Wspaniale komponuje się z bezą, kruchymi babeczkami. Przepis podpatrzony na www.mojewypieki.com Limonkowy krem Drukuj przepis Składniki 2 średnie jajka 16 dag cukru 80 gram masła sok
CoolinarniePLCiasteczka idealne w połączeniu z herbatką lub kawką. Słodkie, a jednak wyczuwalny jest dodatek soli. Ich maślany smak uwodzi. Ja je uwielbiam, teraz czas, żebyście poszli
zabawa smakiemDziś zapraszam na pierwsze październikowe ciasto. No i jesień. Wprawdzie nawet słoneczna, ale za to zimna- człowiek jakoś tak naturalnie przeprasza się ze swetrami, grzejącymi kocykami
les mirabellesCiasto herbatnikowe: 0,5 kostki masła, w temperaturze pokojowej 2 kubki mąki pszennej 4 łyżki 50 g cukru
Luźna KuchniaREWELACJA! Najlepsze faworki jakie dotychczas jadłam. Są tak delikatne i kruche, że trzeba dużej wprawy, żeby ich nie pokruszyć biorąc do ręki. Ciasto także jest świetne do wyrabiania, bardzo elastyczne i nie wysycha tak jak to było w przypadku ciasta na róże karnawałowe. Polecam szczególnie osobom które będą robiły faworki po raz pierwszy, z takiego ciasta musi się udać :-) Przepis
Na słodko lub wytrawnieKolejny przysmak karnawałowy – faworki. Kruche, delikatne, smażone ciastka posypane cukrem pudrem z wanilią. Usmażone z cieniutkiego ciasta rozpływają się w ustach, któż im się oprze? :) Jeden z moich ulubionych przysmaków z dzieciństwa. Bardzo polecam… (przepis z książki „Kuchnia polska” z 1963r.) Składniki: 200g mąki pszennej (użyłam tortowej) 3 żółtka szczypta soli 4-5 łyżek gęstej, kwaśniej śmietany
Mała CukierenkaKorzenny, aromatyczny, szybki piernik. Kruchy, a zarazem wilgotny od powideł śliwkowych. Mój przepis z syropem klonowym, ale Wy możecie dodać miodu lub złotego syropu, a jeśli
Apetyczna babeczkagospodarstwo agroturystyczne Tatarska Jurta , odtworzyła na żywo cały proces przygotowywania tej potrawy. Muszę przyznać, iż wymaga to precyzji i wprawy, by tak pięknie i sprawnie rozwałkować ciasto, które tworzy niezwykle cienkie i kruche warstwy. Pierekaczewnik piecze się przez 3 godziny w okrągłym naczyniu. Przygotować go można na słodko i na wytrawnie. Po upieczeniu jest złocisty i kształtem przypomina ślimaka. Pyszności
Sajkofanka smakuZaszalałam wczoraj w kuchni. Efekt jest lepszy od zamierzonego (mówiąc bardzo nieskromnie). Nie spodziewałam się, że wyjdzie mi orange curd, a ciasto na tartę okaże się tak kruche i smaczne. Trochę zachodu z tym deserem, sądzę jednak, że raz na jakiś czas warto spędzić kilka godzin w kuchni. CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandryużyłam podwójnej ilości, bo babeczki piekłam również z podwójnej porcji) 8 kostek czekolady gorzkiej 4 kostki czekolady mlecznej posypka cukrowa - najlepiej taka własnej roboty Wykonanie: Kruche babeczki: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie schładzamy w lodówce 30 minut. Po tym czasie ciasto możemy rozwałkować, wyciąć kółka i włożyć do natłuszczonych foremek lub ulepić nieduże kulki i wygnieść w foremkach. Babeczki
Blondynka Gotujeokazji zapraszam Was na wcześniejszy przepis na strudel z jabłkami z rodzynkami i orzeszkami piniowymi. Smacznego! SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jabłko np. golden 150 g owoców leśnych (malin, borówek) 40 g kruchych ciasteczek 4 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki soku z cytryny 1 żółtko 1 łyżka mleka cukier puder **** INGREDIENTI(...)velo PRZYGOTOWANIE Owoce leśne myjemy i dokładnie osuszamy. Obrane jabłko kroimy w kosteczkę, mieszamy z sokiem z cytryny i cukrem trzcinowym. Na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozwijamy ciasto francuskie. Na środkową część ciasta wykładamy drobno pokruszone ciasteczka, które przykrywamy jabłkami i owocami leśnymi. Krótsze boki ciasta zakładamy na farsz, następnie ciasto zwijamy w rulon, szczelnie je zamykając
La grande e la piccola cuocaBożego Narodzenia jeszcze daleko, ale mnie ciągnie już do tych smaków. Najbardziej do tych piernikowych smaków. I takie właśnie przygotowałam ciastka. Kruche z piernikowym kremem...po prostu rozpływające się w ustach. Jak macie ochotę to polecam :) Zapraszam :) Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 25 dag masła lub margaryny 1 jajko pół szklanki śmietany 12 % Krem: 330 ml śmietanki kremówki
IzabelawkuchniKruche ciasteczka z dodatkiem budyniu waniliowego, dzięki któremu cudownie pachną i są wyborne. Zachowują kształt, dlatego też idealnie sprawdzą się do różnego rodzaju zdobień. Wycięłam je w kształcie jajek, udekorowałam lukrem królewskim (royal icing) i pomalowałam barwnikami spożywczymi. Te małe słodkości z pewnością ozdobią wielkanocny stół lub święconkę Lukru królewskiego nie robiłam od podstaw z białek, gotową mieszankę w proszku(...)Dekoracja: lukier królewski barwniki spożywcze Przygotowanie: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, masło, budyń (proszek) i cukier puder. Masło siekamy nożem na jak najmniejsze kawałeczki. Następnie zagniatamy elastyczne ciasto, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Wyjmujemy, rozwałkowujemy na 4 – 5 mm (podsypując mąką) i wycinamy ciasteczka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Oryginalny smakpołączenia kilku przepisów. Placki są z przepisu na snickersa a masa serowa z serniczka gotowanego. Sernik smakuje obłędnie. Połączenie kruchych placków, masy sernikowej i chrupiących orzechów jest doskonałe. Całość ma przyjemny miodowy smak. Polecam zwłaszcza na święta. Ciasto miodowe: 400 g mąki pszennej 1/2 szkl cukru 1,5 łyżeczki sody 150 g masła 2 łyżki miodu 2 jajka Masa serowa
Smakołyki AsiTeraz robimy nadzienie. Mielone mięso (w Turcji baranina, u mnie akurat wieprzowe ) przesmażyć na oleju ,aż będzie kruche. Posolić, posypać pieprzem. Warzywa pokroić w drobną kostkę ,wymieszać z mięsem. Dodać posiekany tymianek i czarnuszkę. Doprawić do smaku. Wyrośnięte ciasto zagnieść ,podzielić na 4 części, wywałkować 4 owalne placki. Na placki nałożyć nadzienie i zawinąć w łódeczki. Ciasto posmarować masłem
Kulinarny karnet Christophera