kruche ciasteczka. Najlepszym sposobem, według mnie, jest przygotowywanie sobie cieniutkich placuszków z porcji ciasta o wielkości połowy łyżeczki. Wtedy takie płatki ciasta układamy w foremce, przykrywamy pokrywką i gotowe.Prawda, że to zajęcie dość czasochłonne, ale efekt gwarantowany. ORZESZKI - PRZEPIS PODSTAWOWY. / z książeczki dołączonej do urządzenia; / na ok. 60 całych orzeszków (czyli 120 połówek) 400g mąki pszennej 100g drobnego cukru 100g
W kuchni Karmel-itkicałe jaja2 łyżki gęstej śmietany2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soliSposób przyrządzenia:Na stolnicę przesiewamy mąką z proszkiem do pieczenia, robimy dołek w środku i tam wbijamy jajka, umieszczamy cukry, śmietanę, sól, po bokach układamy margarynę pokrojoną na mniejsze kawałki oraz smalec. Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto. Jeśli będzie zbyt lepkie, należy dodać jeszcze mąkę. Uformowaną kulę ciasta dzielimy w proporcjach(...)stopni piekarnika na około 40 minut, ale zależy to oczywiście od piekarnika.Ciekawostka:Jeśli nie mamy ochoty na ciasto z jabłkami, z samego ciasta można zrobić ciasteczka, są naprawdę pyszne i kruche, a najlepsze są takie dość grube
upichcicTak sobie siedziałam i myślałam co ciekawego by tu upiec i dotarło do mnie, że nie pamiętam tak naprawdę kiedy ostatni raz robiłam jakieś ciasteczka…
UgotujmyTo.plskładniki na ciasto: 180 g mąki orkiszowej lub pszennej 25 g cukru 1 żółtko 100 g masła, schłodzonego 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 szczypta soli wykonanie
Domowy Smak Jedzeniaskładniki na ciasto krucho drożdżowe: 500 g mąki orkiszowej lub pszennej 3 łyżki cukru pudru 170 g masła 50 ml mleka 1 jajko 40 g drożdży
Domowy Smak Jedzeniaskładniki na ciasto kruche: 3 szkl mąki 1 i 1/2 szkl cukru 4 jajka 200 g masła, schłodzone 1 kisiel bez cukru (o czerwonym kolorze) 1
Domowy Smak JedzeniaCiasteczka z galaretką, to ciekawa alternatywa dla ciastek przekładanych dżemem. Możecie zrobić je w kilku kolorach, używając wielobarwnych galaretek.Składniki ( na około 35 ciastek )* 250
kolorowotorcikowoZ końcem roku, ⛄ przed samymi 🤶Świętami Bożego Narodzenia, zostawiam ☃☃☃ Wam smakołyki, 🎄orzeszki nadziane pyszną masą z masłem orzechowym.❄❄❄❄ Tutaj i tutaj , ☃ znajdziecie przepisy na kruche korpusy
Takie tam pichcenieMacie ochotę na coś słodkiego? Śliwki jeszcze w sklepach można dostać więc beż problemu upieczecie to ciasto. Czekoladowe kruche ciasto, lekko cynamonowo śliwkowe nadzienie ułożone na
Radość kipiąca uśmiechem.środy ukryte w dwóch pięknych puszkach :D Już nie mogę doczekać się reakcji Dzieci kiedy je dostaną... :) Jeśli chodzi zaś o smak ciasteczek to muszę napisać, że są po prostu pyszne, kruche i mocno maślane, dokładnie tak jak lubimy. W opisie wykonania zamieściłam również link do filmiku instruktażowego, na którym krok po kroku zobaczycie jak zrobić te małe cudeńka(...)szklanki cukru pudru (155 g) szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 3 żółtka (w temperaturze pokojowej) 2,5 szklanki mąki pszennej (310 g) DODATKOWO: barwniki spożywcze: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony (lub tylko podstawowe kolory do wymieszania) 1 białko roztrzepane z 1 łyżeczką wody kolorowa posypka 2 łyżki cukru pudru + odrobina wody WYKONANIE: Zanim przystąpisz
Słodko-Słony Świat Ilonykońcu i oczka doczekały się publikacji. Mama upiekła je na święta wielkanocne, więc już dawno pozostało po nich wspomnienie. Delikatne i kruche z kremem przygotowanym z nutelli. Nie wiem jak Wy, ale ja zdecydowanie bardziej wolę wszelkie ciasteczka "na raz" niż ciasta. Nie trzeba kroić, nic się nie kruszy... Tylko takie podbieranie jednego za drugim, w końcu może okazać(...)się zgubne... No i pracy więcej przy przygotowaniu, ale czasem można się poświęcić :) Składniki: Ciasto: 1 kg mąki tortowej 500g masła 250g cukru pudru 5 żółtek szczypta soli 4 łyżki octu 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 200g masła 3/4 szklanki cukru pudru 300g kremu nutelli 2 łyżki spirytusu Polewa: 2 tabliczki deserowej czekolady 1/4 szklanki słodkiej śmietanki 30% Sposób
Kuchnia w czekoladzieszczerze mówiąc, doczytałam to po fakcie :) Google tak mi przetłumaczyło przepis z włoskiego, że w sumie to powinnam się cieszyć, że wyszło mi cokolwiek. Ciasteczka mają jeden minus - upieczone ciasto jest dość mocno kruche. To nie babeczka, którą bierze się do ręki i je gryz za gryzem. Te maleństwa ciężko jeść, trzymając je w ręce, ale też ciężko kroić(...)widelczykiem na talerzu, ponieważ ciasto pęka i łamie się nie tam gdzie trzeba. Ale smak rekompensuje tę niedogodność :) Składniki: 500 g mąki 170 g cukru 200 g masła 2 jajka całe 1 żółtko starta skórka z 1 cytryny szczypta soli 400 g ricotty 120 g cukru pudru rodzynki małe biszkopciki (12 szt.) lub kawałki pokruszonych ciastek
bistro mamazdarzyło mi się, że ciasteczka się nie udały :) Dą bardzo kruche i można wyczuć w nich delikatny smak budyniu. Z ciastem dobrze się pracuje i można wykorzystać foremki z wytłoczkami - nic podczas pieczenia nie zniknie. Polecam też dodać do ciasta kilka łyżek mielonych orzechów - wtedy wychodzą jeszcze bardziej aromatyczne :) Ciasteczka budyniowe kotki 220 g mąki żytniej i orkiszowej razowej(...)ksylitolu 100 g masła 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru(u mnie śmietankowy) 2 żółtka 4 łyżki mleka(można dodać więcej, jeśli ciasto nie nadaje się do wałkowania) Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Formować ciasteczka, najlepiej rożki i piec w 180 stopniach koło 12 minut. inspirowane tym przepisem
FitKotBiscotti – bo pieczone (cotti) dwa razy (bis) – dzięki czemu są kruche i chrupiące. Przed zjedzeniem zazwyczaj zanurza się je w winie lub kawie, a dzieci mogą maczać w herbacie. Biscotti to włoskie ciasteczka, przeważnie z migdałami czy pistacjami. Moje suche ciasteczka zostały wypełnione miękkimi, słodkimi akcentami -suszonymi owocami. Są naprawdę pycha. Składniki, ok. 12 szt 100 g suszonych(...)śliwek, 40 g suszonych daktyli, 40 g suszonej żurawiny, 1 jajko, 70 g cukru brązowego, 1 łyżeczka suszonej lub świeżo otartej skórki z pomarańczy, 130 g mąki pszennej, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej. Przygotowanie: Śliwki kroimy na drobną kostkę, a daktyle na plasterki. W dużej misce ubijamy jajko z cukrem na puszystą masę, po uniesieniu trzepaczki
Moniki Smakołyki