przepisy na kruche ciasto - 16491 przepisów (strona:677/1100)

Kruche ciasteczka z gotowanych żółtek -najlepsze 150

Witam Kochani dziś chcę się z Wami podzielić rewelacyjnym przepisem na najlepsze kruche ciasteczka . Przepis pochodzi ze strony Uwaga  Babcia gotuje Przepis wyróżnia się tym,że do przygotowania ciasta używamy gotowanych żółtek. Ciasteczka piecze się łatwo i przyjemnie. Ja ciasto wałkowałam cieniej tak by robić ciastka przekładane. Są na prawdę godne polecenia,dawno nie jadłam tak pysznych ciasteczek SKŁADNIKI

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Truskawkowa chmurka 1565

Dziś zapraszam na pyszną, lekką tartę na kruchym spodzie z truskawkową galaretką, kremem śmietankowym z mascarpone oraz chrupiącą migdałową bezą. Pyszności <3 Zainspirował mnie przepis ze strony ' Świat Ciasta '. Zapraszam do przygotowań! Składniki na spód: 3 żółtka 30 g cukru pudru 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g mąki pszennej 100 g zimnego masła Składniki

My Culinary Art
Półfrancuskie rurki z kremem mascarpone 159

dużo roboty i z czystym sumieniem polecam ten przepis. Pamiętajcie, aby masło i śmietana były wyjęte wprost z lodówki przed wyrabianiem ciasta. Z podanej porcji wyszło mi 16 rurek. Drukuj Rurki półfrancuskie z kremem z mascarpone Pyszne, kruche rurki nadziane kremem Kuchnia Polish Czas przygotowania 10 minutes Czas gotowania 20 minutes Czas łącznie 30 minutes Liczba porcji 16 Składniki Ciasto

Mieszam w Garnku
Ciastka/babeczki "grzybki" 190

grubości ciasta po rozwałkowaniu). Kiedy Mama piekła jakieś ciasteczka czy babeczki z kremem zawsze zagniatała potrójną, a nawet poczwórną porcję ciasta, a następnie angażowała nas do pomocy (czworo dzieci i nikogo nie trzeba było namawiać). Foremek do kruchych babeczek ma całe mnóstwo, bo w piecu mieściły się aż 3 czy 4 duże brytfanny (i ja właśnie na tych starych maminych(...)zajęcie dla czwórki rozrabiaków, by w spokoju robić inne rzeczy ;) w końcu po wyrobieniu ciasta, zanim uporaliśmy się wykrawaniem mijało sporo czasu do momentu pieczenia! A potem jeszcze je "sklejaliśmy" jeśli to były ciastka z dżemem lub napełnialiśmy kremem i owocami jeśli kruche babeczki, więc to był cały wieczór, kiedy nie plątaliśmy się pod nogami! :) A pieczone były wtedy zawsze

Kolorowy Przepisownik
Jaglany sernik na owsiano - żytnim spodzie 243

zrobiłam to ciasto po raz pierwszy, tak bardzo nam zasmakowało, że zajadaliśmy się nim i delektowaliśmy cały czas :) I kiedy uświadomiłam sobie, że nie zrobiłam przecież zdjęcia na bloga - ciasta już nie było! ;) Mój mąż był z tego powodu bardzo zadowolony i nie musiał mnie długo przekonywać, że muszę je zrobić jeszcze raz czym prędzej. Tym sposobem u nas wciąż(...)najlepiej rękami, gdyż jest ona bardzo gęsta i kleista. Pieczemy w temp. 190 st. przez 15-20 minut. Spód gotowy! Jest naprawdę rewelacyjny, lekko kruchy, ale wilgotny i bardzo miękki - po prostu idealny pod każde ciasto! Ale, dość zachwytów nad owsiano - żytnim spodem - czas przejść do królowej dzisiejszego ciasta - kremowej masy serowo - jaglanej! Składniki na masę: 1 szklanka kaszy jaglanej

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Babeczki z migdałami i czekoladą 176

razu pomysł mi się spodobał, gdyż mój synek uwielbia midgały i ja też. Wykonanie jest raczej mało pracochłonne, zresztą ja miałam pomocnika, więc przygotowanie ciasta poszło w ekspresowym tempie. Uważam, że babeczki są pyszne. Kruche, słodkie w sam raz do popołudniowej kawy. Jedyne co zmieniłabym w przepisie to ilość masła - podczas pieczenie wytapia się.  Nie wiem jak jest(...)migdały i szpatułką wymieszałam. Następnie dodałam masło – dokładnie wymieszałam. Na końcu dodałam posiekaną czekoladę mleczną. Z uwagi na to, że do pieczenia służy mi piekarnik gazowy jeszcze przed wykonaniem ciasta podłączyłam, aby dobrze się nagrzał. Przy pieczeniu ustawiam temperaturę 180 stopni. Nie mam jeszcze do końca wyczucia co do temperatury pieczenia zwłaszcza ciast, ale wiem, że nie może być zbyt

apetytnapieczenie
CIASTECZKA "ZIARENKA KAWY" 134

Ciasteczka te są maślane, kruche o smaku kawowo-kakaowym. Są szybkie w przygotowaniu. Ciasteczka są intensywnie kawowe dzięki dodatku mielonej kawy oraz posiadają delikatną nutę kakao. Ciasteczka są bardzo chrupiące a do tego delikatnie słodkie Te ciasteczka przygotowuje jak w domu zabraknie "czegoś słodkiego" oraz na różne domowe imprezy. Zawsze wywołują efekt WOW. Do ciasteczek wykorzystałam Palma firmy Bielmar . Wielu(...)temp 170 st. C MOJA RADA: Po pół godzinie oderwałam 1/3 ciasta. 2/3 zostawiłam w lodówce a z 1/3 formowałam ciasteczka. Po wykorzystaniu ciasta wzięłam z lodówki kolejną porcję. Ciasteczka wtedy będą bardziej kruche i smaczniejsze

Kuchnia w oparach
Ciastka Różowa Pantera 163

Ciasteczka z rodziny tych spiralnie zakręconych . Odrobina czerwonego barwnika i apetyczne dwukolorowe ciacha gotowe. Po zagnieceniu rozdzielamy ciasto na dwie części, jedną barwimy na różowo i w charakterystyczny sposób sklejamy poszczególne wałeczki w szachownicę. Naturalnie kruche i maślane, do herbatki jak znalazł ;). Składniki: (na ok. 35 sztuk)   150 g zimnego masła 75 g cukru pudru kilka(...)żółtka kilka kropel czerwonego barwnika spożywczego Przygotowanie: Masło, mąkę i cukier puder wyrobić palcami na kruszonkę, dodać aromat, żółtka i zagnieść do uzyskania jednolitego ciasta. Podzielić je na 2 równe części. Do jednej dodać kilka kropel czerwonego barwnika, wyrobić, by uzyskać różowe ciasto. Obie części schłodzić w lodówce przez 30 minut (lub dłużej). Po tym czasie

Nastoletnie Wypiekanie
FAWORKI: kruchutkie faworki z piekarnika, przepis 134

Szybkie i chrupiące faworki.  Pyszny przepis na kruchutkie faworki z piekarnika.      Oto wyjątkowy przepis na błyskawiczne faworki z ciasta francuskiego, które udadzą się każdemu! Faworki pieczone w piekarniku są mega kruche, lekkie i mają piękny złoty kolor. Szybkie faworki z piekarnika są niedrogie i bardzo łatwe do zrobienia - przepis idealny na co dzień i od święta

Moja Książka Kucharska
Niezły Dym 135

wypiekane przez 90 sekund w piecu szamotowym opalanym drewnem w temperaturze 500°C. Ta dbałość o szczegóły pozwala uzyskać idealny placek na cienkim kruchym spodzie z cudownie puszystym rantem. Jednak pizza to oczywiście nie tylko ciasto, ale również dodatki. W Niezłym Dymie będziemy mogli spróbować prawdziwej Margherity z oryginalnymi pomidorami San Marzano , rosnącymi na polach wulkanicznych na południe

Food Square
Ciasto półkruche ze śliwkami i kruszonką 132

sezonie pojawiło się na blogu kilka nowych ciast ze śliwkami: puszyste i delikatne, na oleju, z żółtymi śliwkami - klik chrupiące i kruche plum pie - klik delikatnie słodkie, z kruszonką, na drożdżach - klik jednak najczęściej przez Was odwiedzanym postem jest ten przepis - klik Dla mnie nie ma znaczenia, jakie dokładnie jest ciasto, ważne, że są w nim śliwki! Szczerze mówiąc

Słodkie inspiracje
Stefanka. 86

Stefanka to pyszne miodowe ciasto, przełożone delikatnym kremem. Ciasto, które nieodłącznie kojarzy mi się ze świętami. Stefanka to ciasto przełożone masą grysikową, polane słodką polewą czekoladową. Każdego dnia smakuje lepiej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Stefanka Składniki Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej 2 jajka 200 g masła 140 g drobnego cukru 2 łyżki miodu 2 łyżki mleka 1 łyżeczka(...)wyrabiamy ciasto. Jeśli nie macie miksera z hakiem na stolnicy zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na trzy równe części. Formę o wymiarach 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie formy wyklejamy jedną część ciasta. Nie jest to łatwe bo ciasta nie jest zbyt dużo jednak spokojnie wystarczy do wyklejenia całej blaszki. Formę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego

To co lubię - gotuję i polecam
Grawerowane kruche ciasteczka różane 74

Płatki różane pięknie pachną i mają wiele zastosowań w kuchni. Możemy z nich przygotować syrop, konfiturę, nalewkę, cukier różany i wiele innych cudownie pachnących przetworów. Do przepisu na kruche ciasteczka różane** wykorzystałyśmy płatki róży pomarszczonej ( Rosa rugosa ). Aby uzyskać aromatyczny, o pięknym kolorze cukier różany wystarczy płatki delikatnie zmiksować z cukrem i dodać, tak jak w tym przepisie do ciasteczek(...)masła 240 g mąki 2 łyżki maki ziemniaczanej żółtko szczypta soli Wykonanie Cukier delikatnie miksujemy z płatkami róż. Różany cukier łączymy z pozostałymi składnikami, zagniatamy na gładkie ciasto, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na grubość około 4 – 5 mm, podsypując lekko mąką. Następnie powoli wałkujemy grawerowanym

Tajemnice Smaku
Makowiec z jabłkami na kruchym cieście 159

Makowce i wszelkie ciasta makowe uwielbiają moi domownicy. Szukałam długo przepisu na makowiec na kruchym spodzie i dodałam do tego jeszcze jabłka.  Powiem szczerze, że wyszedł bardzo dobry i bardzo szybko „wyparował”  Składniki: 1 duża puszka masy makowej 250 g masła lub margaryny 500 g mąki pszennej ½ szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 4 łyżki(...)śmietany 4 łyżki bułki tartej 4 duże jabłka Sposób wykonania: Mąkę przesiać a następnie dodać do niej masło lub margarynę,  proszek do pieczenia, śmietanę, cukier i żółtka. Zagnieść ciasto a następnie podzielić na dwie części w proporcjach 70 % i 30 %. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki do schłodzenia na ok. 2 godziny. Przed wyjęciem ciasta jabłka obrać

Na słodko lub wytrawnie