składniki na ciasto kruche: 470 g mąki orkiszowej lub pszennej 150 g cukru pudru 5 żółtek 250 g margaryny 2 łyżki śmietany 2 łyżeczki proszku do
Domowy Smak JedzeniaCiasteczka bardzo kruche,maślane i pomarańczowe...nie można się im oprzeć,kto chodź raz spróbuje z pewnością będzie wracał do tego przepisu.Ciasteczka swoją kruchość zawdzięczają mące krupczatce...tak zapomnianej.Drugim ważnym składnikiem jest masło,którego nie można zamieniać na margarynę...nie będą już takie smaczne,ani maślane.Jeśli ktoś nie lubi pierników z powodzeniem można upiec takie cuda...dodatek soku(...)łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru pudru 25 dag masła 3 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej ćwierć szklanki soku z pomarańczy świeżego sól Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 3 łyżki soku pomarańczowego ok 2 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej Skórkę pomarańczową do ciasta i dekoracji posiekać drobno.Mąkę krupczatkę przesiać,dodać ziemniaczaną,cukier puder,szczyptę soli,skórkę pomarańczową,masło- posiekać nożem
Niespełnione zdolności kulinarneTo są jedne z najsmaczniejszych rogalików jakie upiekłam! W smaku przypominają nieco rogaliki francuskie, bo ciasto delikatnie "listkuje" a jest zdecydowanie mniej przy nich roboty (nie
coolinarnastrefa.blogspot.comczekoladę w środku... Sama rozkosz! 😊 Po ostudzeniu robią się lekko kruche na zewnątrz, ale w środku przypominają brownie. Intensywnie czekoladowe, odpowiednio słodkie, okrągłe i duże, i tak sobie myślę, że ich wielkość jest... odpowiednia, aby się nacieszyć ich smakiem, nasycić, ale nie przesłodzić! Oczywiście nie są to oryginalne amerykańskie ciasteczka, ale zrobione w tym stylu- na oryginalne przyjdzie czas innym(...)razem 😂 Przepis zaczerpnięty z Moich Wypieków 😊 12 szt.: 180 g drobnego cukru trzcinowego 165 g mąki pszennej 110 g masła 30 g kakao 1 duże jajko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii po 1/2 łyżeczki proszku i sody szczypta soli po 100 g posiekanej mlecznej i deserowej czekolady (lub groszków czekoladowych) Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło
Kraina Miodem PłynącaZostawiam moje na weekend Miśki zaopatrzone w te maleństwa. Są to kruche pomarańczowe ciasteczka przełożone kremem pistacjowym, to chyba wystarczy jako opis ps. Na moje „oko” powinny być świeże do tygodnia, ale pewnie jak wróce w niedzielę wieczorem to nie będzie po nich śladu. Składniki na około 20 sztuk (złożonych ciastek): Ciastka: 450 g mąki pszennej (tortowej) czubata(...)łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 80 g miękkiego (płynnego) oleju kokosowego 80 g cukru (najlepiej brązowego) 1 dojrzały banan 30 ml soku pomarańczowego Na gładką masę zblenduj olej, banana, cukier i sok pomarańczowy. Mąkę, sól i proszek do pieczenia przesiej do miski. Do mąki dodaj masę bananową, wymieszaj i zagnieć gładkie ciasto. Owińń ciasto w folię spożywczą, wstaw
greenscarfLekkie mini serniczki jeżynowe ze zdrową domową granolą. Można je zabrać na wynos do pracy, na piknik. Chrupiąca granola o wiele lepiej mi smakuje niż ciasteczka kruche które często dodaję też do sernika. Taka mała przyjemność delektowania się owocowym sernikiem na zimno. Robi się go bardzo szybko. Sama nie mogłam doczekać się aż się zetnie w lodówce. granola: 1 szklanka(...)migdałów 2 łyżki płatków owsianych szczypta soli 1 łyżka miodu sernik: 300 g sera śmietankowego twarogowego 200 g jogurtu greckiego 125 ml śmietany 30 % 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru z wanilią 1 łyżeczka żelatyny galaretka jeżynowa: 200 g jeżyn 1 łyżeczka żelatyny dekoracja: jyżyny granola: Migdały zalewam wrzącą wodą i odstawiam na 15 minut
wesoła kuchniaWitajcie, Dzisiaj chciałabym Wam polecić przepis na pyszne angielskie ciasteczka maślane (shortbread). To moje ulubione ;). Zachęcam Was do wypróbowania przepisu, przekonacie się sami, że warto. Składniki
Przepisy BabciPamiętam do dziś smak jabłecznika Babci. Na kruchym spodzie, z kratką, z kruszonką, a do tego na swojskim masełku. Przepyszna. Dziś dziele się z Wami
Z Majeczką w kuchniWitajcie w piątek :-)) Weekend przed nami więc trzeba przygotować coś pysznego na słodko :-) Proponuję takie krucho - drożdżowe pierożki u mnie połowa z marmoladą różaną, a druga połowa z nutellą. Przepis znalazłam tutaj ( klik ). Ciasteczek wychodzi dużo, (ja wykrawałam szklanką o średnicy 6,5 cm) bo około 50 sztuk, robi się je bardzo łatwo, tylko wadą jest to, że za szybko(...)znikają :-) Polecam wypróbowanie przepisu i życzę miłego piątku :-) Składniki ciasto: 15 g świeżych drożdży 16 g cukru waniliowego 1 łyżka cukru 100 g jogurtu naturalnego 1 jajko rozmiar L 100 g zimnego masła 300 g mąki pszennej Dodatkowo: cukier trzcinowy do posypania marmolada, nutella, świeże owoce cukier puder do posypania 1 łyżka mleka 1 jajko do posmarowania ciasteczek
kruche babeczkiNiesamowicie chrupiące, delikatne, kruche i obłędnie orzechowe? Tak! Takie właśnie są ciasteczka z masłem orzechowym. Robi się je błyskawicznie i są świetnym pomysłem do popołudniowej kawki albo jako słodka przekąska do pracy. Przypominają znane i lubiane ciacha American Cookies. Koniecznie spróbujcie! Wielbiciele masła orzechowego będą zachwyceni! Polecam! SKŁADNIKI: * masło orzechowe Active Primavika – 120 g * masło min.82% [contact-form] [contact(...)form] – 100 g * cukier trzcinowy – 150 g * ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka * jajko- 1 szt * mąka pszenna – 170 g * platki migdałów – 1 garsc * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * sól – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Masło,masło orzechowe i cukier miksujemy ok. 5 minut. Dodajemy jajko oraz wanilię. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia
Ostra na Słodkoskładniki: 500 g mąki 50 g drożdży 2 jajka 200 g masła lub margaryny 60 ml mleka 2 i 1/2 łyżki cukru 2 i 1/2 łyżki
Domowy Smak Jedzeniadodatek do sernika jagodowego na zimno , a także wykorzystałam go w zwykłych, kruchych ciasteczkach, które czasem robię, gdy akurat kończy się nam w szufladzie zapas zwykłych herbatników. Tym razem do ciasta dodałam aromatyczne kwiaty lawendowe. Balkonowe doniczki bujnie obrodziły, więc pomogły mi w tym wypieku. Maleńkie ciasteczka pachną latem i smakują nie tylko słodko, ale i odświeżająco! Składniki(...)mąki pszennej 2 łyżeczki kwiatów lawendy 1 jajko 100 g masła (zimnego) 60 g cukru pudru 1/2 łyżeczki esencji waniliowej lub olejku waniliowego Wykonanie Z wszystkich składników zagniatamy ciasto. Można to także zrobić za pomocą robota / malaksera. Ciasto formujemy w kulę, owijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez ok. 40 min. Schłodzone ciasto możemy potraktować w dwojaki
Raj dla Podniebieniaktóre mogą umilić zimny i ponury podwieczorek. Ich barwa może świadczyć, że są ciasteczkami korzennymi, pierniczkami. Jednak nic z tych rzeczy. To po prostu jaglane słodkości, których kolor jest wynikiem połączenia dyniowego puree z pastą orzechową. Ciacha wychodzą miękkie, a z brzegu lekko chrupiące. Są słodziutkie, kruche i nieco suche, także szklanka mleka czy napoju roślinnego będzie tutaj dobrym dodatkiem(...)Składniki: 200 g mąki jaglanej 50 g mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki sody 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 165 g puree z dyni (przepis TUTAJ ) 100 g pasty z orzechów włoskich z nasionami konopi (Amandin) 80 g ksylitolu lub erytrytolu 80 g oleju kokosowego Przygotowanie: Olej kokosowy podgrzej, aby się rozpuścił. Jeżeli posiadasz go w postaci płynnej
Zdrowie na języku :Pprzygotowania: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Wlewamy miód i delikatnie mieszamy. Cały czas siekając, dodajemy cukier puder, sodę, przyprawę, oraz masło i 1 jajko. Stopniowo dolewamy, najlepiej po 1 łyżce mleka, cały czas zagniatając ręką ciasto aż będzie średnio twarde i gęste. Konsystencja przypomina ciasto kruche. Ciasto dokładnie wygniatamy ręką aż będzie gładkie. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto. Foremkami wykrajamy(...)pierniczki. Pozostałe kawałki ponownie rozgnieść i rozwałkować. Wycięte pierniczki posmarować przed pieczeniem rozklepanym jajkiem. Gotowe ciasteczka wykładamy na wyłożonej papierem blaszce. Nie układać ich za blisko siebie, ponieważ trochę urosną. Pierniczki pieczemy w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 180 stopni. Pieczemy przez ok. 10-15 minut. Po upieczeniu pierniczki możemy ozdobić w dowolny sposób, np. polać lukrem, obsypać posypką do ciasteczek
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneużyciem. Mają piękny maślano-bananowy zapach i zaraz po upieczeniu są bardzo kruche z wierzchu i mięciutkie w środku. Jeśli włożycie je do pojemnika to zrobią się miękkie i lekko gumowate, ale w niczym to nie przeszkadza. Wciąż są pyszne, bardzo bananowe i treściwe - polecam! :) Bananowe ciasteczka owsiane: 125 g miękkiego masła 2 banany 1 jajko 220 g mąki pszennej(...)można dodać więcej w razie potrzeby) 150 g płatków owsianych 60 g brązowego cukru 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia Do miski wkładamy masło i wsypujemy cukier - ucieramy na jasną masę. Następnie cały czas ucierając dodajemy jajko oraz banany. Gdy wszystko się połączy dodajemy ekstrakt z wanilii, a następnie mąkę i proszek do pieczenia
Cooking Monster