Kruche z jabłkami i budyniem Nóż firmy AMBITION Uwielbiam ciasta z jabłkami, które często gości na moim stole. To ciasto możemy przygotować na różne okazje lub święta. Składniki: Ciasto : żółtka 6 szt margaryna
Kuchnia DanusiJest to ciasto bez pieczenia, budyniowy przysmak. Warstwa pierwsza – ciastka pokruszyć, masło roztopić dodać czekoladę, podgrzewać tak długo, aż czekolada się rozpuści. Dodać kakao, rodzynki
Kuchnia PokoleńGotowanie to moja pasja, lubię nowe wyzwania kulinarne. Kruche z truskawkami i budyniem SKŁADNIKI : na ciasto żółtka jaj - 2 szt jajko - 1 szt margaryna - 250 g mąka - 4 szkl pełne cukier - 1/2 szkl śmietana 24 % - 2 łyżki proszek do pieczenia- 1,5 łyżeczki budyń : mleko - 4 szkl budyń śmietankowy - 3 opak bez cukru cukier - 4 łyżki dodatkowo : truskawki(...)mąkę z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Do mąki dodać posiekaną margarynę i pozostałe składniki, zagnieść kruche ciasto. Podzielić ciasto na 2 części, włożyć do lodówki na 60 minut. Blachę o wymiarach 40x26 wysmarować tłuszczem, wylepić ciastem dno blachy. Na blasze ułożyć truskawki. Budyń: Do garnka wlać 0,5 litra mleka, dodać cukier , zagotować. W pozostałym mleku, rozmieszać budynie, wlać
Kuchnia Danusikażdy znajdzie w nim coś dla siebie. Śliwki, powidła, kawowy budyń, pianka, orzechy i kruche ciasto- prawdziwa rewelka. Wbrew pozorom te smaki bardzo do siebie pasują, a ciasto jest po prostu przepyszne. Tym razem przepis wymyśliła moja mama. *blaszka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 300 g mąki 250 g masła 100 g cukru pudru 6 żółtek 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia na piankę: 6 białek 1 szklanka cukru pudru 100 g kokosu 5 łyżek mielonych orzechów włoskich na krem: 500 ml mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki cukru 1/2 kostki masła dodatkowo: 2 szklanki śliwek 1 słoiczek powideł śliwkowych Składniki ciasta zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na wielkość blaszki. Na jedno ciasto
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaMiały być z kremem budyniowym, ale kto by tam czekał, aż budyń wystygnie! Łakomstwo wzięło górę i dobrze, bo całość wyszła świetnie! Kruche, delikatne ciasto, kremowy, aksamitny, waniliowy budyń i owoce... Pyszny, lekki, wyjątkowy deser! Polecam!!! Składniki na babeczki z budyniem i owocami na około 35 szt. CIASTO: 300 g mąki szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)słodkim budyniem) cukier puder Przygotowujemy ciasto. W misce łączymy mąkę, sól, proszek do pieczenia, cukier puder, mieszamy i przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier waniliowy, mieszamy. Do suchych składników dodajemy masło i siekamy, aż uzyskamy konsystencję kruszonki, następnie dodajemy żółtko, chwilę siekamy i szybko zagniatamy rękoma (im krócej to trwa, tym ciasto jest bardziej kruche), zawijamy w folię
Rozpustne gotowanieciasto kruche: 30 dag mąki 20 dag margaryny 5 żółtek 1 łyżka kwaśnej śmietany 10 dag cukru pudru 1 łyżka proszku do pieczenia ciasto kokosowe: 20 dag kokosu 1 szklanka cukru 5 białek ciasto orzechowe: 10 dag orzechów 5 białek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru masa: 0,5 l mleka 1 cukier waniliowy budyń śmietankowy(...)ugotowane na mleku z dodatkiem cukru i cukru waniliowego. Można również dodać do mleka mąki pszennej. Następnie ucieramy margarynę na miały puch i dodajemy stopniowo ostudzony budyń. Ciasto przekładamy jak na zdjęciu: ciasto kruche, masa, cisto kokosowe, masa, ciasto orzechowe, masa i ciasto kruche. Polewa według uznania. Polecam roztopioną czekoladę. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodziezimnego masła 2 żółtka 1 łyżka śmietany 18 % 2 łyżki lodowatej wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Ponadto: 3 duże brzoskwinie 3 budynie waniliowe bez cukru 4 łyżki cukru 900 ml mleka Sposób przygotowania: Ciasto kruche: Mąkę , cukier puder i proszek do pieczenia przesiać i dobrze wymieszać. Zimne masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wszystkie składniki(...)waniliowe na 900 ml mleka z dodatkiem 4 łyżek cukru. Kruche ciasto z brzoskwinią: Jedną część ciasta wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć na tarce na całej powierzchni blaszki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i podpiec sam spód ok. 20 minut ( wyjąć wtedy , kiedy ciasto się zarumieni ) Ugotowany budyń wylewamy na podpieczony spód i układamy na nim umyte
Różne smaki w kuchniPORCELANA BOGUCICE Kruche z porzeczkami i budyniem SKŁADNIKI : na ciasto żółtka jaj - 2 szt jajko - 1 szt margaryna - 250 g mąka - 4 szkl pełne cukier - 1/2 szkl śmietana 24 % - 2 łyżki proszek do pieczenia(...)mąkę z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Do mąki dodać posiekaną margarynę i pozostałe składniki, zagnieść kruche ciasto. Podzielić ciasto na 2 części, włożyć do lodówki na 60 minut. Blachę o wymiarach 40x26 wysmarować tłuszczem, wylepić ciastem dno blachy. Na ciasto wyłożyć porzeczki. Budyń: Do garnka wlać 0,5 litra mleka, dodać cukier , zagotować. W pozostałym mleku, rozmieszać budynie, wlać
Kuchnia Danusibudyniową pianką. Ciasto, które skrada serca, nie tylko do popołudniowej kawy. Jest proste, pięknie wygląda i niesamowicie smakuje. Oprócz truskawek możecie użyć do ciasta innych owoców, np. borówek, jagód, malin. Będzie pysznie, na pewno! Przepis znalazłam u koleżanki po fachu z bloga Pieczarka Mysia. Ciasto na blachę o wymiarach 33 x 20 cm. SKŁADNIKI na ciasto kruche: 2,5 szklanki(...)oprócz masła mam w temp. pokojowej. W oryginalnym przepisie jest użytych 5 jajek i szklanka cukru, u mnie 4 jajka i 3/4 szklanki cukru. PRZYGOTOWANIE: Dzień wcześniej, wieczorem przygotowuję ciasto kruche. W misce mieszam wszystkie składniki wraz z zimnym, posiekanym masłem. Jeśli potrzeba dodaję trochę więcej mąki lub łyżkę zimnej wody. Ciasto dzielę na dwie części w proporcji
Zasmakuj Kuchnitradycyjnego przepisu na ciasto kruche ( zawsze się udaje!) dodałam dwie łyżki kakao, a ugotowany wcześniej i przestudzony budyń zmiksowałam z tabliczką gorzkiej czekolady. Budyniu spokojnie wystarczyłoby na 2x, a nawet 3x więcej tartaletek... ale dobrze się sprawdził również jako samodzielny deser. W sumie upiekłam 10 naprawdę dobrych babeczek. Wszyscy miłośnicy czekolady muszą koniecznie spróbować! Składniki: ciasto kruche 100 g mąki(...)zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Jeśli będzie zbyt wilgotne - dodać odrobinę więcej mąki. Uformować w kulę, następnie owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez min. 30 minut. czekoladowy budyń 2 szklanki mleka 2% opakowanie budyniu śmietankowego łyżka cukru tabliczka gorzkiej czekolady (najlepiej powyżej 64% kakao) + banan, jedna sztuka Budyń ugotować wg instrukcji na opakowaniu, następnie odstawić do wystudzenia. Czekoladę
Kuchnia Ellietamtego! Kruchutkie, cieniutkie warstwy ciasta, a pomiędzy nimi całe jabłka napełnione rodzynkami i kremowy budyń. Dawno nie jadłam tak dobrego ciasta! Polecam!!! Składniki na jabłecznik z budyniem: na formę 24x28 cm KRUCHE CIASTO: 325 g przesianej mąki 100 g przesianego cukru pudru szczypta soli 200 g zimnego masła pokrojonego w kostkę (choć w tym przypadku lepiej użyć 100 g masła(...)cukrem i solą, dodajemy masło i rozcieramy palcami, aż otrzymamy drobną kruszonkę. Teraz dodajemy żółtko i szybko zagniatamy gładkie ciasto (gdy jest zbyt suche i nie chce się połączyć dodajemy połowę białka lub łyżkę zimnej wody). Tak wykonane ciasto chłodzimy w lodówce około 30-40 minut. MASA: 1 kg małych, kwaśnych jabłek (ja użyłam jabłek z dzikiej jabłoni, miały średnicę
Rozpustne gotowaniedługo aż się nie skończą. Tym razem pyszne ciasto styropian z jagodami. Dlaczego taka nazwa. Ciacho imituje sernik, a nie jest z sera tylko z jogurtu i białek. W fakturze przypomina trochę styropian ale pyszny, słodki. Ciacho jest bezglutenowe, mogą je jeść osoby z nietolerancją na gluten. ciasto kruche: 2 szklanki mąki mix bezglutenowa/ kukurydziana, ziemniaczana, kokosowa/ 1/2 łyżeczki proszku(...)jogurtu greckiego 2 opakowania budyniu 30 dkg jagód Ciasto kruche: Do miski przesypuję mąkę, dodaję proszek do pieczenia, masło zimne pokrojone, sól, żółtka, puder. Całość kroję nożem i zagniatam krótko rękoma. Wstawiam ciasto do zamrażalki na dwie godziny. Dno formy o wymiarach 18x27 cm wykładam papierem do pieczenia. 2/3 ciasta ścieram na tarce jarzynowej i przekładam do formy. Piekarnik
wesoła kuchniapiękny różowy kolor. Ozdobiłam je karmelizowanym hibiskusem, którego użyłam do naparu Składniki (na około 16 tartaletek): Kruche ciasto: 2 i 1/4 szklanki mąki 180 g masła 3 łyżki cukru pudru 3 żółtka szczypta soli Krem: 1/3 szklanki suszonego hibiskusa 2 budynie do ciast i kremów „Winiary”- śmietankowy smak 3/4 szklanki wrzątku 3 i 1/4 szklanki mleka 1 pełna(...)masła 5 łyżek cukru Karmelizowany hibiskus: hibiskus z naparu cukier puder Przygotowanie: Kruche ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier puder i żółtka. Dokładamy masło i siekamy na malutkie kawałeczki (składniki można również przełożyć do malaksera i lekko zmiksować). Delikatnie zagniatamy ciasto, ale nie za długo. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Po schłodzeniu
Oryginalny smakoleju Polewa zrobiona z połowy porcji KLIK WYKONANIE: GOTUJEMY BUDYŃ NA KREM: Szklankę mleka gotujemy razem z cukrem, w pozostałym mieszamy budyń. Wlewamy na mleko i gotujemy chwilę cały czas mieszamy. Odstawiamy i przykrywamy folią spożywczą tak żeby dotykała budyń (unikniemy kożucha), odstawiamy. CIASTO KRUCHE: Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem, dodajemy puder i mieszamy. Następnie wrzucamy(...)łyżce zimnego budyniu aż do wyczerpania. SKŁADANIE CIASTA: Ciasta wyciągamy z blaszek. Na ciasto z kulkami wykładamy cały krem i równo smarujemy, przykładamy biszkoptem. Z biszkopta zdrapujemy skórkę i polewamy polewą kakaową i białą robiąc wzorki (białą czekoladę rozpuściłam na parze z olejem) Ciasto najlepiej zrobić dzień przed krojeniem, fajnie przejdzie wszystkimi smakami i ciasto kruche będzie się
Pani na desercytryny WYKONANIE Kruchy spód: Do miski wsypać mąkę, cukier puder i sól, wymieszać. Masło posiekać nożem na małe kawałki, po czym wsypać do miski z mąką. Początkowo wgniatać ciasto zewnętrzną częścią dłoni, później wcierać równocześnie przesypując mąkę aby ciasto się napowietrzyło. Powinna powstać nam struktura przypominająca bułkę tartą. Na koniec dodać jajko i szybko zagnieść, tak aby ciasto się(...)lepiło i było nadal zimne. Uformować z ciasta kulę, lekko spłaszczyć, zawinąć w przejrzystą folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Schłodzone ciasto odwinąć z folii i rozwałkować na placek. Wyłożyć ciastem formę o średnicy 22 cm podwijając boki. Ponakłuwać widelcem spód i włożyć do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie
Passions hobbies lifebudynie waniliowe 1 cukier waniliowy 1 szkl cukru pudru WYKONANIE: CIASTO KRUCHE ; z podanych składników zagnieść ciasto, 1/3 ciasta włożyć do zamrażalnika a pozostałą wyłożyć blachę. MASA SEROWA białka ubić na sztywno dodać cukier i cukier waniliowy, wlać śmietany i dwa budynie dokładnie wymieszać i wylać na ciasto kruche, wyłożyć wiśnie, pozostałe ciasto
Kuchnia Beatypieczenia Ser • 1 kg sera mielonego, u mnie Piątnica • 250 g masła • 3/4 szklanki cukru pudru • 5 jajek • 2 budynie śmietankowe Piana • 5 białek • 1 szklanka cukru • 1 duża puszka brzoskwiń w syropie Wykonanie: Ciasto kruche • Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia. • Szybko zagnieść ciasto z masłem i żółtkami. • 1/3 ciasta włożyć(...)Wrzucać po jednym całym jajku, następne dodawać dopiero jak wchłonie się poprzednie – po ok. 30 sekundach. • Na koniec wymieszać z budyniem. • Połowę masy serowej wylać na kruche ciasto. • Położyć na ser pokrojone brzoskwinie, zalać resztą masy serowej. • Ubić pianę z białek na sztywno, dodać cukier i ubijać, aż piana będzie
To co kocham