Sernik z czereśniami jest bardzo smaczny, ale najważniejsze bardzo łatwe do przygotowania ciasto. Pojawiły się już na rynku czereśnie, wczoraj zauważyłam, że ich cena spadła do
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięplasterki. Składniki posiekałam nożem do uzyskania kruszonki, a następnie szybko zagniotłam na jednolite ciasto. Ciasto rozwałkowałam na placek o grubości kilku milimetrów. Z ciasta foremką w kształcie śnieżynki wycinałam ciasteczka. Patelnię rozgrzałam i posmarowałam delikatnie olejem. Ułożyłam pierwszą partię ciastek i smażyłam je na bardzo małym ogniu do zarumienienia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Następnie przewróciłam je ostrożnie na drugą stronę(...)wzorów, typu kółka, kwadraty itp. Ale wyjdą również z innych kształtów co widać na załączonych zdjęciach. Po kilku minutach odpoczynku na talerzu, gdy ciastka wystygną, robią się twardsze i kruche. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do zapoznania się z innymi moimi przepisami na ciastka, np.: ciastka z orzechów laskowych (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/ciastka-z-orzechow-laskowych.html), ciastka czekoladowo - piernikowe (link
Waniliowe Improwizacjejeśli macie dylemat co z nim zrobić to... upieczcie ciaaasteczka! Smakują rewelacyjnie i znikają ekspresowo, nawet wśród fanów mniej zdrowych słodyczy. (Sprawdzone!) Bo kto się oprze takiemu chrupiącemu ciasteczku? Ja je uwielbiam. (około 20 sztuk) 2 szklanki musli (1 szklanka = 250 ml; u mnie wielozbożowe z dodatkami - Benus ) 1/2 szklanki brązowego cukru 1/2 szklanki mąki (u mnie pszenna(...)blasze wysłanej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut w 180 stopniach. (Powinny być zarumienione) Gotowe ciastka odstawić do wystygnięcia - stwardnieją i staną się kruche. (*) Ciastek nie należy mocno spłaszczać, ponieważ podczas pieczenia - same "rozleją się" na boki. Inspiracja z blogu: Upiecz coś zdrowszego
Di gotujepozwala mi na dobranie się do popularnych wypieków z cukierni. Z tego względu zmodyfikowałam stary przepis i zastąpiłam mąkę pszenną mąką kukurydzianą i skrobią ziemniaczaną. Wyszły fajne ciasteczka - wchłonęłam połowę zaraz po usmażeniu:-) Składniki: 85 g skrobi ziemniaczanej 165 g mąki kukurydzianej 2 żółtka 2 duże łyżki kwaśnej śmietany szczypta soli 1 czubata łyżka cukru pudru 1 łyżka spirytusu(...)Przeciąć na długości aby nie były za długie i zwijać świderki. Odkładać na deskę. Niestety z tego ciasta nie da się zrobić klasycznych faworkowych kształtów - ciasto jest zwyczajnie za kruche. Po zrobieniu wszystkich świderków rozgrzać tłuszcz - ja używam pół na pół smalcu i oleju rzepakowego. Świderki wrzucać na mocno gorący tłuszcz i smażyć do zrumienienia. Jeśli używacie niewielkiej ilości tłuszczu
Ze smakiem bez glutenuprzynajmniej dwa dni, aż smaki się przegryzą, a w słoikach powstanie przepyszna galaretka dopełniająca smak rybki. Coś pysznego…! Paszteciki w cieście piwnym Przepis tutaj (KLIK) Delikatne i niezwykle kruche ciasto, które wprost rozpływa się w ustach. Paszteciki można nadziać dowolnym farszem, u mnie tym razem kapusta z grzybami, ale następnym razem przetestuje jeszcze z mięsnym. Są naprawdę pyszne(...)szybko i sprawnie. Ciasto Dakłas Przepis tutaj (KLIK) Dawno nie jadłam tak smacznego ciasta. Delikatny biszkopt kakaowy, rozpływający się w ustach krem kajmakowy z orzechami i daktylami oraz krucha i chrupiąca beza orzechowa. Po prostu niebo w ustach! Szybki makowiec zaplatany Przepis tutaj (KLIK) Mięciutkie, delikatne i wilgotne ciasto zaplecione z aromatyczną masą makową oraz obsypane słoneczną kruszonką
Blog z ApetytemWielkanocne ciasta Zbiór najlepszych przepisów na świąteczne ciasta i wypieki. Zapraszam! Sernik krówka Przepis tutaj (KLIK) Niebiańsko pyszny, chyba najlepszy sernik jaki robiłam
Blog z ApetytemSzybka i smaczna tarta. Chrupiące ciasto połączone z marmoladą owocową z dodatkiem pachnących latem jabłek posypane mielonymi orzechami. Czy to może nie smakować?:) Idealne
Zasmakuj Kuchnimilionera Ciasto milionera – aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie Ciasto milionera to zdecydowanie propozycja dla łasuchów, którzy lubią naprawdę słodkie desery. Masa kajmakowa połączona z polewą czekoladową oraz kruchym ciastem powinna w pełni zaspokoić apetyt każdego miłośnika słodkości. 12. Na każdą okazję – Kostka pomarańczowa Kostka pomarańczowa – aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie Pierwotnie przygotowałam to ciasto(...)zupa chrzanowa Wielkanocny barszcz biały Wielkanocna sałatka Dziadka Zobacz też nowe przepisy Ciasta wielkanocne – 12 przepisów Roladki z szynki z chrzanem Faszerowane jajka z curry Wiosenne jajka faszerowane Ciasteczka brownie Artykuł Ciasta wielkanocne – 12 przepisów pochodzi z serwisu Okolice Palnika - blog kulinarny
okolicepalnika.plmoja pierwsza tak udana szarlotka. Świetne kruche ciasto, z "Szarlotki na sposób wiedeński" z książki Zofii Zawistowskiej "Desery i wypieki domowe", którą dostałam od Mamy na Mikałaja pamiętnego roku 1991. ;) Notabene robiłam wiele ciast z tej książki i wszystkie się udawały. A pomysł na przyprawienie jabłek kardamonem pochodzi od mamy Prezydenta, nomen omen też Zofii(...)mąki 150 g masła 2 żółtka 2 łyżki gęstej śmietany sok i skórka starta z połowy cytryny 3 łyżki cukru 3 łyżki rozkruszonych biszkoptów lub bułki tartej (ja miałam ciasteczka orkiszowe) 900g jabłek 2 łyżki cukru brązowego (można pominąć) 1 cukier waniliowy 100 g rodzynków 2 łyżki rumu lub koniaku 6-7 "kapsułek" kardamonu 2 białka cukier brązowy do posypania
Kuchnia Prezydentowejzdjęcia i pisanie. Jakoś nie jest nam po drodze... Oglądam ostatnio Kagekampen . Duński program o pieczeniu. Od poniedziałku do czwartku uczestnicy stają przed zadaniami postawionymi przez zawodowych cukierników. Tort, ciasteczka, beza, rolada... I kiedy tak C. popatrzył na śliczne rolady, które panie przygotowały stwierdził, że też mam mu jakąś zrobić. No dobra, niech już będzie... Na blogu A dupa(...)razu Kraków zbudowano (on tego tak nie ujął, ale dokładnie o to mu chodziło), i po prostu muszę poćwiczyć. Mi się wydaje, że ciasto biszkoptowe było za kruche - za dużo mąki ziemniaczanej. Następnym razem spróbuję to zrobić troszkę inaczej... Niemniej, rolada wyszła fantastyczna smakowo. Domowej roboty dżem (trzeba go jakoś wykorzystać, prawda?), niesamowity krem z mascarpone - jeny, jakie to dobre
Pożeraczka, czyli raz adobrzeW naszej kuchni znów pachnie świątecznymi zapachami, po kuchni roznosi się zapach przyprawy do piernika. Zaczął się grudzień, więc można zacząć przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKtóż nie kocha kolorowych i słodkich pyszności?:) Dziś każdy może poczuć się jak dziecko, w końcu dziś Dzień Dziecka :) Babeczki złożyłam z kilku przepisów. Miodowy spód
Czerwona Porzeczkaautorskiego źródła.. Korzystając z doświadczenia zaprawionych w wypiekaniu cytrynowych, popękanych kuleczek, również pokusiłam się o ich stworzenie. Rozumiem już opinie i komentarze. Te ciacha są naprawdę rozkoszne. Wyjątkowo kruche, aromatyczne, delikatne. Co istotne, przy przygotowywaniu nie trzeba brudzić blatów, wałków, foremek. Wystarczy jedna miska i blaszka wyłożona papierem do pieczenia. Ciasto ma konsystencję idealną do formowania w dłoniach(...)się gościem. Długa droga przede mną, ale mam nadzieje, że ludzie z którymi od niedawna się poznaję, rozmawiam, dzielę tych kilka godzin dziennie, będą .. tacy jak dotąd. A ciasteczka cytrynowe.. to tylko ciasteczka, ale warto dzielić się tym, co pyszne. Były pyszne! Jeśli przed Wami momenty, które chcecie umilić innym, lub też sobie, zwykłym ciepłym i słodkim gestem
Kronika PiekarnikaCiastka imitujące grzyby piekę od co najmniej kilkunastu lat i zawsze wywołują konsternację, bo wyglądają jak prawdziwe podgrzybki. Szczególnie, jeśli ułoży się je w koszyku i
To co kochamCiastka imitujące grzyby piekę od co najmniej kilkunastu lat i zawsze wywołują konsternację, bo wyglądają jak prawdziwe podgrzybki. Szczególnie, jeśli ułoży się je w
To co kocham