Kruche rogaliki z marmoladą:1/2 kg mąki pszennej (3,5 szklanki)2 jajka (+ 1 do posmarowania)250 g margaryny (1 kostka)2 łyżki cukru50 g świeżych drożdżymarmolada (ewentualnie gęsty dżem lub konfitura różana)cukier puder do posypania Mąkę wsypujemy do dużej miski. Dodajemy rozkruszone drożdże, cukier, lekko roztrzepane dwa jajka i pokrojoną w kostkę margarynę. Zagniatamy jednolite ciasto. Dzielimy
Poezja smakususzonych pomidorów z oleju dopełniły całości. Bardzo mi posmakowało i polecam na obiad lub sycącą kolację. Wołowina długo duszona będzie miękka i krucha. Nie wolno solić jej przed, ani w trakcie smażenia - lepiej zrobić bardziej słone ciasto. Ja trafiłam na takie mięso, że po 40 minutach wydawało się miękkie, ale niestety nie sprawdziłam, że nie wszystkie kawałki... Nie zależało
Kolorowy PrzepisownikBezglutenowe, chrupiące chruściki, które smakują ideantycznie jak tradycyjne. Bezproblemowe w przygotowaniu, delikatne i kruche. Inspiracja z bloga Bez Okruszka - tam też możecie zobaczyć sposób zawijania chruścików. Polecam. Składniki: 290 g mieszanki bezglutenowej do ciast - u mnie Nutrifree MIX per dolci 1 łyżka masła 3 żółtka 200 g gęstej śmietany 18% 1 łyżka octu jabłkowego olej rzepakowy do smażenia mieszanka
Kuchnia bezglutenowaTradycyjna babka piaskowa powinna znaleźć się na każdym wielkanocnym stole. Babka piaskowa upieczone według klasycznego przepisu jest lekka, krucha i puszysta. Jeśli chcesz podać na wielkanocny deser babkę piaskową o smaku cytrynowym, możesz do ciasta dodać sok i otartą skórkę z jednej cytryny. Baby po raz pierwszy były pieczone w Rzeczypospolitej Obojga Narodów pod koniec XVII […] Artykuł Tradycyjna
Gotowanie-ukTradycyjna babka piaskowa powinna znaleźć się na każdym wielkanocnym stole. Babka piaskowa upieczone według klasycznego przepisu jest lekka, krucha i puszysta. Jeśli chcesz podać na wielkanocny deser babkę piaskową o smaku cytrynowym, możesz do ciasta dodać sok i otartą skórkę z jednej cytryny. Baby po raz pierwszy były pieczone w Rzeczypospolitej Obojga Narodów pod koniec XVII wieku. Za czasów Stanisława
Gotowanie-uktego przepisu wyszło mi troszkę więcej ciasta niż na jedną tartę, dlatego z części zrobiłam małe tartaletki. Do ciasta dodałam 1 całe jajko zamiast 2 żółtka. Z samymi żółtkami byłoby bardziej kruche. Ale było naprawdę pyszne, szczególnie synek się nim zajadał. Składniki: Kruchy spód: 250 g mąki 180 g masła 1/3 szklanki cukru pudru 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku
Kuchnia domowa Anipołóż papier do pieczenia, zamknij obręcz wypuszczając rogi papieru poza formę. Dno i boki tortownicy posmaruj masłem. Kruche ciasteczka zmiel na mąkę. Na stolnicy wymieszaj mąkę, cukier i zmielone ciastka. Dodaj zimne masło i siekaj nożem na malutkie kawałeczki. Wbij jajko, wyrób ciasto krótko rękami, tylko do połączenia się składników. Ciasto rozwałkuj podsypując w razie potrzeby dodatkową mąkę i wylep(...)ostygnięcia. Piekarnik rozgrzej do 200°C. Wstaw blaszkę z ciastem i piecz 20-25 minut do zrumienienia. Gdyby spód podczas pieczenia unosił się ku górze, otwórz piekarnik i przekłuj ciasto widelcem. Spód ostudź, nie wyjmuj z tortownicy. W 50 ml. śmietanki wymieszaj żelatynę. Pozostałą śmietankę zagotuj razem z ziarenkami wyskrobanymi z laski wanilii. Zdejmij śmietankę z ognia, dodaj napęczniałą
Delicious Placepoprawia humoru jak delikatna, krucha tarta. Coś dla wielbicieli czekolady, bananów i bitej śmietany. Składniki na spód 2 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki cukru pudru 200 g masła, zimnego 2 żółtka 2 łyżki śmietany 18% Mus 120g gorzkiej czekolady, 80g masła, 5 łyżek bitej śmietany. Warstwa śmietanowa ½ l śmietany, ½ szkl cukru, 1 galaretka ananasowa, wiórki czekoladowe. 5 bananów Mąkę(...)należy przesiać do miski, dodać masło, cukier puder, żółtka oraz śmietanę zmiksować w malakserze lub szybko zagnieść. Ciasto należy lekko schłodzić (ok. 30min), następnie rozwałkować, przełożyć do formy, wylepić delikatnie boki foremki i podziurkować spód, aby zapobiec powstaniu górki. Ciasto należy ponownie schłodzić przez ok. jedną godzinę. Tartę piec 20minut w temperaturze 200ºC do zarumienienia. Czekoladę roztopić w garnku razem
Słodki Zakąteksylwestrowym menu. Dziś mam dla Was przepis na doskonałą przekąskę, którą można postawić na sylwestrowym stole, czyli tatar śledziowy. Tatar podałam w kruchych tartaletkach. Przekąska jest bardzo szybka i łatwa do przygotowania. Polecam!!! SKŁADNIKI: Ciasto: 1,5 szklanki mąki, 100g margaryny, 2 żółtka, 1,5 łyżki śmietany 18%, szczypta soli, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, Tatar śledziowy: 5 śledzi(...)oliwek, sól, pieprz, sok z cytryny. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: Mąkę łączę z margaryną. Dodaję żółtka, śmietanę, sól oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Ciasto rozwałkowuję. Wycinam krążki. Kawałkami ciasta wylepiam foremki na babeczki. Babeczki piekę około 15 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Tatar śledziowy: Matiasy skrapiam z dwóch stron sokiem z cytryny. Następnie kroję w małą kosteczkę. Pieczarki, ogórki
Tradycyjna kuchnia Kasigrzebyki z marmoladą. Są idealne do kawki czy herbatki .Do tego kocyk,fajny film czy książka i jest dobrze. Polecam ciasteczka,są krucho-drożdżowe,nadziane marmoladą różaną. SKŁADNIKI *z tych proporcji wychodzi bardzo dużo ciasteczek :) CIASTO -4 szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml) -250 g masła lub margaryny -1 łyżka cukru waniliowego -2 łyżki cukru -1 całe
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuletni deser . Nikt nie będzie wiedział, że w środku jest cukinia . Zaczynasz od zielonego warzywa, a kończysz na pysznie czekoladowym brownie . Cukinia to naprawdę magiczny składnik i sprawia, że ciasto jest wyjątkowe. Cukinia jest idealna dla osób odchudzających się. Jest lekkostrawna i niskokaloryczna. W cukinii nie odkładają się metale ciężkie. Witaminy które znajdziemy w cukinii: A, B6, C, K, kwas(...)czekolady – 100 ml mleka owsianego W misce za pomocą miksera połącz erytrytol, olej i wanilię. Dodaj mąkę, kakao, sodę i sól. Miksuj, powstanie krucha sucha mieszanka. Na koniec dodaj startą cukinię i wymieszaj łyżką. Ciasto na początku będzie dość suche i gęste, ale pozostaw je na 15 minut, aby cukinia mogła uwolnić swoją wilgoć i następnie ponownie wymieszaj. Blachę
Zdrowy Styl Joannyskładniki na kruche babeczki: 230 g mąki orkiszowej lub pszennej 150 g masła, schłodzonego 70 g cukru pudru 1 żółtko 1 szczypta soli wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukier puder, sól, żółtko oraz masło. Wszystko siekamy, a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy kulkę, wkładamy(...)woreczka foliowego i schładzamy przez ok. 60 min. w lodówce. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy (w razie potrzeby podsypujemy mąką). Wykrawamy foremką lub szklanką, wylepiamy natłuszczone foremki i pieczemy w 179 st. C na złoty kolor. Po upieczeniu możemy pozostawić w foremkach do wystudzenia. Gotowe kruche korpusy babeczek nadziewamy np. dowolnymi kremami i owocami
Domowy Smak JedzeniaCiasteczka o smaku maślanym, kruche na zewnątrz, z miękkim środkiem. Z podejścia drugiego. Po pierwszej próbie powstał mi jeden wielki placek, który nadawał się tylko do wyrzucenia. Możecie wyobrazić sobie moją minę, kiedy zaglądam do piekarnika, by zobaczyć jak tam z moimi słodkimi ciasteczkami, a tu rozlazłe gigant ciasto :) Jeżeli nie czujecie się pewnie przy lukrowaniu, można poprzestać na samym
Pink Envelopepomóc i pokroić je w trójkąty:) Może nie wszystkie są całkiem trójkątne, ale liczą się również chęci.Dla mnie zostało wałkowanie ciasta oraz układanie i zdejmowanie gorących z blachy, oczywiście i polewa:) Ciastka wyszły bardzo, bardzo kruche, że trudno było je zdjąć z blaszki i niesamowicie pachnące. Powiem krótko; obłędne, rewelacyjne, smaczne i delikatne. Składniki: 2 szklanki mąki(...)łyżki cukru 2 łyżeczki kakao Wykonanie: Mąkę, cukier, imbir i proszek do pieczenia mieszam razem. Dodaję żółtka i wiórki masła oraz kandyzowaną skórkę cytrynową. Zagniatam ciasto i wstawiam na 30 min do zamrażalnika. Wyjmuję, rozwałkowuję na grubość ok 0,5 cm i kroję w szerokie pasy. Każdy z pasków ciasta kroję w trójkąty. Układam na wysmarowanej tłuszczem
Ciasteczkowy Potwórjuż zużycia brzoskwiń. Połączyłam je z mieszanką płatków, dokładnie gotowym musli, które mam na tę chwilę pod dostatkiem 😎 Końcowy efekt przeszedł moje oczekiwania, bo ciasto wyszło bardzo smaczne. Jest wilgotne, lekko zbite, ale też nieco kruche, delikatnie słodkie z wyczuwalnym dodatkiem koksowym smaków. Myślę, że może także dobrze się sprawdzić jako śniadanie, a dokładnie coś w rodzaju pieczonej owsianki(...)masy przełóż brzoskwinie razem z sokiem, który puściły i dokładnie wymieszaj całość. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia (u mnie kwadratowa - 21,5 x 21,5 cm), wyłóż ciasto i piecz w nagrzanym na 180*C piekarniku, w termoobiegu przez 35 minut, do suchego patyczka. Śmiało możesz kroić jeszcze ciepłe, bo takie według mnie smakuje najlepiej
Zdrowie na języku :P