przepisy na kruche ciasto - 16491 przepisów (strona:663/1100)

Kruche ciasteczka maślane z żurawiną 122

Przepis na te ciasteczka jest banalnie prosty, a ciacha wychodzą przepyszne. Baaardzo maślane, kruche, z delikatnym cytrusowym posmakiem i z przepyszną żurawiną w środku. Jeśli Wasze dzieci lubią pomagać przy robieniu ciasteczek, to ten przepis idealnie nadaję się do wspólnego pichcenia. Spróbujcie Składniki: – 200g mąki pszennej (u mnie tortowa) – 120g miękkiego masła – 80g cukru – 1 żółtko(...)minut. Po tym czasie rozwałkować ciasto na grubość około 5mm. Dowolnymi foremkami wyciąć ciasteczka, ostrożnie przełożyć je na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 10-12 minut, aż ładnie się zarumienią. Ciasteczka należy całkowicie wystudzić na blaszce, dopiero potem ściągać z papieru. Smacznego Kruche ciasteczka maślane z żurawiną Kruche

Smaki Armine
Karpatka z piramidą ptysiową i kremem mlecznym z mango (bez glutenu, cukru białego, laktozy) 150

kokosowego CIASTO PARZONE Mleko, wodę i olej umieścić w garnuszku i zagotować. Mąki wymieszać, wsypać do gotującej się mieszanki i szybko wymieszać tworząc "kruche kluski", które nadal na małym ogniu rozcierać łyżką ok 1 minutę. Ciasto wyłożyć płasko do jakiegoś naczynia i umieścić w lodówce aby się schłodziło. Gdy to nastąpi miksować ciasto wraz z jednym jajkiem, a drugie dodać

Candy Pandas
Palmiery - cynamonowe ciastka francuskie 153

arkusz ciasta francuskiego posypać cukrem i cynamonem. Całość zrolować, pociąć na kawałki i wstawić do piekarnika. Palmiery przypadną do smaku osobom, które uwielbiają kruche, lekko cynamonowe w smaku ciasteczka. Zachęcam do pieczenia 😋 Składniki: 1 arkusz ciasta francuskiego (375 g) 1/3 szklanki cukru, np. trzcinowego 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka cukru wanilinowego Piekarnik rozgrzać do 200ºC. Do miski wsypać cukier (trzcinowy

Ugotować
Skąd pochodzą pączki i faworki? 107

rodzaju mięs, natomiast faworki powstały przez nieuwagę pewnego cukiernika. Te dwa popularne smakołyki występują na całym świecie w najrozmaitszych odmianach. Francuska kokardka z ciasta pączkowego Faworki to pochodzące z Litwy i Niemiec delikatne w smaku, kruche ciastka kształtem przypominające wstążkę. Ich powstanie - według legendy było przypadkiem. Pewnemu cukiernikowi do tłuszczu, w którym smażył pączki wpadł płatek pączkowego ciasta

Moja smaczna kuchnia
NAJLEPSZY JABŁECZNIK NA ŚWIECIE - POD BEZĄ 459

masa budyniowa i lśniąca beza. Spróbujecie? Składniki: kruche:  2 3/4 szkl mąki 20 dag masła 4 żółtka 1/2 szklanki cukru beza: 4 białka 150 g cukru 1 lyżka mąki ziemniaczanej dodatkowo: 1 kg jabłek 2 budynie waniliowe 600 ml mleka do budyniu Wykonanie: *Posiekać masło, dodać mąkę, cukier, żółtka, zagnieść ciasto, które włożyć na 15 minut do zamrażarki(...)wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć ciasto, równomiernie rozłożyć, ponakłuwać widelcem ,żeby zbytnio się nie podniosło. Ciasto zapiekać na rumiano przez 20 minut w 190 st. * Ugotować budyń, dając na 2 opakowania 600 ml mleka, cukru tyle ile na opakowaniu. Przestudzić .Wylożyć na podpieczony kruchy spód. *Jablka poobierać, pokroić w dość duże kawałki, wyłożyć na masę budyniową. * Białka ubić na sztywno

Z Majeczką w kuchni
Szarlotka kruszonkowa 134

krucha szarlotka, której ledwo zdążyłem zrobić zdjęcie. Rozeszła się prawie w całości zanim zdążyła wystygnąć :) Składniki : -1/2 kg mąki, - 250 g masła, - 150 g cukru pudru, - 3 żółtka, - 2 - 3 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego, - cukier waniliowy, - około 2 kg jabłek, - cukier do smaku, - cynamon. Wykonanie : Mąkę przesiekać z masłem i cukrem. Dodać żółtka i śmietanę. Zagnieść ciasto

Przepisy Mikołaja
Tarta rustykalna z jabłkami, gruszkami i orzechami 200

łykami cukru i cynamonem. Mąkę przesiejcie do miski, dodajcie sól, wymieszajcie. Masło pokrójcie w kostkę, dodajcie do mąki, posiekajcie je nożem na drobne kawałki, dodajcie jajko i szybko zagniećcie ciasto. Wstawcie do lodówki. Kwadratową blaszkę do pieczenia wyłóżcie papierem (też do pieczenia). Orzechy pokrójcie na kawałki. Jeśli macie takie w skorupach, to oczywiście najpierw je z nich wydobądźcie, ale tego(...)rondelku rozpuście 2 łyżki miodu i łyżeczkę masła. Kiedy będą gorące wsypcie orzechy i trzymajcie na ogniu, aż lekko ściemnieją i zrobią się kruche. Uważajcie przy próbowaniu, by nie przypalić sobie ust. Ciasto wyjmijcie z lodówki, rozwałkujcie tak, by stworzyło koło. Ułóżcie na nim pokrojone owoce z cukrem i cynamonem, potem orzechy. Zawińcie brzegi ciasta tak, by stworzyły „koszyk

GRUBY WAŁEK
Krajanka tortowa Pinokio 109

bardzo popularne ciasto tortowe z owocami. Jest to biszkopt pieczony z bezą, przełożony bitą śmietaną i truskawkami. Uwielbiam Midsommar krajankę Pinokio. Piekę to ciasto często i nie tylko na Midsommar! Biszkopt jest puszysty, bez krucha, słodkie truskawki, bita śmietana o smaku amaretto… Co tu dużo pisać, łatwa Midsommar krajanka pinokio…Nikt z moich szwedzkich znajomych nie mógł

codojedzenia
zakręcone kruche ciasteczka 170

składniki na ciasto waniliowe: 310 g mąki 110 g cukru pudru 220 g masła 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią szczypta soli wykonanie: Wszystkie składniki przekładamy

Domowy Smak Jedzenia
FAWORKI IDEALNE 160

Szukacie przepisu na kruche faworki, które zawsze się udają? Oto i one , niezawodne faworki, które przygotujesz bez wysiłku. Polecam, tłusty czwartek tuż, tuż... Składniki: 4,5 szklanki mąki 8 żółtek łyżka cukru szczypta soli 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka śmietany dodatkowo: cukier puder do posypania olej do smażenia Wykonanie: Do mąki dodajemy proszek do pieczenia, żółtka, cukier(...)sól, śmietanę.Zagniatamy gładkie ciasto, chwilę wyrabiamy. Gotowe ciasto odstawiamy na kilkanaście minut, aby odpoczęło.  Ciasto dzielimy na kilka części. Każdą rozwałkowujemy, wycinamy paseczki, w środku każdego robimy nacięcie przez które przekładamy górną część paska. W garnku rozgrzewamy olej, smażymy na nim nasze faworki. Gotowe studzimy, posypujemy cukrem pudrem

Z Majeczką w kuchni
Dlaczego tak trudno zerwać z cukrem? Przepis na pełnoziarniste ciasto pomarańczowe bez cukru 116

podsyłam kolejną propozycję na zdrowy deser przygotowany bez dodatku cukru. Na blogu znajdziecie tez inne przepisy na zdrowe desery: Tarta milky way Ciasto kakaowe z budyniem Sernik na zimno na biszkoptowym spodzie Piernikowe praliny Tarta na kruchym spodzie z wiśniowym kremem Torcik kakaowy Serniko-brownie Sernik z brzoskwiniami Kakaowo-waniliowy torcik PEŁNOZIARNISTE CIASTO POMARAŃCZOWE BEZ CUKRU Czas przygotowania 15 minut

HealthyCreations
Tarta z kremem z białej czekolady i granatem 258

Tarta z kremem z białej czekolady i granatem...Maślany, kruchy spód.Krem śmietanowy ze słodką, białą czekoladą.Soczyste, czerwone ziarenka granatu.Zapraszam! Składniki:Ciasto:200 g mąki pszennej;100 g zimnego masła;80 g cukru pudru;2 żółtka jaj;Szczypta soli.Krem:400 g słodkiej śmietanki o zawartości tłuszczu 30 lub 36%;200 g białej czekolady;Owoc granatu.Sposób przygotowania:Z mąki

Gospodyni Miejska
Szarlotka z rabarbarem. 126

Kolejna propozycja po najprostszym cieście z rabarbarem ,  czekoladowych babeczkach z rabarbarem ,  buchtach z jego dodatkiem i  kruchej, rabarbarowej tarcie na wypiek z jego zastosowaniem. Uwielbiam szarlotki, bo są soczyste i pyszne, a ta z dodatkiem rabarbaru jest rewelacyjna. Słodkie ciasto skrywające kwaskowate, jabłkowo-rabarbarowe wnętrze. Klasyk w nowej odsłonie. Polecam!!! Składniki na szarlotkę z rabarbarem

Rozpustne gotowanie
Kruche ciasteczka dyniowe 89

Szybkie ciasteczka z dodatkiem dyni - pyszne, złociste, kruche i gotowe w pół godziny. Składniki (na około 30 szt.): 300 g mąki tortowej 100 g ugotowanej, wystudzonej i przetartej przez sito dyni 200 g zimnego masła 50 g cukru pudru Mąkę, cukier i przecier z dyni włożyć do miski. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki, zimne masło i całość posiekać nożem(...)uzyskania kruszonki. Następnie szybko całość zagnieść rękami, do momentu uzyskania jednolitego ciasta. Całość procesu można sobie ułatwić używając melaksera.  Ważne jest, żeby ciasta nie wyrabiać zbyt długo, ponieważ wtedy ciasteczka wyjdą nam zbyt twarde. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C (grzanie góra-dół).  Gotowe ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm i wykrawać z niego dowolne kształty

Świat Ciasta

Proponowane wyszukiwania