Piernikowe markizy z kremem orzechowym 274Markiza – rodzaj okrągłego ciastka złożonego z dwóch herbatników lub ciastek kruchych złączonych ze sobą za pomocą słodkiej masy. W zależności od rodzaju markiz smak ciasta jak i kremu może być różny. Na święta były pierniczki lukrowane, a na Nowy Rok - piernikowe markizy z kremem orzechowym. Składniki: - 1 kg mąki tortowej - 8 żółtek - 3 białka - 1,5 szklanki drobnego cukru
mojewypiekiinietylko
Bezglutenowe mini mazurki z kremem marcepanowym z quinoy i kajmakiem 197marcepan i kajmak są na liście moich słabości (nie będę udawać, że jest inaczej) ;) Jakże mogłoby ich zabraknąć w tym przepisie? Natomiast kruchy spód jest absolutnie genialny i polecam go również do serników i innych bezglutenowych ciast. Składniki: 1 szklanka ugotowanej quinoy 40 gram blanszowanych migdałów 1 małe ziarno tonki (opcjonalnie) 1 łyżka oleju migdałowego tłoczonego na zimno (ewentualnie można
Quinoa Raz!
Wiejski kisz z karkówką 185Wiejski kisz z karkówką Kisz i tarta to dla większości ludzi to samo , a jednak nie … Różnica polega w zasadzie na tym ,że kisz zawsze
Ogrodnik w podróży
Faworki 180Początkowo ciasto jest oporne i ciężkie do wałkowania, ale po chwili kiedy ciasto się rozluźni miło się z nim pracuje. Najważniejsza sprawa - ciasto po rozwałkowaniu powinno być bardzo cieniutkie, jak kartka papieru. Tylko wtedy faworki będą kruche i chrupiące. Po rozwałkowaniu przy pomocy radełka wycinamy pasy o szerokości około 2-2,5 cm. Długość zależy tylko od was, ale moim
Wędrówki po kuchni
TARTA GRYCZANA Z CUKINIĄ I BRYNDZĄ 334sądzę – lubimy tarty. Ja bardzo! Szukając alternatywy dla innej mąki niż tradycyjna postawiłem na mąkę gryczaną. Tarta wyszła cudownie krucha i z przyjemnym gryczanym posmakiem. Na drugi dzień, gdy nadzienie oddało nieco wilgoci ciastu, stała się jeszcze lepsza. Połączenie gryki, cukinii i bryndzy okazało się strzałem w dziesiątkę, a całość doskonale... Czytaj dalej
Mam To Na Widelcu
Tarta z porem i boczkiem 202Uwielbiam tarty ze słodkim nadzieniem i warzywnym, przeważnie robię na kruchym spodzie tym razem zrobiłam na francuskim. Tarta z porem i boczkiem - 1 op. ciasta francuskiego - 2 pory - 150 g wędzonego boczku - 2 jajka - 3 łyżki śmietany 18% - tymianek - sól - pieprz - oliwa - masło Przygotowanie: Boczek kroimy w małe plasterki i smażymy na oliwie. Por myjemy, kroimy w plasterki
Kulinarne życie
Szarlotka z chrupiącą bezą 183łyżki cukru pudru szczypta soli 100 g masła, zimnego 1 łyżka kwaśnej śmietany 12% lub 18% 1 żołtko Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobić, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je lub wcisnąć w dno formy na tartę o średnicy 25 cm lub o wymiarach
Kubki smaku
Francuskie cudo! 179takie ekskluzywne francuskie wersje pizzy. Tu na pewno fani włoskiej pizzy się ze mną nie zgodzą, ale warto zaryzykować to stwierdzenie :) Na kruchym spodzie można ułożyć dowolnie wybrane składniki, oddać się fantazji i tworzyć. Składniki na ciasto: 200g mąki pszennej 100g schłodzonego masła 1 jajko 3 łyżek zimnej wody sól Sposób wykonania: Przesiewamy mąkę do miski, dodajemy do niej pokrojone
Kuchnia Pani Wiosny
Piegowate trójkąty 193Piegowate trójkąty Macie ochotę na szybkie ciasteczka? Są kruche i piegowate o wspanialym maślano-waniliowym smaku. Ich zaletą jest to, że ciasta nie trzeba chłodzić. Ciasteczek nie trzeba formować, wałkować, wycinać. Wystarczy podzielić upieczony placek na trójkąty i gotowe. Czasami trzeba tak niewiele :-) Składniki na 16 sztuk: 1½ szklanki mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli
Pełny talerz
Ciasteczka dla Mamy 212przygotować je wcześniej i zamknąć w ładnym pudełku lub słoiku. Ozdobione kolorowym lukrem wyglądają uroczo, a ich przygotowanie jest naprawdę dziecinnie proste :)Składniki na kruche ciasteczkaSkładniki na lukier+kolorowe barwniki spożywczeCiasteczka przygotowujemy według przepisu.Wykrojone z ciasta serduszka przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem lub papierem do pieczenia, pieczemy około 10 min w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni.Po upieczeniu ciasteczek czas przygotować
Ciastkozercy
Babeczki z jabłkami - a'la małe szarlotki :) 208domu foremek do babeczek lub po prostu mu się nie chce ich robić... to zawsze może pójść na łatwiznę i kupić gotowe kruche babeczki :) A potem to pójdzie już jak z płatka... i deser gotowy :) Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki, 0,5 szklanki cukru, 4 żółtka, 150 g margaryny, Nadzienie: 4-5 duże jabłka, szczypta przyprawy do dań słodkich Kamis
Aga w kuchni
Pizza z patelni 47314Ostatnio nastała moda na pizzę z patelni. Mam i ja :) Dzieci ją uwielbiają, dorośli też. Dlaczego by jej nie zrobić z patelni. Kruchy spód, ulubione obłożenie i pyszny obiad lub przekąska. Polecam Zaczynamy: Składniki na ciasto-trzy średnie pizze: 300 gr mąki ok 120 ml oliwy ok 120-150 ml wody plaska łyżeczka soli składniki na obłożenie: 3 łyżki koncentratu
Smaki Edyty
Wyprawa do Republiki Czeskiej, czyli housowy knedlik z gulaszem myśliwskim z jelenia na ciemnym piwie 268całą noc do lodówki (zwłaszcza w przypadku dziczyzny bardzo ważne jest, aby mięso marynowało się w occie co najmniej około 8 godzin, dzięki czemu będzie odpowiednio kruche i miękkie). Kolejną czynnością było przygotowanie ciasta na knedliki. W tym celu lekko podgrzałem 250 ml mleka, w którym po podgrzaniu rozpuściłem drożdże. Do przesianej mąki krupczatki dodałem łyżeczkę soli, 2 łyżeczki cukru
Wyprawy kulinarne
Kurabiedes - greckie ciasteczka maślane z migdałami 290dodawać wszystkie składniki (oprócz wody różanej) zaczynając od cukru pudru. Mąkę dodajemy na końcu. Dokładnie wyrabiamy ciasto i wykrawamy dowolne kształty ciastek. Ciasto ciężko się zagniata, bo jest bardzo kruche, ale warto się pomęczyć :) Ciastka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Piekarniki rozgrzewamy do 160 stopni i pieczemy ok 20 minut. Tuż po upieczeniu
Ze smakiem i z pasją
Mille feuille czyli Napoleonka 301wrzącego mleka, energicznie mieszając, gotować około 5 min, by otrzymać bardzo gęsty budyń. Gorący budyń przestudzić, wylać na jeden płat ciasta i przykryć drugim. Płaty ciasta przenosić bardzo ostrożnie, ponieważ są bardzo kruche. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Napoleonka jest najsmaczniejsza po paru godzinach. polecam
Mia Cucina Sofieta
Ciasteczka z orzechami laskowymi 251orzechy czy cynamon to też świąteczne zapach i smaki więc orzechowe ciasteczka już gotowe i polecają się na święta. Upieczcie je sobie koniecznie bo są bardzo kruche i smaczne. Ja jednego dnia zagniotłam ciasto a następnego dopiero piekłam i w sumie, nie licząc leżakowania, roboty z nimi może pół godziny więc naprawdę warto ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza
Faworki 174Kruche, delikatne i pokryte pęcherzykami powietrza. Do ciasta nie dodałam cukru więc po usmażeniu obficie posypałam je cukrem pudrem. Wyszły bardzo smaczne :) Składniki: - 50 dag mąki - 6 żółtek - szczypta soli - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżka spirutysu - 6 łyżek gęstej kwaśnej śmietany Przygotowanie: Z podanych skłądników zagniatamy ciasto (jeżeli nadal nie będzie się chciało związać
Zainspirowana w kuchni
Słodkie babeczki - tartaletki z owocami 234masami - galaretką, bitą śmietaną, masą jogurtową, masą z serka mascarpone, jak i wieloma innymi :) Tak więc przepis uniwersalny na kruche tartaletki: Składniki: 2 żółtka pół kostki margaryny szklanka mąki 3 łyżki cukru pudru Wykonanie: 1. Zagnieść ciasto ze wszystkich składników. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na około godzinę. 2. Odrywać kawałek ciasta i wylepić foremki do tartaletek
dobra gospodyni dom wesołym czyni
Migdałowe ciasteczka "słodkie gitary" dekorowane lukrem plastycznym 191Ponieważ mój mąż gra na gitarze a zbliżały się jego urodziny, postanowiłam wykonać odpowiednią liczbę gitar zamiast tortu. Ciasteczka są przepyszne. Ciasto zrobiłam według przepisu Nigelli Lawson - ale trochę inaczej. Nie w mikserze a na stolnicy. Zagniotłam jak kruche. Teraz zamiast cukru trzcinowego dodałabym trzcinowy cukier puder. Trochę "chrupie" podczas jedzenia. Ale są bardzo wciągające. 175 gram twardego masła(...)cukier, cukier waniliowy, pokrojone w kosteczkę zimne masło. Całość pociekłam nożem. Potem dodałam jajko i olejek migdałowy. Zagniotłam. Nie wstawiłam do lodówki, choć tak jest w przepisie. Rozwałkowałam ciasto na 0,5 cm i wykrawałam ciastka. Piekłam w 180 stopniach od 15 - do 18 minut, Potem dekorowałam lukrem plastycznym
AZgotuj!
Kruche rogaliki z czekoladą 297Kolejny przepis z zeszytu mojej mamy – kruche rogaliki z kremem czekoladowym. Idealne na co dzień oraz na świąteczny stół. Czas wykonania: 1 h (+ 2 h oczekiwania) Ilość porcji: 48 sztuk Składniki: Ciasto: 500 g mąki 250 g margaryny (1 kostka) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g drożdży 5 łyżek mleka 2 jajka(...)Ciasto podzielić na 4 części 5. Każdą część ciasta rozwałkować i wyciąć 12 trójkątów 5. Zwinąć rogaliki z masą czekoladową 7. Rogaliki wyłożyć na papier do pieczenia i upiec w piekarniku 8. Posypać cukrem pudrem Pobierz wersję do druku: Pobierz Kruche rogaliki z czekoladą Artykuł Kruche rogaliki z czekoladą pochodzi
KuchniaWeDwoje.pl
Bawole oko 235mamy dziś do kawki bawole oko . Chociaż nie wiem czemu tak się nazywa to ciasto. Mnie w ogóle tak się nie kojarzy. Lecz nie ja wymyślałam nazwę. Ale w smaku jest bardzo fajniutkie, takie delikatne i kruche. Naprawdę polecam wypróbować ten przepis. Składniki: 4 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka(...)skórki pomarańczowej kandyzowanej, ale można też cytrynową lub rodzynki, czy orzechy Wykonanie: Mąkę, proszek do pieczenia i cukier mieszam. Masło kroję na wiórki i dodaję do sypkich składników. Zagniatam ciasto. Na końcu wbijam jajka i ponownie zagniatam. Gotowe ciasto dzielę na dwie części. Jedna większa, druga troszkę mniejsza. Większą część chowam do zamrażalnika, a do mniejszej wsypuję kakao i zagniatam
Ciasteczkowy Potwór
Rogaliki krucho drożdżowe 209słabość do ciast drożdżowych wiecie od dawna, a największą moją słabostką są rogaliki. Po prostu je uwielbiam, czy to kruche, czy puszyste, z owocami, z dżemem, czy budyniem. Robię je bardzo często i ciągle z nimi eksperymentuję. Dziś na przykład mam dla Was szybkie w przygotowaniu, prawie bez cukru i bez wyrastania rogaliki krucho drożdżowe. Częstujcie się przepisem :) Składniki(...)miseczki lub kubka, zasypujemy cukrem i odstawiamy na chwilę aby się rozpuściły. Mieszamy ze sobą obie mąki, dodajemy zimne masło, sól, 1 jajko, śmietanę i płynne drożdże. Zagniatamy ciasto do momentu aż składniki się ładnie połączą. Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze części. Każdą rozwałkowujemy na koło i kroimy na mniej więcej równe trójkąty. Przy brzegu kładziemy po łyżeczce
Cynamonowe szczęście
WALENTYNKOWE SERCA Z POSYPKĄ CUKROWĄ 306WALENTYNKOWE SERCA Z POSYPKĄ CUKROWĄ – ciasteczka z posypką cukrową. Lekko kruche, maślane, miękkie od razu po upieczeniu, potem kruszeją. Proste do wykonania i idealne do walentynkowych dekoracji :-). WALENTYNKOWE SERCA Z POSYPKĄ CUKROWĄ Składniki: 200 g masła, w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków 1 jajko 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka sody(...)posypka cukrowa Przepis: Masło i cukier umieścić w misie miksera. Utrzeć, do otrzymania bardzo puszystej, jasnej masy. Dodać barwnik (ilość wedle potrzeby) i zmiksować do otrzymania jednolitego czerwonego ciasta. Następnie dodajemy po kolei jajko, ekstrakt z wanilii, sodę i mąkę i zmiksować do całkowitego połączenia. Uformować w kulę.:) Stolnicę oprószyć bardzo delikatnie mąką. Wyłożyć kulę ciasta i rozwałkować
Gotowanie-uk