Sernik z prawdziwą wanilią, rabarbarem i kruszonką. Dzięki rabarbarowi ciasto jest lekko kwaskowe i nie za słodkie, idealne na piknik lub podwieczorek. Polecam również inne moje
Oryginalny smakTo ciasto łączy w sobie wszystkie elementy które bardzo lubię. Miodowe ciasto upieczone z orzechami włoskimi a w środku masa serowa :) Jak dla mnie bomba. Ciasto
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaMój mąż uwielbia ananasa, więc tym razem nie było wątpliwości, kto zje gotowe ciasto :) Ta tarta najlepiej smakuje dobrze schłodzona, więc możecie przygotować ją poprzedniego dnia
CiastkozercySzarlotka z połówkami jabłek ,zapewne znana większości łasuchów. Ja przymierzyłam się do niej dopiero , bo zawsze było coś innego do wypróbowania ale szczerze powiem , żałuję
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaSernik na kruchym spodzie, wyjątkowo puszysty jak chmurka… Delikatny, aksamitny i rozpływający się w ustach. Jest jednym z nielicznych serników, który mi naprawdę smakuje i
Oryginalny smakDzisiaj tartaletki z pitają (smoczym owocem), o której pisałam w poprzednim wpisie. Jak już wspomniałam, owoc w smaku nie zachwyca, ale łącząc go z innymi składnikami
Oryginalny smakTartaletki czekoladowe wypełnione masą karmelową z dodatkiem uprażonych orzechów włoskich. Małe co nieco na poprawę nastroju, bo któż z nas nie lubi karmelu…Składniki:Kruche
Oryginalny smakTen sernik robiłam już jakiś czas temu. Korzystałam z ulubionego przepisu mojej mamy. Słyszałam, że w Polsce prawdziwe wichury, pada śnieg. Jednym słowem zima przypomniała sobie
Przepisy Aleksandryskładniki: 360 g mąki pszennej (u mnie troszkę więcej mąki orkiszowej) 120 g masła, schłodzonego 120 g smalcu (dobrej jakości), schłodzonego 3 żółtka 120 g cukru
Domowy Smak Jedzeniaważne, co do grama, to samo tyczy się jakości składników, podstawa to dobre orzechy i prawdziwe masło. Rogaliki są lekkie, kruche, maślane i uwaga - wyłącznie dla wielbicieli orzechowych smaków. Mąka orkiszowa podkreśla orzechowy smak ciasteczek, ale pszenna również będzie idealna. Co ważne - podaję proporcje na bardzo dużą ilość ciasteczek, połowa składników wystarczy do zapełnienia dwóch talerzy(...)wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 15 - 20 minut. Ściągamy z blaszki po lekkim przestudzeniu, gorące są zbyt kruche, by je przenieść na talerz. Po przestudzeniu oprószamy cukrem pudrem. Doskonale się przechowują, nie tracą nic ze swojej kruchości i delikatności
Kronika Piekarnikaskandynawskie ciasteczka smażone tam w szczególności w okolicach Bożego Narodzenia. Choć pewno Wam kojarzą się z dzieciństwem, bo piekły je nasze babcie. U nas mówiło się na nie ciasteczka „tu-tam”. Do ich wykonania potrzebujecie specjalnego przyrządu, dlatego w tym celu warto poszperać na strychu lub rozejrzeć się np na allegro. To foremka w kształcie serduszka, lub płatka(...)przypominają mi nieco faworki. Smaży się je z ciasta podobnego do naleśnikowego (nieco gęstszego). A jeszcze gorące oprósza cukrem pudrem. Są kruche i delikatne w smaku. Znikają równie szybko jak szybko się je robi Rozetki smażone skandynawskie ciasteczka- składniki -0,5 szklanki mąki pszennej -1 łyżka skrobi ziemniaczanej (skrobia dodaje im dodatkowo kruchości) -łyżeczka cukru -1 jajko -0,5 szklanki
Arbuziakiskandynawskie ciasteczka smażone tam w szczególności w okolicach Bożego Narodzenia. Choć pewno Wam kojarzą się z dzieciństwem, bo piekły je nasze babcie. U nas mówiło się na nie ciasteczka „tu-tam”. Do ich wykonania potrzebujecie specjalnego przyrządu, dlatego w tym celu warto poszperać na strychu lub rozejrzeć się np na allegro. To foremka w kształcie serduszka, lub płatka(...)przypominają mi nieco faworki. Smaży się je z ciasta podobnego do naleśnikowego (nieco gęstszego). A jeszcze gorące oprósza cukrem pudrem. Są kruche i delikatne w smaku. Znikają równie szybko jak szybko się je robi Rozetki smażone skandynawskie ciasteczka- składniki -0,5 szklanki mąki pszennej -1 łyżka skrobi ziemniaczanej (skrobia dodaje im dodatkowo kruchości) -łyżeczka cukru -1 jajko -0,5 szklanki
Arbuziakitylko wyglądają... kusząco, ale są też niezwykle smaczne i proste w przygotowaniu. Samo ciasto przypomina czekoladowego, tylko że bardziej kruchego murzynka. Do tego maliny oraz orzechy nerkowca! Zapewniam, że to połączenie jest rewelacyjne, bo kto się oprze słodkiemu ciasteczku, które łączy w sobie gorzkie kakao, kwaskowate maliny i chrupiące orzeszki? Koniecznie spróbujcie! (około 12 sztuk) 100g masła/margaryny 150g cukru
Di gotuje