ciasteczek: 500g mąki pszennej 250g masła 50g cukru pudru 1 żółtko 1/2 cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 40ml koniaku 125g posiekanych migdałów 50ml wody różanej - do skropienia gorących ciastek cukier puder - do posypania Przygotowanie:Miękkie masło należy ubić na gładką masę. Następnie stopniowo dodawać wszystkie składniki (oprócz wody różanej) zaczynając od cukru(...)wykrawamy dowolne kształty ciastek. Ciasto ciężko się zagniata, bo jest bardzo kruche, ale warto się pomęczyć :)Ciastka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.Piekarniki rozgrzewamy do 160 stopni i pieczemy ok 20 minut.Tuż po upieczeniu gorące ciasteczka skrapiamy wodą różaną i posypujemy cukrem pudrem.Wypróbujcie koniecznie, tylko ostrzegam - uzależniają
Ze smakiem i z pasjąCiasto kruche na blaty,ciasteczka,babeczki itp. Składniki : 0,5 kg mąki pszennej 25 dkg margaryny ( najlepiej Palmy ) 13 dkg cukru 2 żóltka 1 dkg amoniaku 25 ml letniego mleka cukier waniliowy otarta skórka z cytryny odrobina przyprawy Kurkuma ( dla koloru ) Sposób wykonania : Mąkę przesiać przez sito na stolnicę. W mące zrobić dołek,dodać do niego pozostałe składniki i wszystko(...)wyrabianiem.Następnie zagnieść na jednolitą masę i wstawić na kilkanaście minut do lodówki. Po schłodzeniu możemy je wałkować na blaty,ciasteczka i wygniatać z niego babeczki. Piec na złoty kolor w temperaturze 200 C. Ciasto to jest bardzo kruche
Przepisy i porady kulinarneSzybkie ciasteczka z użyciem płatków jaglanych, niezwykle kruche i smaczne. SKŁADNIKI 1,5 szkl. płatków jaglanych , ½ szkl. cukru, 1/3 szkl. posypki lion (można zastąpić posiekaną mleczną czekoladą), 125 g masła lub margaryny, 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki wiórek koksowych, mąka kokosowa WYKONANIE Masło rozpuszczamy, studzimy. Płatki mieszamy w misce z wiórkami kokosowymi
słodki bratekprzepis bo to prawdziwa „petarda” dobrego smaku Składniki /średnica 24 cm: – ok. 270-300g czekoladowych kruchych ciasteczek – 250 g mascarpone – 1 kg zmielonego twarogu – 70 g masła – 3 jajka – 200 g cukru – 2 op. cukru wanilinowego – 2 łyżki mąki ziemniaczanej – 1 budyń wanilinowy – ok. 300 g puree
I LOVE LIFEpomysłu na wyjątkowy prezent dla osoby uwielbiającej wypieki to może taki zestaw Was zainspiruje :). A ciasteczka w smaku dość mocno czekoladowe, kruche i nawet nie przełożone smakują wybornie. CZEKOLADOWE CIASTECZKA CIASTKA 120 g zimnego masła 2/3 szkl cukru 1 duże jajko 1/4 szkl mąki kukurydzianej 1/2 szkl ciemnego kakao 1,5-2 szkl mąki 1 łyżka oleju cukier waniliowy
Pieguskowa KuchniaMięciutkie w środku, chrupiace na zewnątrz. Koniecznie spróbujcie tych uroczych ciasteczek. CIASTKA PTYSIOWE Z KRUCHĄ SKÓRKĄ Składniki : kruche ciasto: 90 g masła 110 g mąki 100 g cukru ciasto ptysiowe: 4 jajka 250 ml mleka 20 g cukru 120 g masła szczypta soli 220 g mąki typ 450 Przygotowanie: Ciasto kruche: Zagniatamy wszystkie składniki na kruche ciasto. Ciasto dzielimy
Bon appetit mon amieSkładniki: 3 szklanki mąki 5 żółtek 1 szklanka cukru 1 margaryna 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia polewa mleczna posypka owocowa Sposób wykonania: Przesiać mąkę
Przepisy kulinarne babci Antoninyjest tak słodko jak miało być ale i tak zapraszam na ciasteczka. Kruche, słodkie, pyszne i z mnóstwem dodatków. Kruche ciasteczka z orzechami, czekolada i pomarańczą 200 g mąki pszennej 125 g masła 100 g cukru 2 żółtka szczypta soli po 20 g posiekanej gorzkiej czekolady i orzechów laskowych 10 g kandyzowanej skórki z pomarańczy lub cykaty 2 łyżki
Dzieje kuchennej Wiewióryosób Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 50 min. Chłodzenie: 8 godz. Składniki: 100 g gorzkiej czekolady 500 g ricotty 200 g kruchych ciasteczek maślanych typu sablés lub cookies* 100 g masła (lub margaryny) 2 jajka 100 g cukru 60 g mąki pszennej typ 45 50 cl mleka 1 opakowanie cukru waniliowego 3 łyżki mąki pszennej Wiórki czekoladowe Przygotowanie
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaMimo, że Święta Wielkanocne już za Nami ja wracam do znakomitych maślanych, kruchych ciasteczek. Ciasteczka idealne dla małych i dużych. Polecam. Smacznego :) SKŁADNIKI: 200 gram miękkiego masła 150 gram cukru ja dałam brązowego 2 jajka 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub śmietankowego 500 gram mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia szczypta soli SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Masło
Gotowanie PatkiProste rozwiązania bardzo często okazują się najlepsze, dlatego jako słodki dodatek do prezentu wybrałam właśnie kruche ciasteczka. Niewątpliwie uroku dodaje im domowy dżem z soczystych truskawek z dodatkiem wanilii. Lekko posypane cukrem pudrem prezentują się uroczo. Taki prezencik od serca spakowałam do słoika i przewiązałam kokardką. Tego typu podarunek z pewnością wywoła uśmiech na twarzy każdego obdarowanego! No, chyba
Wrzosowa PolanaAmoniaczki to kruche ciasteczka z tradycją i według starej receptury.Składniki:-4 szklanki mąki pszennej-3/4 szklanki cukru pudru-1/2 szklanki kwaśnej śmietany-3 jajka-1/2 kostki masła lub margaryny-aromat śmietankowy-2 płaskie łyżeczki amoniaku spożywczego Do mąki dodajemy cukier puder, masło, 2 całe jajka i 1 żółtko, aromat oraz śmietanęwymieszaną z amoniakiem. Zagniatamy
Maminek kulinarnypostanowiłam go wykorzystać. Ciasteczka wyszły mocno waniliowe, słodkie, kruchutkie. Zniknęły w tempie błyskawicznym - czemu wcale a wcale się nie dziwię.Kruche ciasteczka jogurtowo-budynioweSkładniki:(na 20-25 sztuk)100 g mąki pszennej40 g cukru35 g budyniu waniliowego bez cukru (proszek)50 g zimnego masła50 g zimnego jogurtu waniliowego (0,1%)dodatkowo:2 łyżki mlekaMąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkładniki na około 50 pysznych marcepanowych ciasteczek , są idealnie kruche i rozpływają się w ustach. 90 g miękkiego masła lub margaryny 60g cukru do wypieków 2 żółtka 130 g masy marcepanowej 1 szklanka mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować lub zagnieść ręcznie do jednolitej masy. Formować w dłoniach niewielkie kulki, kłaść
Wypieki Uli