czekoladową Chrupiące ciasteczka imbirowe Pierniczki lebkuchen Drożdżowy wieniec z bakaliami i czekoladą Świąteczne markizy Imbirowe gwiazdki z kremem czekoladowym Pierniczki katarzynki Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Brownie z Kinder Bueno Tęczowy tort (rainbow cake) Ciasto marchewkowo-piernikowe z polewą czekoladową Torcik czekoladowy z kawowym kremem Sernik pomarańczowy Tort bezowy z kawowym kremem Napoleonka na kruchym spodzie Sernik(...)odsłonie Walentynkowe magdalenki Zimowa szarlotka z bezą Oponki serowe Ciasto marchewkowe z polewą Małe pączki z cukrem pudrem Kolorowy sernik Tarta Rafaello Babeczki marchewkowe z kremem Krówkowe wafle Tort marchewkowo-piernikowy z kremem Cytrusowe ciasto z figami i daktylami Popękane czekoladowe ciasteczka Kruche ciasteczka z wiórkami kokosowymi Kruche piernikowe ciasteczka Szarlotka na kruchym cieście Drożdżowy kwiat z gruszkami i pomarańczą
Kulinarne przygody Gatitycebulka i rozmarynemChleb francuski pieczony w garnkuNa słodkoChrupiące ciasteczka imbirowePierniczki lebkuchenDrożdżowy wieniec z bakaliami i czekoladąŚwiąteczne markizyImbirowe gwiazdki z kremem czekoladowymPierniczki katarzynkiSernik na zimno z białą czekoladą i truskawkamiBrownie z Kinder BuenoTęczowy tort (rainbow cake)Ciasto marchewkowo-piernikowe z polewą czekoladowąTorcik czekoladowy z kawowym krememSernik pomarańczowyTort bezowy z kawowym krememNapoleonka na kruchym spodzieSernik czarno-białyCiasto dyniowe z nutką pomarańczyChrust czyli(...)konfiturąPączki seroweMarchewkowe muffiny w walentynkowej odsłonieWalentynkowe magdalenkiZimowa szarlotka z beząOponki seroweCiasto marchewkowe z polewąMałe pączki z cukrem pudremKolorowy sernikTarta RafaelloBabeczki marchewkowe z krememKrówkowe wafleTort marchewkowo-piernikowy z krememCytrusowe ciasto z figami i daktylamiPopękane czekoladowe ciasteczkaKruche ciasteczka z wiórkami kokosowymiKruche piernikowe ciasteczkaSzarlotka na kruchym cieścieDrożdżowy kwiat z gruszkami i pomarańczą
Kulinarne przygody GatityŚwiętami Bożego Narodzenia. Na pewno większość z Was piecze pyszne makowce, dlatego moją propozycją są kruche rogaliki z makiem i orzechami włoskimi. Ciasteczka polałam gorzką czekoladą, jednak jeszcze lepiej sprawdzi się lukier, dzięki niemu rogaliki zyskają bardziej świeży smak – wystarczy cukier puder zmieszać z odrobiną soku z cytryny Orzechowe rogaliki z makiem Via Gusto Mak jest jednym(...)propozycją są kruche rogaliki… Drukuj Proporcje na: 12 sztuk Czas przygotowania: 40 minut Czas pieczenia/gotowania: 30 minut Ocena: 5.0 /5 ( 2 głos/y ) składniki Ciasto: 200 g mąki pszennej lub orkiszowej 50 g oleju kokosowego 30 g oleju rzepakowego 40 g cukru pudru 50 g orzechów włoskich Mak: 100 g maku 30 g rodzynek 20 g cukru 2 łyżeczki
Via Gustoskładniki na około 30 ciasteczek 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru opakowanie cukru waniliowego szczypta soli 150g masła 1 jajko 1-2 jabłka cukier puder do posypania ciastek przepis Do miski wsypujemy przesianą mąkę, cukier puder oraz szczyptę soli i cukier waniliowy, wbijamy całe jajko i dodajemy miękkie masło. Wszystkie składniki siekamy nożem aby dobrze połączyły się(...)zlepiamy widelcem nadając im ciekawszy kształt. Tak przygotowane ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C około 25 minut. Upieczone ciasteczka obficie posypujemy cukrem pudrem
Smakowite DaniaKruche rogaliki z marmoladą wykonałam w ramach testowania przepisu Buni . Samo ciasto jest uniwesalne. Ponieważ nie dodaje się do niego cukru, można wykorzystać go zarówno do rogalików ze słodkim nadzieniem, jaki wytrawnych pasztecików z nadzieniem pieczarkowym, mięsnym czy kapuścianym. Ciasteczka znikły w błyskawicznym tempie, a rodzina upomina się o następną porcję :) Czytaj więcej
Kuchenne zapiski EdytyŁaciate serduszka – kruche maślane ciasteczka Bardzo smaczne i oryginalnie wyglądające ciasteczka w kształcie serduszek. Kruche, maślane ciasto z dodatkiem kakao, wprost rozpływa się w ustach… Składniki: 0,5 kg mąki 1 szklanka cukru 2 jajka 150 g miękkiego masła 100 g miękkiej margaryny Dodatkowo: 2 łyżki kakao, 2 łyżki mleka *** Z podanych składników (oprócz kakao(...)układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce *** *** Ciasteczka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 15 minut – do zrumienienia *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: KWIATKI – MAŚLANE CIASTECZKA PRZEPIS TUTAJ SZYBKIE ROGALIKI DROŻDŻOWE PRZEPIS TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA PRZEPIS TUTAJ Artykuł Łaciate serduszka – kruche maślane ciasteczka pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemtych którzy nie mają tej sposobności mam super prosty przepis na kruche ciasto idealne na ciasteczka, blaty do ciast czy na Wielkanocne mazurki. Przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu, chłodzenie już trochę więcej. Ale dla takiego smaku, warto poczekać!Składniki:300 g mąki kukurydzianej150 g masła2 żółtkajajko120 g cukru trzcinowegołyżeczka ekstraktu np. cynamonowegoSposób przygotowania:Do miski wrzucamy mąkę, dodajemy masło(...)małe kawałki, roztrzepane jajko i żółtka wymieszane z cukrem trzcinowym (kogiel mogiel). Dodajemy ulubiony ekstrakt i całość szybko zagniatamy.Jeżeli przygotowujecie kruche spody pod ciasto lub babeczki – ciasto nie musi być zwarte, można posłużyć się kruszonką którą wysypujemy do formy i lekko zagniatamy, tak aby nie było dziur. Jeżeli przygotowujecie ciasteczka, ciasto powinno być zwarte i wstawione w foli spożywczej
Słodkie Przyjemnościsiebie, ponieważ w czasie pieczenia objętość ciastek zwiększa się nieznacznie. Blachy do wypieków ciasta kruchego nie smaruje się tłuszczem, ani nie posypuje mąką. Do pieczenia ciasta kruchego stosujemy dwie zasady tj. nakłuwanie i podpiekanie. Nakłuwanie ciasta kruchego ma zapobiec wybrzuszenia ciasta podczas pieczenia. jeśli pieczemy placki będące spodem do sernika, szarlotki podpiekamy je przed nałożeniem masy do pieczenia około(...)Jest na to rada wystarczy posmarować wierzch ciasta odrobiną mleka i wstawić jeszcze na 3 minuty do piekarnika. Przechowywanie ciasta kruchego: Ciasto kruche nienadziewane można przechowywać do 2 tygodni w zamkniętym pudełku, w chłodnym miejscu. Dzięki temu kruche ciasteczka warto mieć zawsze w domu na wypadek np. niespodziewanych gości. Przed podaniem można je przełożyć masami. Przykładowe ciasta z wykorzystaniem ciasta
Ciastka - domowe słodkościzauważyłam, że to już za tydzień Tłusty Czwartek! Jak ten czas szybko leci... Dziś podrzucam Wam propozycję nie smażoną, ale pieczoną - kruche ciasteczka z dodatkiem gotowanych żółtek :) Przepis dostałam od mamy. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 2/3 kostki margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 surowe żółtko 3 ugotowane żółtka ok. 2 łyżki śmietany (ile zabierze
Kuchnia domowa Animoich starych zbiorów i razem z moją pomocnicą zabrałyśmy się do dzieła. I szczerze Wam powiem, że ciacha wyszły mega kruche i delikatne. Pięknie się prezentują zwłaszcza obsypane cukrem pudrem, rozpływają w ustach. Obiecuję, że takich pysznych ciasteczek nie kupicie nawet w najlepszej cukierni. Polecam :) SKŁADNIKI : 0,5 kg mąki pszennej 1 łyżka cukru pudru 1 kostka masła
Pani na deserPamiętacie przepis na serowe pierożki nadziewane czekoladą ? Z tego samego przepisu zrobiłam teraz inne ciasteczka. Wiatraczki to krucho- serowe ciastka z dodatkiem marmolady. Lekkie, pyszne, miękkie. Gdy przestygną można je oprószyć cukrem pudrem, ale nie jest to koniecznie, bo i bez tego są smaczne. Doskonała zabawa w kuchni z dziećmi, polecam :) Przepis na kruche serowe pierożki znajdziecie
Zrób to smacznielodówce. Spód z kruchych ciasteczek, masa z trzech składników i już. Delikatny i czekoladowy! Mniam, mniam! Składniki: Spód: 200 g kruchych ciasteczek 4 łyżki masła i/lub 1 łyżka masła orzechowego Masa: 1 kg twarogu sernikowego 1 szklanka cukru pudru 400 g czekolady deserowej Polewa: 100 g czekolady deserowej łyżka masła 2 łyżki oleju roślinnego lub 250 ml śmietany
potrawyregionalneSkładniki: 1 kg mąki 45 dkg masła 3 łyżki sypkiego maku 30 dkg cukru 1 jajko, 3 żółtka Przygotowanie : Mak mieszamy z mąką, dodajemy resztę składników i zagniatamy kruche ciasto Dzielimy na części, każdą rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm Wykrawamy ciasteczka i pieczemy na papierze pergaminowym do zrumienienia (180*C)ok. 20 min ( w moim piekarniku). przepis
Proste Potrawytrochę smaku i zapachu, to jestem pewna, że szybko maszerowalibyście do kuchni by przyrządzić to ciasto :) Z najlepszymi jesiennymi jabłkami, z kruchymi ciasteczkami pełnymi cynamonu i pachnącej skórki pomarańczowej. Ale to było pyszne! 300 g mąki 40 g cukru pudru trzcinowego 200 g masła 0/5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka 1 łyżki jogurtu 6-7 średnich jabłek szara
Mienta blog