Macie ochotę na coś słodkiego? Śliwki jeszcze w sklepach można dostać więc beż problemu upieczecie to ciasto. Czekoladowe kruche ciasto, lekko cynamonowo śliwkowe nadzienie ułożone na
Radość kipiąca uśmiechem.środy ukryte w dwóch pięknych puszkach :D Już nie mogę doczekać się reakcji Dzieci kiedy je dostaną... :) Jeśli chodzi zaś o smak ciasteczek to muszę napisać, że są po prostu pyszne, kruche i mocno maślane, dokładnie tak jak lubimy. W opisie wykonania zamieściłam również link do filmiku instruktażowego, na którym krok po kroku zobaczycie jak zrobić te małe cudeńka(...)szklanki cukru pudru (155 g) szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 3 żółtka (w temperaturze pokojowej) 2,5 szklanki mąki pszennej (310 g) DODATKOWO: barwniki spożywcze: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony (lub tylko podstawowe kolory do wymieszania) 1 białko roztrzepane z 1 łyżeczką wody kolorowa posypka 2 łyżki cukru pudru + odrobina wody WYKONANIE: Zanim przystąpisz
Słodko-Słony Świat Ilonykońcu i oczka doczekały się publikacji. Mama upiekła je na święta wielkanocne, więc już dawno pozostało po nich wspomnienie. Delikatne i kruche z kremem przygotowanym z nutelli. Nie wiem jak Wy, ale ja zdecydowanie bardziej wolę wszelkie ciasteczka "na raz" niż ciasta. Nie trzeba kroić, nic się nie kruszy... Tylko takie podbieranie jednego za drugim, w końcu może okazać(...)się zgubne... No i pracy więcej przy przygotowaniu, ale czasem można się poświęcić :) Składniki: Ciasto: 1 kg mąki tortowej 500g masła 250g cukru pudru 5 żółtek szczypta soli 4 łyżki octu 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 200g masła 3/4 szklanki cukru pudru 300g kremu nutelli 2 łyżki spirytusu Polewa: 2 tabliczki deserowej czekolady 1/4 szklanki słodkiej śmietanki 30% Sposób
Kuchnia w czekoladzieszczerze mówiąc, doczytałam to po fakcie :) Google tak mi przetłumaczyło przepis z włoskiego, że w sumie to powinnam się cieszyć, że wyszło mi cokolwiek. Ciasteczka mają jeden minus - upieczone ciasto jest dość mocno kruche. To nie babeczka, którą bierze się do ręki i je gryz za gryzem. Te maleństwa ciężko jeść, trzymając je w ręce, ale też ciężko kroić(...)widelczykiem na talerzu, ponieważ ciasto pęka i łamie się nie tam gdzie trzeba. Ale smak rekompensuje tę niedogodność :) Składniki: 500 g mąki 170 g cukru 200 g masła 2 jajka całe 1 żółtko starta skórka z 1 cytryny szczypta soli 400 g ricotty 120 g cukru pudru rodzynki małe biszkopciki (12 szt.) lub kawałki pokruszonych ciastek
bistro mamazdarzyło mi się, że ciasteczka się nie udały :) Dą bardzo kruche i można wyczuć w nich delikatny smak budyniu. Z ciastem dobrze się pracuje i można wykorzystać foremki z wytłoczkami - nic podczas pieczenia nie zniknie. Polecam też dodać do ciasta kilka łyżek mielonych orzechów - wtedy wychodzą jeszcze bardziej aromatyczne :) Ciasteczka budyniowe kotki 220 g mąki żytniej i orkiszowej razowej(...)ksylitolu 100 g masła 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru(u mnie śmietankowy) 2 żółtka 4 łyżki mleka(można dodać więcej, jeśli ciasto nie nadaje się do wałkowania) Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Formować ciasteczka, najlepiej rożki i piec w 180 stopniach koło 12 minut. inspirowane tym przepisem
FitKotBiscotti – bo pieczone (cotti) dwa razy (bis) – dzięki czemu są kruche i chrupiące. Przed zjedzeniem zazwyczaj zanurza się je w winie lub kawie, a dzieci mogą maczać w herbacie. Biscotti to włoskie ciasteczka, przeważnie z migdałami czy pistacjami. Moje suche ciasteczka zostały wypełnione miękkimi, słodkimi akcentami -suszonymi owocami. Są naprawdę pycha. Składniki, ok. 12 szt 100 g suszonych(...)śliwek, 40 g suszonych daktyli, 40 g suszonej żurawiny, 1 jajko, 70 g cukru brązowego, 1 łyżeczka suszonej lub świeżo otartej skórki z pomarańczy, 130 g mąki pszennej, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej. Przygotowanie: Śliwki kroimy na drobną kostkę, a daktyle na plasterki. W dużej misce ubijamy jajko z cukrem na puszystą masę, po uniesieniu trzepaczki
Moniki SmakołykiPyszne, kruche, banalnie proste w przygotowaniu ciastka marcepanowe, idealne nie tylko na święta! Ciasteczka możecie polać czekoladą lub lukrem, wyśmienite są także bez żadnej polewy. Ja wykorzystałam 1 opakowanie różowej polewy o aromacie rumowym (Punschglasur). Do przygotowania ciasteczek zainspirowała mnie swoim przepisem autorka bloga Aaaledobre. Składniki na około 40 ciasteczek: 100g marcepanu (u mnie zrobionego samodzielnie(...)tego przepisu) 250g mąki pszennej 50g cukru pudru (u mnie marki Kupiec) 150g masła 1 żółtko odrobina olejku migdałowego Na polewę 100-150g dowolnej czekolady lub tak, jak u mnie 1 opakowanie Punschglasur dowolna posypka dekoracyjna Przygotowanie:Marcepan rozkruszamy.Razem ze wszystkimi pozostałymi składnikami zagniatamy ciasto.Gdy jest już spójne wkładamy do lodówki na min pół godziny.Następnie dzielimy ciasto
Ze smakiem i z pasjąbyło nazwisko, którego nie należało odmieniać. Nazwę ulicy zmieniono, ale wspomnienia zostały, a smak ciasteczek czuję do dziś. Ten przepis to próba odwzorowania ich smaku. Dla kogo: dla fanów ciasteczek dla lubiących słodkie przegryzki dla chcących zrobić niespodziankę dla najbliższych Składniki: 100g cukru (najlepiej drobnego do wypieków) 200g masła (zimnego), pokrojonego na kawałki 370g mąki pszennej jajko szczypta soli(...)jednolite (można pomóc sobie na początku nożem). Polecam także użyć do tego miksera - czym ciasto będzie miała mniejszą styczność z ciepłymi rękami tym jego konsystencja będzie lepsza i ciasteczka będą bardziej kruche. Wyjąć ciasto z naczynia, uformować z niego kulę i zawinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na ok. godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować pomiędzy arkuszami pergaminu
Mania Wypiekaniatych którzy nie lubią ciast z kremami. I jeszcze jedna uwaga do tych ciasteczek ma być masło, nie margaryna! Składniki: Na dużą blachę ciastek 25 dag mąki pszennej 20 dag masła 82% 50 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka śmietany 18% 10 dag cukru pudru 2 żółtka ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżka suchego maku Kilka kropel aromatu śmietankowego(...)włożyć do miski, ucierać mikserem do uzyskania jasnego puchu, w trakcie wsypywać po trochu cukru pudru, dodać żółtka, szczyptę soli i zmiksować. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną, suchym makiem oraz proszkiem do pieczenia, dodać do maślanej masy, zagnieść ręcznie lub mieszadłem do ciasta kruchego- ciasto będzie się troszkę lepić ale takie ma być, włożyć do lodówki
Wanilia i KardamonDzień dobry :-) Piątek, więc propozycja słodkości na weekend :-) Tym razem oponki z serka homogenizowanego. Przepis znalazłam tutaj ( klik ). Oponki są puszyste, mięciutkie, proste w przygotowaniu. Nam
kruche babeczkiKażdy chyba zna to ciasto a mowa o Strzępcu inna nazwa Pleśniak może nie zbyt ciekawa ale ciasto pyszne a to się liczy najbardziej. (adsbygoogle
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaskładniki na ciasto kruche: 480 g mąki orkiszowej lub pszennej 60 g cukru pudru 2 żółtka 250 g masła, schłodzonego 2 łyżeczki proszku do pieczenia: dodatkowo
Domowy Smak Jedzeniaskładniki na ciasto kruche: 470 g mąki orkiszowej lub pszennej 150 g cukru pudru 5 żółtek 250 g margaryny 2 łyżki śmietany 2 łyżeczki proszku do
Domowy Smak JedzeniaCiasteczka bardzo kruche,maślane i pomarańczowe...nie można się im oprzeć,kto chodź raz spróbuje z pewnością będzie wracał do tego przepisu.Ciasteczka swoją kruchość zawdzięczają mące krupczatce...tak zapomnianej.Drugim ważnym składnikiem jest masło,którego nie można zamieniać na margarynę...nie będą już takie smaczne,ani maślane.Jeśli ktoś nie lubi pierników z powodzeniem można upiec takie cuda...dodatek soku(...)łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru pudru 25 dag masła 3 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej ćwierć szklanki soku z pomarańczy świeżego sól Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 3 łyżki soku pomarańczowego ok 2 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej Skórkę pomarańczową do ciasta i dekoracji posiekać drobno.Mąkę krupczatkę przesiać,dodać ziemniaczaną,cukier puder,szczyptę soli,skórkę pomarańczową,masło- posiekać nożem
Niespełnione zdolności kulinarne