Dzień dobry :-) Mój syn niedawno kończył 12 lat (strasznie ten czas szybko leci). Z tej okazji zrobiłam tort czekoladowy z trzema kremami w środku: krem
kruche babeczkizamknąć odrobinę tej słodyczy w słoiczku lub zamrażarce- i to Wam polecam uczynić. Korzystając jednak z ostatnich zapasów tegorocznych truskawek postanowiłam zrobić pyszny sernik na zimno. Niezbyt słodki, z kruchym, ciasteczkowym spodem i musem. Polecam! Inspirowałam się przepisem z tej strony. Wprowadziłam własne, drobne modyfikacje. Składniki (na tortownicę o średnicy 24 cm): 125 gram zbożowych ciastek z czekoladą 3 łyżki(...)truskawkami studzę (np. w zimnej wodzie). Twaróg mielę lub przeciskam przez praskę 3 lub 4 razy. Twaróg mieszam z chłodną masą truskawką. Dodajemy również pozostałe 100 gram pokrojonych truskawek. Ciasteczka miksuję z masłem i przekładam na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (papier wypuszczamy na zewnątrz tortownicy). Spód ugniatamy. Następnie wlewamy masę serowo-truskawkową i wstawiamy ciasto do lodówki
Mango PapajaPasteis de nata – znane również pod nazwą „Pasteis de Belem” – od nazwy dzielnicy w Lizbonie, gdzie stoi klasztor Hieronimitów. Są to portugalskie ciasteczka, na które przepis jest strzeżoną tajemnicą, a ich wypiekanie zapoczątkowali zakonnicy z klasztoru Hieronimitów. Legenda głosi, że białka wykorzystywali do krochmalenia habitów, a z pozostałych żółtek wypiekali słodkości. Ja o Pasteis de nata(...)przystąpiłam do dzieła! Pierwsze wyszły pyszne, ale nie były tak dopieszczone jak bym tego chciała. Kolejne już były IDEALNE! I właśnie takim idealnym przepisem z Wami się dzielę! Kruche ciasto francuskie wypełnione po brzegi fantastycznym jajecznym kremem z odrobiną cynamonu wprost rozpływają się w ustach! Koniecznie spróbujcie! Gwarantuję, że będziecie zachwyceni tak jak my! SKŁADNIKI: * ciasto francuskie
Ostra na SłodkoNawet wtedy, gdy zaczęłam przygotowywać tartę. Ponieważ Hugo był ze mną od początku do końca, możemy stwierdzić, że tartę z borówkami zrobiliśmy razem. Polecam. Składniki: Spód tarty: • 300 g ciasteczek czekoladowych • 50 g mlecznej czekolady • 50 g masła Panna cotta z białej czekolady: • 300 ml śmietany kremówki 36% • 100 ml mleka • 30 g cukru • 170 g białej czekolady • ziarenka(...)straci swoje właściwości żelujące. 7. Rozpuszczoną żelatynę dodać do ciepłej czekoladowej mieszanki, dokładnie wymieszać. Wystudzić, a potem schłodzić w lodówce aż lekko zgęstnieje. 8. Gęstniejącą panna cottę przelać na kruchy spód tarty. ¾ owoców równomiernie rozsypać na masie. Odstawić do lodówki do stężenia. 9. Przygotować krem na wierzch: Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Delikatnie wmieszać mascarpone, najlepiej
W mojej kuchniMuffiny z rabarbarem i cukrem pudrem . Szybki i prosty przepis na słodkie małe co nieco: muffinki z rabarbarem. Muffiny to taka pyszna, podzielna słodkość, z którą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmiski jajko i łyżka po łyżce wsypywałam sypkie składniki. Na końcu wystarczyło włożyć rękę do miski i zagnieść ciasto. W momencie zagniatania widziałam, że ciasto faktycznie jest kruche i mogą być niezłe "jaja" podczas wałkowania po wcześniejszym schłodzeniu, dlatego od razu podzieliłam ciasto na dwie części, jedną część wyłożyłam na folii spożywczej, przykryłam ją drugim arkuszem folii(...)wersji i sprawdzić, która będzie dla Was wygodniejsza. Po schłodzeniu ciasta włączyłam piekarnik i ustawiłam na 180 stopni. Blachę oczywiście wyłożyłam papierem do pieczenia i układałam na niej i ciasteczka. I te wycinane i te krojone plastry upiekły się bardzo ładnie zachowując swój kształt. Jakość tych zdjęć pozostawia wiele do życzenia, normalnie było już ciemno, ale musiałam Wam pokazać
Blondynka GotujeW ramach prowadzonej kampanii uświadamiającej o roli cukrów prostych w naszym życiu postanowiłam przedstawić wam ciastka, które zachwycą was nie tylko wizualnie ale i smakowo. Ten
vaniliowoczekoladowawww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Kuleczki są kruche i mocno seeerowe. Idealna przekąska, od której ciężko się powstrzymać. Naprawdę uzależniają! (około 28 sztuk) Ciasto: 100g mąki 50g margaryny 1 jajko 100g żółtego sera sól (opcjonalnie do smaku) Nadzienie: około 10 sztuk suszonych pomidorów Dodatkowo (opcjonalnie): papryka w proszku do oprószenia Ser żółty zetrzeć(...)Każdą kulkę nadziać kawałkiem suszonego pomidora. Całość ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie oprószyć papryką i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 10-12 minut w 190 stopniach. (Ciasteczka powinny być chrupiące i ładnie zarumienione
Di gotujeMężczyźni kochają zołzy, podobno. Lepiej nie sprawdzać i za nadto nie wykorzystywać cierpliwości otoczenia dlatego postanowiłam zrobić dzień dobroci. Łasuch postanowił zrobić wieczór w
ciastkarnia na kruchym spodzieMyslałam, że Sernik z truskawkami i czekoladą to był najlepszy sernik jaki upiekłam, ale dzisiaj biję się w piersi, to nie był mój najlepszy sernik! Wzięłam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięautorki, pięknie wydana przez Septem. Weronika Madejska od 12 roku życia jest na diecie bezglutenowej. Przekuła celiakię na hobby. Na blogu www.natchniona.pl od 5 lat dopracowuje przepisy na wilgotne ciasteczka z kawałkami czekolady, mazurka z karmelem z daktyli i bananów polanego pyszną czekoladą i przepyszny muffinki z kremem, bez jajeczne biszkopty. bezy z ciecierzycy i kremy bez mleka. Pokazuje(...)Dowiemy się też z niej czym zastąpić cukier, jajka i białą mąkę i jak stworzyć wegańskie wersje podstawowych kuchennych przepisów. Co bym upiekła z tej książki? Dobrze wygląda ciasto kruche z syropem klonowym, budyń z mango, mazurek malinowy i ze słonym karmelem, tarta czekoladowa, oraz serniczki bazyliowe Słodkie sekrety, czyli bezglutenowe, roślinne historie pisane lukrem Autorka: Weronika Madejska Wydawnictwo: Septem
Ugotowane pozamiataneJeśli chodzi o ciastka moimi ulubionymi zdecydowanie są wszystkie te z dużą ilością orzechów i innych bakalii. Chrupiące , kruche … delikatne! Dziś ma dla Was właśnie jedne z tych ulubionych … Owsiane .. z orzechami .. żurawiną … słonecznikiem , sezamem i płatkami migdałów. Nie tylko smaczne , ale również zdrowe i pożywne! SKŁADNIKI: - orzechy laskowe – 0,5 szkl - płatki owsiane(...)łyżkami mąki. Roztapiamy masło , dodajemy śmietankę i cukier. Dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Ostawiamy z ognia i dodajemy mieszankę bakaliową i aromat. Dokładnie mieszamy i porcjujemy na ciasteczka. Wyciągamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 15-20 minut
Ostra na Słodkojakiegoś czasu "chodziły" za mną rogaliki z marmoladą, smaczny i lekki słodki smakołyk :) Podzielę się z Wami przepisem na ten deser, którego sekretem i kluczową kwestią jest niesamowicie kruche ciasto, które rozpływa się w ustach. Składniki: 2 1/4 szklanka mąki 20 dag masła 2 żółtka 1 czubata łyżka gęstej śmietany 1/4 szklanki cukru szczypta soli Wykonanie: Ze składników zagniatam ciasto(...)preferujecie i wycinać odpowiedniej wielkości figury :). Jak wspomniałam do rogalików nakładamy marmoladę, nie np. dżem, nutellę, etc. ponieważ takie nadzienie w wysokiej temperaturze staje się płynne i wycieknie z ciasteczek. Pieczemy w ok. 15 - 20min w temteraturze max. 200 stopni. Smacznego
Taste Of My Dayspecjalne okazje. Rozkosz podniebienia dla każdego miłośnika połączenia białej czekolady i malin. Oprócz polewy z białej czekolady również masa serowa zawiera dodatek tej wyjątkowej słodyczy. Sernik wykonany jest na kruchym spodzie z herbatników Digestive - co również wpływa na jego ogólną, lekką strukturę. Jeżeli chcemy przygotować nasz sernik w wersji odświętnej - to szczególnie polecam dekorację zgodną z moją propozycją(...)śmietanki kremówki 30% Do dekoracji (opcjonalnie): maliny świeże i liofilizowane bita śmietana Przygotować tortownicę o średnicy 22-23 cm z odpinaną obręczą. Wyłożyć ją papierem do pieczenia. Ciasteczka zmielić w malakserze/rozdrabniaczu na "piasek", dodać masło i zmiksować do połączenia składników. Masą wyłożyć dno tortownicy, mocno uklepując. Można w tym celu użyć dna szklanki. Wstawić do lodówki. Piekarnik nagrzać
Świat CiastaKruche, serowe ciastka w kształcie pieroga z czekoladą można dość długo przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Miękkie a zarazem kruche można nadziewać dowolnie, u mnie są z czekoladą, jednak doskonale będą też smakowały z powidłami, marmoladą czy innym nadzieniem. Spróbujcie koniecznie :) Do przygotowania serowych pierożków wykorzystałam twarożek sernikowo- kanapkowy "Mój ulubiony" od Wieluń . Składniki(...)mąką na grubość około 3 mm. Szklanką wykrawać koła, na każde ułożyć odrobinę nadzienia. Kołka składać na pół i skleić (postępować tak samo jak z klejeniem pierogów). Gotowe ciasteczka układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170'C około 15 minut (aż pierożki się zarumienią). Wystudzone można posypać cukrem pudrem
Zrób to smacznie