kruche ciasta - 9707 przepisów (strona:527/648)

CIASTECZKA. KRUCHE I MOCNO MAŚLANE. NAJLEPSZE. 112

Kasi", "Palmie" czy innej margarynie. Zawsze prawdziwe, 82% masło!  Przepis zaczerpnęłam z niezawodnego bloga  ILOVEBAKE.PL . I jak autorka bloga zapewnia w tytule:Najlepszy przepis na najbardziej kruche ciastka maślane - tak jest. Właśnie te ciastka są dla mnie Nr 1. Polecam gorąco wszystkim łasuchom tych maślanych pyszności 💗 Składniki: (na ok. 35-40 szt) 3 szklanki mąki krupczatki(...)Następnie dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, żółtka oraz śmietanę. Szybko siekamy nożem i następnie zagniatamy  i owijamy folią. Wkładamy na 2-3 godz. do lodówki. Ja przygotowałam sobie ciasto poprzedniego dnia wieczorem, i trzymałam w lodówce do następnego dnia. Po tym czasie stolnicę oprószamy lekko krupczatką. Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Wykrawamy ciasteczka dowolnymi foremkami

Walijskie Pichcenie
Kruche ciasteczka z kawałkami orzechów i czekolady 119

facet ma dzisiaj swój wieczór dla siebie- cwaniak ma jutro wolne. Natomiast ja... no jutro robota, pewnie pójdę troszkę wcześniej do pracy, stąd dzisiaj na spokojnie. :) Zrobiłam sobie pyszne kruche ciasteczka z kawałkami orzechów i czekolady. Pięknie pachną... a jak smakują.. do tego pyszna herbatka i można sobie odpoczywać :) Sobie jak sobie, jemu też coś zostawię, bo wyszło około(...)Dodać jajko, aromat oraz łyżkę śmietany i nadal miksować. Suche składniki tj. mąkę, proszek do pieczenia, sól wymieszać w osobnej misce. Do składników "mokrych" dodać składniki "suche" i zagnieść ciasto. Dodać czekoladę oraz orzechy. Formę wyścielić papierem do pieczenia. Kształt mozna nadać dowolny. Ja robiłam kulki w dłoni i spłaszczałam je w formie na placki :) Smacznego

Justa próbuje gotować
Chleb gryczano-kukurydziany z sumakiem 124

Moje kolejne starcie z bezglutenowym pieczywem, Chlebek ma ładny kolor i porowaty miękisz, ale jest dość kruchy i posiada specyficzny smak. Wprawdzie został skonsumowany, ale to nie moje smaki, więc powtórki raczej nie będzie. Nie znaczy to, że chleb nie jest smaczny, po prostu mnie nie smakuje. Ale przecież trudno po przeszło półwieczu przerzucić się z pszennego pieczywa na pieczywo(...)kurkumy szczypta pieprzu 450 ml letniej wody czarny sezam do posypania WYKONANIE: W misce wymieszać obie mąki, drożdże, siemię lniane i przyprawy. Dodać letnią wodę i olej, wymieszać gładkie ciasto. Miskę przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30-60 minut do wyrośnięcia. Keksówkę o wymiarach 26x9 cm wyłożyć papierem do pieczenia (może być troszkę krótsza). Delikatnie wymieszane

Kuchenne zapiski Edyty
Kolorowe, kruche ciasteczka 177

Kolorowe, kruche ciasteczka... Złociste, okrągłe i kruche. Maślane, delikatnie cytrynowe. Kolorowo przyozdobione posypką. Szybkie i łatwe w przygotowaniu. Wprost stworzone dla dzieci. Ale nie tylko! Polecam!   Składniki: 250 g mąki pszennej; 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia; 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej; Szczypta soli; 150 g miękkiego masła; 2/3 szklanki białego cukru; 1 jajo; 1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego; Skórka starta(...)miksera, dodać jajo, skórkę cytrynową, aromat śmietankowy i wymieszać. Następnie wsypać mąkę z proszkiem i sodą i krótko, ale dokładnie wymieszać mikserem. Kolorową posypkę wsypać do miseczki. Z powstałego ciasta formować kule wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w kolorowej posypce lekko ją dociskając i układać na blasze od piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie spłaszczając ciastka. Ciastka piec w piekarniku nagrzanym

Gospodyni Miejska
Ciasteczka stempelki 196

Kruche, aromatyczne, ciasteczka stempelki. W przygotowaniu są proste, szybkie, a smakują pysznie i wyglądają uroczo. Zamiast cynamonu można dodać cukier wanilinowy lub aromat. Piekłam je również z mąką ziemniaczaną, ale z ryżową lepiej trzymają kształt. Bardzo polecam … (inspiracja z strony rotinrice )   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Star Bright oraz Birds of Europe .     Składniki(...)pudrem, ucierać przez około 2-3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. 2. Następnie dodać obie mąki, cynamon i wymieszać mikserem, aż powstaną okruchy. Mikser odstawić i rękoma zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i wstawić do lodówki na około 30 minut. 3. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i podsypując mąką stolnicę oraz wałek, rozwałkować je na grubość około

Mała Cukierenka
Ciasteczka stempelki 189

Kruche, aromatyczne, ciasteczka stempelki. W przygotowaniu są proste, szybkie, a smakują pysznie i wyglądają uroczo. Zamiast cynamonu można dodać cukier wanilinowy lub aromat. Piekłam je również z mąką ziemniaczaną, ale z ryżową lepiej trzymają kształt. Bardzo polecam … (inspiracja z strony rotinrice )   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Star Bright oraz Birds of Europe .     Składniki(...)pudrem, ucierać przez około 2-3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. 2. Następnie dodać obie mąki, cynamon i wymieszać mikserem, aż powstaną okruchy. Mikser odstawić i rękoma zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i wstawić do lodówki na około 30 minut. 3. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i podsypując mąką stolnicę oraz wałek, rozwałkować je na grubość około

Mała Cukierenka
Świąteczne ciasteczka imbirowe 156

Świąteczne ciasteczka imbirowe... Kruche, delikatne i aromatyczne ciasteczka. Delikatnie szczypiące w język dzięki imbirowi. Pięknie pachnące pomarańczą. Pycha! Składniki: 500 g mąki; 200 g miodu; 100 g cukru pudru; 100 g białego cukru; 120 g margaryny; 1 jajo; 1 łyżeczka sody; Opakowanie przyprawy do piernika (40 g); 1 czubata łyżeczka imbiru (w proszku); Kilka kropel aromatu pomarańczowego.    Sposób(...)kuchennego) wysypać mąkę z sodą, usypać kopczyk i po środku zrobić wgłębienie. Do wgłębienia wlać wystudzony miód z cukrami i przyprawami oraz rozpuszczoną margarynę i jajo i rozpocząć wyrabianie ciasta (ja wyrabiam ciasto za pomocą robota kuchennego z hakiem do ciasta drożdżowego). Pod koniec wyrabiania ciasta dodać kilka kropel aromatu pomarańczowego i wyrobić lekko błyszczące, piernikowe ciasto. Na delikatnie oprószonej

Gospodyni Miejska
ZAKRĘCONE CIASTECZKA 106

razem obejdzie się bez zbędnych wstępów. Pyszne kruche ciasteczka obronią się same. Skąd mam tą pewność? Połowa szybko zniknęła w pracy, a po drugiej w domu zostały tylko okruszki. To chyba o czymś świadczy ;) SKŁADNIKI: 1 3/4 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka suchych drożdży 3 łyżki wody 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 110 g masła 1 jajko 1/3 szkl(...)masło w mąkę, aż powstaną drobne grudki. W szklance roztrzepać jajka ze śmietaną i olejkiem migdałowym, wlać do drożdży. Mieszać widelcem, dodając porcjami mąkę z masłem do połączenia składników. Ciasto delikatnie wyrobić ręką, uformować w kulę, zawinąć w folię i odstawić do lodówki na 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc. Cukier wymieszać z wodą i olejkiem, powinien nabrać

Kuchnia w opałach
Włoskie ciasteczka cantuccini 114

Dzisiaj zapraszam na włoskie cantuccini (zwane również biscotti di Prato) - kruche ciasteczka z grubo siekanym migdałami. Cantuccini są słodkie i bardzo aromatyczne. Je się je zazwyczaj zanurzając w kawie. Cantuccini przechowujemy w szczelnej puszce, dzięki czemu pozostają chrupiące. Mnie zauroczyły od pierwszego chrupnięcia. A te pierwsze, które jadłam, były kupione w sklepie. Domowe są o niebo lepsze :) Składniki (jedna blacha(...)Migdały studzimy. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sól, migdały, masło. Masło drobno siekamy nożem i całość mieszamy. Dodajemy jajka oraz olejek i dokładnie wyrabiamy ciasto. Podczas wyrabiania składniki połączą się. Na początku może nam się wydawać, że ciasto jest zbyt sypkie. Wyrobione ciasto dzielimy na trzy części. Z każdej formujemy wałek o średnicy około

Smak mojego domu
Sernik czekoladowy na orzechowym spodzie 118

Niesamowicie wilgotna, o piankowej strukturze, czekoladowa masa serowa na mocno orzechowym i bardzo kruchym spodzie z pewnością zadowoli każdego amatora serników. Dekoracja z bitej śmietany i gorzkiego kakao nie tylko świetnie smakuje, ale także ładnie się prezentuje :) Do zrobienia orzechowego spodu wykorzystałam orzechy włoskie, jednak równie dobrze sprawdzą się także orzechy laskowe. Sernik będzie doskonałym wypiekiem na Święta Bożego Narodzenia(...)cukru waniliowego 1-2 łyżki gorzkiego kakao Wykonanie: Spód: Wszystkie składniki przeznaczone na spód przekładamy do miski i miksujemy tak długo, aż otrzymamy gładkie, lekko klejące się ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut (do godziny). Po upływie wyznaczonego czasu, ciasto dzielimy na 2 części. Okrągłą formę do pieczenia (o średnicy

MyCookBook.pl
Pizza owsiana z karczochami, salami i czarnymi oliwkami 150

zawsze jest pysznie. Ponieważ powszechnie wiadomo, że pizza jest niezdrowa, staram się wymyślać jej zdrowsze wersje. Ostatnio dużą popularnością w naszym domu cieszy się pizza na owsianym, wyjątkowo kruchym i chrupiącym spodzie, o której wspominałam już tutaj . Koniecznie z dodatkiem moich ulubionych karczochów. A jak karczochy to i salami i czarne oliwki, bo uważam, że te trzy smaki super(...)powstanie z nich mąka. Mieszamy w dużym naczyniu razem z mąką pełnoziarnistą, cukrem i solą. W mące robimy "gniazdko", do którego wkruszamy drożdże, dodajemy ciepłą wodę i oliwę. Zagniatamy ciasto (jeśli jest zbyt twarde, dodajemy trochę wody, jeśli zbytnio się klei-podsypujemy mąką). Gdy ciasto jest gładkie i elastyczne, formujemy z niego kulę, wkładamy do dużej miski, przykrywamy sucha ściereczką

Zawsze głodna!
Biscotti ze śliwkami, daktylami i żurawiną 155

Biscotti – bo pieczone (cotti) dwa razy (bis) – dzięki czemu są kruche i chrupiące. Przed zjedzeniem zazwyczaj zanurza się je w winie lub kawie, a dzieci mogą maczać w herbacie. Biscotti to włoskie ciasteczka, przeważnie z migdałami czy pistacjami. Moje suche ciasteczka zostały wypełnione miękkimi, słodkimi akcentami - suszonymi owocami . Są naprawdę pycha.  Składniki, ok. 12 szt 100 g suszonych(...)trzepaczki mieszanina powinna tworzyć smugę na powierzchni. Dodajemy skórkę  z pomarańczy i suszone owoce. Powoli dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i gałką muszkatołową.  Szybko zagniatamy ciasto, jeśli jest zbyt lepkie dodajemy niewielka ilość mąki.  Formułujemy prostokątny placek o wymiarach ok. 25 x 5 cm. Ciasto przekładamy  na wyłożonej papierem blasze do pieczenia i pieczemy

Moniki Smakołyki
Czekoladowe ciasteczka z sezamem 139

Po dłuższej przerwie wracam do blogowania. W końcu mam prawidłowy dostęp do internetu i mogę podzielić się z wami swoimi przepisami, a przez miesiąc trochę się

ciastkarnia na kruchym spodzie
Pizzerinki z salami, rukolą,cukinią i serem korycińskim swojskim 145

Tak jak pisałam w zeszłym tygodniu, jak przyszły do nas sery korycińskie mój syn wybrał jeden i powiedziała, że ten ma być do pizzy. Nie było

kruche babeczki
Chrust z piekarnika z jogurtem naturalnym 138

Tłusty czwartek... aby z tradycji stała się zadość, zapraszam dziś na chrust :) Trochę lżejszy od tradycyjnego więc z czystym sumieniem możemy sobie pozwolić na dwa? pięć

Tagebuch po polsku

Proponowane wyszukiwania