kruche ciasto. W szafce – słoik dżemu z czarnego bzu i orzechy włoskie pieczołowicie wyskubane z łupinek przez mamę. Idealne składniki na zimowego pleśniaka. Pleśniak z dżemem i orzechami to ciasto proste i nadające się niemal na każdą okazję (jak i bez okazji). Smak mojego dzieciństwa. Choć babcia robiła go bez orzechów, z kakao i koniecznie na wytrawnym cieście(...)ścieramy ją na tarce jarzynowej. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajmy stopniowo, powoli 3/4 szklanki drobnego cukru – cały czas miksując. Na końcu wmiksowujemy dwa budynie. Wyjmujemy tortownicę z lodówki. Na kruchym cieście rozsmarowujemy cały słoik dżemu. Posypujemy posiekanymi orzechami. Wykładamy pianę z białek i wyrównujemy. Na wierzchu równomiernie rozkładamy ciasto starte na tarce. Wkładamy do piekarnika i pieczemy
Poezja smakusię w ustach. Przepisów na szarlotkę jest sporo. Można ją piec na cieście francuskim, drożdżowym lub kruchym. Podobnie jest z przyrządzaniem jabłek. Można je piec surowe, pokrojone w plastry czy cząstki, albo dusić z cukrem lub budyniem. Ja zrobiłam szarlotkę na kruchym cieście z dodatkiem prażonych migdałów. Jabłka udusiłam z cukrem i z bananami. Ciasto wyszło pyszne i pachnące. (adsbygoogle
Danka Pichcikakao 3/4 szklanki oleju 1/2 szklanki wody Masa chałwowa: 20 dag chałwy waniliowej 2 budynie śmietankowe 4 łyżki cukru 16 g cukru waniliowego 750 ml mleka 250 g masła Dodatkowo: ½ szklanki marmolady lub powideł Polewa czekoladowa 50 g chałwy waniliowej do posypania Sposób wykonania: Ciasto kruche: Z podanych składników zagnieść na stolnicy jednolite ciasto, wylepić dno wyłożonej pergaminem blaszki(...)wlać roztwór mleka z budyniem i zagotować , mieszać aż masa zgęstnieje i zabulgocze. Zestawić z ognia, wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce zimnego budyniu, aż do skończenia. Przełożenie: Na ciasto kruche wyłożyć połowę masy chałowej przykryć ciastem czekoladowym, wyłożyć resztę kremu i przykryć drugim ciastem czekoladowym, całość polać polewą czekoladową udekorować pokruszoną chałwą i orzechami. Smacznego
Wanilia i KardamonPyszna szarlotka na kruchym cieście z dużą ilością jabłek i budyniu :). Trochę inna od tradycyjnej szarlotki ale jakże pyszna. Wilgotna, delikatna idealnie pasuje do popołudniowej kawy czy herbaty. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: 500 gram mąki pszennej 250 gram margaryny lub masła 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 jajko 2 żółtka 2 łyżeczki
Blog kulinarny S9.PLKruche ciasto, soczysty rabarbar i pyszny budyń... Takie właśnie ciasto piecze moja mama, nie mogło go więc zabraknąć i u mnie w sezonie rabarbarowym. Ja uwielbiam ten kremowy budyń, gdy ciasto jest jeszcze ciepłe... Możecie użyć dowolnych owoców;) Składniki:200g masła lub margaryny, 3 szklanki mąki pszennej, jajko + 2 żółtka, 1 i 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków, łyżeczka
Z miłości do słodkościBARSZCZ Żurek wielkanocny – na domowym zakwasie, z domową białą kiełbasą Zakwas na żur i zakwas na barszcz biały DOMOWE WĘDLINY I MIĘSA Pasztet klasyczny pieczony, nie tylko na święta – kruchy i soczysty Elegancki i szybki pasztet z kurzych wątróbek – bez pieczenia Leśny pasztet wegański – z czerwonej soczewicy, kaszy jaglanej i suszonych grzybów Kiełbasa pieczona w miodowo-musztardowej skorupce Polska biała(...)cytrusy CIASTA I DESERY Kremowy sernik nowojorski na owsiano-orzechowym spodzie Gniazdka bezowe z herbatą matcha i owocami Tort z kremem mascarpone o smaku cappuccino, z kapiącą czekoladą Sernik na zimno – truskawkowo-waniliowy Sernik japoński – bezglutenowe ciasto z trzech składników Sernik bez pieczenia – kardamonowy, z wiśniową pianką Kremówka idealna. Napoleonka na cieście francuskim, z domowym budyniem Strucla makowa na szybko
Karo in the Kitchenpianką i mrożonymi owocami Proste i delikatne, kruche ciasto z lekką, budyniową pianką i owocami. Przepyszne! Polecam Składniki: Ciasto: 400g mąki pszennej 5 żółtek 250g masła 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Pianka: 5 białek 200g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 opakowania budyniu śmietankowego- bez cukru 125 ml oleju 300g mrożonych małych owoców(...)mocnego zrumienienia *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Kruche ciasto z pianką i mrożonymi owocami pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemtygodniu. Dla relaksu upiekłam nieziemską szarlotkę z białym winem. Ta szarlotka jest tak pyszna, że szybko zostały tylko po niej okruszki :-). Wypiek jest na cieście kruchym, na to warstwa startych jabłek, wymieszanych z kardamonem i budyń ugotowany na soku jabłkowym i białym wytrawnym winie i znów warstwa ciasta kruchego. Cudownie smakuje na ciepło z lodami, ale także jest wyśmienita(...)czytelników. Przepis zasięgnęłam z książki "Ciasta zawsze udane" wydawnictwa Prószyński i S-ka. Polecam Wam gorąco upiec ją na nadchodzący weekend. SZARLOTKA Z BIAŁYM WINEM. Składniki: Ciasto: 380 g mąki pszennej 150 g cukru 225 g masła 2 łyżki domowego cukru waniliowego 3 żółtka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: 2 opakowania budyniu waniliowego 450 ml soku
Zakątek rozkoszy kulinarnychBabeczki z masą budyniową i owocami to jedne z bardziej popularnych mini wypieków w naszych domach. Kruche, rozpływające się w ustach ciasto na babeczki z budyniowym, przepysznym kremem i do tego nasze ulubione owoce to propozycja dla każdego łasucha. Kochają je szczególnie dzieci, które można zachęcić do ich udekorowania. Zabawa gwarantowana, i ten smak... Babeczki z Masą Budyniową(...)wyrabiamy. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na minimum 30 minut. Po tym czasie formujemy porcje ciasta w wysmarowanych masłem metalowych foremkach. Pieczemy do momentu zrumienienia brzegów babeczek przez ok. 8 minut w temperaturze 175 -180 stopni. Studzimy. Masa:Do miski odlewamy ok. pół szklanki mleka i dodajemy budyń w proszku oraz mąkę
Słodka Stronałyżki cukru - 100 gram masła, o temperaturze pokojowej Przygotowanie kremu: Połowę mleka gotujemy, połowę miksujemy z budyniem, cukrem i mąką (najlepiej blenderem, by nie było grudek). Zmiksowaną masę wlewamy do gorącego mleka i gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia, ciągle mieszając. Przygotowany budyń studzimy (na czas studzenia warto przykryć go folią spożywczą, w taki sposób, by dotykała jego(...)powierzchni i by nie zrobił się na nim tzw. kożuch). Masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Partiami dodajemy do niego chłodny budyń, cały czas miksując. Składniki do wykończenia: - dowolne owoce - syrop cukrowy Przygotowanie wykończenia: Na wypełnione kremem kruche ciasto wykładamy wybrane owoce. Całość smarujemy syropem cukrowym (można zrobić w domu z wody i cukru) dla zwiększenia wizualnej atrakcyjności i przedłużenia
Życie zamknięte w smakuTarta z jabłkami i budyniem Pyszna krucha tarta z jabłkami do kawusi. Przepis zaczerpnięty z zagranicznej strony. Składniki; Ciasto; mąka -200 g cukier puder - 65g żółtka jaj - 2 szt masło - 100 g woda - 2 łyżki sól- szczypta Budyń; masło -100 g aromat waniliowy- kilka kropli mąka - 4 pełne łyżki cukier - 4 łyżki mleko - 300 ml jajko - 1 szt Róże
Kuchnia DanusiSkładniki (blacha 22x33cm): Kruche ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 kostki margaryny łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka 4 łyżki cukru Masa serowa: 1 kg półtłustego sera 5 jajek szklanka cukru pudru cukier waniliowy budyń waniliowy w proszku (40 g) 1/2 szklanki oleju Dodatkowo: masa makowa w puszce(...)Wykonanie:Kruche ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy pokrojoną w małe kawałeczki margarynę i pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto. Białka, które nam zostaną użyjemy później do sera.Blachę wykładamy papierem. Ciasto rozwałkowujemy i układamy na blasze. Na to wykładamy masę makową i wyrównujemy.Masa serowa: Ser przekręcamy przez maszynkę. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka, cukier puder, cukier waniliowy, budyń
Czerwona PorzeczkaTruskawki powoli się kończą, więc warto ten czas wykorzystać i upiec ciasto. Ja zdecydowałam się na kruche z budyniem truskawkowym, truskawkami i bananami, a kruszonkę wykonałam z mąki kokosowej i cukru kokosowego. Ciasto jest wilgotne i szybko zostało skonsumowane. Już myślę co by tu jeszcze upiec, wybór trudny, bo tyle owoców na rynku... Ciasto: ok. 300 g mąki
Czerwień i błękitciasto z truskawkami i budyniem. Lekko kwaskowe, wilgotne, z nutą kokosową- mniam pyszności. Nam smakowało bardzo, mam nadzieję, że Wam również przypadnie do gustu. To ciasto z gatunku nie za słodkich, gdy macie niezbyt słodkie truskawki, proponuję zwiększyć ilość cukru, ja mimo iż zwiększyłam, to ciasto nie było za słodkie, było idealne (ale my lubimy ciasta niezbyt słodkie..). Inspirację był(...)masła - 1 jajko + dodatkowo: 3 łyżki wiórków kokosowych do kruszonki (nie trzeba) Z mąki, cukru (ksylitolu), proszku do pieczenia, szczypty soli, jajka oraz masła pokrojonego na mniejsze kawałki zagnieść kruche ciasto. Podzielić na dwie części. Do jednej części dodać wiórki kokosowe, wymieszać, uformować kulę, zawinąć ją w folię spożywczą i odłożyć do lodówki. Z drugiej części wykleić spód blaszki wyłożonej
Smaczne ZdroweCiekawe w smaku ciasto, trochę przypomina ciasto budyniowe ( klik ), chociaż nie w 100%. Kruche ciasto z góry i z dołu oraz domowy budyń nadaje ciastu niepowtarzalny smak. Na wierzchu powinny pojawić się posiekane migdały lub orzeszki ziemne, niestety ja jestem na nie uczulona i po prostu ich u nas w domu nie znajdziecie ;) - bo jeszcze by niepotrzebnie kusiły a wtedy(...)przycisnąć do brzegów. Wylać budyń i przykryć ciasto drugą rozwałkowaną kulką. Dokładnie przycisnąć na bokach. Odciąć nadmiar ciasta*. Wierz ciasta obsypać posiekanymi migdałami/orzeszkami ziemnymi. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 35-40 minut. Przed podaniem obsypać obficie cukrem pudrem. Smacznego! * przepis pochodzi z bloga 'Kromek z Masłem' * Moja rada: Jeśli zostało Wam surowe kruche ciasto, możecie
CookYourself