskwinie, czyli 4 połówki zostaw na później). Gdy galaretka jest gotowa (tzn, gdy już lekko stężała, ale jest jeszcze płynna ... trzeba wyczuć ten moment :) ... wyjmujemy ciasto z lodówki, kroimy resztę brzoskwiń i kładziemy na wierzch ciasta. Sernik zalewamy galaretką i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia

Alutka-Gotuje
Faworki z zeszytu mojej Mamy 140

okolicach Tłustego Czwartku ich zapach w moim rodzinnym domu było czuć z daleka. Delikatne, kształtne, cieniutkie, kruche - obowiązkowo z cukrem pudrem.  Kiedy widzę w sklepie faworki od razu mam przed oczami moją Babcię i Mamę, które dzielnie rozkładają ciasto na stolnicy, wałkują cienko, zwijają faworki i smażą w gorącym tłuszczu do uzyskania złotego koloru. My (dzieciaki) wykańczaliśmy

Zasmakuj Kuchni
Tarta ze szpinakiem i pieczonym łososiem 137

Uwielbiam wszelkiego rodzaju tarty, zarówno te słodkie, jak i te bardziej wytrawne. Już samo przygotowanie ciasta sprawia mi dużo przyjemności :) Dziś chciałam polecić Wam tartę ze szpinakiem oraz pieczonym łososiem zatopionymi w mleczno-śmietanowo-maślanym sosie. Kruchy spód z dodatkiem parmezanu po brzegi wypełniony jest szpinakowo- łososiowym nadzieniem, które jest niesamowicie delikatne, kremowe, po prostu rozpływające się w ustach. Dodatkowo(...)kluczowy. Prawdziwa ekstaza dla podniebienia! :) Tartę można jeść i na ciepło i po wystudzeniu. Będzie doskonałym pomysłem na obiad, jak i na kolację :) Składniki (na ok. 8 porcji): Ciasto: 250 g mąki pszennej 125 g masła (schłodzonego) 50 g startego parmezanu 1 jajko 1-2 łyżki zimnej wody szczypta soli Farsz: 450 g szpinaku mrożonego (liście lub siekany) – można też

MyCookBook.pl
TRUSKAWKOWA TARTA bez pieczenia 190

Sezon na truskawki wciąż trwa! Mam więc dla Was przepis na truskawkową tartę – czyli zdrowy i orzeźwiający deser na zimno. Jest ona bez cukru, bezglutenowa

Via Gusto
Bezglutenowe kruche ciasteczka 100

przepis jest zdecydowanie dla Was Choć nawet jeśli gluten to nie jest słowo dla Was zakazane to i tak powinniście upiec sobie te ciasteczka Nie pożałujecie Bezglutenowe kruche ciasteczka Przepis na 18 ciasteczek Składniki: 2 łyżki budyniu śmietankowego (bezglutenowego) 20 g mąki ziemniaczanej 100 g mąki jaglanej 100 g mąki ryżowej 70 g cukru 125 g masła jajko Sposób wykonania(...)schłodzone ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj na ok. 0,5 cm. Z rozwałkowanego ciasta wycinaj ciasteczka o dowolnym kształcie. Ciastka układaj na blasze. Piecz ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Podawaj przestudzone Smacznego Artykuł Bezglutenowe kruche ciasteczka pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni

365 dni dookoła kuchni
Kruche rogaliki z truskawkami 356

domu. A smakują wszystkim. Farsz do rogalików jest tym razem sezonowy – świeże truskawki posypane szczyptą cukru. Do ciasta na rogaliki dodałam tym razem cukier, ale niewiele, posypiemy je małą ilością cukru pudru, to będziemy mieć prawie dietetyczne kruche rogaliki. Rogaliki są na zewnątrz kruche, mięciutkie w środku, nie są za słodkie. Przepis na kruche rogaliki z truskawkami : 3 szklanki(...)krawędzi trójkąta układamy truskawkę, którą posypujemy delikatnie cukrem i zwijamy ciasto w kształt rogalika. Układamy rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15-20 minut w temp. 160 stopni z termoobiegiem lub 180 stopni bez termoobiegu. Rogaliki wyciągamy z piekarnika i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego. The post Kruche rogaliki z truskawkami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
piernik staropolski (dojrzewający) - etap II, III i IV 155

przepyszny! Ktokolwiek go spróbował bardzo go chwalił :) Bardzo aromatyczny, krucho-miękki, z domowymi powidłami (które pasują do niego jak ulał) i polewą czekoladową. Myślę, że na stałe zagości na liście Bożo-Narodzeniowych wypieków :) P.S. To 100 przepis na blogu!!! :) :) :) PIERNIK STAROPOLSKI ETAP II, III i IV blacha 20x25cm ~ dojrzałe ciasto na piernik staropolski ~ ok. 400g powideł śliwkowych (kwaskowatych), użyłam domowych

chili & sugar
Tarta z gruszkami. 113

dokładnie miksujemy. Dolewamy mleko i przesianą mąkę z proszkiem i kakao. Gotową masę wylewamy na kruchy schłodzony spód. Gruszki obieramy i kroimy na pół, łyżką do melona wydrążamy pestki a następnie kroimy w cienkie plasterki jednak nie docinamy do końca. Układamy dekoracyjnie na ciasto. Wstawiamy do nagrzanego do 180C piekarnika  i pieczemy około 30- 40 min. do tzw. suchego

Radość kipiąca uśmiechem.
Kruche babeczki na małe smuteczki 158

się okrutnie i były smutne i niezadowolone z powodu tego, chwilowej rozłąki z rodzicami i braku atrakcji u cioci. Wymyśliłam, że zrobimy wspólnie babeczki. W lodówce chłodziło się już ciasto zagniecione wcześniej, więc szybko wylepiłam nimi foremki i upiekłam oraz przygotowałam puszysty krem. Później już wspólnie zabrałyśmy się do napełniania babeczek i dekorowania ich kolorowymi posypkami. Dziewczynki były bardzo zadowolone(...)Wszystkie trzy zadowolone i uśmiechnięte  siedziałyśmy na dywanie i zajadałyśmy się pysznymi kruchymi babeczkami. Taka prosta rzecz jak wspólne robienie i dekorowanie babeczek, zapewniła nam doskonałą zabawę i radość na całe popołudnie. Jak się okazało przyrządzanie słodkości może być także wspaniała zabawą dla wszystkich. Ciasto: 2 1/2 szkl. mąki kostka margaryny lub masła 15 dkg smalcu 1 szkl. cukru

Cynamonowe szczęście
Ciasteczka z matchą – 抹茶クッキー 59

Dzisiaj kulinarna podróż do Japonii Ciasteczka z dodatkiem japońskiej zielonej herbaty matcha to kruche, pyszne i nieskomplikowane słodkości. Osobiście przepadam za matchą, dlatego ciasteczka mają jej sporą ilość. Jeśli obawiacie się zbyt intensywnego smaku, dodajcie odrobinę mniej. Polecam też matchę japońską, nie chińską! Fakt, jest droższa ale dużo smaczniejsza i ma bardziej intensywny zielony kolor. Koniecznie wypróbujcie ciasteczka z matchą(...)masła 2 łyżki zielonej herbaty matcha Przygotowanie: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, masło, cukier puder i matchę. Masło siekamy nożem na jak najmniejsze kawałeczki. Następnie zagniatamy elastyczne ciasto i formujemy wałek o średnicy około 5 cm. Owijamy go folią spożywczą i zawijamy jak cukierek. Wstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Następnie wyjmujemy, odwijamy folię i kroimy na plasterki

Oryginalny smak
COOKIES Z PŁATKAMI OWSIANYMI I ŻURAWINĄ 131

COOKIES Z PŁATKAMI OWSIANYMI I ŻURAWINĄ Dzisiaj proponuję Wam łatwy przepis na kruche ciasteczka z płatkami owsianymi i żurawiną. Dla 4- 6 osób Przygotowanie: 15 min. Pieczenie: 10 min.   Składniki: 250 g mąki 150 g miękkiego masła 80 g brązowego cukru 80 g białego cukru 1 jajko 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 100 g płatków owsianych 100 g suszonej żurawiny(...)mieszaj, aż masa stanie się kremowa. Dodaj jajko i wanilię, dobrze wymieszaj. Wsyp mąkę i sól, dokładnie wymieszaj, po czym połącz z żurawiną i płatkami owsianymi. Nabieraj łyżką porcje ciasta, kładź je na papierze do pieczenia, pozostawiając między nimi odstępy i rozgniatając je lekko łyżką, formując małe, okrągłe ciasteczka. Wstaw na około 10 minut do piekarnika, aż ciasteczka się przyrumienią

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
topione rogaliki z makiem 86

składniki na ok. 36 szt.: 500 g mąki 40 g drożdży 120 ml letniego mleka 2 jajka 1 łyżeczka cukru 200 g masła 1 szczypta soli

Domowy Smak Jedzenia
SZYBKIE CIASTECZKA Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY 80

pewnego czasu niestety rzadziej mam okazję upiec jakieś ciasto czy ciastka. Powód? Zwyczajnie nie ma komu tego jeść ;) Jednak raz na jakiś czas odrobina słodkości nie zaszkodzi :) Dziś popiekłam pyszne, kruche ciasteczka z kawałkami gorzkiej czekolady. Całe ich przygotowanie zajęło mi łącznie 15 minut+ 25 minut pieczenia, czyli ciasteczka gotowe w 40 minut. Idealne do moczenia w kawie, herbacie, mleku(...)proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać mikserem. Czekoladę gorzką pokroić na małe kawałki, dodać do masy i wymieszać łyżką.  Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką nakładać porcje ciasta, pozostawiając dość spore odstępy pomiędzy nimi. Piekarnik nagrzać do 180'C, piec ciasteczka około 20-25 minut. Pozostawić na blaszy do wystudzenia

Zrób to smacznie
Podwójnie czekoladowa tarta z owocami 185

dali trochę popalić, pomyślałam, że może czekolada poprawi mi nastrój i na nią też postawiłam. Ugnietliśmy ciasto, a później zajęliśmy się kremem. Najwięcej frajdy było oczywiście z wyklejaniem blaszki ciastem, a ile zjedli surowego przy tym... nie chcę wiedzieć :)  Po krótkiej przerwie na bajkę chłopaki byli gotowi działać dalej. Postawiłam więc przestudzoną tartę z kremem (ten przygotowałam osobiście, jestem(...)Bielmar Dodatkowo: Sezonowe owoce (truskawki, borówki, czereśnie) Liście mięty, lawenda, stokrotki, kwiaty rumianku, cukier puder do dekoracji) Sposób przygotowania Kruchy spód: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy szczyptę soli i kakao. Siekamy razem z cukrem, margaryną i uprzednio roztrzepanym jajkiem. Ciasto szybko zagniatamy i chłodzimy ok 30 minut w zamrażarce. Następnie wylepiamy formę, dziurkujemy ciasto widelcem i przykrywamy arkuszem papieru

Kuchnia w czekoladzie

Proponowane wyszukiwania