żółtek Kruchy spód: 2,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1/2 margaryny 1 żółtko, 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie;Zagnieść ciasto kruche i wyłożyć na blachę. Ser przekręcić przez maszynkę. Budyń rozrobić w mleku, żółtka utrzeć z cukrem. Do żółtek, dodawać kolejno wszystkie składniki, połączyć za pomocą miksera. Masę serową wylać na ciasto i piec
Anioły w kuchnihomogenizowanego 250 gram mascarpone 100 gram śmietany 30% 2 łyżki śmietany 12% 5-6 łyżek cukru 1 łyżka cukru waniliowego 30 gram budyniu waniliowego (proszek) 2-3 figi Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia i rozwałkowanym ciastem kruchym. Formę umieszczam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na 10 minut. W tym czasie mieszamy serek homogenizowany z mascarpone, śmietaną, cukrem
Mango Papajaprzypadnie do gustu. Przygotowanie chwile zajmuje, cóż ubicie idealnej bezy i przygotowanie budyniu, już chwilę pochłonie, dlatego wydaję mi się, że najlepiej będzie Wam zaproponować to ciasto jako weekendowy wypiek. Choć i tak zrobicie, jak będziecie chcieli. Zapraszam Was na Truskawkowo-czereśniowe kruche ciasto z bezą. Warte grzechu i chwili zapomnienia.Składniki:Kruche ciasto:200 g mąki pszennej80(...)żółtka i szybko mieszamy, zdejmując z ognia.Gotowy budyń wykładamy na ostudzony, kruchy blat, na który wykładamy umyte i wydrążone czereśnie i truskawki z oderwanymi szypułkami. Białka ubijamy, gdy masa będzie sztywna dodajemy cukier i dalej ubijamy. Po około 7 minutach białka przekładamy na wcześniej wyłożone owoce i posypujemy pozostawioną kruszonką.Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 200`C piekarnika
Słodkie PrzyjemnościCiasto orzechowe z bezą, masą krówkową i kruszonką z ciasta knafeh (kadayif) Składniki – ciasto kruche: Orzechy włoskie zmielone – 1 szklanka Mąka – ¾ szklanki Masło – ½ kostki Jajko – 1 sztuka Cukier puder – 2 łyżki Szczypta soli Składniki – beza: Białka jaja – 2 sztuki Cukier – 3 łyżki Składniki – budyń waniliowy: Mleko – 500ml Skrobia ziemniaczana – 2 łyżki Laska wanilii – 1 sztuka Masło – 1 łyżka Ekstrakt waniliowy(...)następnie schłodzić. Gdy wszystkie warstwy ciasta będą upieczone i dobrze przestudzone można przystąpić do „składania” ciasta. Pierwszą, dolną warstwę stanowi ciasto kruche, które należy posmarować powidłami śliwkowymi i masą krówkową. Następnie położyć warstwę z bezy, którą posmarować budyniem waniliowym. Kolejną warstwą jest ciasto orzechowe posmarowane masą krówkową. Wierzch ciasta posypać „kruszonką” z ciasta kadayif
Kuchnia Bon Appetitzakopana 😉 Mam dziś dla Was przepis, który znalazłam w małej, niemieckiej gazetce z przepisami kulinarnymi pt. ''Heiß gelibte Herbstkuchen" Nr. 18/2019. Jest to "Apfelkuchemit Popcorn" - ciasto jabłkowe na kruchym spodzie z pysznym jabłkowym budyniem, kawałkami jabłek, posypane popcornem i polane polewą karmelową.... Niezwykłe połączenie, ale całość fajnie się komponuje, a z tego wszystkiego najpyszniejszy jest sos karmelowy 😂 Ciasto nie jest
Słodko-Słony Świat IlonyJesień zdecydowanie królują u nas jabłeczniki i szarlotki:) Zaraz po jabłeczniku z budyniem najbardziej lubimy szarlotkę z dużą ilością kruchego ciasta i chrupiącej bezy na wierzchu... Zresztą jak sama nazwa mówi, szarlotka jest po prostu wyśmienita... Ciasto:5 żółtek, 3 szklanki mąki pszennej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szklanki cukru pudru, 250g masła lub margaryny
Z miłości do słodkościpieczenia 1/2 łyżeczki JABŁKA BUDYNIOWE: jabłka 6 sztuk, cukier 2 łyżki Polski Cukier, sok z cytryny 1 łyżeczka, budyń czekoladowy 1 opakowanie DODATKI: truskawki 1/2 kg, galaretka brzoskwiniowa 1 opakowanie, śmietana 30% 250 ml, galaretka truskawkowa 1 opakowanie ciasto kruche przygotowałam dwa dni wcześniej i schowałam w folii do zamrażarki i odmrożone, takie ciasto wg mnie jest lepsze po upieczeniu(...)zrobić ciasto kruche, zawinąćw folię i do zamrażarki, u mnie było dwa dni i odmrożone przed pieczeniem, forma 30x30 cm silikonowa, ciasto palcami wylepić w formie, nakłuć widelcem, podpiec w 180 C, grzanie góra/dól 20 minut, lekoo wystudzić, na cieście podpieczonym rozsmarować jabłka budyniowe i piec około 40 minut, ciasto w formie dobrze wystudzić, aby budyń stężał
W Mojej Kuchni Lubiędelikatny, w sam raz do kawy lub herbatki. SKŁADNIKI : Ciasto kruche: 1 szklanka mąki, 60g masła, 1,5 łyżki cukru pudru, 2 żółtka, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżki śmietany 18%, Masa serowa: 500g sera białego, 50g masła, 3 jajka, 1/2 szklanka cukru, 1,5 łyżki budyniu śmietankowego, 1/2 łyżki mąki krupczatki, Dodatkowo: 6 sztuk moreli, 1 opakowanie(...)galaretki brzoskwiniowej, PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto kruche: Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem. Dodaję cukier puder, żółtka, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Ciasto rozwałkowuję i wykładam na tortownicę o średnicy 24cm. 2. Masa serowa: Masło razem z cukrem i żółtkami dokładnie ucieram. Nie przerywając ucierania stopniowo dodaję zmielony ser. Następnie dodaję budyń oraz mąkę krupczatkę. Białka ubijam
Tradycyjna kuchnia Kasiowocami leśnymi i aksamitnym budyniem jest wyjątkowo lekka i krucha, ale z charakterem. Kolorowe owoce nadają jej uroku i nieco kwaśnego smaku, który równoważy słodki budyń waniliowy. To wszystko w połączeniu z maślanym, kruchym ciastem stanowi ucztę dla podniebienia. Aby spód był wyjątkowo kruchy nie wolno zapomnieć o użyciu dobrej jakości, prawdziwego masła, a także o schłodzeniu go przed pieczeniem(...)części. Dodajemy je do mąki i wraz z cukrem pudrem, jajkiem i szczyptą soli zagniatamy jednolite ciasto (można też wszystkie składniki włożyć do malaksera i pulsacyjnie wymieszać do połączenia). Wkładamy na 30 minut do lodówki. Pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia rozwałkowujemy ciasto. Wkładamy je do formy na tartę o średnicy 24-26 cm. Obkładamy je folią aluminiową i wsypujemy
Poezja smakułyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczka imbiru Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobić (w malakserze lub ręcznie - siekając nożem masło i dodając pozostałe składniki, zagnieść), do momentu kiedy ciasto zacznie formować kruszonkę. Podzielić na dwie kule, zawinąć w folie. Schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut. Po wyjęciu ciasta z lodówki jedną kulę zetrzeć do blaszki o wymiarach(...)mąki ziemniaczanej lub opakowanie budyniu waniliowego 4 krople olejku migdałowego Składniki nadzienia umieścić w naczyniu i wymieszać. Odstawić. Wykonanie: Na podpieczone ciasto kruche (może być prosto z piekarnika) wyłożyć równo wiśnie. Na nie wyłożyć równą warstwę budyniu. Z lodówki wyciągnąć pozostałą kruszonkę i równomiernie posypać po wierzchu (jeśli ciasto uformowaliśmy w kulę wystarczy zetrzeć na tarce). Piec
Kubki smakukryje w sobie dosyć cienką warstwę nadzienia słodkiego lub wytrawnego. Zazwyczaj zawija się nieregularnie lub ozdobnie brzegi kruchego ciasta na nadzienie, tak by tworzyły fałdy, zostawiając jednak na środku „okienko” z widocznym nadzieniem. Moja Galette jest przygotowana z mąki kukurydzianej, która nadaje ciastu żółty kolor, jest bardzo rustykalna, podobnie jak tartaletki jakie mam na blogu: Sernikowe tartaletki z żurawiną Tartaletki(...)nadzienie wykorzystałam twaróg z kostki (ale ser z wiaderka też może być), budyń truskawkowy (który nadał masie twarogowej delikatnie różowego koloru) i świeże, słodkie, pachnące, pyszne truskawki, które teraz królują na polskich stołach. Moja Galette z serem i truskawkami bazuje na łatwym w przygotowaniu kruchym kukurydzianym cieście, w którym funkcję spajającą pełni gęsta, kwaśna śmietana. To kruche ciasto doskonale sprawdziło
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrobiłam również na tortownicę 22 cm z 1 kg sera. Składniki: Kruche ciasto szklanka mąki 3 łyżki masła 2-3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru z wanilią 1 jajko 3 łyżki kakao Ser: 1,5 kg sera 2 budynie śmietankowe 2 jajka szklanka cukru aromat waniliowy cukier wanilinowy mleko 3 łyżki skrobi pół kostki masła Polewa: Tabliczka(...)swobodnie można było wymieszać budyń ale nie za dużo! Ser powoli podgrzewać ciągle mieszając. Gdy ser będzie gorący powoli dodać budyń i energicznie mieszać bez przerwy. Gorący ser wylać na spód z kruchego ciasta który znajduje się w tortownicy. Całość schłodzić do temperatury pokojowej. Czekoladę połamać na mniejsze okienka rozpuścić w garnuszku wraz masłem lub margaryną. Gdy sernik będzie
Pychotkaaalitra mleka - 1 budyń waniliowy - 200 gram masła - 4 łyżki cukru Przygotowuję kruche ciasto- łączę ze sobą mąkę, masło, cukier puder, żółtka i proszek do pieczenia. Gotowe ciasto dzielę na dwie równe części- jedną część chowam do lodówki, drugą wykładam na blaszkę. Wyłożone ciasto smaruję połową słoiczka dżemu, na to wykładam pianę ubitą z dwóch białek i jednej łyżki(...)termoobieg). Kiedy ciasto się upiecze, wyciągam je z blachy i piekę w niej drugie ciasto, które czekało w lodówce. Postępuję tak samo, jak wcześniej, czyli na ciasto daję pozostały dżem, na to piana z 2 białek i jednej łyżki cukru, na koniec orzechy. Piekę w rozgrzanym piekarniku. Przygotowuję budyniową masę - odlewam 1/2 szklanki mleka, mieszam w niej budyń i cukier
WielopokoleniowoSzarlotka pod kokosową skorupką to klasyczne ciasto kruche z warstwą prażonych jabłek, zwieńczone "skorupką", powstałą z połączenia wiórków kokosowych i kilku składników odgrywających rolę spoiwa. Jabłka w szarlotce, dzięki dodatkowi budyniu w proszku, tworzą zwartą masę. Całość idealnie ze sobą współgra i choć szarlotka jest dość słodka, z chęcią sięga się po kolejny jej kawałek. Moja szarlotka powstała w formie(...)wiórków kokosowych 2 jajka Wykonanie: CIASTO KRUCHE - składniki na ciasto powinny być zimne - mąkę przesiać, dodać cukier i szczyptę soli - do składników suchych dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło oraz jajko, wszystko wymieszać, zagnieść gładkie i elastyczne ciasto - ciasto zafoliować i schłodzić przez 1h w lodówce - formę wyłożyć papierem do pieczenia - ciasto rozwałkować na placek wielkości formy lub wylepić
Smakołyki Berenikiprzepysznie A przy okazji bezproblemowo i dość szybko. Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm: Ciasto kruche: – szklanka mąki – 1 żółtko – 100 g zimnego masła – 2 łyżki cukru pudru Krem czekoladowy: – 260 ml mleka – 100 g masła – budyń czekoladowy w proszku (sam proszek około 55 g) – 3 łyżki cukru(...)dodałam masło, cukier i czekoladę. Całość podgrzewalam do momentu aż składniki się dobrze rozpusciły i połączyły. Wówczas przelałam do nich mleko z budyniem i zagotowałam (ciągle mieszajac). Odstawiłam do lekkiego ostudzenia i dopiero wówczas przełożyłam na ciasto kruche. Po całkowitym ostudzeniu wstawiłam foremkę do lodówki i przygotowałam bita śmietanę. Czekoladę drobno posiekałam, a bitą śmietanę ubiłam wraz z cukrem pudrem
Relaxtime