Ciasteczka imbirowe pachną świętami. Przygotowywałam ich duże ilości, ponieważ świetnie nadają się nie tylko do chrupania, ale także jako spód do serników czy innych ciast. Spróbujcie też z korzennym late. Piekarnik rozgrzać na 180 stopni C. 3 szklanki mąki owsianej bezglutenowej 1 szklanka mąki migdałowej (może być kokosowa) 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej 1/2 szklanki oleju 2 łyżki syropu daktylowego(...)cytryny szczypta soli himalajskiej 1 łyżka utartego świeżego imbiru 2 łyżki imbiru w proszku 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego ( utarłam w moździerzu ) szczypta anyżu jajko ( jeśli masa będzie za krucha) cukier kokosowy do posypania na wierzchu 2 łyżeczki sody Suche składniki umieszczamy w misce i mieszamy trzepaczką. Dodajemy syrop, melasę i olej. Jeśli masą będzie zbyt krucha można
AZgotuj!miękkie od razu po upieczeniu), a jedynie przedłuża ich świeżość i sprawia, że przez cały czas obłędnie pachną :) Z podanej porcji składników można przygotować około 35-40 sztuk . Ciasteczka dyniowe z orzechami Składniki: 240g mąki pszennej 120g masła 120g gęstego purée z dyni (skorzystaj z przepisu na purée z dyni ) 80g cukru pudru 2 łyżki domowego cukru waniliowego 2/3 łyżeczki(...)oczyszczoną, przesiać do masy - orzechy posiekać na dość duże kawałki, dodać do masy - wszystko wymieszać, zagnieść ciasto - ciasto może być lekko klejące, powinno jednak mieć konsystencję zbliżoną do ciast kruchych czy półkruchych) - ciasto zafoliować, schłodzić - ze schłodzonego ciasta odrywać nieduże kawałki, rolować je w dłoniach, aby powstały podłużne okrągłe paluchy o wymiarach około 6x2cm - ciastka układać na blasze wyłożonej papierem
Smakołyki BerenikiTruskawki, truskawki....korzystajmy. Dzisiaj zrobiłam sernik na zimno na serkach homogenizowanych z musem truskawkowym. Składniki: Spód 140 g ciastek kruchych 70 g masła Warstwa serowa: 800 g serków homogenizowanych waniliowych 4 łyżki żelatyny 1/2 szklanki mleka 4 łyżki cukru pudru Mus truskawkowy 500 g truskawek 3/4 szklanki cukru 1 galaretka truskawkowa 1 łyżeczka żelatyny Wykonanie: Masło roztopić, wlać(...)miski przełożyć serki homogenizowane, dodać cukier puder, mleko.Wszystko zmiksować. Żelatynę rozpuszczoną w 50 ml wody i wystudzoną wlać do sera i ponownie zmiksować. Masę serową wlać na schłodzone ciasteczka i odstawić do lodówki do zastygnięcia. Truskawki zmiksować, zasypać cukrem i zagotować. Odstawić z palnika , wsypać galaretkę oraz żelatynę rozpuszczoną w trzech łyżkach wody. Dokładnie wszystko wymieszać i wystudzić. Wlać
O kuchni z uczuciembiscotti to wszelakie odmiany z najróżniejszymi dodatkami. Nie wiem jednak, czy ten podział wymyślili Włosi, czy autor tej teorii... Tak czy inaczej - te podwójnie wypiekane, twarde i mocno chrupiące ciasteczka skradły moje serce od pierwszego gryza . Nie wiem, co w nich takiego magicznego, ale wciągają niesamowicie, i choć można je i miesiąc w puszce przechowywać, u nas znikają w ciągu(...)się uzupełniają, a jednocześnie każdy z nich jest znakomicie wyczuwalny. Następnym razem dałabym jeszcze całe migdały, i piekłabym nieco dłużej - pieczone dokładnie według poniższego przepisu będą smakowały bardziej jak kruche biszkopty, niż prawdziwe biscotti. Niemniej - pyszne są. A jeśli dodacie łyżeczkę przyprawy do piernika, idealnie nadadzą się do świątecznej puszki. Migdałowe biscotti na białkach Składniki: (na keksówkę 11x30
Pożeraczka, czyli raz adobrzePralinki z ciasta to dobry sposób, żeby zrobić coś dobrego z niewykorzystanych skrawków biszkoptu lub kilku babeczek. Z jednej standardowej babeczki (około 4,5 cm średnicy
Ciastkozercymascarpone zadbały o super smak. Możesz go jednak przygotować z samym jogutrem greckim lub twarożkiem i dowolnymi owocami. Zazwyczaj do pucharkowych deserów używamy biszkoptów, herbatników lub bezików. Dzisiaj kupnym ciasteczkom nafaszerownych tłuszczami trans i syropem glukozowo-fruktozowym dziękujemy. Zamiennie użyj domowej kruszonki. Możesz jednorazowo przygotować jej więcej, przechowywać w zamkniętym pojemniku i używać według potrzeby. Kruszonkę zrobiłam z mąki orkiszowej(...)laski wanilii dodatkowo: 1 mango sok i skórką z limonki/cytryny 250 g mascarpone 4 łyżki mleka 200 ml jogurtu greckego 3-4 łyżki cukru Wykonanie: składniki na kruche ciasto zagnieść, uformować w kulę, spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki ciasto rozkruszyć na kruszonkę miedzy palcami i rozsypać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Delikatne, maślane i waniliowe ciasteczka z świąteczną dekoracją z reniferem skradną serca nie tylko najmłodszych. Łatwo się je przygotowuje, a wyglądają świetnie :) Przepis zaczerpnięty z bloga mojewypieki.com SKŁADNIKI: (na trzy blachy) 180 g zimnego masła 180 g cukru pudru 350 g mąki pszennej 1 jajko 1 żółtko nasionka z 1 laski wanilii duża szczypta soli dekoracja: czerwone(...)jajko, żółtko oraz włożyć masło, sól i nasionka z laski wanilii. Zagnieść szybko składniki jak najmniej dotykając ciepłymi rękami ciasto. Najlepiej zagniatać na początku nożem lub zagniataczką do ciasta kruchego. Ciasto włożyć do woreczka foliowego i chłodzić w lodówce przez 30 minut. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowywać ciasto partiami wycinając niewielkie okręgi np. szklanką. Układać blisko siebie na blasze wyłożonej
Pyry na GazCzas tak szybko pędzi, że nawet się nie obejrzycie a tu trzeba będzie przygotowywać potrawy na Wigilię i Boże NARODZENIE. Dlatego polecam mój kolejny zbiór świątecznych
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTorcik ala Snickers, bez pieczenia Pyszny torcik- o kruchej podstawie- wyścielonej masą krówką, wyjątkowo pysznym wierzchu- również z dodatkiem masy krówkowej, pokrojonych batoników Snickers i skruszonej czekolady, a w środku- delikatna, śmietankowa pianka- idealnie przełamujaca słodycz całej reszty! Torcik ala Snickers jest nie tylko wyjątkowo pyszny, ale również wyjątkowo łatwy w przygotowaniu (poniżej przepis krok po kroku + zdjecia). Pomimo tego(...)który jak zwykle zniknął w przeciagu niecałej godziny! Polecam szczególnie smakoszom batoników Snickers i nie tylko- bo ten wyjątkowy torcik smakuje każdemu! SKŁADNIKI NA TORCIK: 250 g. naturalnych, owsianych ciasteczek (najbardziej polecane to ciasteczka Digestive) 100 g. masła 250 g. serka mascarpone 500 g. śmietany kremówki 2 łyżeczki żelatyny pól szklanki cukru pudru 2/3 puszki masy krówkowej tabliczka czekolady mlecznej
Domowe TortyDostałam bardzo fajny przepis na piwne ciasto, które można wykorzystać na wiele sposobów. Można go użyć do przygotowania słodkich rogalików lub wytrawnych pasztecików. Ciasto jest proste
Codzienna kuchnia niecodziennaCzasem się tak zdarza, że nachodzi nas ochota na coś słodkiego. Jednocześnie dręczą nas wyrzuty sumienia o spożytych pustych kaloriach. Co wtedy zrobić? Nie odmawiać sobie
Food SquareBanoffee w jednej z katowickich kawiarni. Już wcześniej miałam świadomość, że w tym niewielkim lokaliku cukiernicy wiedzą co czynią. W ofercie wyłącznie kilka klasyków, tort czeko z malinami, szarlotka krucha, sernik wiedeński, pavlova, tiramisu i to to właśnie bananowe cudo. Zainspirowana, dziś polecam moją wersję, kajmak o smaku słonego karmelu jest dobrą wariacją, tak jak i spora ilość(...)mascarpone 300 gram śmietanki kremówki 30 % 2 łyżki cukru pudru 2 dojrzałe, słodkie banany sok z cytryny 1/2 opakowania śmietan - fixu 50 gram czekolady deserowej lub mlecznej Wykonanie: Ciasteczka blendujemy na piasek, dodajemy rozpuszczone masło, mieszamy na zwartą masę, którą wylepiamy spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Banany kroimy w dość cienkie plasterki i skrapiamy obficie sokiem
Kronika Piekarnikamieszamy. Do suchych składników dodajemy masło i siekamy, aż uzyskamy konsystencję kruszonki, następnie dodajemy żółtko, chwilę siekamy i szybko zagniatamy rękoma (im krócej to trwa, tym ciasto jest bardziej kruche), zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce około 60 minut. 350 ml mleka wlewamy do garnka, dodajemy ziarenka wanilii (przecinamy strąk i tępą stroną noża wyskrobujemy(...)wykładamy nimi foremki. Gotowe ciastka wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy do 15 minut, czyli aż się zezłocą, następnie wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Chłodne ciasteczka wyjmujemy z foremek, do każdego wkładamy porcję budyniu, pół łyżeczki dżemu (stężały dżem mieszamy z kilkoma łyżkami wody, podgrzewamy, aż się rozpuści) i owoce. Możemy oprószyć cukrem pudrem. Gotowe
Rozpustne gotowanieMoje „potwory” nie zjadły wszystkich ciastek, więc zrobiłam z nich użytek, a poza tym to nudne jeść te same ciacha przez tydzień. To
greenscarfDla kogo: dla posiadających blaszki do tartinek lub babeczek dla mających dość zwykłych szarlotek dla mających na zbyciu kwaśne jabłka Składniki na ciasto: 260g mąki pół
Mania Wypiekania