przepisy na kruche ciasto - 16491 przepisów (strona:668/1100)

Obwarzanki. 377

lekko ugotować lub inaczej obwarzyć (stąd właśnie i nazwa), a tylko po tym piec. Dodatkowo lubię je podsuszyć w ciepłym miejscy przez ok. dwa dni, wtedy będą bardzo kruche, a takie dla mnie smakują najlepiej.  Lubię obwarzanki niesamowicie, no zresztą wszyscy je uwielbiają! Zapraszam do wypróbowania! Składniki: 1 kg mąki 250 ml mleka 250 ml wody 14 g drożdży(...)cukier, mieszamy i odstawiamy do aktywacji drożdży, na ok. 10 min.  Do rozczynu dodajemy połowę mąki i dokładnie wyrabiamy, dodajemy pozostałą mąkę wraz z solą i zagniatamy elastyczne ciasto, pod koniec zagniatania dodajemy miękkie masło.  Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę.  Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwa walce, a walce na osiem części. Z każdej części formujemy

Kuchnia Łukasza
Ciastka orzeszki 70

Przepis na orzeszki czyli kruche pieczone ciasteczka w kształcie orzeszków wypiekane w specjalnej patelni lub opiekaczu. Składniki: 6 szkl. mąki 2 kostki masła (po 200 g każda) 4 jajka 2 żółtka 1 szkl cukru pudru 2 łyżki octu 1 łyżeczka sody (lub 2 łyżeczki proszku do pieczenia) płaska łyżeczka soli Sposób przygotowania: Wyrobić ciasto, zawinąć w folię i odstawić

Wasze Przepisy
Kruche ciasteczka 163

bardziej spieprzyć się nie da. Kruche ciasteczka przetrenowały u mnie wszystko – od strachu o kurze dupy, po mini pożar w piekarniku. No co się może bardziej stać? Dania najedzie mi ogródek za profanację duńskich ciasteczek maślanych? Połączyłam dwa przepisy, zamieniłam masło na margarynę, wywaliłam amoniak i aromat o zapachu rumu, ukręciłam kulkę z ciasta i upiekłam. Mój pisk radości wyrzucił(...)szału wszystkie psy w Małopolsce, przyprawił o zawał Najcierpliwszego i porysował szyby, ale udało się! Panie i panowie! Przed Państwem najlepsze kruche ciasteczka. Od razu lojalnie uprzedzam: jak używacie wałka ze wzorem, to musicie mega pilnować czasu pieczenia, ciasto przykleja się jak wściekłe i można dostać apopleksji. Część ciasteczek zrobiłam z cukrem i konfiturą, część z samym cukrem, część zostawiłam

ladykitchen
Faworki na krupczatce z mascarpone 207

kilku przepisów ale w tym roku doszłam już chyba do tego najlepszego. Ciasto z dodatkiem mąki krupczatki i mascarpone. Idealna konsystencja ciasta bez "bicia" wałkiem. Ciasto bardzo łatwo się wałkuje a faworki są tak kruche, że po prostu rozsypują się w ustach. Porcelana Bogucice z kolekcji Swietłana i Weronica Platin Składniki: 5 żółtek 250 g mascarpone Łowicz 1 łyżka cukru(...)żółtka, mascarpone, cukier puder, sól i zmiksować na jednolitą masę. Miksując na wolnych obrotach wlać wódkę, dodawać stopniowo mąkę krupczatkę oraz przesianą mąkę pszenną. Po zmiksowaniu na gładką masę ciasto przełożyć na lekko oprószoną mąką stolnicę zagnieść i uformować z ciasta kulkę.  Na stolnicy ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości około 5-7 mm. Ciasto zwijać jak list najpierw

Ala piecze i gotuje
Ciasteczka z pająkami 112

Ciasteczka pająki Strasznie smaczne, przerażająco fajne, obłędnie kruche i potwornie łatwe w przygotowaniu – takie właśnie są ciasteczka z pająkami na halloween     Składniki: 100g miękkiego masła 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko 1/3 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki soli Dodatkowo: polewa czekoladowa lub czekolada do rozpuszczenia duże czekoladowe groszki (u mnie wiśnie(...)wraz z cukrem na puszystą masę, dodajemy jajko i nadal miksujemy, aż masa będzie gładka *** *** Dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz solą i całość zagniatamy na gładkie ciasto. Gdyby ciasto bardzo się kleiło, można podsypać dodatkowo delikatnie mąką *** *** Ciasto wkładamy na około 20 minut do zamrażarki, a następnie dzielimy je na porcję formując niewielkie kuleczki wielkości orzecha włoskiego

Blog z Apetytem
Placek z gotowanym serem i jabłkami - kuchnia podkarpacka 374

Domowy placek z gotowanym serem i jabłkami to sposób podkarpackich gospodyń na smaczne niedzielne ciasto przygotowane z tego, co miały w domu. Trzy kruche placki przełożone są jabłkami z galaretką i masą przygotowaną z twarogu. A skąd ser? U nas właśnie tak mówi się na twaróg :) Masa serowa przygotowana jest w dość nietypowy sposób, ponieważ masło zmiksowane jest z jajkami(...)wspominanej już przeze mnie Pani Jadwigi Gałęzy z Wólki Podleśnej, a znalazłam go w publikacji „Eurogalicja od kuchni”. Swoją drogą czeka tam na mnie jeszcze kilka domowych podkarpackich ciast, które koniecznie muszę upiec :) Składniki na foremkę wielkości 25x35 cm: Ciasto: 500 g mąki pszennej, 3 jajka, 250 g cukru pudru, 120 g masła (w oryginale – margaryny), 1 płaska łyżeczka proszku

Trzeci talerz
Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim 118

Ciasto francuskie nie ułatwiało sprawy, bo nie mogłam sprawdzić stopnia wypieczenia mięsa, które było w środku.  Ale wyszła! i była naprawdę przepyszna, krucha i soczysta. Do dzieła! Składniki: - polędwiczka wieprzowa (ok pół kg) - płat gotowego ciasta francuskiego (nie mrożonego!) - pół kg pieczarek - mała cebula - 2 ząbki czosnku - 2 łyżeczki musztardy dijon - łyżeczka majeranku - łyżeczka słodkiej papryki - sól, pieprz - olej

Cook&Love
Ciasto Jamajka 338

kiedy zrobiłam Bananową Chmurkę (przepis tutaj – KLIK ) stała się ona jednym z moich ulubionych ciast. Ostatnio znowu naszła mnie na na to ciasto ochota, ale… chciałam je zrobić nieco szybciej. Postanowiłam zrezygnować z kruchego spodu oraz z bezy, a całość zrobić na czekoladowym biszkopcie. Przepis, który mignął mi kiedyś w internecie, a który udało mi się odnaleźć tutaj

Smaki Na Talerzu
Śmietankowe babeczki z czekoladą i chałwą 94

Najlepszy przepis na kruche babeczki. Są naprawdę delikatne i pyszne. Biała czekolada i chałwa – czy można chcieć większej słodyczy? Uwielbiam takie połączenie! Babeczki (16 szt): 1 ¾ szklanki mąki pszennej 150 g masła lub margaryny maślanej 3 żółtka 5 łyżek cukru pudru (z czubkiem) 16 g cukru waniliowego Krem: 500 ml śmietany 36% 2 fixy do śmietany 250 g mascarpone(...)waniliowo – kakaowej 100 g borówek Kilka pierniczków Do miski przesiewamy mąkę pszenną oraz cukier puder. Wsypujemy również cukier waniliowy. Dodajemy kawałki masła oraz żółtka jajek. Całość zagniatamy na gładkie ciasto. Z masy formujemy kulę, owijamy ją szczelnie folią spożywczą . Chłodzimy w lodówce przez 40-60 minut. Po tym czasie wylepiamy wysmarowane masłem foremki (u mnie średnica  7 cm). Pieczemy

VioletoweKucharzenie
Orkiszowa galette ze śliwkami 96

Francuska galette, czyli tarta na kruchym spodzie z owocami. Pieczona jest bez użycia formy, dzięki temu za każdym razem ma unikalny, rustykalny kształt. Postanowiłam zrobić ją w nieco zrowszej wersji na mące orkiszowej i myślę, że wyszło całkiem smacznie. A skoro sezon na śliwki to również musiały sie w niej znaleźć słodkie węgierki.  Składniki: 200 g mąki orkiszowej(...)cynamon                  jajko Mąkę wymieszać z solą i cukrem, dodać pokrojone w kostkę masło i jajko. Wyrobić na gładkie ciasto ręcznie lub mikserem. Gotowe ciasto zagnieść w kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez co najmniej godzinę.   Śliwki odpestkować i pokroić na grubsze plasterki. Piekarnik nastawić na 190 stopni

wyzwania kuchenne
Ciasto bez pieczenia ,,Margaretka” 61

zapomnisz. Ciasto margaretka swoją nazwę zawdzięcza ciasteczkom, które ułożone są na wierzchu. Podstawę tego ciasta stanowią gofry, na których znajduje się puszysta i delikatna masa na bazie śmietanki 30 oraz galaretki. Jeśli szukasz łatwego i smacznego ciasta bez pieczenia , to ciasto margaretka będzie idealnym wyborem. PRZEPIS NA CIASTO MARGARETKA Składniki na blaszkę 24×36 1 opakowanie kruchych ciasteczek(...)gofry. Blaszkę włożyć do lodówki na godzinkę, aby masa nieco stężała. 5. W międzyczasie w 600 ml wody rozpuścić galaretki cytrynowe lub agrestowe i odstawić do lekkiego stężenia. 6. Ciasto wyciągnąć z lodówki, na stężałą masę ułożyć ciasteczka, następnie zalać lekko tężejącą galaretką. 7. Ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Artykuł Ciasto bez pieczenia ,,Margaretka” pochodzi z serwisu

Alle Dobre!
Pełnoziarnista tarta z czarną porzeczką | wegańska, bez cukru, bez laktozy | 130

Przepyszna, krucha i kwaśna tarta z porzeczkami. Dla przełamania smaku warto podać ją z lodami lub po prostu dodać więcej erytrolu do owoców.  5 składników i gotowe... Proste przepisy to takie które lubię najbardziej.  Składniki na średnią tartę: 200 g mąki pełnoziarnistej 50 g masła (lub oleju kokosowego w wersji vege/bez laktozy) 4 łyżki erytrolu/ksylitolu/cukru Szczypta soli(...)pełnoziarnistej  Przygotowanie : Mąkę miksujemy z pokrojonym w kosteczkę masłem, erytrolem i solą. Dodajemy stopniowo wodę (ok. 50 ml lub więcej) i ugniatamy krótko aż do osiągnięcia gładkiego, elastycznego ciasta. Przekładamy do lodówki na 1h. Po tym czasie ciasto wałkujemy i przekładamy do formy. Nakłuwamy widelcem. Porzeczki mieszamy z mąką i cukrem. Wsypujemy na ciasto. Zawijamy boki lub zostawiamy

Czarnawisienka
Bezglutenowa tarta czekoladowa z orzechami 151

Czekoladowo-cynamonowa tarta na kruchym spodzie z orzechami i migdałami. Niebo w gębie. Bez glutenu, mleka, cukru ale nie bez smaku! Na przekór złośliwym, którzy twierdzą że "dieta" jako zdrowe odżywianie to pasmo wyrzeczeń i zerowa przyjemność z jedzenia. Składniki (8 porcji): Ciasto: 1 szklanki mąki kukurydzianej 1 szklanka mąki kokosowej/drobnych wiórków 75 g oleju kokosowego/masła 3 łyżki miodu

Powiedz dietom nie
Delikatne ciasto pod bezą 1926

funduję. Beza.. Oj zła ta beza. Nie udała mi się, przyznam się bez bicia, ale nikt nie narzekał,  że ciasto nie jest dobre. z bezą to jednak czeka mnie długa praca wyszła taka jak powinna być krucha, delikatna i SUCHA ! :) Przepis zmodyfikowany przeze mnie, a inspiracją znów była  Kuchnia w zieleni Skladniki :     Ciasto : 4 jaja

Garnkowe fanaberie
Malinowe tarteletki 138

Dzisiejsze tarteletki to połączenie kruchego spodu z masą serową i pyszną domową galaretką malinową. Do tego świeże maliny do dekoracji – takiej kombinacji nie sposób się oprzeć :) Składniki na 6 sztuk o średnicy ok. 8 cm: 120 g herbatników 80 g margaryny 250 g twarogu na sernik (może być z wiaderka) 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 jajko(...)żelatyny Przed przygotowaniem spodu wyciągamy z lodówki ser i jajko – powinny być w temperaturze pokojowej. Herbatniki kruszymy w blenderze lub wkładamy do worka strunowego i kruszymy wałkiem do ciasta. Rozpuszczamy margarynę, dodajemy do pokruszonych herbatników i dokładnie mieszamy. Mieszanką z herbatników wypełniamy tarteletki, dociskamy palcami do spodu i brzegów foremek. Wkładamy do lodówki. Jajko ucieramy z cukrem i cukrem

Ciastkozercy

Proponowane wyszukiwania