przepisy na kruche ciasto - 16491 przepisów (strona:674/1100)

Jesień. Ciastka. Rogaliki dyniowe z powidłami i orzechami 175

Dzisiaj będzie zwijać. Zwiniemy pyszne rogaliki nadziewane powidłami. Są kruche, same w sobie niezbyt słodkie a zamiast jajek do ciasta wykorzystamy dynię. Będzie takie małe przemytnictwo warzywa, do którego Żarłoczek nie pała miłością. A w rogalikach zjadł i nawet się nie zorientował więc jest dobrze.Dynia to bardzo wdzięczne warzywo. Można ją marynować w occie , zapiec z boczkiem albo ugotować zupę

Smaczna Pyza
Jabłecznik kruchy klasyczny 168

Ten jabłecznik jest z jednym z najtrudniej fotografowanych ciast, bo znika w tempie ekspresowym zaraz po wyjęciu z piekarnika!, chociaż wypadało by poczekać aż ostygnie.... Składniki

Apetyczna babeczka
Panna cotta czyli słodkie popołudnie 154

Zima na zewnątrz szaleje więc pora na zimowe rozgrzewające zupki termofory itp rzeczy które umilają nam czas w oczekiwaniu na wiosnę. Akurat ja należę do ludzi

ciastkarnia na kruchym spodzie
Bombowy Dzień Kobiet czyli Ptasia Bomba na stole 144

Wybrałam na ten dzień bombową niespodziankę:) Jak już coś robić to z przytupem:) Ciasto może nie jest trudne do wykonania ale cały jego urok tkwi w

ciastkarnia na kruchym spodzie
Drożdżowy jabłecznik z migdałową posypką 208

Co zrobić gdy ma się ochotę na jabłka a na drzewie dopiero przebijają się pąki? iść do sklepu i kupić jabłka pewnie mi powiecie. Otóż nie

ciastkarnia na kruchym spodzie
Rolada truskawkowa w czekoladzie 158

Niestety sezon truskawek minął, szkoda, że są tak krótko. Zdecydowanie pogoda w tym roku nie służy truskawką, u babci udało się zjeść kilka sztuk reszta wszystko

ciastkarnia na kruchym spodzie
malinowy raj 188

W końcu udało mi się wrócić do domu, podróż była długa ale za to udana. Przywiozłam ze sobą dużo ciekawych przepisów i zamierzam się nimi podzielić

ciastkarnia na kruchym spodzie
sernik jogurtowy z brzoskwiniami 206

Pomału należy pożegnać się z letnimi owocami, już nawet maliny się skończyły. Na szczęście zostały jeszcze brzoskwinie, winogrona czy gruszki. Dzisiejszymi bohaterkami będą brzoskwinie w połączeniu

ciastkarnia na kruchym spodzie
Maślane rogaliki z sezamem 180

Pogoda nie rozpieszcza w dalszym ciągu ale ma  nadzieje, że jak pojedziemy do polski wygrzeje się chociaż trochę w słońcu. Wczoraj wieczorem przygotowałam sobie rogaliki

ciastkarnia na kruchym spodzie
drożdżówki z budyniem 173

Koniec świątecznego leniuchowania i objadania się pysznościami. Niestety powroty do rzeczywistości bywają nie przyjemne. Co dobre szybko się kończy więc najwyższy czas wracać do domu. Kolejne

ciastkarnia na kruchym spodzie
Drożdżowe muffinki z czekoladą 168

Ostatni tydzień był jakiś leniwy dla mnie i nie zaglądałam na bloga. Nie wiem czemu ale kilka dni zeszło mi zanim zebrałam się żeby coś upiec

ciastkarnia na kruchym spodzie
Drożdżówki z truskawkami 200

sezon na owoce trwa w najlepsze, a ja nie byłabym sobą gdybym poprzestała na tylko jednym przepisie. Za bardzo lubię truskawki a jeszcze bardziej domowe drożdżówki

ciastkarnia na kruchym spodzie
Drożdżówki z borówkami 160

Jeżeli coś złości mnie w mieszkaniu w Norwegii to brak światła. Oczywiście  nie myślcie sobie, że tutaj biegają białe niedźwiedzie, jest zimno i dzień trwa

ciastkarnia na kruchym spodzie
Kruche koperty z jabłkami 362

Chcę dziś zaproponować proste kruche ciasteczka z nadzieniem, formowane w koperty, z dodatkiem cynamonu i jabłek. Kruche koperty z jabłkami Składniki: ciasto : 1,5 szklanki mąki 12,5 dag margaryny 3 jajka 0,5 szklanki cukru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia cukier wanilinowy 1 łyżeczka cynamonu nadzienie : kilka łyżeczek cynamonu litrowy słoik startych jabłek kilka łyżek cukru Wykonanie

Smakołyki Bereniki
Razowy spód do pizzy 162

dosypać odrobinę mąki pszennej razowej i dalej ugniatać. Zagniecione ciasto przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do wyrastania na 1-2 godziny. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 ° C. Wyrośnięte ciasto lekko zagnieść i podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować lub rozciągnąć na kształt okręgu (grubość pizzy jest zależna od tego, jak grube placki zostawimy). Dwie blaszki z piekarnika posmarować oliwą(...)minuty, aż ser się ładnie rozpuści. Jeżeli zrobiliście grubsze placki, to pizza będzie w środku puszysta. Jeżeli zaś zrobiliście cieńsze, to będzie bardziej krucha. Ja zrobiłam jedną puszystą, a drugą na cieńszym spodzie. Zagniecione ciasto przed wyrastaniem. Ciasto po wyrastaniu, uformowane w okrąg i wyłożone na blaszce posmarowanej oliwą. Spody do pizzy posmarowane koncentratem i posypane ziołami. Pizza z wyłożonym

Passions hobbies life

Proponowane wyszukiwania