Pyszne,maślane i kruche ciasteczka - idealne do kawy na dwa kęsy - uwielbiam. Składniki: 24 dag mąki 16 dag masła 8 dag cukru 2 żółtka gotowane przetarte przez sitko 2 białka marmolada bądź wiśnie z konfitury Z mąki,masła,cukru oraz ugotowanych żółtek zagnieść szybko ciasto.Schłodzić w lodówce ok 1-2 godz. Po tym czasie ciasto rozwałkować
Niespełnione zdolności kulinarneDlatego musiałam upiec je po raz drugi, tym razem synek ochoczo pomagał mi w ich wyciskaniu. Zrobiliśmy tradycyjne, kruche ciasteczka Składniki: 125g masła lub margaryny, 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 2 surowe żółtka, 1/3 szklanki cukru pudru, łyżeczka proszku do pieczenia, laska wanilii, 1 i 1/2 łyżki oleju rzepakowego. Wykonanie: Mąkę przesiać
Z miłości do słodkościsernika sprawia, że trudno zatrzymać się na jednym kawałku. Składniki: (na tortownicę o średnicy 26cm) spód: 50g orzechów włoskich 80g kruchych ciasteczek (be be) 30g masła masa serowa: 1kg serka śmietankowego 300ml gęstej kwaśnej śmietany 5 jajek 230g cukru 3 lekko czubate łyżki mąki pszennej 60ml soku z cytryny polewa: 300ml gęstej śmietany 18% 2-3 łyżki cukru pudru Sposób
Pyry na Gazwzględu na mniejszą ilość ciastek) i od siebie dodałam lukier, który nadaje charakteru tym słodkościom. Oprócz ciekawego wyglądu - ciasteczka są kruche, maślane i smakują rewelacyjnie. Miałam mnóstwo zabawy w trakcie ich przygotowywania. (30 sztuk) Ciasteczka: 110g masła 50g cukru pudru 1 małe jajko 1 i 1/3 szklanki mąki (nie co więcej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli
Di gotujeczekoladzie? Okazały się tak pyszne, że mogłabym je wyjeść łyżeczką ze słoiczka, ale plan był inny, wykorzystać je do kruchych maślano razowych ciasteczek. Jeszcze tylko zwrócę Waszą uwagę na skład i przechodzę do przepisu. Skład: truskawki 70%, cukier, kakao 6%, cynamon, wanilia, skórka pomarańczowa. Jak widać same naturalne składniki, żadnej chemii. Składniki: 1 jajo 1 kostka masła
Cynamonowe szczęścietamtej chwili i wszyscy domownicy zaczęli się dopominać czegoś słodkiego. Już dawno chciałam zrobić jakieś kruche ciasteczka, więc zrobiłam kruche ciasteczka kakaowe i pyszną masę do przełożenia. Składniki: 30 dag mąki pszennej 15 dag masła 10 dag cukru pudru 2 łyżeczki kakao 4 żółtka szczypta soli 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 1 kostka masła 1/2 szklanki cukru pudru
Ciasteczkowy PotwórMasa bananowa: 3-4 banany 500 g mascarpone ewentualnie 1 łyżka cukru pudru kilka kropel soku z cytryny Wszystkie składniki łączymy i miksujemy blenderem. Poza tym: 200 g kruchych ciasteczek maślanych – pokruszone, najlepiej w moździerzu kakao żurawina (gotowy dżem lub suszona) Układamy warstwy: pokruszone ciastka masa bananowa pokruszone ciastka odrobina kakao żurawina masa bananowa żurawina Kategoria: Desery
kuchcikownianastępny rok:) A tutaj daje Wam przepis na domowe świąteczne ciasteczka, które możecie zrobić z rodzinką lub ukochaną osobą. Kruche Ciasteczka korzenne Ciasteczka; mąka pszenna 160 g mąka orkiszowa 140 g (można zastąpić ją pszenna takimi samymi proporcjami) cukier puder 100 g żółtka z jajka 2 sztuki margaryna 240 g ( można zastąpić Masłem) przyprawa korzenna całe opakowanie Lukier
pichcisztozawsze chciałam- idealnie kruche i maślane. Zachęcam do wypróbowania mojego przepisu. Bazę na kruche ciasto możecie potem wykorzystać do ciasteczek, serników czy innych ciast. Najlepsze kruche ciasto z owocami Składniki: 300 g mąki krupczatki 80 g drobnego cukru lub cukru pudru 200 g ziemnego masła 3 duże żółtka około 1 kg rabarbaru, wiśni, śliwek lub innych
Mania Gotowaniakolorantów i konserwantów, spożywane we Włoszech jako dodatek do czerwonego wytrawnego wina. Ja wino pijam sporadycznie więc spróbowaliśmy te ciasteczka do popołudniowej kawki. Powiem Wam, że w smaku są dla mnie idealne, lekko kruche z niewielką ilością cukru. Ciężko mi porównać do jakiegoś polskiego odpowiednika, bo ciastek raczej nie kupujemy. Ciekawa jestem jak smakują gdy serwujemy je z winkiem. Może
Magiczne Życie Martydreszczyku i mrozi w żyłach krew.Poza tym, świetnie można wykorzystać te straszne motywy w kuchni. PIERNIKOWE KRUCHE CIASTECZKA /autorski;/ 1 kostka masła1 przyprawa do piernika2 łyżki kakao2,5 szklanki mąkiszklanka cukrułyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżki zimnej wody Mąkę, cukier, przyprawę i kakao posiekałam z mąką, roztarłam w palcach, aby powstało coś na kształt piasku. Dodałam
W kuchni Karmel-itkitylko zobaczyłam przepis na te ciasteczka, wiedziałam, że się w nich zakocham. Nie było inaczej. Są pyszne, kruche, chrupiące. Idealne. Użytą w przepisie mąkę pszenną zastąpiłam orkiszową, zamiast cukru użyłam erytrolu i zmniejszyłam proporcje dodatków. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. 110 g masła 140 g słodziwa 1 jajko 180 g mąki 50 g drażetek ciemnej czekolady (lub pokruszona tabliczka(...)kawałki, ucieramy ze słodziwem i jajkiem. Dodajemy mąkę, orzechy i czekoladę. Zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy je na 4 porcje. Z każdej formujemy wałeczek o średnicy, jaką chcemy, aby miały ciasteczka. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 2h. Po tym czasie wyciągamy ciasto i kroimy na ok. 1 cm grubości ciastka. Można też pokroić grubiej, a następnie
Kucharzycazapakujcie ciasteczka w ładne pudełko, puszeczkę lub słoik i obdarujcie bliskich. Samodzielnie wykonane ciasteczka sprawią, że poczują się wyjątkowo. Kruche ciasteczka migdałowo-cynamonowe Składniki: 1 i 1/2 szklanki (220 g) mąki pszennej 3/4 kostki (150 g) zimnego masła 1/2 szklanki cukru trzcinowego w pudrze (można zmiksować zwykły na puder) 2 żółtka 1 szklanka (100 g) płatków migdałów 1 łyżeczka cynamonu(...)ciasta rozwałkować na grubość ok. 3 mm, za pomocą wykrawacza wycinać ciasteczka i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 5) Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-12 minut, aż ciasteczka się zarumienią. 6) Gotowe, wystudzone ciasteczka przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku. Artykuł Kruche ciasteczka migdałowo-cynamonowe pochodzi z serwisu FitSweet
Fitsweet.meżółtek 4 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Z podanych składników zagnieść kruche ciasto.Schłodzić w lodówce. Pianka: 2 białka 20 dag cukru pudru Białka ubić z cukrem Dodatki: słoik dżemu kokos, orzechy, posypka, migdały - do wyboru Ciasto rozwałkować. Wykrawać foremką ciasteczka. Na wierzch każdego nałożyć piankę i posypać orzechami. Upiec na złoty kolor
Apetyczna babeczkazieloną mąkę. Przyznam szczerze, że wyglądała jak sproszkowany szpinak albo coś w tym rodzaju. Mąka z pestek dyni to takie bezglutenowe cudo, które jest świetną podstawą do zrobienia kruchych ciasteczek. Coś dla wielbicieli kruchości i proszku do pieczenia. I w dodatku strasznie zdrowe. Pestki dyni uzupełniają wiele wartości. Jednak ich jedzenie może być nudne. Warto korzystać zatem z różnych(...)smak, a ciastka z nią wychodzą na prawdę bardzo kruche. Możecie je posmarować dżemem bez cukru albo dodać pół szklanki namoczonych rodzynek, żeby złamać suchość. Sprawdźcie czy waszym maluchom zasmakuje. Ich gusta mogą was zdziwić, a gorzkawy posmak może się podobać. Tak jak Dziubasowi słynna cykoria ! Krem do posmarowania ciasteczek znajdziesz tu: Jak przemycić dziecku kaszę – ciąg dalszy
Krupeczki