Walentynki za pasem, zatem warto pomyśleć nad jakimś słodkim prezentem. Ciasteczka z okienkiem, powstały u mnie z miłości do słodkości. Są delikatnie maślane i kruche. Idealnie się sprawdzą jako dodatek do Walentynkowego prezentu. Polecam serdecznie. SKŁADNIKI: 200 g masła kilka kropli esencji waniliowej 50 g cukru pudru 175 g mąki pszennej 50 g mąki kukurydzianej 1 łyżeczka kardamonu w proszku
Kuchnia w opałachcudownie aksamitnej, budyniowej konsystencji, intensywnie owocowym smaku i pięknych barwach. Dobrze wiecie, że nadają się do wielu rzeczy - do naleśników, ciast i ciasteczek, bo można nimi przekładać blaty ciast, ale też zapiekać je na przykład na kruchych spodach. Tym razem rozszalałam się na całego, bo przygotowałam curd zupełnie wyjątkowy. Na blogu nie tak dawno prezentowałam Wam przepis na curd
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciasteczka chodziły za mną od kilku dni, więc w końcu musiałam je upiec :) Są kruche, nie za słodkie - doskonałe! Przepis znalazłam na stronie Moje Wypieki . Zapraszam do pieczenia! Składniki (na jedną blaszkę): 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125 g masła 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1 jajko 85 g cukru trzcinowego 50 g orzechów
My Culinary Arttradycyjnie wypiekane bez kolorantów i konserwantów, spożywane we Włoszech jako dodatek do czerwonego wytrawnego wina. Ja wino pijam sporadycznie więc spróbowaliśmy te ciasteczka do popołudniowej kawki. Powiem Wam, że w smaku są dla mnie idealne, lekko kruche z niewielką ilością cukru. Ciężko mi porównać do jakiegoś polskiego odpowiednika, bo ciastek raczej nie kupujemy. Ciekawa jestem jak smakują gdy serwujemy
Magiczne Życie MartyCiasteczka z masłem orzechowym nie tylko cudownie pachną, ale są niezwykle pyszne. Delikatne i kruche, nieco karmelowe, trochę maślane, takie lubię. Koniecznie musicie sobie takie upiec ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaKolejne ciasteczka z myślę o świętach bo jak pisałam wcześniej mało pierniczymy. Te są maślane, kruche, z dość wyraźnym zapachem i smakiem cytryny a bez lukru są wręcz mało słodkie. Nie umiem ładnie dekorować, ale jak widać polukrowane zwyczajnym lukrem ucieranym i posypane cukrowymi drobinkami wyglądają całkiem ładnie a do tego bardzo dobrze smakują. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaOstatnio brak czasu na wszystko. Ciągle coś do zrobienia, człowiek zabiegany, dzieci do szkoły, maluszek w domu. Praca, praca, obiady i zapomina się o codziennych przyjemnościach
dom-agi.plnajprostszy przepis na pyszne ciasteczka, który znalazłam w necie. Przepis pochodzi z filmu Przepisy Joli . Robiłam te ciasteczka 4 razy w ciągu …. tygodnia i wierzcie mi trudno jest przejść na odwyk. Są niesamowicie kruche, pyszne, nie zawierają cukru, jajek, proszku do pieczenia! Zabierzmy się więc za roladki! Składniki: - 3 szklanki mąki pszennej ( u mnie szklanka(...)rulonik. Przycinamy nożem wzdłuż i kroimy ciastka. Układamy na papierze do pieczenia. Międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Robimy teraz drugi wałek tym samym sposobem i kroimy ciasteczka. Pełną blachę wkładamy do piekarnika i pieczemy 25 minut , góra , dół. UWAGA! Wierzcie mi, że sięgniecie po pierwsze ciepłe ciasteczko! Z własnego doświadczenia wiem, że wyciągnięte prosto z pieca jest bardzo
Z Kuchni Do Kuchniznacznie mniejsze, dlatego i wyobraźnia zaczyna mi szaleć w tej nieodkrytej strefie i mam dla Was banalnie prosty przepis na bezglutenowe migdałowe ciasteczka z dodatkiem gorzkiej czekolady. W smaku przypominają trochę pieguski, a po ostudzeniu są idealnie kruche! Najpierw upiecz ciastka, następnie zrób sobie ulubioną herbatę lub czekoladę i delektuj się upojnym, zimowym wieczorem pod kocem z książką w ręce(...)trochę je zagniećcie, to samo później formując w dłoniach. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na złoty kolor ok. 10 minut. * ja robiłam z masłem, bo chciałam nadać ciasteczkom maślany posmak, ale możesz go zastąpić olejem kokosowym, wielokrotnie stosowałam ten trik, gdyż nie zawsze mam masło w lodówce, oba tłuszcze skleją ciasteczka, jak i nadadzą im kruchości. W wersji
Fabryka pomysłówbardzo mało a i na wierzchu można zrezygnować z posypywania cukrem pudrem. Z podanego przepisu wyszło mi ponad 40 sztuk.. Ciasteczka przygotowuje się dzień wcześniej bo ciasto musi przez noc być w lodówce. Składniki na ciasto krucho drożdżowe: 350 g mąki pszennej 200 g masła lub margaryny 1/2 łyżki cukru 100 g kwaśnej śmietany 1 jajko 1 żółtko(...)jedną połowę krążka nałożyć jabłko z cynamonem i przykryć drugą połową. Tak samo jak przy klejeniu pierogów. Sklejamy brzegi ze sobą z obu stron jabłka, pozostawiając otwór. Gotowe ciasteczka ułożyć w niewielkich odstępach na wyłożonej papierem blaszce. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 – 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego
Na słodko lub wytrawnieciastkach robionych tłuczkiem do mięsa? My je uwielbiamy, pyszne, delikatne, kruche, pełne czekolady a do tego gotowe dosłownie w pół godziny. Idealne, gdy jadą goście i nie ich czym poczęstować. Do tego to świetna zabawa z dziećmi w kuchni. My z córką uwielbiamy wspólnie spędzany czas piekąc ciasta, ciasteczka czy inne smaczne potrawy. Składniki na około 30 ciastek
Zrób to smacznieSłoneczna szarlotka z bezą Składniki: *na blaszkę o wymiarach 21 x 26cm Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 3 żółtka 150g zimnego masła
Blog z Apetytemskładników i jest! Takiego sernika nie znajdziecie w żadnej cukierni! Dodatkowo jest bardzo smaczny, kremowy i idealnie komponuje się z kruchymi ciachami. A zapewniam, że taki mając taki wałek jeszcze nie raz go użyjecie. Popatrzcie na moje propozycje: ciasteczka ( klik ), albo te ( klik ), w wersji wytrawnej - przekładaniec ( klik ). (Tortownica o średnicy 16 cm) Ciasto: 100g masła/margaryny 130g mąki pszennej(...)grawerowanym (delikatnie oprószonym mąką). Z ciasta wyciąć dwa okręgi o średnicy 16 cm, a z reszty wykrawać dowolne kształty, które mogą posłużyć do dekoracji sernika (lub zostawić na pyszne ciasteczka). Całość ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. (Uprzednio można schłodzić w lodówce, ale nie jest to konieczne.) Piec około 12 minut w 190 stopniach
Di gotujesię u mnie na stole. Uwielbiam moment kiedy podczas pieczenia w całym domu unosi się piękny zapach kruchego ciasta. Składniki: 220 g miękkiego masła 50 g cukru pudru 1 żółtko 350 g mąki 120 g mielonych migdałów cukier puder do posypania ciasteczek Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy żółtko, migdały, mąkę cały czas ucierając. Potem jeszcze chwilę
noteskulinarnyfiga