Zupa serowa na piwie zupa z sera żółtego z grzankami. Zupa serowa na piwie jest dokładnie tym, co chciałabyś zjeść na obiad, przynajmniej raz w
Cztery FajeryAleż się cieszę, że bezglutenowa seria cieszy się tak niesamowitą popularnością. Ostatnio pokazane ciacho szpinakowe zrobiło wśród Was furorę! Bardzo się cieszę, że tak posmakowało i
Ostra na Słodkosię na wigilijnym stole. Prosta do przygotowania i bardzo słodka. Kutia zwyczajowo jest przyrządzana z obłuszczonej, gotowanej pszenicy, zmielonego maku i dużej ilości posiekanych bakalii (orzechów oraz rodzynek). 2. Ciasteczka przygotowane na mące krupczatce są idealnie chrupiące, nie za słodkie oraz maślane w smaku. 3. Domowa masa makowa. Wbrew pozorom przygotowanie takiej masy jest bardzo proste. Wystarczy namoczony mak trzykrotnie(...)samymi świętami. Do ich przyrządzenia nie potrzebujemy żadnych foremek. Wystarczy z ciasta uformować wałek i pociąć go na mniejsze części. Poniższe pierniczki są miękkie, puszyste i mocno wciągające. 6. Kruche rogaliki z masą makową to pomysł na słodką przekąskę. Rogaliki są idealnie do podjadania - kruche, słodkie i maślane w smaku. Spokojnie możecie przygotować je kilka dni przed podaniem, ponieważ ciasto
UgotowaćCiasteczka wychodzą mięciutkie, wręcz rozpływają się w ustach tylko musimy pamiętać aby ich nie spiec. Za kawałki czekolady w ciasteczkach posłużyły mi jajeczka czekoladowe które pokroiłam na mniejsze kawałeczki. Możemy użyć tutaj groszków czekoladowych lub pokrojonej na mniejsze kawałeczki gorzkiej czekolady. Składniki 1 dużą blachę ciastek: 125 g miękkiego masła 1/2 szkl cukru 250 g mąki pszennej 1 jajko(...)papierem do pieczenia. Odrywamy małe kawałeczki ciasta wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce spłaszczając. Ciasta pieczemy w 180 stop. przez 10-12 minut. Pilnujmy czasu bo inaczej z kruchych i mięciutkich ciastek zostaną tylko kamienie
Gotowanie...to proste !ponad sześć lat blogowania, ozdobione pięknymi autorskimi zdjęciami. Wielokrotnie przetestowane receptury na boskie serniki, najlepsze ciasta drożdżowe, muffinki i babeczki, lody i mrożone desery, ciasta czekoladowe i z owocami, kruche tarty i torty, a także tradycyjne makowce, szarlotki, mazurki i wiele innych. To mała wypiekowa biblia i niezbędnik każdego miłośnika pysznych słodkości! Tytuł: Moje wypieki i desery Autor: Dorota Świątkowska(...)które mam przed sobą z pewnością pozwoli mi na zrealizowanie mojego marzenia choćby po części. Książka została podzielona na kilka rozdziałów. I tak, w książce znajdziemy przepisy na babeczki, ciasteczka, tarty, bezy, ciasta drożdżowe, serniki, torty, czy desery. Każdy przepis opatrzony jest w niezbędne informacje, wśród których są składniki, dokładna instrukcja wykonania potrawy oraz fotografie pyszności. Od razu wspomnę
Tetiisheri#matriał zewnętrzny Słodycze są nieodłącznym elementem naszego życia, ale dla wielu osób tradycyjne słodycze pełne cukru i wysokowęglowodanowych składników są niezdrowe i niewskazane. Na szczęście
kruche babeczkiDziś rano wychodząc do pracy założyłam polar i ciepłe jesienne buty. Chłodne dni, zimny wiatr i wszechobecna wilgoć, czyżby jesień przyszła w tym roku wcześniej? Dla
Zapiski Młodej Żonyśliwkami . Pyszny kakaowy spód, owoce w środku i chrupiąca kruszonka na wierzchu. Idealny deser nie tylko w święta. Jeśli wolisz serniki ze spodem, sprawdź jak smakuje sernik na kruchym cieście . Jeden z lepszych serowych wypieków na każdą okazję. Jednym z lepszych i zwartych serników będzie sernik z gruszkami z serków homogenizowanych. Udekorowany kremem orzechowym lub polewą czekoladową będzie prezentował się(...)żurawiny. Pierniczki Pyszne, proste, efektowne. Możesz je posypać cukrem pudrem bądź polukrować i dowolnie ozdabiać. To szczególne zadanie dla małych pomocników. Przepis na pyszne pierniczki jest łatwy, a same ciasteczka super smaczne. Keksy Idealny wypiek na Święta Bożego Narodzenia to keks makowy . Możecie do ciasta wrzucić dowolne bakalie, skórkę pomarańczową, cytrynową lub kandyzowany imbir. które dodatkowo wzbogacą smak i aromat
Zasmakuj Kuchniwyciąganym dnem wybór był dość prosty. Tarta z malinami i kremem z białej czekolady wbrew oczekiwaniom nie przytłacza słodyczą. Lekko kwaśne maliny idealnie współgrają z czekoladowym kremem. Osoby nielubiące kruchego ciasta lub nie posiadające piekarnika, jako spód mogą wykorzystać pokruszone herbatniki i roztopione masło (ewentualnie można do nich dodać trochę roztopniej gorzkiej czekolady ) W każdej z wersji tarta smakuje równie(...)kulkę, owijamy folią i wkładamy na godzinkę do lodówki. Schłodzone ciasto wałkujemy lub wyklejamy nim formę (na formę o średnicy 26 cm wystarczą 2/3 ciasta z reszty możemy upiec ciasteczka ). Następnie spód nakłuwamy w kilku miejscach widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy na niego jakieś obciążenie (u mnie fasola jaś). Unikniemy dzięki temu podnoszenia się ciasta podczas pieczenia. Tartę
PatiGotujeczekolada rozpływa się pod najdelikatniejszym dotykiem, ozdabianie ciast marcepanem to istna droga przez mękę. A w momencie, w którym okazuje się, że na jutro trzeba przygotować kilkaset tuzinów waniliowych ciasteczek, i tak już spoceni i rozdrażnieni współpracownicy, zaczynają zgrzytać zębami... A potem nagle ktoś zrobi coś zabawnego, ktoś inny wybuchnie głośnym śmiechem powodując, że nawet największy złośnik nie może się(...)razu. Te chrupiące, młode marchewki skarmelizowane w soku pomarańczowym, zdecydowanie podziałały na moją wyobraźnię. Gdy więc tylko nadarzyła się okazja, zabrałam się do działania. Spód nie jest tak kruchy, jak tego oczekiwałam, za to pełen smaku. Ciągle zachowujące swoją chrupkość marchewki w połączeniu z tymiankiem, słonym serkiem i słodkim miodem, dają niesamowity efekt. Ta tarta to kwintesencja idealnego, wiosennego posiłku
Pożeraczka, czyli raz adobrzeUwielbiam je i cała moja rodzina,są rewelacyjne, nie są kruche tylko lekko ciągnące,jak lubicie cynamon-to zróbcie je koniecznie Składniki: 360 g mąki 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 225 g masła 300 g cukru 2 jajka łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy dodatkowo do obtoczenia: 65 g cukru 2 łyżeczki cynamonu Przygotowanie: w misce(...)wielkości ok 2,5 cm obtaczamy je w wymieszanym cukrze z cynamonem, układamy je na blaszce wyłożonej papierem i lekko spłaszczamy, koniecznie zachowacie spory odstęp między ciasteczkami bo one sporo rosną wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 190 stopni na 8-10 min żeby się lekko zrumieniły po wyjęciu zostawcie je na papierze na którym się piekły jeszcze
Swojskie jedzonkoCiastka owsiane bez masła, z bananami, jajkiem i mąką, smaczne i inne, ale nie aż tak dobre jak wersja z masłem. Mogły wyjść bardziej kruche i chyba trochę przesadziłam z ilością mąki. Przede mną jeszcze dwie wersje ciastek owsianych do upieczenia, zobaczymy która wersja alternatywna jest najlepsza. Składniki: 2 banany (205 g) 1 łyżka (20 g) miodu 1 jajko(...)cukrem i jajkiem. 2. Dodajemy wszystkie składniki i mieszamy aż masa się ładnie połączy. 3. Wstawiamy masę na 20 min do lodówki. 4. Lepimy kuleczki, spłaszczamy tak, żeby przypominały ciasteczka i pieczemy. Pieczenie: (na papierze do pieczenia) Temperatura: 180 stopni Grzałka: góra - dół Czas: 15 min Kalorie: Kcal na 100 g: ok. 395 kcal / 100 g Kcal dla porcji
Malowane smakiemRogaliki świętokrzyskie 2017-02-06 13:35:43 Porcje 40 Jest w moim domu taki stary zeszyt w którym jeszcze przed wyfrunięciem z gniazda notowałam przepisy
Wędrówki po kuchniSernik z brzoskwiniami to smak tradycyjnych imienin w polskich domach. Nie bez powodu umieszczam go właśnie dzisiaj! Sąsiadka mojej babci to mistrzyni polskich serników – wychodzą
Poezja smakupowiedział, że mazurek musi być na słodko? Może i musi, ale ja jak zwykle lubię kombinowac na opak ;) Kruche ciasto z ziołowym twarożkiem, bryndzą i chrzanem, a do tego jajeczka przepiórcze, pomidorki koktajlowe i rzodkiewki :) Naprawdę smacznie, więc polecam! ciasto: 150 g mąki pszennej 100 g masła 1 żółtko 1 łyżka śmietany 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia(...)niego szablon jajka (wydrukowałam wzór jajka na całą kartkę A4) i wycinamy za pomoca ostrego noża. Z reszty ciasta tworzymy obwódkę, by zatrzymać nadzienie w środku. Można wyciąć ozdobne ciasteczka i udekorować ciasto na brzegach. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 10 minut w 180 stopniach. Serek miksujemy z bryndzą, chrzanem i jajkiem. Dodajemy szczypiorek i przyprawy
Mienta blog